Най-добрите прахосмукачки без торба 2024

Търсите прахосмукачка без торба? В тази статия ще Ви запознаем с най-важните характеристики и ще сравним моделите, получили най-висока оценка.

В днешно време има огромно разнообразие от модели и е трудно да изберем подходящата прахосмукачка. След като прочетете тази статия, ще бъдете уверени в избора си и ще сте наясно какво да търсите в една прахосмукачка.

Най-добра цена
4.8 / 5

Philips PowerPro е бюджетен, но изненадващо мощен модел. Разполага със същия универсален накрайник TriActivePro като по-скъпите модели, HEPA филтър и аксесоари, удобно поставени на дръжката.

Предимства

 • Силна всмукателна мощност върху всякакви повърхности
 • Компактна и лека конструкция
 • HEPA филтър
 • Вградена четка за прах и удобно съхранение на аксесоарите на дръжката
 • Достъпна цена

Недостатъци

 • 9-метровият работен обхват може да не е достатъчен за големи домакинства
 • 1,5-литровият резервоар за прах изисква често изпразване
 • Само една настройка на всмукателната мощност
Най-добра безкабелна прахосмукачка
4.7 / 5

Dyson V11 превъзхожда по мощност останалите безкабелни модели, а и не само тях. Лесното за изпразване отделение за прах и включените аксесоари са предпоставка за безупречна чистота.

Предимства

 • Отлична всмукателна мощност върху всякакви повърхности
 • Включени много добри аксесоари за труднодостъпни места
 • Хигиенично и лесно за отваряне отделение с обем от 760 милилитра
 • Миещ се HEPA филтър
 • Автоматичният режим регулира всмукателната мощност за да осигури оптимален живот на батерията

Недостатъци

 • Висока цена
 • Бутонът за включване трябва да бъде постоянно натиснат по време на работа
 • По-тежка
Най-добрата прахосмукачка с кабел
4.7 / 5

Този модел е лесен за използване и изпразване и има отлична филтрираща система. Страхотна прахосмукачка в комплект с щедър пакет аксесоари, но е по-обемиста и по-тежка от повечето модели прахосмукачки.

Предимства

 • Силна всмукателна мощност върху всякакви повърхности
 • 3-степенна система за пречистване на въздуха с HEPA филтър
 • Отлична гама от аксесоари, включително мини турбо четка
 • Удобна ергономична дръжка и лесен за изпразване контейнер
 • Голям 2,5-литров капацитет на контейнера за прах

Недостатъци

 • Трудно почиства около ръбове и ъгли
 • 8.8-метровият работен обхват може да не е достатъчен за големи домакинства
 • Тежка – близо 8 кг
 • Доста обемист контейнер, който не може да се съхранява вертикално
Най-универсален модел
4.9 / 5

3-в-1 дизайнът на Miele Triflex се отличава с невероятна гъвкавост и се трансформира според нуждите Ви. Качеството на конструкцията е превъзходно и определено превъзхожда много други безкабелни модели.

Предимства

 • Отлична всмукателна мощност върху всякакви подови повърхности
 • Продължителност на живота на батерията дори на най-силна степен
 • Може да се използва в три различни конфигурации
 • Има доживотен HEPA филтър
 • Много здрава висококачествена конструкция

Недостатъци

 • Скъпа
 • По-тежка
 • Трудно отваряне на контейнера за прах, а някои потребители дори съобщават за инциденти
Най-добра за козина
4.9 / 5

Bosch Athlet ProAnimal се предлага с мощна моторизирана четка и три дюзи за ефективно премахване на косми и козина. Не може да се трансформира в ръчна, което прави използването на аксесоари малко по-неудобно.

Предимства

 • Добро почистване и премахване на космите от домашни любимци от всякакви повърхности
 • Голям 0,9-литров контейнер за прах, който не изисква често изпразване
 • Предлага се с презрамка и гъвкав маркуч за по-лесно използване с аксесоарите
 • Добра цена за безжичен модел
 • Добър живот на батерията

Недостатъци

 • Трудно почиства в близост до ръбове и ъгли
 • Не може да се трансформира в ръчна и трябва да се носи на рамо, което може да е уморително

Актуализации на съдържанието:

Ние ви ценим като клиент и затова непрекъснато актуализираме нашите списъци с продукти, за да ви предложим най-добрите опции на най-добрите цени. Можете да сте спокойни, че съвсем наскоро проверихме отново нашите най-добри продукти.

Съвети при покупка на прахосмукачка без торба

Прахосмукачките без торба не използват торбички за прах. Вместо това този тип прахосмукачки имат специален контейнер за прах, който се изпразва и се използва многократно. В тази статия ще обясним разликите между различните прахосмукачки без торба и как да изберете най-подходящата за Вашите нужди.

Прахосмукачки без торба срещу прахосмукачки с торба

Прахосмукачките с торба

Прахосмукачките с торба се считат за най-хигиеничните, особено ако са със самозапечатващи торбички. Такива модели се препоръчват за хора, страдащи от астма или алергии. Редовната смяна на торбичките обаче изисква допълнителни разходи. А в домове с домашни любимци се налага торбичките да се сменят дори по-често. Освен това всмукателната мощност отслабва в зависимост колко е запълнена торбичката. В случай, че производителят реши да спре производството на Вашата прахосмукачка, то търсенето на подходящи торби може да се превърне в допълнително предизвикателство.

Прахосмукачките без торба

Прахосмукачките без торба спестяват пари в дългосрочен план, защото контейнерът им за прах се използва многократно. Тъй като не използват торби за еднократна употреба, този тип прахосмукачки са по-екологични. Освен това в случай, че нещо ценно попадне в прахосмукачката, лесно може да се извади. Най-големият недостатък на прахосмукачката без торба е, че всеки път, когато я изпразвате, малко количество прах попада отново във въздуха. Въпреки че количеството е сведено до минимум при най-новите модели, все пак ние препоръчваме прахосмукачка с торбичка за хората, които страдат от тежки алергии или астма.

прахосмукачки

 

Основни типове прахосмукачки без торба

За да стесните възможностите си сред безкрайния избор от прахосмукачки без торба, най-добрата отправна точка е да се запитате на какви повърхности ще се използва. Всеки тип прахосмукачка има както силни, така и слаби страни.

Цилиндрични прахосмукачки

Цилиндричната прахосмукачка се състои от основно тяло с мотор и отделна дръжка, прикрепена чрез маркуч. Тези прахосмукачки обикновено се гордеят с най-доброто съотношение цена-всмукателна сила и имат най-дълъг живот. Благодарение на гъвкавия маркуч, движението е лесно и доста голяма площ може да бъде достигната от една позиция. Повечето модели включват и допълнителни аксесоари.

Почистването на килими може да бъде по-трудно, тъй като доста модели просто вдигат постелките, вместо да ги почистват прецизно. Съхранението им може да бъде друг проблем, особено ако разполагате с ограничено пространство.

Вертикални прахосмукачки

При вертикалната прахосмукачка двигателят, филтърът, контейнерът за прах и четката са част от едно цяло. Тези прахосмукачки са най-подходящи за килими, тъй като широките четки проникват дълбоко в килимните влакна и успяват да извлекат всичко, което се е внедрило между тях. Те се отличават и с най-високата засмукваща мощност, тъй като моторът е разположен в близост до почистващата повърхност. Поради вертикалния си дизайн те се съхраняват по-лесно и заемат по-малко място.

Почистване на тесни пространства като ъгли, тавани и мебели не е силната им страна, но се справят задоволително. Стълбите са проблем, тъй като се налага да повдигате цялата прахосмукачка на всяко стъпало.

Безкабелни/акумулаторни прахосмукачки

Тези прахосмукачки изглеждат като по-малка и по-лека вариация на вертикалните прахосмукачки. Съществена разлика е, че двигателят, контейнерът и филтърът са разположени по-горе, в близост до дръжката и бутоните за управление. Ключовата разлика е захранването. Те са без кабел, а вместо това се захранват от литиеви батерии. Поради по-малкия си размер и тегло, безжичните модели правят почистването на трудни зони по-лесно.

Въпреки това, тъй като по-голямата част от теглото пада върху ръката, този тип прахосмукачки могат да бъдат уморителни при работа на по-голяма площ. Освен това акумулаторните прахосмукачки от по-висок клас, отличаващи се с по-голяма мощност и по-добра батерия са скъпи, а евтините модели в повечето случаи не са достатъчно мощни за цялостно почистване.

Ръчни прахосмукачки

Тъй като много вертикални и акумулаторни прахосмукачки могат да се трансформират в ръчни, може би се чудите какъв е смисълът от тези. Истината е, че тези леки безжични прахосмукачки са по-евтини, леснопреносими и не натоварват ръцете. Ръчните са оптимални за малки пространства, като мебели или автомобили. Много от тях включват и полезни аксесоари.

Въпреки това, ръчните прахосмукачки не могат да се похвалят дори със средна мощност на засмукване, нито с добра батерия. Малките им контейнери също се пълнят бързо. Съответно ръчните прахосмукачки не са най-добрият избор, когато става дума за почистване на по-големи пространства.

Робот-прахосмукачка

Тези малки машини имат вградени сензори и камери за да почистват без човешка намеса. В днешно време съществуват прахосмукачки робот, които включват екстри като почистване на под, изпразване на контейнера и разпознаване на стълби, което ги прави още по-полезни. Повечето роботи работят най-добре на повърхности без настилка или на такива с малки килимчета; само най-добрите модели биха могли да се справят и с други повърхности. Роботите трудно се справят с тесни пространства и ъгли, така че от време на време ще трябва да пускате прахосмукачка за по-обстойно почистване.

Важни функции на прахосмукачките без торба

Вероятно вече имате представа какъв тип прахосмукачка е най-подходяща за Вас и Вашия дом. И все пак, как може да се сравнят две еднакво изглеждащи прахосмукачки и да се прецени коя е по-добрата? На етикетите преобладават странни термини, съкращения и цифри, които определено биха Ви озадачили. За щастие ние сме насреща за да Ви помогнем в дешифрирането им!

Мощност на мотора

Ватовете се обозначават с W и се използват за измерване на мощността на двигателя. Логично е да предположите, че колкото по-голямо е числото, съпътстващо W, толкова по-добра е прахосмукачката.
Ако обаче сравните най-новите модели с други по-стари, ще забележите, че числото намалява с годините. Това се дължи на ограничения, въведени от ЕС през 2014 и 2017 г., а и сега фокусът пада върху ефективния дизайн, а не върху мощния двигател.

Всмукателна мощност

Освен мощност на двигателя, някои производители също измерват и всмукателната мощност в Airwatts (AW). Тази стойност е по-практична и служи като много добър ориентир. Цялостният дизайн обаче все още е от най-голямо значение. Например прахосмукачка, която засмуква силно и съответно трудно може да се движи, би била неудобна за използване.

Нива на шум

В свят, пълен с шумове, последното нещо, от което се нуждаем, е силна прахосмукачка. За щастие тази функция е най-лесна за преценка – просто потърсете цифрата в децибели (dB). Колкото по-ниска е тя, толкова по-тиха е прахосмукачката. Повечето производители вписват само една стойност, която описва нивото на звукова мощност върху меки подови настилки. Това тестване е задължително в ЕС, а разрешеният максимум е 80 dB. Когато четете етикета, важно е да си спомните, че нивото на шум върху твърди настилки би било значително по-високо от упоменатото.

Повечето хора намират гореспоменатите 80 dB за наистина шумни. За справка, много потребители твърдят, че могат да почистват при ~ 60 dB, без да събуждат децата си. Като цяло 70 dB е приемлива цифра за хора, които не се нуждаят непременно от тиха прахосмукачка, но същевременно и не правят компромис с шума.

Размери и тегло

Преди покупка, помислете къде ще съхранявате прахосмукачката и колко място имате на разположение. Цилиндричните прахосмукачки обикновено заемат най-много място. Вертикалните и безкабелните прахосмукачки изискват по-малко пространство на ширина, но се нуждаят от по-голяма височина.
Що се отнася до теглото, цилиндричните и вертикалните са най-тежки. Но благодарение на своя дизайн, те не се усещат тежки, дори и при продължително почистване.

Акумулаторните прахосмукачки тежат средно 2-3 килограма. Макар и лека, има вероятност да Ви се стори тежка, ако дизайнът на прахосмукачката не е добър. Като цяло безкабелните прахосмукачки с тегло над 3 килограма могат да бъдат натоварващи при продължителна употреба. Ако трябва да избирате между подобни модели и имате проблем с носенето на тежко, препоръчваме да изберете по-лекия вариант.

вертикалната прахосмукачка

Филтри

Всички прахосмукачки, продавани понастоящем в ЕС, допускат повторно отделяне на прах в рамките на максимум 1,00%. Това не е толкова много, но трябва да се вземе под внимание, че за хора, страдащи от астма или алергии може да се наложи по-строга филтрираща система.

HEPA филтрите се считат за златния стандарт при прахосмукачките. Съгласно европейския стандарт тези филтри трябва да отстраняват 99,95% или повече частици във въздуха с диаметър 0,3 микрона.
Филтърът обаче става безсмислен, ако останалата част на прахосмукачката не е напълно запечатана – в противен случай той ще продължи да отделя частици. Освен това е трудно да се изпразни контейнера, без да се отдели малко прах; затова прахосмукачката с торбички е по-удачен избор за хора с алергии.

Капацитет

Ако сте се спрели на цилиндрична или вертикална прахосмукачка без торба, няма нужда да се притеснявате за обема на контейнера. Безкабелните модели обаче имат вместимост на контейнерите за прах между 0,3 и 0,9 литра, а ръчните могат да бъдат дори с по-малък капацитет.

Модел с по-голям контейнер е по-добър, тъй като ще се налага да бъде изпразван по-рядко, а по този начин контактът с прах ще е по-малък. Дизайнът обаче също има значение. Много модели прахосмукачки имат сложни механизми за изпразване на контейнера, които изискват издърпване и въртене, и дори изваждане на филтрите всеки път. Препоръчваме да потърсите контейнер с отварящо се дъно, който може да се изпразва само с едно щракване.

Батерии и зареждане

Ако искате безкабелна прахосмукачка, помислете колко голяма площ трябва да почистите и едно зареждане е достатъчно за това. Времето, посочено в спецификациите, обикновено се отнася за режим на най-ниска степен. На най-високата продължителността на работа би била между 10 и 20 минути, в зависимост от модела.

Покупката на модел с по-дълго време на работа изглежда логична, но все пак има и други фактори, които да се вземат под внимание. Според няколко проучвания най-добрите модели все още са по-ефективни дори на най-ниска степен, в сравнение с други евтини варианти на най-висока.

Искате акумулаторна прахосмукачка, която да работи в турбо режим по-дълго време? В такъв случай трябва да търсите модел със сменяема, а не с вградена батерия. Някои модели се продават с включена втора батерия, но често можете да я поръчате и отделно.

Четките

Дизайнът на четките варира значително, в зависимост от вида на подовата настилка, за която са създадени.

 • Цилиндричните прахосмукачки обикновено имат основна регулируема глава на четката – често оборудвана с педал, който позволява превключване към твърди настилки или килими. Съществуват и по-нежни четки за деликатни настилки, а някои модели могат да разполагат с турбо четка с въртяща се ролка за почистване на килими и черги.
 • Акумулаторните прахосмукачки обикновено се предлагат с въртяща четка, която е универсална за всички видове подови настилки. За почистване на деликатни повърхности обаче, потърсете модел, който позволява изключване на въртящата се ролка или още по-добре – има отделна четка за твърди настилки.

Аксесоари за прахосмукачки

Винаги проверявайте какви аксесоари са включени към прахосмукачката и какви могат да се закупят допълнително. Прахът не се утаява само по пода – накрайниците за тесни пространства, удължителните тръби, четките за тапицерия и прах могат да направят Вашата прахосмукачка още по-функционална и удобна.

 • Накрайник за тесни пространства – това е аксесоарът, който ще ви е необходим за почистване на ъгли, радиатори, между възглавниците на дивана и други тесни места. Той има тясна сплескана форма и ъглов връх, позволяващ достъп до области, твърде тесни за универсалната четка. Препоръчваме този тип накрайници, тъй като са изключително практични и удобни.
 • Четка за прах – кръгла или издължена четка с дълги, меки влакна, идеална за почистване на первази, рафтове за книги, абажури и щори. Четката за прах е отлична за събиране на прах, без да се притеснявате, че може да надраскате някои по-деликатни повърхности. Някои четки могат да бъдат под ъгъл, за да осигурят по-добър контакт.
 • Накрайник за тапицерия – този аксесоар е предназначен за почистване на дамаски, матраци, дивани и фотьойли. Той има малка плоска глава, която осигурява мощно засмукване. Често той има и текстилна лента за улавяне на власинки за още по-добро почистване.
 • Приставка за матрак – подобно на накрайника за тапицерия, този аксесоар има още по-тесен отвор, осигуряващ максимална всмукателна мощ при почистване на матрак. Макар и да не е от съществено значение, тази приставка може да бъде полезна за хората с алергии, тъй като позволява премахването на повече прах и алергени от другите приставки.
 • Аксесоар за косми от домашни любимци – обикновено това е по-малка и по-лека версия на турбо четката. Мини турбо четката е идеална за дълбоко почистване на стъпала с мокет, тапицерии и авто интериор. Заради въртящите се влакънца, тя е по-мощна от накрайника за тапицерия и лесно отстранява дори косми от домашни любимци.

Най-добрата прахосмукачка за хора с домашни любимци

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button