Топ 5 най-добрите съдомиялни машини 2024

Готвенето у дома определено може да бъде забавно. Малцина от нас обаче биха споделили същото и за последствията – след като всички лакомства и деликатеси изчезнат, непривлекателната купчина тенджери и чинии в мивката внася някои мрачни нотки.

За щастие не е задължително да става така. Съвременните съдомиялни машини са едно от най-времеспестяващите изобретения за облекчаване на домакинската работа. Те са тихи, икономични и ще почистят и дезинфекцират съдовете Ви до съвършенство. Нещо повече – те щадят ръцете и кръста Ви и спасяват отношенията Ви с половинката от ненужен стрес. Прочетете по-нататък, за да разберете кои са най-добрите съдомиялни машини в момента на пазара и защо.

Най-добър в бюджетния клас
4.0 / 5

Достъпна и просторна съдомиялна машина с отлични възможности за почистване. Най-подходящ избор за нуждаещите се от базов уред, който да облекчи ежедневните домакински задачи.

Предимства

 • Лесна за използване
 • Страхотни резултати след 1-часово измиване
 • Голям набор от програми
 • Икономична
 • Отлично съотношение цена – качество

Недостатъци

 • Вътрешното разпределение е донякъде неудобно за съдове и тигани
 • Малко по-шумна е в сравнение с други модели
Най-добър в средния клас
4.2 / 5

Отлично качество спрямо цена. Най-подходяща за онези, които търсят едновременно функционалност, безшумно миене и сушене на всякакви съдове.

Предимства

 • Изключително тиха работа
 • ExtraDry функция за оптимално изсушаване на съдовете
 • Деликатна програма за изчистване и изсушаване на стъклена посуда
 • Функция с отложено начало на работа, съобразено с Вашето време и заетост
 • Ефективни автоматични режими

Недостатъци

 • Външна част от неръждаема стомана, която трябва периодично да се почиства
 • Кошниците могат да са и по-добри
Най-добър във високия клас
4.9 / 5

Чудесен избор, когато е нужно миене на съдове след големи тържества. С гаранция за висок стандарт на хигиена при измиване и функции, надхвърлящи стандартното ниво, това е една чудесна, висококачествена съдомиялна машина.

Предимства

 • Просторна и позволяваща миенето на няколко чинии наведнъж
 • Супер висока ефективност чрез интензивния режим за почистване на застояла мръсотия

Недостатъци

 • Невъзможност за зареждане на половин капацитет
 • Нужно е често почистване, тъй като по повърхността ѝ лесно остават видими отпечатъци от пръсти и петна
Най-тиха
4.8 / 5

Съдомиялна машина от среден клас с тиха нощна програма. Достатъчно обширна е, за да побере съдовете от голяма семейна вечеря. Имайки предвид високия ѝ клас на енергийна ефективност, тази съдомиялна машина без съмнение е страхотна покупка.

Предимства

 • Висока енергийна ефективност
 • Много тиха нощна програма – само 38 dB
 • Изобилие от място – лесно побира до 14 комплекта
 • Лесна за употреба
 • Автоматично регулируем разход на вода според нивото на замърсяване на съдовете

Недостатъци

 • Въпреки пространството, големите чинии не се побират изправени в долната ѝ част
 • Използват се само таблетки, а прах за съдомиялна – не
Най-добра за големи домакинства
4.7 / 5

Перфектната съдомиялна машина за големи домакинства. За цената си тя представлява почти безупречно устройство, което освен това е създадено и с чудесен дизайн, предлагащ безупречни резултати.

Предимства

 • Голям капацитет – побира до 15 комплекта
 • Висока енергийна ефективност
 • Отлично съотношение цена – качество
 • AirDry технология, която отваря вратата автоматично в края на цикъла
 • Тиха е при работа
 • Горната кошница е проектирана изцяло за прибори

Недостатъци

 • Понякога вратичките се отварят трудно

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за закупуване на съдомиялни машини

Съвременните съдомиялни машини са по-умни и с много повече функции, отколкото преди. Спокойно можете да очаквате уредът да Ви служи вярно между 6 и 10 години. И все пак коя е най-добрата съдомиялна машина? В тази статия ще разгледаме разликите между отделните видове и ще обясним как да сравнявате съдомиялните машини и техните спецификации.

Видове съдомиялни машини

Ако планирате да закупите съдомиялна машина, първо трябва да си зададете следните няколко въпроса: Колко често възнамерявате да я използвате? Колко хора обикновено се събират на масата за обяд или вечеря? Колко място имате възможност да отделите за съдомиялната машина в жилището си?

Тези въпроси определено имат значение, защото добре познатите вградени съдомиялни машини не са единственият вариант на пазара. Въпреки че те са наистина най-популярни, възможно е други опции да отговарят по-добре на Вашите нужди.

Вградените съдомиялни машини

Вградените съдомиялни машини са предназначени за монтаж под кухненски шкафове. Те изискват наличието на независима връзка с водопровода и обикновено побират 12-15 комплекта. Типичните размери са 80x60x55-60 см. Естествено, някои модели могат да бъдат и по-високи.

Самостоятелните съдомиялни машини

Самостоятелните съдомиялни машини са подобни на вградените, но не се монтират към шкафове, така че могат да бъдат инсталирани навсякъде, където има възможност за връзка с водопроводната система.

Напълно интегрираните съдомиялни машини

(Напълно) интегрираните съдомиялни машини имат сходни размери. Основната разлика при тях е, че може да имате различен дизайн на вратата, който да съответства на стила на останалата част от домакинския кът. Контролният панел обикновено е скрит в горната част на вратата (оттам и термина „миялна машина с термично управление”). Разбира се, някои хора предпочитат контролният панел да е видим, тъй като често той показва колко време на работа остава още. Ако сте сред тях, помислете за полувградена съдомиялна машина. Това е комбинация от частично интегрирани и напълно интегрирани модули. В най-честия случай получавате врата с персонализиран дизайн – по-къса, за да останат видими контролите и дисплея.

Съдомиялните машини с чекмеджета

Съдомиялните машини с чекмеджета са по-рядко срещани, но напоследък набират популярност. Предлагат се с единични и двойни блокове, позволяващи гъвкавост при инсталиране и лесно изваждане и зареждане.

Тесните съдомиялни машини

Ако имате ограничено пространство под шкафа, тесните съдомиялни машини са отлична компактна алтернатива. Моделите от този вид обикновено са с ширина около 45 см и могат да съберат 8-10 комплекта. Имайте обаче предвид, че повечето тесни съдомиялни машини имат и по-бедна функционалност. Поради тази причина ги препоръчваме само ако пространството е наистина сериозен аргумент.

Преносимите съдомиялни машини

Преносимите съдомиялни машини са друга алтернатива за домакините с ограничено кухненско пространство. Те имат собствени колела и могат да стоят навсякъде. Огромен плюс е също, че не изискват сложна инсталация.

Съдомиялните машини за плот

И накрая, но не на последно място, са съдомиялните машини за плот. Те са опция за домакинства от един или двама души, които биха се затруднили да запълнят капацитета на един стандартен модел. Уредите за плот имат само един рафт, който побира около 6 комплекта. Подобно на преносимите видове, и тук можете удобно да поставите устройството в близост до Вашата мивка.

Как да четем енергийните етикети

Клас на енергийна ефективност

Стандартно всички съдомиялни машини в ЕС имат клас на енергийна ефективност от A+++ до D, като A+++ е най-икономичният клас. През март 2021 г. бяха въведени нови обозначения – от А до G. Полезно е да знаете, че по-големите модели обикновено имат и по-висок клас. За да сте сигурни, че Вашата съдомиялна машина ще използва пълноценно възможностите на своята енергийна ефективност, не забравяйте да я зареждате винаги напълно преди включване.

Годишно потребление на вода и енергия

Енергийният етикет предоставя информация и за годишно потребление на вода (литра/година) и енергия (кВтч/година). Тя се базира на работата на уреда в продължение на 280 стандартни цикъла. Като умножите тези параметри със средните разходи за ток и вода във Вашия район, ще получите приблизителна представа за сумата, която съдомиялната машина ще добави към режийните Ви разходи. Съветваме Ви да използвате еко режима, за да си осигурите по-ниски сметки.

Вместимост

Моделите със сходно потребление на ресурси могат да имат различна вместимост. При съдомиялните машини се използва единен стандарт, който се измерва в брой комплекти. Един комплект включва набор от съдове и прибори, необходими при хранене на един човек – една стандартна чиния за вечеря, една по-малка чиния за десерт/закуска, единична чаша, купичка за супа, чаша за чай/кафе, малка чинийка и прибори за хранене. Съдомиялна машина, събираща от 12 до 14 комплекта, би била идеална за семейство от 4 до 6 души. За по-малки домакинства ще е достатъчен капацитет от 8 до 10 комплекта, а самостоятелно живеещи или домакинства от двама души могат успешно да ползват машина с вместимост до 6 комплекта.

Подобно на енергийната ефективност, ефективността на сушене се класифицира от A до G. Тя показва колко ефективен е въпросният модел, когато става въпрос за сушене на съдовете. Дори и най-добрите съдомиялни машини могат понякога да оставят по капка вода тук-там. Ако не обичате да избърсвате съдовете, след като ги извадите от съдомиялната машина, просто потърсете модел с възможно най-висок клас– А или повече.

Шумовите емисии

Енергийният етикет Ви информира и за шумовите емисии. Докато 80 dB са нормални за по-остарелите устройства, съвременните най-добри съдомиялни машини могат да работят при ниво на шума дори под 40 dB. Накратко, всичко под 45 dB може да се счита за супер тихо и няма да Ви безпокои, дори ако сте в една и съща стая със съдомиялната. Моделите под 50 dB също са относително безшумни – по всяка вероятност няма да ги чувате, ако сте в съседната стая.

съдомиялна машина

Основни екстри

Един поглед към енергийния етикет може да Ви даде приблизителна представа дали определена съдомиялна машина си заслужава по-щателно разглеждане. По този начин обаче има вероятност списъкът Ви да се окаже от няколко модела с доста сходни спецификации. Затова следващата стъпка е да проверите какви допълнителни функции имат набелязаните уреди. В този раздел обръщаме внимание на най-често срещаните функции при съвременните съдомиялни машини. Коя е най-добрата съдомиялна машина за Вас можете да разберете именно от този раздел.

Защита от наводняване, често наричана още AquaStop: Чрез тази функция съдомиялната машина открива течове, източва водата и се самоизключва, преди да бъдат нанесени значителни повреди.

Защита от деца: Ако Вашата съдомиялна машина има преден контролен панел, силно препоръчително е да го блокирате за любопитни малки пръстчета. Добрата новина е, че повечето модели в днешно време имат тази функция.

Вана от неръждаема стомана: По-евтините модели все още използват пластмаса, но ние не бихме Ви ги препоръчали. Ваните от неръждаема стомана издържат по-дълго и освен това предлагат както по-добра звукоизолация, така и по-качествено изсушаване.

Регулируеми рафтове: Някои съдомиялни машини имат възможност за преместване на рафтовете нагоре или надолу. Това е удобно, тъй като понякога може да се нуждаете от допълнително пространство за по-големите чинии.

Сгъваеми зъбци: Това е друга възможност за увеличаване на пространството за по-големи съдове. Както подсказва името, някои модели позволяват ръчно сгъване на зъбците и гъвкаво подреждане.

Отложен старт: Повечето модели се предлагат с таймер, който позволява да настроите ръчно кога съдомиялната машина да започне работата си.

Стелаж за прибори за хранене: Моделите от по-висок клас често имат допълнителна табла, която е монтирана над другите два рафта. Въпреки че този допълнителен рафт отнема малко повече време за зареждане, той осигурява по-качествено измиване, а и освобождава място за съдове в долната секция на съдомиялната.

Сензори за измиване: Функцията е позната още като „размита логика“ и се среща при по-модерните модели. При тях специални сензори измерват количеството и нивата на мръсотия при всяко зареждане и по този начин регулират температурата и продължителността на цикъла. Това води до по-добро почистване на съдовете и едновременно с това предотвратява разхищението на вода и електроенергия.

Автоматично сушене на отворена врата: Може би сте чували, че трябва да отворите вратата на съдомиялната машина, след като приключи, и да оставите измитите съдове да изсъхнат малко на въздух. Е, някои модели могат да го правят и без Вашата намеса.

Индикатори за сол и препарат за изплакване: Както знаете, необходима е специална сол, за да предпазите машината си от натрупването на варовик и за омекотяване на водата. Препаратът за изплакване пък води до по-добро изсушаване без петна и следи от вода. Много съдомиялни машини днес имат индикатори, които предупреждават, когато е необходимо да ги заредите.

Смарт функции: Някои съдомиялни машини могат да бъдат свързани към Wi-Fi и управлявани дистанционно от друго устройство (като Вашия телефон, например). Освен това можете да изтеглите допълнителни програми, да регулирате интензивността на миене и, ако се наложи, да извършвате диагностика.

Специални струи: Някои производители предлагат модели със специални струи за старателно измиване на бутилки. Ако ползвате бутилки често, тази функция може да Ви бъде много полезна.

Отделения за чаши: Повечето модели имат специално отделение, в което да подредите чашите. Други пък имат отделни стелажи, които захващат столчетата, осигурявайки допълнителна защита.

Миещи се филтри: Това беше една от причините, поради които старите съдомиялни машини бяха толкова шумни – те работеха чрез вградена мелачка за отпадъчна храна (наричана още „дъвкателна машина”). В днешно време повечето модели имат лесно достъпни филтри – целият процес по изваждането, изплакването и връщането на филтъра обикновено отнема не повече от няколко минути.

Как работят различните програми

По-опростените съдомиялни машини обикновено имат от 3 до 6 програми, а по-скъпите модели може да имат и повече. Въпреки че повечето хора не се нуждаят от толкова разнообразен избор, понякога някоя и друга екстра може да бъде от полза. Представяме Ви кратък списък с най-често срещаните режими, с които се предлагат съдомиялни машини, и тяхното предназначение.

Нормален: Това е цикълът по подразбиране за повечето съдомиялни машини. Обикновено той работи на около 60-65°C. Предназначен е за пълно зареждане със стандартно ниво на замърсяване на съдовете. Консумацията на ток и вода, както и нивата на шум, обикновено се измерват именно по време на този цикъл.

Еко: Използва по-малко вода и работи най-добре при леко замърсени съдове. Обикновено използва температура 50-55°C. Времето на работа може да бъде по-дълго в сравнение със стандартната програма.

Бърз (Eкспресен): Този режим е удобен за по-бързо почистване на леко замърсени съдове или за по-малко зареждане. За сметка на това обаче той е по-малко икономичен. Някои модели имат отделна бърза програма, други имат опция за съкращаване на циклите.

Автоматичен: Този режим е характерен за съдомиялни машини от по-високия клас. Програмата използва сензори, които напасват времето на цикъла към всяко зареждане в зависимост от това колко мръсни са съдовете.

Интензивен: Този режим се изпълнява при по-висока температура и е подходящ за силно зацапани съдове. Консумацията на енергия при него е доста по-висока – не го използвайте твърде често. Придържайте се най-вече към някой от горните режими.

Хигиенизиращ: Това е друг високотемпературен режим, особено подходящ за артикули, които се нуждаят от стерилизация, като бебешките шишета например. Подобна високотемпературна програма може да се използва и за дезинфекция на самата ваничка на съдомиялната машина.

Деликатен: Тъй като използва по-ниско налягане и температура на водата, този режим се препоръчва за по-крехки съдове и чаши.

Само изплакване: Това е начин за бързо почистване на посуда, която не изисква старателно измиване.

Половин зареждане: Ако рядко пълните съдомиялната машина догоре, потърсете модел с опция за зареждане наполовина. Така се намалява значително потреблението на вода, тъй като посудата се измива само в горната или само в долната секция.

Често срещани дилеми при съдомиялните машини

Интересно е, че съществуват доста погрешни схващания за ефективността и правилното използване на съдомиялните машини. Решихме да развенчаем най-често срещаните от тях, за да Ви осигурим спокойствие, докато използвате своята нова съдомиялна.

Икономията на първо място

Сред скептиците относно съдомиялните машини се шири мнението, че тези уреди хабят ненужно голямо количество вода. За щастие проучванията показват, че в повечето случаи съдомиялните машини имат слабо въздействие върху околната среда и всъщност използват до 9 пъти по-малко вода в сравнение с ръчното миене. Използвайте съдомиялната си машина само когато можете да я запълните догоре с мръсни съдове, придържайте се към еко режима и избягвайте ръчното миене. Ще забележите, че сметката Ви за вода всъщност се е понижила.

Да изплаквате или да не изплаквате – това е въпросът!

Макар че по-старите съдомиялни машини са имали нужда от лична намеса, съвременните са далеч по-мощни и достатъчно независими, за да се справят с всичко сами. Ако използвате автоматичните режими, предварителното ръчно изплакване от храна може да доведе до по-ранно прекъсване на цикъла, тъй като уредът ще калкулира погрешно нивата на мръсотия.

Зареждане

Неправилното зареждане на съдомиялните машини не само може да доведе до недостатъчно добри резултати, но и до повреда и дори счупване на някои по-крехки съдове. Подробното прочитане на ръководството е най-добрият начин да научите всичко за Вашата нова съдомиялна машина. Все пак Ви представяме най-общите правила:

 • Не поставяйте повече от една чиния в една преграда и не струпвайте съдове един върху друг. Ако го правите, те няма да бъдат почиствани или изсушавани както трябва.
 • Порцелановите и стъклените чаши, малките купички и пластмасовите съдове трябва винаги да бъдат на горния рафт, а по-големите съдове – на долната поставка.
 • Когато зареждате по-големи съдове или тенджери, проверете дали не запушват водните струи.

Измивайте съдомиялната

На всеки 3 до 6 месеца изпълнявайте т.нар. цикъл на поддръжка. Използвайте почистващ препарат за съдомиялна машина, за да премахнете мазнините, сапуна и минералните отлагания. Както можете да се досетите, по-новите модели автоматично ще Ви напомнят за това. Графикът за поддръжка зависи и от твърдостта на водата в района, в който живеете.

При всички положения проверете ръководството за препоръки. Ако Вашият модел няма специална програма за поддръжка, можете да използвате режима с най-висока температура на работа. Помнете, че филтърът за съдомиялната машина също се нуждае от почистване. Изплакнете го с течаща вода и го изтъркайте с мека четка и препарат за съдове, за да бъде още по-добър резултатът.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button