Топ 5 най-добрите планетарни миксери 

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Закупуването на планетарен миксер бързо ще промени и улесни ежедневието ви. Защо ли?

Децата обичат домашни кремове и кексове. А съпругът ви обожава хайвер, обича и домашна майонеза. Приятелите ви пък много обичат да ви идват на гости и да хапват от най-вкусната ви пица. Толкова много желания, толкова много вкусотии и толкова малко време за приготвяне.

За щастие, вече можете да се сдобиете с невероятен помощник в кухнята, а именно планетарен миксер. Той прави домашния какаов крем за децата, разбива хайвера и приготвя тестото за любимите печива. От вас се изисква само да добавите съставките и да натиснете едно копче. Само и единствено това.

Стигне ли се обаче до избора на подходящ планетарен миксер, се зараждат въпросите- какъв да бъде? Как работи планетарния миксер и колко място заема?  Именно това е и причината да създадем този материал и да съберем мнения за най-добрите планетарни миксери на пазара.

1. Планетарен миксер Daewoo DHM150P – Ревю

Планетарен миксер Daewoo DHM150P

Предимства


 • Висока мощност (1600 W)
 • 10 скорости на смесване
 • Купа от неръждаема стомана с вместимост 4,5 литра

Недостатъци


 • Не работи добре при по-голямо количество тесто (над 700 грама)
 • Сравнително шумен при работа

Проверете Цената

Планетарният миксер на Daewoo е с изключително висока мощност – 1600 W. Тя спомага за лесното и бързо смесване  на съставките до хомогенна смес. Можете да приготвите бързо и лесно любимите си торти, сладкиши, та дори и различни видове тесто.

Миксерът има 10 различни скорости, които може да настройвате според вида и консистенцията на тестото и съставките. Така, можете да приготвяте и различни видове сосове, кремове и други.

За да можете спокойно да се наслаждавате на готвенето и да приготвяте всичко нужно наведнъж е предвидена и голяма купа от 4,5 литра. Тя е изработена от неръждаема стомана и е изключително удобна за ползване.  Неръждаемата стомана се отличава с висока устойчивост на корозия и същевременно се поддържа изключително лесно.

Миксерът има няколко различни приставки и аксесоари като гребло за смесване и тел. А за да бъде по-стабилна по време на употреба, за предвидени и силиконови крачета тип вендура. В комбинация с високата си мощност и степени на работа, този планетарен миксер е изключително полезен и удобен за всяка домакиня.

Ненапразно Daewoo се счита за производител на едни от най-добрите планетарни миксери на пазара. 


2. Планетарен миксер Star-Light SMM – Ревю

Star-Light SMM-1000W

Предимства


 • Висока мощност (1000 W)
 • Купа от неръждаема стомана с вместимост 5 литра
 • Турбо режим на работа

Недостатъци


 • За разлика от други продукти, работи само със 6 скорости

Проверете Цената

Планетарният миксер на Star-Light е с мощност от 1000 W и това позволява бързото смесване на различните съставки. Работи на 6 скорости, като при нужда, можете да ползвате и турбо режима.

С купата от 5 литра можете да приготвяте и по-големи смеси наведнъж. Тя е изработена от неръждаема стомана и ще издържи дълго на времето. Тежестта на миксера е само 6,5 кг и това го прави изключително удобен за употреба и преместване при необходимост.

За да бъде по-стабилен по време на работа, са предвидени крачета тип вендуза.


3. Mиксер Daewoo DHM200MGW- Ревю

Планетарен миксер Daewoo DHM200MGW

Предимства


 • Изключително мощен  (2000 W)
 • Има функция месомелачка, с работа до 1,2 кг в минута
 • Купа с вместимост 5,5 литра

Недостатъци


 • Мелачката се затруднява при мелене на месо с ципа

Проверете Цената

Този планетарен миксер на Daewoo не само смесва тесто и крем, но и мели месо. Той е мултифункционален, като с него можете да приготвяте торти, сладкиши, кремове, тесто и дори да приготвяте кайма с различна консистенция. Тук ползвате трите режещи диска за фино, средно или едро нарязвяне на месото. Приготвянето на каймата за любимите кюфтенца е вече още по-лесно!

Месомелачката работи на високи обороти, като може да кълца от 1,2 кг месо в минута. Можете да приготвите голямо количество месо за нула време.

Остриетата в месомелачката са от неръждаема стомана, което ги прави устойчиви и здрави на времето.

Високата мощност от 2000 W помага да приготвите перфектните смеси, за минимално време и с минимални усилия. В зависимост от съставките и желания резултат, можете да избирате измежду 6 различни скорости на работа.

Купата е от неръждаема стомана и е с вместимост 5,5 литра. Можете да приготвите любимото тесто или крем наведнъж, без да се налага да повтаряте.

Миксерът има силиконови крачета, които помагат за стабилността по време на месене.  


4. Heinner Master Collection HPM-1500XMC – Ревю

миксер Heinner Master Collection HPM-1500XMC

Предимства


 • Мощен (1600W)
 • Корпус и допълнителни бъркалки от алуминий
 • Голяма купа с вместимост 5,5 литра
 • Предпазител за разливане на смеси

Недостатъци


 • Шумен по време на работа

Проверете Цената

Миксерът на Heinner е с висока мощност (1500 W), има 6 скорости на работа и е част от професионалната мастър серия на шеф Каталин Скарлатеску.

Благодарение на високата мощност, миксерът има голям обхват и успява да достигне до всяка една част на купата. Стандартните приставки на миксера са от неръждаема стомана, а допълнителните са изработени от устойчив алуминиий и се почистват лесно. 

Миксерът е изработен от алуминий, като корпусът е лят и е изключително лесен за поддръжка и ползване.

Купата към миксера е с капацитет от 5,5 литра и е от неръждаема стомана. Невероятно удобна, особено в моментите, когато месите по-тежка смес. Освен това, благодарение на предпазителя, който държи сместа в купата и избягвате разливането й.


5. Планетарен миксер с купа от инокс ZEPHYR ZP 1115 Q – Ревю

Планетарен миксер с купа от инокс ZEPHYR ZP 1115 Q

Предимства


 •  Висока мощност (1900W)
 •  Много голяма купа с вместимост 6,5 литра
 •  Предпазител за разливане на смеси

Недостатъци


 • Шумен

Проверете Цената

Миксерът на ZEPHYR работи на 6 скорости и има специален “pulse“ режим. Можете да месите тесто, за забърквате любимия крем или смес за торта.

Купата е иноксова и с много голям капацитет от 6,5 литра. Събира голямо количество тесто и можете да приготвите любимата си питка или дори няколко хляба.

В предната част на корпуса има превключвател, чрез който можете лесно да достигнете до бъркалките и да ги смените по всяко време. Комплектът включва 3 бъркалки ( за яйца, миксираща и кука за тесто) и една шпатула.

Всяко от крачетата на миксера е снабдено с гумено уплътнение, което го прави изключително надежден и стабилен.

Као е планетарен миксер и как да го ползвам?

Као е планетарен миксерПървият миксер на стойка е създаден през 1910 година от Хърбърт Джонсън, инженер в компания Хобарт. Оттогава досега миксерите са се изменили изключително много и вече можем да си пием кафето или чая, докато миксерът работи вместо нас.

С планетарния миксер можете да приготвяте различни смеси като тесто за пица или питка, торта, сладкиши, кремове, сосове и други. Това е електрически уред, който работи на различни степени, благодарение на вградения си мотор. Всички миксери са с купа, която е с капацитет от 4 до 6 литра. За разлика от стандартния ръчен миксер, при този има двойно завъртане и тук се въртят не само дюзите, но и платформата. Именно благодарение на това въртене, планетарните миксери са толкова удобни и създават фина и гладка смес.

Всеки миксер се предлага с комплект стандартни бъркалки, като бъркалка за тесто, за разбиване на яйца и за миксиране. Може лесно да се каже, че планетарният миксер може да бъде ползван и като машина за тесто. Особено, ако е с по-висока мощност. Освен това, всеки миксер има пригодена купа за бъркане с капацитет от 4 до 6 литра, която в повечето случаи е изработена от неръждаема стомана или друг устойчив метал. Някои модели имат защитна система, която не позволява работа на миксера при отворен капак.

За най-пълноценна и оптимална употреба, препоръчваме спазването на инструкциите, предоставени от производителите. Ползвайте правилните приставки и указанията за степените на работа. Потребители споделиха своето мнение, че за най-добра работа, е хубаво да се започне на по-ниска степен и след това да се увеличи до желаната. Ако се налага по време на месене да добавяте съставки, го правете по ръба на купата. Така ще избегнете пръскането и цапането около миксера.

Какво да имате предвид преди да закупите планетарен миксер?

Ръчен миксер или миксер на стойка?

Изборът на миксер зависи изцяло от вашите нужди. От това дали имат нужда от помощ за малки неща, или ви е нужен сериозен помощник.

Ръчният миксер е удобен за по-леки задачи като бъркане на яйца, сосове, намачкване на картофи или дори леки смеси за печива във фурната. Имайте предвид обаче, че не могат да месят толкова добре и може да има нужда от вашата намеса след това. Ако имате нужда от много добър ръчен миксер, то тогава изберете такъв от по-висок ценови клас. Те са пригодени с по-добри и по-големи бъркалки, които са в пъти по-удобни.

Миксерът на стойка се справя с всички задачи на ръчния миксер, като освен това се справя отлично с месенето на тесто. Ненапразно го наричат и машина за месене. Има различни бъркалки за тесто и няколко степени на работа, в зависимост от сместа, която приготвяте. Има много добри миксери на стойка, като някои от тях имат и допълнителни бъркалки и повече от шест степени на работа. Единственият минус тук е обемът и заеманото място, но ако ще ви върши добра работа, това съвсем не трябва да ви отказва. 

Ценови диапазон

На пазара има множество планетарни миксери, с различни особености и екстри. Изберете вашия, според нуждите ви. Колкото повече екстри има, толкова по-висока ще бъде цената. Ако ще го ползвате по-рядко и за леки смеси, то тогава можете да се спрете на миксер от по-нисък ценови диапазон. Можете да откриете много добър планетарен миксер на цена около 200-300 лв, който да се справя отлично с тези задачи.

Ако ще ползвате миксера по-често и за по-сложни смеси като тесто за хляб, е по-добре да изберете такъв от по-висок ценови клас. Правилото на по-високата цена и по-високо качество и екстри важи и тук. Този миксер ще бъде по-мощен, ще има по-добри приставки, и вероятно и по-голям капацитет на купата. Този тип планетарни миксери струва между 300 и 600-700 лв.  

Разбира се, има и още по-висок клас професионални миксери, чиято цена надминава 1000 лв. Това са най-добрите планетарни миксери и те са по-удобни за пекарни или ресторанти, и не бихме ви препоръчали такъв модел, освен ако не се налага да печете големи количества ежедневно. 

Готварските нужди

Готварските нуждиВашето семейство обича ли да похапва тестени изделия? Или пък ви харесва да се вихрите в кухнята и да създавате вкусни кремове и торти? Ако месите често, то тогава ви е нужен миксер за тесто. Може да се каже, че планетарният миксер може да бъде ползван като машина за тесто и е изключително полезен. А ако, ще го ползвате за по-леки смеси, то тогава ви е нужен уред със стандартни приставки и по-ниска мощност. Освен сместа, е важно да имате предвид и количеството, което ще приготвяте.  

Например, ако имате няколко деца, то тогава несъмнено ще приготвяте вкусотии в по-големи количества. В тези случаи, ще ви бъде нужен планетарен миксер с по-голяма купа от над 5 литра. Потребители споделиха мнения, че в купа с капацитет от 6 литра, могат да приготвят смес за три хляба. Ако имате по-малко семейство, то тогава стандартна купа от 3-4 литра би ви свършила добра работа.

Дори и да закупите най-добрия планетарен миксер, няма да ви върши работа, ако не е съобразен с готварските ви нужди. 

Капацитет и размери (на купата и на плота)

Планетарните миксери са изключително удобни, но в същото време са обемисти и в повечето случаи тежки. Теглото варира от 5 до 13 килограма, което е наистина голяма разлика, ако ще се налага да го местите често.

Още преди да изберете своя миксер, помислете къде ще го ползвате. Ще можете ли да освободите достатъчно място за постоянно или ще се налага да го прибирате всеки път при употреба? Освен това е хубаво да прецените дали плота или повърността, на която ще го поставяте ще удържи на тежестта. Тежките миксери от над 10 килограма не са подходящи за необезопасени повърхности. Представете си един миксер от 13 килограма и мощност от 2000 W на необезопасено място.

Потребители препоръчват миксерите на стойка от между 6 и 9 кг. Те са стабилни, работят добре и са подходящи за повечето размери кухня и плотове.

Приставки

планетарен миксер се предлага със стандартен пакет от приставкиВсеки планетарен миксер се предлага със стандартен пакет от приставки. Сред тях, най-често ще откриете приставка за бъркане на яйца, за миксиране и за тесто. Като допълнение, често има и шпатула.

Повечето производители предлагат бъркалки за планетарен миксер от метал, като най-често това е неръждаема стомана или алуминий. Те се сменят и поддържат по-лесно от пластмасовите. Стандартната бъркалка е изключително удобна за смесване на меки и леки кремове, майонеза, хайвер и други. С плоската бъркалка можете да правите тесто за кремове, бисквити или кексове. С куката за тесто можете да приготвите любимото тесто за пица, питки, хляб, торта и други.

Някои производители предлагат планетарни миксери с функция за смилане на месо. Наричани още месомелачки, те могат да бъдат вградени или поръчани допълнително. Този вид планетарни миксери, работят с ножчета на няколко степени, които могат да кълцат месо фино, средно или едро.   

Често задавани въпроси

1. Как работи планетарният миксер?

Планетарният миксер има специално пригодена купа, бъркалки, вграден мотор и платформа. Купата в повечето случаи е изработена от неръждаема стомана и вместимостта й е между 4 и 6 литра. Мощността варира от 300W до 2000W, като колкото е по-висока, толкова по-хубава и гладка смес ще прави миксерът.

Системата е механизирана и имитира ръчно месене. Когато поставите нужните съставки и изберете нужната степен на работа, е нужно да натиснете само едно копче за да започнете.

Чрез равномерното и постоянно бъркане, смесите в миксера стават по-гладки и с добра хомогенна структура. Можете да приготвяте тесто за питка, пица или торта. Освен това, можете да правите различни кремове, да разбивате хайвер или яйца. С планетарен миксер възможностите ви наистина стават безгранични.

2. Как да почистваме правилно планетарен миксер?

Почистването на планетарния миксер изобщо не е трудно. След като приключите с него, първо извадете купата и бъркалките. Хубаво е да забършете хубаво всички части на миксера с влажна кърпа, включително и дъното. Следва измиване на купата и бъркалките, като при по-мазна текстура на сместа, може да ползвате и препарат. Имайте предвид, че не всички бъркалки могат да се мият с препарат, а в съдомиялна можете да миете само металните.

При почистване на корпуса на миксера от по-гъста и трудна за премахване смес, също може да използвате препарат. За да избегнете надрасквания или други повреди, прочетете добре състава на препарата преди употреба.

Ако ползвате планетарния миксер за месене на тесто, е добре да почиствате всички отвори, до които достига брашно.  

3. Шумни ли са планетарните миксери?

Колкото и да ни се иска, все още няма изобретени напълно безшумни миксери. Дори и най-добрите планетарни миксери издават шум. Все пак това са големи машини, които имат мотор, като при някои мощността достига до 2000W. Нивото на шума при планетарните миксери зависи от размера, материала и вида на двигателя.

Някои модели миксери работят с по- малко обороти на двигателя и съответно издават по-малко шум. Ако ползвате кухнята като всекидневна или имате тънки стени или малки деца, то тогава се насочете към по-безшумен уред.

Обощение – струва ли си да закупите платарен миксер?

Планетарните миксери улесняват живота ни. Чрез тях можем да правим любимите торти. Или да направим най-вкусната пица и да поканим приятелите си на гости. За разлика от ръчните миксери, тези просто ги включвате и те започват да работят сами. Няма нужда да правите каквото и да било. С различните приставки можете да разбивате яйца, хайвер, кремове, сосове и какво ли още не. И то за секунди.

Да, наистина си струва да закупите планетарен миксер. С този огромен избор на пазара, със сигурност ще можете да откриете най-добрия за вас. 

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button