Топ 5 най-добри хлебопекарни

Все повече и повече домакинства предпочитат да приготвят хляб у дома си, защото или не харесват този, който се предлага в магазина, или защото предпочитат да са сигурни в качеството на съставките. А и ароматът на домашно приготвен хляб винаги прави дома по-уютен. За да ви помогнем да изберете най-добрата хлебоперакна според вашите нужди, ние изготвихме това ръководство.

Най-добра генерално
4.7 / 5

Tefal Bread of the World PF6118 е една невероятна домашна хлебопекарна за ароматен и хрупкав хляб, предлагаща на потребителите цели 19 програми за тесто и хлебни изделия, различни степени за запичане и много аксесоари.

Предимства

 • 19 програми за приготвяне на хляб
 • 3 степени на запичане
 • 2 бъркалки
 • Включени аксесоари

Недостатъци

 • Неточен превод на ръководството на български език
 • Понякога бъркалките са нестабилни
Покажи повече
Най-добра подгласничка
4.8 / 5

Gorenje B1600WG е една от най-добрите хлебопекарни на пазара, предлагаща различни функции и програми за приготвяне на хляб, тесто, сладка и др. Много полезен уред, приготвящ вкусни хлебни изделия за трапезата.

Предимства

 • 16 програми
 • 3 степени на запичане
 • 2 бъркалки
 • Размер на хляба – до 1600 гр

Недостатъци

 • Не винаги изпича добре коричката
 • Капакът се отваря само до 90 градуса
Покажи повече
Най-добра в ниския клас
4.7 / 5

Gorenje BM910WII е изключителна хлебопекарна на разумна цена, подходяща за всеки дом. Освен че има богато разнообразие от функции и програми, без проблеми изпича хляб на максималния си капацитет.

Предимства

 • 15 програми
 • 1 бъркалка
 • 3 степени на запичане
 • Ниска цена

Недостатъци

 • Понякога тестото набухва много и полепва по капака
Покажи повече
Най-добра в премиум класа
4.8 / 5

Morphy Richards Premium Plus 502000 е най-добрата хлебопекарна в премиум класа, предлагаща разнообразие от функции, програми за тесто, хляб, мляко, мармалади и др. Иноксовият корпус показва качеството на уреда.

Предимства

 • Богат набор от функции
 • 19 програми
 • 5 степени на запичане
 • 3 размера хляб
 • Иноксов корпус

Недостатъци

 • Големи размери и тегло
 • Висока цена
Покажи повече
Най-стойностна
4.6 / 5

Russell Hobbs Classics 18036-56 е качествена хлебопекарна на разумна цена, която ще изпълни дома ви с аромата на домашно приготвен хляб. С много програми и функции за печене и приготвяне на хляб, тесто, мармалади и др.

Предимства

 • 12 програми
 • Размер на хляба – до 1 кг.
 • 1 бъркалка
 • Без залепване и лесна за почистване

Недостатъци

 • Слабо изпичане на коричката на хляба
Покажи повече

Актуализации на съдържанието:

Ние ви ценим като клиент и затова непрекъснато актуализираме нашите списъци с продукти, за да ви предложим най-добрите опции на най-добрите цени. Можете да сте спокойни, че съвсем наскоро проверихме отново нашите най-добри продукти.

Ръководство за покупка

хлебопекарни

Няма човек, който да не се разтапя при благоуханието на прясно изпечен домашен хляб. Ако посрещате гости или искате да зарадвате семейството си, може лесно и бързо да направите това, изпичайки им редовно хляб или тестени продукти. Ние разгледахме различни мнения за хлебопекарните на пазара, проучихме и събрахме много информация, за да изготвим това ръководство, целейки да ви насочим и помогнем в избора на най-добрата хлебопекарна за вас и вашето семейство.

Какво представлява хлебопекарната и защо ви е необходима?

Хлебопекарната е домашен уред за замесване и изпичане на различни видове хляб и други тестени продукти. В сичко, което трябва да направите е просто да изсипете различните съставки и да изберете подходящата програма за месене и печене. Притежаването на такава машина е много полезно за вашето домакинство, тъй като спестява време, средства и предлага наистина добро качество. Вие сами контролирате съставките на хляба, който печете, като сте сигурни, че той ще бъде без консерванти или подобрители.

Видове хлебопекарни

На пазара в момента се предлагат основно два вида хлебопекарни.

Вертикална хлебопекарна

Тези хлебопекарни могат да изпекат хляб, който е висок и има продълговата форма, много наподобяваща тази на тухличка. Те са на достъпна цена, което означава, че семейния бюджет няма да се утежни, не заемат много място в кухнята, така че могат да седят постоянно на плота ви и не на последно място – приготвят хляб с пухкава горна част.

Хоризонтална хлебопекарна

Ако държите много на това как изглежда хлябът, който се изпекли, то този вид хлебопекарни са точно за вас. Хлябът, изпечен в тези хоризонтални хлебопекарни, прилича изцяло на обикновените видове хляб, които може да си закупите от магазина. Хоризонталните хлебопекарни също имат две бъркалки вместо една, както е типично за вертикалната хлебопекарна. В този тип хлебопекарни може да приготвите лесно и хляб без глутен.

Какво да търсите в една хлебопекарна?

Ако искате да си закупите най-добрата хлебопекарна на пазара спрямо специфичните ви нужди, има някои важни и основни функции, на които трябва да обърнете внимание преди покупка. За ваше улеснение по-долу сме изброили най-важните от тях.

Размери и тегло на хлебопекарната

Трябва да помислите къде ще държите хлебопекарната и колко свободно място имате за нея. Добре би било също така да обмислите и колко тежка искате да е хлебопекарната, ако планирате да я държите в шкаф и да я изваждате при нужда. В такъв случай трябва да търсите машина за хляб, която да е лека – някои модели тежат под 5 кг., докато други са по-тежки и са над 6 кг. Освен това трябва да имате предвид, че по-малките хлебопекарни правят по-малки хлябове, докато по-големите машини произвеждат по-големи, така че трябва да помислите колко души планирате да храните.

Шум

Мненията за хлебопекарната са, че е много трудно да се намери такава, която да е напълно безшумна. Но това е нормално, тъй като уредът смесва съставки и замесва тесто. По-леките хлебопекарни принципно издават повече шум. Моделите хлебопекарни от по-висок клас обикновено са направени от по-качествени материали, затова при тях вероятността да се движат, и следователно да издават звук, е по-малка.

Използвани материали и цялостно качество на уреда

От съществено значение е цялостното качество на материалите, използвани за направата на хлебопекарната, което съответно повлиява и на цялостното качество на уреда. Когато търсите да си закупите хлебопекарна, това, което е от изключително значение да е с високо качество, са нагревателят и тавата за хляб, която трябва да бъде задължително с незалепващо покритие.

Удобство

Дисплеят трябва да бъде лесно четим и надписите по него да са разбираеми, за да бъде използването на уреда и различните му настройки удобни за работа. Също така, инструкциите, които идват при покупката на хлебопекарната, също трябва да са ясни и лесни за употреба, както и да са налични на вашия майчин език или на друг език, който владеете добре.

Време за печене

Хлебопроизводителите почти винаги казват в инструкциите колко време ще отнеме за изпичането на различните видове хляб. Ако нямате време за дълги програми за печене, струва си да потърсите модел с програма за бързо печене. Така може за по-малко от час да се изпече цял бял хляб (но все пак имайте предвид, че тези хлябове не стават толкова добри, колкото тези, изпечени при стандартната програма).

Настройки на печене

Трябва да проверите какви настройки и програми за печене предлага хлебопекарната, която сте харесали. Повечето хлебопекарни предлагат и опции за размера на хляба, вида брашно, което се използва, и дебелината и тъмнината на коричката на хляба. Понякога тези функции се отнасят само за белия хляб, така че задължително сверете тази информация, особено ако искате да правите и други видове хляб.

Контролен панел

Видът и функциите, които се контролират от контролния панел на хлебопекарната, варират от марка до марка и от модел до модел. Това, което е от съществено значение, когато избирате хлебопекарна за домашна употреба, е панелът да бъде лесен за работа и разчитане.

Тава за хляб

Повечето модели хлебопекарни се предлагат и с тава за хляб, в която всъщност съставките се смесват и пекат. Формата, размерът и броят на филиите на хляба се определят от размера и формата за хляб. По-евтините хлебопекарни често имат вертикална тава за хляб, което означава, че хлябът, който ще се изпича в уреда ще бъде висок и със заоблен връх. Някои тави произвеждат хляб, който е по-квадратен, докато други модели просто правят традиционен хляб. Коричката на хляба се определя от тавата за хляв – тя може да е направена от по-тънък алуминий или от по-тежък, лят алуминий. Ако моделът хлебопекарна е с по-тънка тава, то коричката на хляба ще бъде по-тънка и лека, а ако тавата е по-дебела, то тогава кората се очаква да бъде по-твърда и дебела.

Лопатки за месене

Всички хлебопекарни имат лопатка за месене, но те се предлагат в различни размери и форми. Препоръчително е да изберете модел, който има две лопатки за месене, за да може месенето на хляба да става по-бързо и качествено. Много често се случва при повечето модели лопатките за месене да останат в хляба по време на приготвянето му, което означава, че трябва да ги изкарате и че ще остане малка дупка в самия хляб. Ако не желаете това да се случва и ако лопатките не могат да се свалят, то тогава е препоръчително да си изберете модел, при който лопатките да се сгъват, но помнете, че отново няма пълна гаранция, че няма да има проблеми и с тях.

Гаранция

Гаранцията на хлебопекарната зависи от производителя и варират от 3 месеца до 2 години. Уверете се също така, че сервизът също се покрива. По възможност, избягвайте марки и модели, които не предлагат гаранционен период, тъй като това означава, че производителите не вярват техните уреди да издържат няколко месеца или години напред. Малко по-надолу в ръководството ви запознаваме с най-добрите производители на хлебопекарни, където гаранцията е безпроблемна.

Допълнителни функции

По-рано изброихме най-важните и основни функции, които трябва да търсите при закупуването на хлебопекарна. По-долу ще разгледаме някои допълнителни функции, които е страхотно вашият уред да притежава, но те не се смятат за задължителни.

Аксесоари

Повечето хлебопекарни трябва да ви бъдат доставени заедно с мерителна чашка и лъжичка, тъй като точните съставки са изключително важни при приготвянето на наистина качествен хляб. Ако машината не се предлага с никакви аксесоари, то би било чудесно ако инвестирате в закупуването на такива мерителни уреди, за да не рискувате да правите хляб, който не е вкусен.

Прозорче за наблюдение

Прозорчето за наблюдение представлява прозрачен компонент на капака на хлебопекарната, който ви позволява да наблюдавате хляба, докато той се пече. Винаги е интересно за децата, а и за възрастните, да следят как се замества и пече хлябът в уреда, така че може да се спрете на модел с прозорче за наблюдение, ако смятате, че това ще се хареса на вас и семейството ви.

Аларма

Ако обичате да похапвате и планирате често да приготвяте хляб с плодове или ядки, то трябва да се уверите, че моделът хлебопекарна, който сте харесали, има някаква аларма, която да ви предупреждава кога трябва да добавите необходимите съставки.

Отложен старт

Тази функция е изключително полезна и ви позволява да изберете кога хлебопекарната да започне да пече хляба. Например, точно преди да си легнете, може да добавите всички съставки в уреда и да настроите таймера за времето, когато трябва да започне изпичането на хляба. Така, когато се събудите на сутринта, ще имате пресен и ароматен хляб.

Месене на тесто

Ако хлебопекарната ви има тази функция, то вие ще може да замесите всякакъв вид тесто – независимо дали е тесто за пица, за кифлички или за нещо друго. Тази функция е много полезна в случаите, когато сте изморени след дълъг и тежък работен ден, но все пак ви се иска да изпечете нещо за себе си, за семейството или за гостите ви.

Автоматичен диспенсър за плодове и ядки

Ако обичате и искате да си приготвяте хляб или друго тестено изделие с ядки и плодове, то трябва да обмислите да си вземете модел хлебопекарна с автоматичен диспенсър за плодове и ядки, чрез който те автоматично са добавени в процеса на печене.

Хляб без глутен и пшеница

Много модели хлебопекарни се предлагат с функция за приготвяне на хляб без глутен, което ви дава възможност да изпичате тесто, използвайки други специални смеси. Много от хлебопекарните включват в инструкциите си и книжка с рецепти, включително и рецепти за хляб без пшеница. Ако имате специфични диетични нужди, то е препоръчително да изберете модел с такива функции.

Допълнителни програми за готвене

Преди закупуването на хлебопекарна, е добре да обмислите и прецените какви програми за приготвяне на хляб от наличните в модела наистина ще използвате. Някои хлебопекарни не са създадени само за приготвянето на хляб – те могат да правят и тесто за пица, сладкиши и други тестени изделия. Естествено, колкото повече, толкова по-добре.

Поддръжка на хлебопекарната

Ако желаете да използвате хлебопекарната си години наред и да радвате себе си и семейството си с топъл и ароматен хляб, то редовно трябва да почиствате и поддържате уреда. Ето някои съвети как да удължите живота на хлебопекарната си:

Уверете се, че хлебопекарната е чиста и суха, преди да я приберете в шкафа
Съхранявайте хлебопекарната със затворен капак
Не поставяйте тежки предмети върху уреда
Отстранявайте лопатките за месене и ги поставяйте в тавата за хляб
Най-добрите марки хлебопекарни
Разгледахме различни марки и модели хлебопекарни, за да ви запознаем с най-добрите от тях. Важно е да се доверите на доказан производител, който залага на качество и функционалност при производството на тези уреди.

Tefal

Тази френска марка е на пазара от 1968 г. и произвежда редица кухненски и домакински уреди, като винаги залага на качеството и дълготрайността им. Те са и големи иноватори, тъй като предлагат и уреди с незалепващи покрития, а това определено е улеснение за всяка домакиня.

Gorenje

Марката е създадена през 1950 г. и е една от най-големите словенски производителки на домакински уреди. Те се стремят да заемат все по-голям и по-голям пазарен дял чрез разширяване на асортимента на произвежданите уреди. Статистиката сочи, че Gorenje е четвъртата най-голяма компания в Европа, произвеждаща такива уреди.

Morphy Richards

През 1936 г. в Англия се създава марката, но днес повечето от уредите се поризвеждат в Близкия изток. Произвеждат голяма гама от продукти за домакинството, които впечатляват не само с качество, но и с интересен и приятен дизайн, който е наслада за очите.

Russell Hobbs

Тази марка е създадена в Англия през 1952 г., като преди години те сред главните производители на чайници в страната. С течение на времето те разширяват продуктовата си гама, но за всеки един продукт те се опитват да бъдат иноватори и така стават сърцето на всяка една кухня.

Заключение

Намирането на идеалната хлебопекарна е дълъг и труден процен. Но независимо каква марка и модел хлебопекарна ще изберете, най-важното от всичко е тя да отговаря на нуждите на вас и вашето семейство. Създадохме това ръководство след като изследвахме задълбочено голям набор от информация и отзиви за уредите, за да ви улесним в избора от предлагащи се на пазара хлебопекарни.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button