Топ 5 най-добри тенджери за готвене 2024

Въпреки че щандовете в магазините са препълнени с привидно безкраен набор от кухненски съдове, трябва да признаем, че повечето не са от съществено значение за вашата кухня. И все пак има един артикул, който е от изключителна важност във всяка кухня, независимо дали кулинарните ви умения са ограничени до варене на яйца или се простират до приготвяне на гурме ястия. Този инструмент е тенджерата и ще останете изненадани каква разлика ще направи при ястията ви, ако направите внимателен избор при покупка.

Ако сегашната ви касерола е изкривена, на петна или по дъното ѝ залепва повече храна отколкото сипвате в чинията си, то е крайно време за смяна. Тази статия обхваща всичко, което трябва да знаете – от капака до дъното на тенджерата. Ръководството за покупка, което сме ви подготвили, ще даде отговор кои тенджери се гордеят с най-добра топлопроводимост, най-лесна поддръжка и имат най-ергономичен дизайн. Нека разгледаме петте ни любими модела, които са подходящи за всички бюджети и стилове на готвене.

Най-добра в бюджетния клас
4.2 / 5

Tefal Intuition е универсална касерола, която може да се използва на всички видове котлони, включително индукционни. Изработена от здрава, висококачествена неръждаема стомана, с ръбове, които не позволяват накапване, тази тенджера е чудесен избор за приготвяне на сосове и малки количества паста и зеленчуци.

Предимства

  • Изработена от неръждаема стомана 18/10 (инокс)
  • Подходяща за всички видове котлони
  • Практични ръбове за изливане без капене
  • Вътрешна мерителна скала
  • Стъклен капак с парен винтил

Недостатъци

  • Не загрява бързо, подобно на всички тенджери от неръждаема стомана
  • Стъкленият капак не е подходящ за фурна
Най-добра в средния клас
4.3 / 5

Изключително безопасна касерола, с висока ефективност при готвене, благодарение на многопластовата структура от неръждаема стомана и алуминий, и силиконовата дръжка против плъзгане и нагряване. Тя е от първокласно италианско качество и има елегантен дизайн.

Предимства

  • Подсилена с неръждаема стомана 18/10 (инокс) и алуминий
  • Подходяща за всички видове котлони
  • Силикона незагряваща дръжка
  • Напълно безопасна за съдомиялна
  • 25 години гаранция

Недостатъци

  • Без капак
  • Максимално допустима температура (210 °C)
Най-добра във високия клас
4.8 / 5

Касеролата Demeyere е перфектна комбинация от иновативност и издръжлива многопластова технология. Осигурява висококачествена обработка при готвене, лесна за почистване е и притежава модерен минималистичен дизайн.

Предимства

  • Изработена от 7-пластова конструкция от неръждаема стомана и алуминий
  • Подходяща за всички видове котлони
  • Елегантно матово покритие без пръстови отпечатъци
  • Много здрава и хигиенично заварена дръжка
  • 10 години гаранция

Недостатъци

  • Не е включен капак
Най-здрава
4.5 / 5

Тенджерата Circulon е с трипластова незалепваща структура, ергономична дръжка от неръждаема стомана, обвита със силикон и плътен капак, за да направи готвенето лесно и безопасно. В допълнение, върви с доживотна гаранция.

Предимства

  • Изработена от неръждаема стомана и твърд анодизиран алуминий за равномерно и бързо нагряване
  • Подходяща за всички видове котлони
  • Отлично незалепващо покритие
  • Капак от закалено стъкло
  • Доживотна гаранция

Недостатъци

  • Поради порестата си структура, анодираните тенджери не могат да се почистват с тел, груби домакински гъби или перилен прах – използвайте само неабразивни методи за почистване
  • Подходяща е за съдомиялна, но все пак не е препоръчително
Най-професионална
4.4 / 5

С трипластовата си структура и изключително здрава дръжка за качествена обработка при готвене, тенджерата Vega Odisha е еталон в ресторантьорството. Оригиналното медно покритие е условие не само за ефективност при готвене, но придава и великолепен дизайнерски елемент в кухнята ви.

Предимства

  • Изработена от неръждаема стомана с модерно медно покритие
  • Алуминиева основа на дъното за равномерно и бързо нагряване
  • Много стабилна дръжка, захваната с нитове, осигуряваща максимална безопасност
  • Кухненски съд с ресторантьорско качество
  • Подходяща е за всички видове котлони

Недостатъци

  • Без капак
  • Горният меден слой постепенно променя цвета и шарката си (естествен процес)

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Тенджерата е кухненски уред за готвене на котлон, характеризиращ се с високи стени и относително малка площ за готвене, идеална за равномерно разпределение на топлината при приготвянето на супи или сосове. Част от готвачите твърдят, че това е най-същественият елемент във всяка кухня, подходящ за приготвяне на всичко от варени картофи или супа до деликатеси като миди или крем карамел. Трите основни неща, които трябва да се вземат под внимание при избора на касерола са размера, дизайна и материала. С помощта на обективното ни ръководство ще можете да откриете идеалната тенджера за вашия стил на готвене, комбинирайки трите основни елемента.

Открийте идеалния размер

Тенджерите могат да бъдат класифицирани в три основни размера. Малките касероли имат вместимост под 2 литра и са идеални за приготвяне на храна за един или двама души или за обикновени кухненски дейности като варене на яйца или затопляне на готова супа. Полезни са и в случай, че рецептата е за малко количество приготвена храна, например карамелен сос за десерти. Леки са и не заемат много място в кухнята ви.

Средните касероли имат вместимост около 2-3 литра, което е достатъчно условие за приготвянето на храна за 2-4 души. Универсални са ,тъй като са подходящи за почти всичко – от готвене на ориз и зеленчуци до приготвяне или редуциране на сосове.

Всичко над 3 литра може да се счита за голяма тенджера. Подходящи са за големи семейства или хора, които често имат гости. Приготвянето на ястия като ризото или крем супи е много лесен процес. Големите тенджери са идеални за сосове, които се сервират в големи порции, като сос Болонезе.

Не на последно място, сигурно сте чували, че касеролите имат свой „братовчед“, който се нарича сосиера. Двата кухненски уреда доста си приличат, но сосиерата има по-широка долна част както и по-широка зона за готвене. Обикновено сосиерите са с вместимост от 2,5 литра или нагоре, но често са и по-скъпи. Подходящи са за приготвяне на по-сложни рецепти, които изискват продължително разбиване или разбъркване, така че да не остане храна по краищата на съда.

тенджера

Готвене с класа

Дори и да не се притеснявате, че вашата касерола не изглежда достатъчно елегантна, за да я поставите директно на масата при сервиране, колкото по-добре замислен дизайн изберете, толкова по-добро ястие ще получите накрая. Както споменахме, тенджерите с леко заоблени страни могат да бъдат по-подходящи за разбъркване на храната. Другото полезно нещо, което трябва да търсите, е широкото, заоблено чучурче, с което лесно ще можете да изливате сосовете без да накапвате.

Капаци

По отношение на капаците, обикновено ще трябва да изберете между такива от метал или от закалено стъкло. И двата вида имат своите плюсове и минуси. Закаленото стъкло е по-удобно за проверка на храната по време на готвене, но този вид капаци не прилягат плътно за разлика от металните и ограничават използването на тенджерата във фурна (в случай, че сте решили да закупите касерола с капак, проверете внимателно максималната температура, която би издържал). Много често при готвене се образува много конденз – затова е наложително да вдигнете капака, за да проверите какво се случва с ястието ви.

Металните капаци прилягат по-плътно при затваряне и могат да се използват при високи температури. За съжаление няма да можете да наблюдавате приготвянето на храната. Част от производителите използват и двата материала, изработвайки плътно прилепнали капаци с метална рамка и прозрачен стъклен център. От съществено значение е да изберете капак, без значение какъв тип предпочитате, който да запазва добре влагата, позволявайки изпускането на малко количество пара.

Дръжки

Що се отнася до дръжките, те трябва да са удобни и безопасни при хващане. По начало, по-големите и широки дръжки са по-сигурни за захващане. В случай, че търсите тенджера с капацитет над 3 литра, проверете дали има и удобна помощна дръжка. Освен това, дръжките трябва да са топлоустойчиви, т.е. да не се нагряват изключително бързо. При продължително затопляне, всички дръжки се нагряват така или иначе, но някои остават безопасни за по-дълго време. Най-добрата изолация е при дървените и пластмасови дръжки, но използването им във фурната е ограничено. Поради тази причина повечето утвърдени производители изработват кухи дръжки от неръждаема стомана.

Полезно е да знаете и различните начини на закрепване на дръжките към касеролата. Един от най-обикновените методи е използването на винтове – такива дръжки се наблюдават при по-евтините тенджери. За съжаление, винтовете имат склонност да натрупват ръжда, мръсотия или да се разхлабват с течение на времето. Положителното е, че вероятно можете да намерите друг винт със същия размер и да замените дефектния, без да изхвърляте целия съд.

Нитовете са сред най-често използваните инструменти за закрепване при кухненските съдове. Представляват малки парчета метал, забит между стената на съда за готвене и дръжката му. Впоследствие, всеки нит деформира върха си по начин, който безопасно да задържа двете части заедно. Този начин на закрепване се счита за изключително безопасен – дори нискокачествени дръжки, закрепени с нитове, ще се разхлабят постепенно, но много бавно, което ви дава достатъчно време да смените съдовете си за готвене, преди да станат опасни за употреба.

Накрая, но не на последно място, ще обсъдим закрепването на дръжките чрез заварки. Сериозен недостатък е, че (теоретично) заварените дръжки могат внезапно да се откачат, докато носите пълен съд с гореща супа. Затова е възможно да сте срещали препоръки да се избягват напълно този вид дръжки. Истината е, че подобни съединения се използват безопасно в конструкции, които трябва да издържат на много по-големи натоварвания (като кораби и самолети) от няколко килограма супа. При покупка на тенджера от реномиран производител, заварените дръжки ще са добро решение и почистването им ще бъде по-лесно.

тенджери за готвене

Материалът има значение

За изработката на касеролите се използват разнобразие от различни материали, всеки от които има своите силни и слаби страни. Внимавайте относно следните елементи преди да направите окончателен избор:

  • Топлинна реакция и топлопроводимост – тези характерни белези показват колко бързо съдовете за готвене от конкретен материал се нагряват и охлаждат. Топлинната реакция на тенджерите е съществено значение за прецизното готвене.
  • Задържане на топлина – това качество определя колко дълго материалът може да поддържа висока температура. Високоустойчивите на топлина съдове за готвене са най-подходящи за ястия, които изискват продължително приготвяне или запазване на храната топла при сервиране.
  • Поддръжка – отнася се до това колко лесно се почиства съда за готвене, колко дълго ще се използва и дали има склонност от прегаряне, оцветява ли се, взаимодейства ли чрез химическа реакция с определени видове храни и пр.
  • Цена – някои материали, разбира се, са по-скъпи от други, но не винаги цената съответства на техните предимства. Най-често използваните материали в изработката на касероли (самостоятелно или комбинирани) са мед, алуминий, неръждаема стомана, чугун и титан.

Мед

По отношение на топлинната реакция, медта заема челно място от материалите, използвани в изработката на кухненските съдове. Този метал се затопля бързо и равномерно, и се охлажда веднага щом се свали от огъня.

Първият му недостатък е, че се нуждае от защитен слой от калай или неръждаема стомана, за да е безопасен при хранене. След продължително ползване, калаят се износва и съдовете за готвене трябва да бъдат калайдисани наново от професионалист. По-подходящо за домашна употреба е покритието от неръждаема стомана.

Друг проблем на медта е, че тя не може да се ползва нито върху индукционни повърхности, нито в съдомиялна. За да се запази красивият червеникав оттенък, трябва редовно полиране.

Алуминий

Най-добрият топлопроводник след медта е алуминият. Той е значително по-евтин, много лек и оттук идва популярността му при изработката на кухненски съдове. Алуминият също е реактивен метал и може да придаде вкус и цвят при взаимодействие с кисели храни. Най-често алуминиевите съдове за покрити с незалепващо покритие или слой от неръждаема стомана. Допустим вариант е и анодирането на повърхността му – по този начин тя става по-тъмна, не влиза в химическа реакция с храната, устойчива е на надраскване и развива незалепващи свойства. Единственият недостатък на съдовете за готвене от анодизиран алуминий е, че поради тъмния си цвят е трудно да се прецени обработката при готвене.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е един от най-използваните материали при изработката на кухненски съдове. Получава се чрез добавянето на хром и никел към стоманата, за да добие антикорозионни свойства. Ще забележите числата 18/10 на съдове от неръждаема стомана. Първото описва процента съдържание на хром в сплавта, второто – процента на никела. Колкото по-висок е класът, толкова по-устойчив на ръжда и киселинност ще бъде продукта ви, така че потърсете именно такъв. Най-високият клас, използван в кухненските съдове е 18/10, но 18/8 също има много сходни свойства.

Инструментите от неръждаема стомана са здравословни съдове за готвене, не реагират химически с храната, подходящи са за съдомиялна и са устойчиви на надраскване. Работят перфектно на индукционни котлони. Недостатъкът на неръждаемата стомана е лошата ѝ топлопроводимост и поради тази причина не се използва самостоятелно. Най-често кухненските съдове от неръждаема стомана имат допълнителен слой от алуминий или мед.

здравословни съдове за готвене

Чугун

Това определено не е първият ни избор за качествени тенджери за готвене, колкото и да се възхищаваме на чугунени гювечета и тенджерите тип Dutch oven. Въпреки че се характеризира с отлично задържане на топлината, този материал не реагира много бързо на нея. С други думи, не е подходящ при приготвянето на ястия с гладък сос, където правилната температурата е от голямо значение. В допълнение, чугунът е доста тежък, особено ако е емайлиран. Една касерола трябва да е достатъчно удобна за държане с една ръка, когато е пълна. Така че по-леките метали при изработка определено са по-подходящи.

Титан

Сравнително отскоро се наблюдава използването на титан при изработката на кухненски съдове. Металът е изключително здрав, лек, не влиза в химическа реакция с храната и дори има свойства против залепване. Звучи перфектно, нали? За съжаление, подобно на неръждаемата стомана, титанът е слаб топлопроводник, а и е доста скъп. Не се използва самостоятелно при производството на съдове, а по-скоро за добавяне на допълнителна здравина на вътрешния или външния им слой.

Многопластови

Навярно сте се досетили, че най-добрите тенджери са направени от няколко метала. Всъщност, когато пазарувате, често ще виждате термини като 3-пластови, 5-пластови или 7-пластови. Всеки отделен пласт е слой метал с различна функция. Най-често срещаната комбинация е 3-пластова с алуминиева или медна сърцевина, притисната между два слоя неръждаема стомана. И двата вида са добри, но комбинацията с мед струва значително повече. Съществуват, разбира се, комбинации от повече слоеве, но реално те не увеличават производителността кой знае колко повече в сравнение с 3-пластовите, но за сметка на това повишават цената и теглото на съда.

Незалепващи

Най-лесни за почистване са съдовете с незалепващо покритие. В допълнение, повечето марки днес не съдържат перфлуороктанова киселина (PFOA – Per Fluoro Octanoic acid) и се използват по-дълго от всякога. Естествено, това не означава, че са вечни. Веднъж да се надраска или повреди, почистването на незалепващото покритие става истински кошмар. Затова дилемата често е между покупка на незалепващи съдове за готвене, с които да се наслаждавате на готварството в продължение на няколко години и впоследствие да закупуте друг комплект или пък да инвестирате в съдове от неръждаема стомана, които могат да издържат вечно, но ще ви отнемат повече време за почистване. Изборът оставяме на вас. Ако обаче се спрете на първата опция, имайте предвид, че съществуват два вида незалепващи повърхности:

  • ПТФЕ или политетрафлуоретиленото е най-често срещаното покритие. Повечето го познаваме като тефлон. Тенджерите с тефлоново покритие са на относително приемлива цена и са здрави, но недостатъкът им е, че не трябва да се нагряват над 260 °C, тъй като могат да се разпаднат. При екстремно нагряване и повишаване на температурата, се освобождават газове, които могат да са смъртоносни за някои птици и да предизвикат грипоподобни симптоми у хората. Следователно, на ниска температура, тефлоновите покрития не са токсични и са абсолютно безопасни.
  • Керамично-емайлираните покрития са смятат за по-безопасни и по-екологични, тъй като при изработката им не се ползват тежки метали като олово и кадмий. Лошата новина, за съжаление е, че са по-скъпи и силно препоръчваме само реномирани марки – касерола с некачествена керамика ще издържи дори по-малко от такава с тефлон.

Какъвто и избор да направите, никога не прегрявайте вашия съд с незалепващо покритие. Не оставяйте съдовете празни, когато топлината е включена и не гответе на твърде висока температура. Без значение какво казват производителите, не е препоръчително използването на метални прибори или миене в съдомиялна. Ако решите да подреждате кухненските си съдове един върху друг, за да спестите място, винаги поставяйте кухненска хартия или парче плат между уредите, които са с незалепващо покритие.

качествени тенджери за готвене

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button