Топ 5 най-добри гофретници

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
ZEPHYR ZP 1442 GD
4.9
2 от 5
FIRST FA-5305-3
4.8
3 от 5
FIRST FA-5305-2
4.8
4 от 5
VOLTZ V51442GA
4.7

Нужно е да направите една бърза разходка по главните столични улици, за да се убедите, че гофретите са едни от най-предпочитаните вкусотии, които българския потребител консумира в днешно време.

И има защо – гофретите съчетават в себе си комбинация от мекота и хрупкавост, а освен това са универсална храна – те могат да се консумират топли и студени, за основна закуска, брънч или за десерт, и се комбинират с всякакви останали храни – сметана, сладолед, плодове, шоколад, солени продукти и пр.

Не е нужно да ви казваме, че гофретите по заведенията са с изключително завишени цени. Ако вие и вашето семейство обичате често да похапвате вкусни гофрети, то с един професионален гофретник и добра смес по всяко време.

Изборът на професионален гофретник, обаче, може да е нелека задача, тъй като това е сравнително нов продукт за българския пазар. Освен това постоянно се появяват все повече нови марки и модели, което утежнява крайния избор.

За щастие, в това ръководство ще ви представим цялата информация относно избирането и покупката на професионален гофретник за вкусни и лесни гофрети.

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ГОФРЕТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

През последните няколко години българския пазар за професионални гофрети набра сериозни темпове в развитието си. В това ръководство обективно представяме нашите Топ 5 избора за най-добри гофретници. Ще разгледаме не само техните предимства и недостатъци, но ще отговорим и на най-важните въпроси свързани с тях.

1. ZEPHYR ZP 1442 GD – РЕВЮ

ZEPHYR ZP 1442 GD

Предимства


 • Незалепващо покритие
 • 5 гнезда във формата на сърца
 • Гумени крачета за по-добра стабилност
 • Супер цена

Недостатъци


 • Плитка формичка
 • Неравномерно изпичане

Купете този продукт

Този бюджетен модел професионален гофретник на Zephyr е с мощност от 1200W. Може да пече една голяма гофрета, която лесно се разделя на 5 по-малки, които са със сърцевидна форма. Устройството е снабдено с топлоизолиран корпус от неръждаема стомана и има качествено, незалепващо покритие.

Нашите впечатления са силно позитивни като можем да изтъкнем единствено два по-сериозни недостатъка. Формичката за печене на този гофретник е плитка и самите гофрети стават малко по-хрупкави. Ако предпочитате по-меките и пухкави гофрети, може би трябва да се насочите към друг модел.

Вторият минус е неравномерното изпичане на гофретата. Огромна роля тук играят продуктите и крайната смес.

ZEPHYR ZP 1442 GD е снабден с гъвкава панта, която позволява на гофретите да се вдигат добре при печене и гумени крачета за повишена стабилност. Топлоизолираната дръжка, пък, ви предпазва от изгаряне ви осигурява безпроблемно изваждане на готовите гофрети.


2. гофретник FIRST FA-5305-3 – РЕВЮ

FIRST FA-5305-3

Предимства


 • Незалепващо покритие
 • Лесен за почистване
 • Неплъзгащи се гумени крачета
 • Бюджетна цена

Недостатъци


 • Плитка формичка

Купете този продукт

С мощност от 1100W, уредът на FIRST осигурява вкусни и лесни гофрети. Двустранно загряващите плочи осигуряват равномерно приготвене всеки път. Освен това, те са незалепващи и елементарни за почистване.

Двойните индикаторни светлини на гофретника ви показват кога е включен в захранването и кога е точното време за добавяне на сместа. Разполага със здрави неплъзгащи се гумени крачета, които го нивелират идеално, както и с ръкохватка за безопасна работа. И всичко това на една страхотна цена.

Като големи фенове на меките и пухкави гофрети, обаче, трябва да отбележим, че гофретникът по-скоро прави крайния продукт малко по-хрупкав за нашите скромни предпочитания. Това става така благодарение на формичката, която може би трябваше да бъде малко по-дълбока.


3. FIRST FA-5305-2 – РЕВЮ

FIRST FA-5305-2

Предимства


 • Незалепващо покритие
 • Корпус от неръждаема стомана
 • Защита срещу прегряване
 • Конкурентна цена
 • Тематични формички

Недостатъци


 • Плитка формичка
 • Неравномерно изпичане

Купете този продукт

Ако харесвате малко по-тънките и хрупкави гофрети, тогава този модел е за вас. Вторият модел на FIRST  в класацията ни прави две големи гофрети във формата на цвете. Всяка гофрета пък може да бъде разделена на 5 по-малки парчета във формата на сърце, което ги прави идеални за поднасяне на закуска за Св.Валентин.

Гофретникът разполага с удобно регулиране на температурата и светлинни индикатори, които го правят лесен и интуитивен за употреба.

Със студената на допир дръжка можете безопасно да отворите капака, за да проверите запичането и да обърнете гофретите си, ако е необходимо. В някои случаи това е необходимо, понеже, в зависимост от сместа, изпичането може да бъде леко неравномерно.

Макар и не чак толкова мощен (1000W), този гофретник е чудесен бюджетен избор за влюбени двойки!


4. гофретник VOLTZ V51442GA – РЕВЮ

VOLTZ V51442GA

Предимства


 • Незалепващо покритие
 • 1300 W мощност
 • Най-добра цена

Недостатъци


 • Старовременен дизайн

Купете този продукт

Най-евтиният гофретник с най-голяма мощност – определено един от най-разумните избори, особено, ако това ще е вашия първи професионален гофретник. Добре познатото незалепващо покритие прави използването и почистването на уреда лесно и безгрижно.

Като единствен минус (особено предвид бюджетната цена) можем да изтъкнем дизайна на гофретника. Голямата и неделикатна зелена и червена светлина, както и обикновения терморегулатор ни връщат назад в годините. Самото устройство просто не изглежда осъвременено и може да не пасне на интериора на всяка една кухня.

Естествено, това е изцяло субективно мнение. Ако вие не намирате нищо лошо в дизайна на гофретника, горещо ви препоръчваме този модел, защото към момента, това е едно от най-добрите решения на пазара.


5. ЕЛЕКОМ ЕК-632 – РЕВЮ

ЕЛЕКОМ ЕК-632

Предимства


 • Незалепващо покритие
 • Най-добра цена

Недостатъци


 • Непривлекателен дизайн
 • Пластмасов корпус

Купете този продукт

Завършваме класацията с единствения гофретник, който е дело на български производител Елеком.

Гофретникът е много сходен с този на Voltz по-горе. Единствените съществени разлики са в материала на корпуса на уреда и в мощността му.

Мощността на Елеком ЕК-632 е 1000W – при все, това е напълно достатъчна мощност за направата както на хрупкави, така и на пухкави, вкусни и лесни гофрети.

Другият по-видим минус обаче е евтиният пластмасов корпус, но няма как да съдим производителят за това, тъй като цената на гофретника е една от най-ниските изобщо.

Дизайнът на уреда също може да търпи известни критики и навярно не би бил съчетан с интериора на някои по-модерни кухни, но, ествествено, това е само нашето субективно мнение.


ВИДОВЕ ГОФРЕТНИЦИ – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ

ВИДОВЕ ГОФРЕТНИЦИГофретниците са едни от малкото електрически уреди, които нямат голямо разнообразие от различни видове. Да, някои приготвят малко по-меки и по-пухкави гофрети, а при други, те са по-хрупкави и тънки. При всички положения, обаче, всяка гофрета е вкусна и е страхотно лакомство през всяка част от деня. В миналото са съществували професионални гофретници и за котлон, но днес тяхната технология е остаряла и пазарът е изцяло зает от познатите ни електрически гофретници. По-съществената разлика между различните професионални гофретници е това дали могат да пекат по една или две гофрети едновременно.

Единичните гофретници имат горна и долна плоча, които се загряват едновременно, но както и името им подсказва – те могат да пекат единствено и само по една гофрета. Плюсът при тях е, че заемат по-малко място и са подходящи за малки домакинства, които не приготвят гофрети толкова често.

Двойните гофретници, от своя страна, имат две отделения за печене, тоест можем да приготвяме по две гофрети едновременно. При тях отново имаме плочи отгоре и отдолу, които се нагряват едновременно, така че определено с този вид можем да спестим време. Минусът тук е, че тези гофретници са малко по-големи и ще трябва да им отделим повече място в кухнята, но ако ги използваме често, това едва ли е проблем.

На пазара се предлагат и едностранни двойни гофретници. При тях особеното е, че те могат да приготвят по две гофрети едновременно, но имат само една нагряваща плоча, тоест ще трябва да обръщате гофретата, за да не изгори. Огромният плюс при тях е компактният им размер – те са предпочитани от хора, които не разполагат с много място в кухнята.

КАК СЕ ПРИГОТВЯТ ГОФРЕТИ?

как се правят гофретиДори и да използвате гофретник с незалепващо покритие, съветваме ви да се подсигурите и да намажете плочата за готвене с тънък слой масло, за да предотвратите потенциално залепване на тестото върху каналите.

Първата гофрета, която правите, обикновено е тестова – тя ще ви покаже дали тестото ви се е получило добре и дали хрупкавостта е по ваш вкус, както и какъв е аромата. Гофретниците с настройки на температурата или променливи настройки на покафеняване ви предлагат по-добър контрол върху това колко е препечена гофретата, която приготвяте.

Придържайте се към професионален гофретник, който готви или белгийски, или американски гофрети – някои производители могат да твърдят, че модела им приготвя и двете, но според нас качеството има тенденция да страда, ако е добавена т.нар. “универсалност”.

За да започнете, в голяма купа смесете брашно, сол, бакпулвер и захар. През това време загрейте гофретника на желаната температура. В отделна купа разбийте необходимия брой яйца спрямо рецептата, която гледате. Разбъркайте с мляко, масло и ванилия. Изсипете сместа от мляко в сместа с брашното. Разбъркайте много добре с миксер, докато се получи гладка и еднородна смес. С помощта на черпак вземете малко от смета и я изсипете в гофретника. Печете докато гофретите добият златист загар.

Сервирайте на момента. Можете да залеете гофретите с кленов или друг сироп по избор. Естествено, можете да декорирате с пресни плодове, сладолед или течен шоколад, или пък да ги направите солени с разтопен кашкавал или резени колбас. Оставяме това на вашето въображения и предпочитания!

6 ФАКТОРА, КОИТО ДА ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ПРИ ИЗБОРА НА ГОФРЕТНИК

1. Материал на загряващата плоча

Плочите за печене на гофретниците са повърхности, подобни на решетка, върху които поставяте сместа. Повечето са от алуминий или стомана и имат незалепващо покритие.

Ако сте против съдовете за готвене с незалепващи покрития, можете да намерите едва няколко производители на гофретници за котлон, направени от чугун, които (с някои внимателни подправки) могат да се окажат също толкова незалепващи, колкото тефлоновите.

2. Температурни настройки и светлинни индикатори

Гофретниците с променливи настройки на температурата улесняват обслужването на различни предпочитания. Затова, включете в списъка ви само такива гофретници, които ви позволяват да контролирате температурата, на която се пекат гофретите. По-високата температура логично ще доведе до по-изпечена гофрета, докато по-ниската температура ще доведе до по-мека и сочна.

Естествено, съветваме ви да хвърлите око и върху светлинните индикатори. Почти всички гофретници имат такъв, който показва кога гофретата е готова за изваждане или кога е достатъчно загрята плочата. Но има и модели, които показват и времето, в което е най-удачно да се сложи сместа – една допълнителна задача, за която да не мислите.

3. Брой гофрети

Бройката гофрети, които един професионален гофретник може да приготвя едновременно също може да се окаже важен фактор. В зависимост от това за колко човека искате да приготвите гофрети – трябва да прецените и какъв уред ще ви свърши най-добра работа.

Обикновено повечето гофретници могат да правят една или две гофрети наведнъж.

Този фактор, обаче, афектира следващият, който е:

4. Форма и размери

Форма и размери гофретникСъществуват различни видове гофрети според състава на сместа и дебелината им: брюкселски – по-пухкави; американски – те са по-тънки и плътни и имат текстура на квадратчета; лиежки – те са по-плътни и сладки, с карамелизирана повърхност и неравни краища; белгийски гофрети – те са по-големи и дебели и са обикновено кръгли или правоъгълни.

Формата и размера на гофретника са пряко свързани с това какви гофрети предпочитате и искате да печете. Ако сте фенове на белгийските гофрети, например, може да се спрете на кръгъл или правоъгълен гофретник. Дълбочината и формата на джобовете на плочите също трябва да отговаря на предпочитанията ви, но не забравяяйте, че един от факторите, с които трябва да се съобразите, е и мястото, което може да отделите за този уред във вашата кухня.

5. Допълнителни функции

Съвременните модели гофретници имат съвсем малко допълнителни функции – една от тях, може би, е таймерът. Ако сте по-разсеяни или вършите по няколко неща наведнъж в кухнята, може би е добре да изберете именно гофретник с таймер. Така ще избегнете главоболието, което може да си причините, когато забравите за гофретите и те изгорят. Таймерът ще издаде специфичен звук когато гофретата е изпечена и е време да сложите нова – идеален вариант дори и да не сте се захванали с друга задача през това време.

6. Дизайн

На последно място като фактор, който следва да отчетете е дизайнът на гофретника. Да, това със сигурност не е най-важният компонент на който и да е уред, но предвид така или иначе ниската цена на гофретниците като цяло, си заслужава усилието да харесате модел, който да пасне на интериора на вашата кухня и останалите устройства в нея, нали?

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Трябва ли покритието на гофретника да е незалепващо?

Не е задължително, но пък е силно препоръчително.

Незалепващото покритие осигурява бързо и просто почистване на устройството, както и премахването на натрупващия се стар мирис и послевкус върху новите ви гофрети.

Нещо повече, в днешно време съществуват наистина малко модели, които да не предлагат незалепващо покритие, така че не виждаме смисъл нарочно да не се насочите към такъв.

2. Колко време отнема да се направи една гофрета?

За различните видове гофрети има различни рецепти, но която и да изберете, едва ли ще ви отнеме повече от 15 минути да забъркате сместа. Печенето на самите гофрети би следвало да е около 5 минути, но това отново зависи от дебелината на гофретата и от вашите лични предпочитания.

Един от основните фактори за отнемащото време е и мощността на гофретника – необходими са поне 1000W за приготвянето на бързи, вкусни, и лесни гофрети. Да, има модели и с над 1300W, но те ще ви спестят може би максимум минута-две. Именно затова и мощността не е сред основните фактори, когато избирате вашия нов професионален гофретник.

3. Какви видове гофрети мога да си приготвя?

Има различни видове гофрети, които са именувани според техния произход. Разликата между всичките тези видове идва и от продуктите, които се използват, за да се приготви сместа за тях. На практика, всички видове гофрети се приготвят по сходен начин с малки различия.

Брюкселските гофрети, например, се приготвят от разбити белтъци и мая и са уникално пухкави, което ги прави и толкова известни.

Приготвянето на сместа на американските гофрети е изключително лесна задача, но за разлика от брюкселските гофрети, в тези има и бакпулвер. Те са обикновено плътни и по-тънки и са с текстура на малки квадратчета – така, когато ги залеете, сиропът остава в тях.

Лиежките гофрети са доста по-сладки от събратята си, а рецептата им е заимствана и от рецептата за кифлички. Те имат карамелена повърхност, за направата на която се използва перлена захара. Този вид гофрети не попиват толкова добре топинги или сладка.

На последно място, но не и по сладост, са белгийските гофрети – тяхната смес не е с мая, а с бакпулвер и те обикновено са доста големи и дебели.  Който и вид гофрети да решите да си приготвите, едно е сигурно – животът ви ще стане по-сладък.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ ГОФРЕТНИЦИТЕ?

Поздравления – вече имате представа какъв да е вашият следващ професионален гофретник.

Сега остава само да изберете подходящ модел и да се наслаждавате на вкусните и лесни гофрети, с които той ще ви радва дълги години. Хубавото е, че на българския пазар има достатъчно много марки и модели и все ще намерите подходящия за вашите нужди и бюджет.

Просто се уверете, че преди да започнете с избирането сте решили какви гофрети ще приготвяте, за колко души, колко често и какви допълнителни екстри биха ви били от полза.

Бон апети!

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button