Топ 5 най-добрите месомелачки

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Купуването на готова кайма от магазините става все по-голяма рядкост. Хората добре знаят, че производителите масово използват старо или некачествено месо, съдържащо и други съставки, които надали бихме склонили да ядем, ако видим отделно.

Това е и причината електрическите месомелачки да набират неспираща популярност на световния, а и вече – на българския пазар. Съвсем логично, много потребители предпочитат да изберат сами месото, което да смелят и да са по-сигурни в качеството на храната, която приготвят с него.

Нещо повече, електрическите месомелачки са универсални устройства и са в състояние да изпълняват много други задачи освен мелене на месо.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ МЕСОМЕЛАЧКИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за месомелачки се развива с изключително темпове. В това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри месомелачки и ще разгледаме детайлно и обективно техните плюсови и минуси.

1. HEINNER MG1500TA-GR – РЕВЮ

Heinner MG1500TA-GR

Предимства


 • Множество приставки за смилане на различни продукти
 • Нож от неръждаема стомана
 • Конкурентна цена

Недостатъци


 • Сравнително шумна работа
 • Пластмасов корпус

Проверете Цената

Месомелачката на Heinner има устойчив нож от неръждаема стомана и множество аксесоари като различни приставки за смилане на различни продукти – месо, домати, както и специализирани приставки за колбаси и кюфтета. Смятаме, че за цената си, това е една от най-стойностните електрически месомелачки.

Все пак, имайте предвид, че месомелачката е изцяло с пластмасова основа, аксесоарите – алуминиеви. Захващането на аксесоарите за машинката също е пластмасово, така че няма гаранция за дългогодишна издръжливост. Друг сериозен недостатък е, че е шумна.

Нашият опит с тази електрическа месомелачка е силно позитивен – направихме множество тестове и можем да заключим, че тя се справя идеално със смилането на няколко килограма кайма. Все пак, съветваме ви да не я натоварвате много – не забравяйте, че това е устройство за домашна употреба и не е сред професионалните уреди.


2. Mесомелачка BOSCH MFW68660 – РЕВЮ

Bosch MFW68660

Предимства


 • Метална основа и аксесоари
 • Висока мощност от 2200W
 • Огромен набор от приставки и аксесоари
 • Елементарно сглобяване, разглобяване и лесно измиване

Недостатъци


 • Трудно мелене на мазни меса
 • Без упътване на български език
 • Висока цена

Проверете Цената

Едва ли ще намерите нещо, което да липсва в комплекта на тази електрическа месомелачка на Bosch специални аксесоари за притискане, за наденици, за кайма, за доматен сок, за слайсване и др. Сложете и висококачествената изработка на основата на уреда, както и на самите аксесоари, и имате устройство, което ще върши всичко, заради което сте го взели (а, може би, дори и малко повече).

И все пак, монетата има две страни. Трябва да отбележим, че изпробвахме да смелим различни типове меса и тази месомелачка изпита известни затруднения с по-мазните продукти. Да, меленето е факт, но става по-бавно и значително по-шумно.

Това, което наистина ни изненада, обаче, е липсата на упътване на български език. Да, машината се сглабя и разглабя лесно и навярно повечето потребители няма да имат проблеми с това, но въпреки това вземаме предвид целият набор от потребители и го отчитаме като недостатък.


3. TEFAL CLASSIC NE105838 – РЕВЮ

Tefal Classic NE105838

Предимства


 • Компактен размер
 • Функция за обратно задвижване
 • Конкурентна цена
 • Самонаточващ се нож

Недостатъци


 • Шумна работа

Проверете Цената

Месомелачката на Tefal е компактна и изключително лесна за употреба. Нейната мощност от 1400W е напълно достатъчна за преработка на близо 2 кг. месо в минута. Освен това разполага и с полезната функция за обратно задвижване, която влиза в употреба в случай на запушване на уреда. Ножът на уреда е самонаточващ се, което позволява издръжливост и по-дълъг живот на месомелачката.

Като допълнителни плюсове можем да изтъкнем удобната възможност за фино, средно или едро смилане. Месомелачката върви в комплект и с две решетки от неръждаема стомана за два вида смилане в зависимост от ястието.

В мнението ни за тази месомелачка нямаше да има недостатъци, ако не беше твърде шумната работа на мотора, което беше неприятно, поне за нас.


4. Mесомелачка TEFAL HV4 NE448838 – РЕВЮ

Tefal HV4 NE448838

Предимства


 • Метална основа и аксесоари
 • Висока мощност от 2000W
 • Огромен набор от приставки и аксесоари

Недостатъци


 • Изключително шумна при работа

Проверете Цената

Втората електрическа месомелачка на Tefal в нашия списък е компактен и мощен домашен помощник. Близо 2.5 кг. месо за минута е смеляне, която това устройство лесно гарантира.

Месомелачката разполага с множество аксесоари, които помагат за обработването на различни видове продукти. Има 3 сита за смилане – много фино, средно или едро. В комплекта са включени и 3 рендета за настъргване от висококачествен материал, както и аксесоар за приготвяне на доматен сок

Това, което определено ни допадна най-много е приставката за кебап и наденица, която се използва изключително лесно и бързо.

Мощният двигател, обаче, идва с един съществен минус – шумът. Навярно най-шумната от всички месомелачки в този списък, устройството все пак предоставя много други предимства на достъпна цена.


5. BOSCH MFW45020 – РЕВЮ

Bosch MFW45020

Предимства


 • Огромна тава за зареждане
 • Защита от прегряване
 • Функция за обратно задвижване
 • Части от неръждаема стомана

Недостатъци


 • Тесен приемник за месо, понякога затрудняващ продукта до шахтата и ножовете

Проверете Цената

Моторът на тази месомелачка е достатъчно мощен за бързото смилане на 3-4 килограма месо, предполагаме и повече. Забелязахме, че месото се нарязва най-добре на ивици, големи колкото 1/3 от отвора на входа. Тествахме с различни типове меса – от сухи пилешки бонфилета до мазно свинско и всичко се смля бързо и качествено. 

Частите на месомелачката са от неръждаема стомана, което гарантира нейната здравина и устойчивост.

От всички Топ 5 наши избора, тази месомелачка е с дизайн, съчетаващ най-добре функционалност и безопасност. Добре измисления автоматичен пластмасов тласкач, дава допълнително спокойствие, че месомелачката е абсолютно безопасна. Месомелачката е снабдена и с обратен ход, който се използва за лесно почистване на ножа. Вградената защитната система се задейства от прегряване е още един плюс в графа “Сигурност”.

Това, което ни направи малко по-лошо впечатление беше малко по-тесния приемник за месо, който на моменти затрудняваше месото да стигне  до шахтата и ножовете.


ВИДОВЕ МЕСОМЕЛАЧКИ – ЕЛЕКТРИЧЕСКИ С/У РЪЧНИ

ВИДОВЕ МЕСОМЕЛАЧКИ - ЕЛЕКТРИЧЕСКИ С/У РЪЧНИКато хора на 21-ви век, за да прогресираме в развитието си, ние трябва постепенно да загърбваме отживели технологии и методологии и да се стремим към автоматизация и оптимизация.

Вярвайки силно в това верую, ние сме категорични, че електрическите уреди, без значение от тяхната употреба имат необоримо предимство спрямо техните ръчни “братя”.

Въпреки това, ние целим пълна обективност и ще разгледаме основните разлики между двата вида месомелачки.

Ръчни месомелачки

Няма причина да не си вземете малка ръчна месомелачка, ако считате, че количеството месо, което ще мелите ще е малко. Ръчните месомелачки трябва да се захванат за маса или кухненски плот, което е неприятно неудобство.

Месото, което ръчните месомелачки мелят, се подава в отвора на месомелачката и чрез ръчното й задвижване (обикновено кръгови движения на ръката), то преминава към ножа, след което смляната част излиза от изхода.

Да, доста поостарял метод, но не отричаме, че върши работа. Огромното предимство на ръчните месомелачки са тяхната компактност и евтина цена.

Електрически месомелачки

Едно нещо е неоспоримо – електрическите месомелачки произвеждат по-голямо количество мляно месо с минимални усилия. С други думи – повече работа за по-кратко време.

В наши дни, повечето електрически месомелачки разполагат с автоматизиран инструмент за прибутване на месото, а много от тях идват с различни допълнителни аксесоари и приставки, отключващи различни възможности за потребителя – да си направи наденички, колбаси, да си направи страхотен доматен сос и пр.

Да, най-добрите електрически месомелачки струват далеч повече пари, но ние сме установили, че това е инвестиция, която лесно и бързо се избива с времето.

Без да се замислим, ние присъждаме победата на електрическите месомелачки.

3 ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ДОМАШНА МЕСОМЕЛАЧКА

Мощност

От този фактор зависи степента на производителност на месомелачката. Уредите с по-голяма мощност могат по-лесно да смилат жилави или много мазни парчета.

Нашият опит показва, че повечето домакинства нямат нужда от твърде мощни месомелачки – те са предназначени за използване в професионални кухни, а и са доста шумни.

За домашна употреба препоръчваме продукти, които имат възможност за регулиране на мощността – понякога просто няма да имате нужда от висока мощност и ще щадите мотора, което ще ви осигури по-дълъг живот на уреда.

Златната среда от гледна точка на мощност е между 800 и 1200W.

Качество на материалите

От огромна важност са материалите, от които е направена месомелачката. Най-добрите месомелачки на пазара са направени от качествени материали, които не се отделят и не попадат в смляното месо.

Силно препоръчваме да се насочите към уреди с работни части, изработени от неръждаема стомана.

Ако трябва да запомните едно нещо, то е да търсите ножове и решетки, направени от метал (най-добре стомана) за по-дълга експлоатация.

Много важно е месомелачката да може да се разглабя и измива лесно, а това зависи както от дизайна, така и от качеството на материалите.

Бюджет

Най-добрите месомелачки обикновено са близо и дори над 350 лв.

Повечето домакинства се насочват към такива в диапазона 150-200 лв. Те предлагат добро качество на приемлива цена.

Въпреки това, недейте да се водите основно от цената на уреда. Ако обмисляте да закупите месомелачка, която да ползвате години наред, изберете устройство от реномиран производител с много функции и приставки, висока мощност и висококачествена изработка.

ПРИНЦИП НА РАБОТА НА МЕСОМЕЛАЧКИТЕ

ПРИНЦИП НА РАБОТА НА МЕСОМЕЛАЧКИТЕМесомелачките имат лесен принцип на работа, за който, обаче, ще трябва да им съдействате.

Производителите препоръчват месото да бъде предварително нарязано на по-дребни парчета преди да се сложи в месомелачката. Зареждайки месото (току що нарязаните парчета), то трябва ръчно да се натисне в ръкава, което ще го отправи към металните винтове. Оттам, то се нарязва от остър (в по-добрите модели и самонаточващ се) нож, който се плъзга плавно по повърхността. Така то става на още по-малки парчета, които могат лесно да преминат през изходната решетка. След няколко мига, каймата излиза и попада в поставената на изхода тавичка.

СЪВЕТИ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА МЕСОМЕЛАЧКИТЕ

Приготвянето на домашна кайма или наденички звучи много добре, но почистването след това не е.

Търсете такива месомелачки, които се разглобяват лесно (някои дори се разглобяват само с натискането на един бутон). Ако искате да си спестите трудно измиване, проучете моделите, чиито части могат да се измиват в съдомиялна.

Ако, все пак, миете на ръка – накиснете мръсните части за няколко часа в гореща вода и след това измийте с топла вода и препарат. Използвайте по-меки и слаби препарати.

Прочетете внимателно упътванията на уредите и специфичните начини на тяхното почистване, за да не нарушите горния слой на материала или да стимулирате ръжда.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Кои са видовете месо, които можем да смиламе?

Електрическите месомелачки могат да смилат всякакво месо – пилешко, свинско, телешко, агнешко, говеждо, дивечово, риба и пр.

Нещо повече – най-добрите месомелачки на пазара имат достатъчно здрави и остри ножове, които могат да смилат дори и кости. И все пак, силно препоръчваме да прочетете упътването на съответното устройство, за да не повредите тази важна компонента на месомелачката.

2. Какви са ползите от различните видове приставки?

По-добрите електрически месомелачки разполагат с различни видове приставки, които дават гъвкави решения при смилането на месо.

Сред най-популярните такива приставки са:

 • Приставка за доматен сос – за смилане на вкусен домашен доматен сок. Може спокойно да се използва и за смилане на дребни плодове.
 • Приставка за пълнене на колбаси и наденици – за безпроблемно пълнене на наденици, колбаси, крокети, кебап и пр.
 • Приставка за настъргване и нарязване – изключително удобна за бързо нарязване на всякакви зеленчуци и по-твърди плодове. Отнема буквално секунди.

3. Кои са основните разлики между професионалните месомелачки и тези за домашна употреба?

Основните разлики между професионалните и домашните месомелачки са в полза на първите. Професионалните месомелачки са по-мощни, по-големи и често – направени от много висококачествени материали.

Естествено, това е така, тъй като с професионалните може да се свърши много повече работа за по-малко време. Това идва и с далеч по-скъпата цена, обаче.

В таблицата долу синтезираме основните категории и победителят в тях:

Критерий Професионални месомелачки Месомелачки за домашна употреба
Мощност
Материали
Компактност
Аксесоари
Цена

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – каква стойност дават домашните месомелачки?

Въпреки че закупуването на предварително смляно месо е удобство, потребителите по света все по-често предпочитат да смилат избраното от тях месо сами.

Месомелачката става все по-често виждана в домакинските кухни. Най-голямата стойност (и спокойствие), която месомелачката гарантира е, че можете да контролирате какво влиза в сместа. Нещо повече, наличието на различни аксесоари и функции превръща електрическите месомелачки в мултифункционални уреди.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button