Топ 5 Еър Фрайър Мнения 2024

Най-добрите фритюрници с горещ въздух (Еър Фрайър) са идеалното решение за вкусна и хрупкава храна, без да я правят нездравословна. Ако искате да се поглезите с нещо апетитно и пържено, но избягвате мазнините, то този уред за готвене с горещ въздух работи с много малко количество мазнина, но резултатът е истинско вълшебство.

Тъй като на пазара има огромно разнообразие от фритюрници с горещ въздух, трудно е да изберете кой е най-добрият, особено ако тепърва се запознавате с тях. В тази статия обаче засягаме всичко, което трябва да знаете за най-добрите фритюрници с горещ въздух на пазара. Продължете нататък за да научите повече.

Най-добър в бюджетния клас
4.4 / 5

Въпреки скромната си цена, Star-Light AFB-2613WH оправдава очакванията на потребителите и се справя със задачата да осигури добре изпържена храна по най-здравословен начин.

Предимства

 • Мощен и бързо загрява до необходимата температура
 • Температурата може да се регулира с ръчен термостат
 • Осигурена е защита от прегряване
 • Противоплъзгаща се основа за удобна и безопасна употреба
 • По време на готвене повърхността остава хладна

Недостатъци

 • Съмнително качество, заради ниската цена
Най-добро съотношение цена/качество
4.6 / 5

Affordable yet functional, this air fryer comes with elaborated security features that prevent overheating and burning. It is easy to use, clean and maintain.

Предимства

 • Функцията за автоматично изключване предпазва от прегряване
 • Топлоизолирана дръжка за предпазване на ръцете от изгаряне
 • Кошът за пържене и контейнерът за мазнина могат да се мият в съдомиялна машина
 • Две практични копчета за ръчно регулиране на времето и температурата
 • Висококачествен нагревател от неръждаема стомана

Недостатъци

 • Може да има лек мирис при първата употреба
Най-добър във високия клас
4.8 / 5

Фритюрникът с горещ въздух Philips разполага с технология за намаляване на мазнината, която подобрява готвенето с минимално количество олио. С дизайн, който гарантира равномерно изпържена храна.

Предимства

 • Приготвя страхотна храна
 • Управлението е интуитивно и лесно
 • Почиства се без усилие, благодарение на разглобяемите си части
 • Няма миризма на мазнини

Недостатъци

 • Бутонът на таймера може да не работи в определени случаи и по този начин няма да се включи
 • Висока цена
Най-добрият многофункционален фритюрник
4.5 / 5

С фритюрника с горещ въздух BXAF3500E можете да пържите, печете и готвите всякаква храна по здравословен начин и без много мазнина. Устройството разполага с вградени инструкции, които Ви помагат да усъвършенствате готвенето си.

Предимства

 • Девет автоматични програми за различни видове храна
 • Практичен сензорен екран
 • Звуков сигнал информира кога ястието е готово
 • Изработен от висококачествена пластмаса (без BPA и PFOA)
 • Незалепващо покритие

Недостатъци

 • Продуктът не е подходящ за съдомиялна машина
Най-добър в средния клас
4.4 / 5

Фритюрникът без мазнина DELONGHI FH2101W се отличава с технологията си на нагряване, която използва мощна конвекция в горната част и нагревателен елемент в долната за по-бързо готвене.

Предимства

 • Лесно почистване
 • Изключително лек съд
 • Капак с прозорец
 • Практична система против плъзгане
 • Специално приложение с изключителни рецепти

Недостатъци

 • Ограничен капацитет

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Съвети при покупка

Фритюрниците с горещ въздух се предлагат с различни размери, форми, обем и цена. Някои от тези уреди са големи и със странна форма, заемат място на плота и затрудняват отварянето и затварянето на шкафовете. Най-добрите модели обикновено са с по-висока цена и е по-вероятно да включват цифров термостат за точен контрол.

Какво е фритюрник с горещ въздух и как работи?

Еър фрайър са кухненски уреди, които приготвят любимите Ви ястия, като използват само част от мазнината, употребена при традиционното пържене. Фритюрниците без мазнина могат да бъдат отлично допълнение към Вашата кухня, ако искате да се храните здравословно, без да се лишавате от любимата си храна.

Уредите за готвене с горещ въздух използват вентилатор и нагревател и по този начин горещият въздух циркулира върху кошницата или тавата за пържене. Ефектът на конвекция се създава от бързото движение на въздуха, който приготвя храната. Топлината също помага за поддържането на храната сочна отвътре, като същевременно остава хрупкава отвън.

Фритюрникът с горещ въздух се различава от класическия фритюрник по следните начини:
При традиционния фритюрник се произвежда топлина, посредством електрическо нагряване, а топлината постепенно и бавно се разпределя.

Фритюрникът с горещ въздух, от друга страна, генерира топлина, използвайки специална технология за бързо нагряване.

Можете да приготвите в него почти всичко, което бихте сготвили в обикновен eър фрайър, с тази разлика, че използваната мазнина е в минимално количество. Той е идеален за приготвяне на замразени ястия като пилешки крилца, картофки, понички и хрупкави бисквитки, но също така и за ястия като чипс, пилешко месо и дори кекс.

fat free fryer

Плюсове и минуси

Еър фрайър използват топлината и изсушаващото действие на въздуха за бързо приготвяне на храната, оставяйки я хрупкава и със загар отвън, но сочна отвътре.
Нека разгледаме плюсовете и минусите на фритюрника без мазнина.

Предимства

Помага Ви да приготвяте по-питателна храна

Лесен за използване и Ви позволява да приготвяте разнообразни ястия. Когато готвите с този уред, използвате малко мазнина, тъй като допълнителната мазнина не се абсорбира от храната. Това означава по-малко калории и мазнини!

Лесен за почистване

В сравнение с фритюрниците, почистването на този тип фритюрник не изисква почти никакви усилия. Тъй като се използва много малко мазнина, достатъчно е съдът да се почиства само с мека четка, препарат за миене на съдове и течаща вода. Край на бъркотията!

Готвенето е по-бързо и по-ефективно

Времето за загряване е само няколко минути и по-голямата част от топлината се задържа в уреда. Храната се готви по-бързо, отколкото във фурна или готварска печка, тъй като топлината е концентрирана в съда. Тъй като циркулиращият въздух засилва въздействието на топлината, дори замразените ястия се готвят бързо.

Лесен за използване

Фритюрникът с горещ въздух е много лесен за употреба и след като веднъж го пробвате, ще забравите за печката. Добавете замразени храни като пилешки хапки, пържени картофки и лучени кръгчета, задайте програма и време, и воала! Можете също така да притопляте остатъци от предната вечеря.

Недостатъци

Проблеми с качеството

За производството на eър фрайър се използват пластмасови и евтини метални компоненти. Те могат да не издържат на натоварването след години употреба. Нагревателните компоненти и вентилаторите се износват с времето, което прави уредът безполезен.

Не е подходящ за големи семейства

Някои фритюрници се рекламират като подходящи за големи семейства, но какво точно означава това? Повечето фритюрници са подходящи за приготвяне на храна за максимум 4 души (в зависимост от капацитета). За повече от 4 порции се налага готвене на няколко пъти.

Може да изгори и изсуши храната

Ако не го проверявате, фритюрникът може бързо да изсуши храната. Когато готвите храна в обикновен фритюрник, не е нужно да се притеснявате за това, тъй като ястията Ви могат да бъдат хрупкави отвън, но отвътре да останат сочни.

Преди да правите каквито и да било експерименти, прочетете упътването и се придържайте към препоръчаните рецепти.

Заема много място

Той определено заема място, независимо дали е на плота или в шкаф. Това може да не е проблем, ако го използвате често, но ако го ползвате само за да пържите крилца от време на време, допълнителното пространство би било проблем. Това зависи изцяло от това как и дали искате да го използвате. Освен това някои модели са и доста тежки, което ги прави трудни за транспортиране.

hot air fryer

Как да изберем eър фрайър

На пазара се предлага широка гама фритюрници с горещ въздух, всеки със свои уникални характеристики. Ако обърнете внимание на няколко ключови фактора, ще Ви бъде по-лесно да решите кой модел отговаря на Вашите изисквания.

Когато купувате фритюрник с горещ въздух, имайте предвид следните неща:

Контролен панел

При избора на фритюрник без мазнина от значение е контролният панел. При някои модели той се състои само от таймер и термостат, които са по-лесни за управление.

Потърсете модел с таймер, който позволява да бъде настроен за повече от 30 минути. Цифровият контролен панел се отличава със сензорен дисплей с точен таймер, контрол на температурата и предварително зададени програми. Потърсете модели с лесен контрол и задължително със звуков сигнал, известяващ, че ястието е готово.

Мощност

Трябва да сте сигурни, че контактът във Вашата кухня е съвместим с мощността на уреда. От решаващо значение е кухненските Ви контакти да издържат на 800 до 1500 вата, тъй като обикновено това е мощността, която повечето фритюрници с горещ въздух имат.

Ако фритюрникът е с повече мощност, той ще вдигне по-високи температури по-бързо и ще загрява мазнината отново и отново. Фритюрниците с горещ въздух се предлагат в различни диапазони на мощност, включително до 1800 вата.

Капацитет

Предлагат се с различен обем, вариращ средно от 1 до 3,6 литра. По-малките модели обикновено са между 1 и 2 литра, докато по-големите са между 2 и 5 литра. Капацитетът на по-големите варира от 5 до 10 литра.

Заложете на по-голям размер, ако имате голямо семейство. Може да успеете да сготвите само половин килограм пържени картофи или няколко парчета пиле в малък фритюрник с горещ въздух, докато големият може да изпържи цял пакет замразени картофи и 8 парчета пиле наведнъж.

Тип кошница

Този тип фритюрници използва кошница, в която се приготвя храната. Кошницата обикновено включва дръжка, която позволява лесно разбъркване на храната по време на готвене.

Пържените продукти като лучени кръгчета и домашно приготвени ястия се готвят много по-лесно в такъв тип кошница. Кошница с по-малко подвижни части и в зависимост от марката може да има доста дълъг живот.

Фритюрникът с кошница-чекмедже е най-популярният модел на пазара. Горната част на устройството загрява въздуха, след което се разпределя равномерно около храната в кошницата, посредством вентилатор.

Програми за готвене

Някои eър фрайър предлагат различни настройки за приготвяне на най-популярните ястия като пържени картофи, пилешко месо, бекон или дори печива. Тези различни програми за готвене осигуряват предварително зададени температури и времеви диапазон, подходящи за всяка техника на готвене или хранителен продукт. Това е особено полезно, ако тепърва започвате да използвате фритюрник без мазнина и не сте сигурни колко време трябва да отнеме готвенето на всяко ястие.

Аксесоари

В зависимост от вида на фритюрника, може да Ви трябват допълнителни аксесоари за да се възползвате максимално от него.

Сепаратор: Използвайки сепаратора, който е включен към фритюрника, можете да готвите две различни ястия едновременно, без да се налага да чакате.

Решетка грил: Във фритюрникът без мазнина можете да печете на скара и да приготвяте храни като месо, риба и зеленчуци, благодарение на решетката с перфорирана повърхност. Проверете при производителя дали Вашият модел фритюрник може да побере решетка, преди да закупите такава.

Шишове: Освен че служат като обикновени шишчета за скара, могат лесно да бъдат съхранявани в кошницата, когато не се използват. Шишовете могат да се използват за печене на различни меса, включително говеждо, пилешко и риба.

Шпатула: Подходяща за разбъркване на ястията.

Форми: Можете да използвате формички във фритюрника за да приготвите кексчета, мъфини или малки хапки.

Книга с рецепти: Книгата с рецепти за фритюрника с горещ въздух предлага полезни съвети и идеи за да се възползвате максимално от уреда.

Повечето фритюрници с горещ въздух са изработени от пластмаса с метална кошница, която е вредна за здравето и за околната среда. Химикалите и фталатите от евтина и некачествена пластмаса могат да проникнат в храната. Опциите без BPA обаче са също толкова вредни.

Най-добрият фритюрник трябва да е здравословен и екологичен. Не трябва да съдържа PTFE и PFOA, а да е от неръждаема стомана, с керамично покритие или от стъкло.

hot air cooker

Почистване и употреба

Почистването на фритюрника може да бъде предизвикателство, ако не знаете как да го направите. Някои модели включват безопасни за съдомиялна машина подвижни компоненти, което прави почистването много по-лесно. Други модели фритюрници без мазнина имат различни приставки, които правят готвенето още по-приятно, като например отделящ се контейнер, който улеснява изхвърлянето на използваната мазнина.

Почистване и поддръжка

Важно е да се отбележи, че въпреки че кошницата е затворена, за да се предотврати пръскането на мазнина, все пак трябва да се почиства. Всеки път, когато използвате уреда, трябва да го почиствате.

Ето няколко съвета как да почистите уреда:

 • Оставете фритюрника да се охлади, след като го изключите от контакта.
 • За почистване отвън използвайте влажна кърпа.
 • Тавите и кошниците могат да се почистват с препарат за миене на съдове и гореща вода. В съдомиялната машина можете да измиете всички подвижни части на фритюрника, така че не е необходимо измиване на ръка.
 • Леко навлажнете кърпа или гъба и почистете вътрешността на фритюрника.
 • С помощта на четка почистете нагревателния елемент над кошницата, ако храна е залепнала по него.
 • Уверете се, че тавата и кошницата са напълно сухи, преди да ги поставите обратно във фритюрника.

Поддръжка

Продължителността на живота на уреда изисква базова поддръжка, освен редовно почистване. Ето как да го поддържате:

 • Проверявайте кабела всеки път, когато го използвате. Уверете се, че кабелът на Вашия фритюрник е чист и невредим преди да го използвате.
 • Before you start cooking, make sure the grill is clean and free of burnt residue. In case your fryer has not been used for a while, check the inside. Dust may have accumulated. Clean the basket of food residues before you start cooking.
 • Make sure the fryer is upright and on a level surface.
 • The hot air fryer should not be placed against walls or near other appliances. In order for the deep fryer to release steam and hot air during cooking, a minimum of 10 cm is required between it and the wall. Overheating may occur if there is not enough space.
 • Make sure all components, including baskets, trays and handles, are checked before use. In case of failure, the components are sent back to the manufacturer for replacement.

fryer

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button