Топ 5 най-добрите влагоабсорбатори

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
AlecoAir D12
4.9
2 от 5
TESY DHF 10 CEL
4.8
3 от 5
Star-Light DHO-1219W
4.8
4 от 5
ALECOAIR D23 CLASSY
4.7
5 от 5
Turbionaire SENSO 20
4.7

Нека познаем – причината да четете тази статия е плесента, мухълът или силния конденз, който сте открили вкъщи?

Влагата наистина може да е голям и упорит проблем – оставяме настрани занемарения външен вид, който мухълът и плесента придават на дома ни, но те са потенциално опасни и за нашето физическо здраве.

Трябва да знаем, че основният виновник на подобни образувания е високата влажност на въздуха в помещението. Като сложим лошата вентилация и проветрение са налице всички предпоставки за проблеми.

За щастие, в борбата с влагата имаме верен съюзник – това са електрическите влагоабсорбатори. В това ръководство ще ви предложим най-добрите влагоабсорбатори и ще ви разясним мотивите ни, заради които сме ги избрали.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за електрически влагоабсорбатори набира бързи темпове. В това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри влагоабсорбатори ще разгледаме детайлно и обективно нещата, които ни харесаха, както и тези, към които имаме известни забележки.

1. Влагоабсорбатор ALECOAIR D12 HOME – РЕВЮ

Влагоабсорбатор AlecoAir D12

Предимства


 • Лесен за боравене
 • Автоматично електронно размразяване
 • Супер цена

Недостатъци


 • Леко шумен при работа на втора степен на вентилиране
 • Потенциален проблем с автоматичното спиране при достигане на желаната влажност

Проверете Цената

Влагоабсорбаторът D12 HOME на AlecoAir има едни от най-добрите отзиви на потребителите, като почти всеки споделя невероятната стойност, която получава за платената цена. Нещо повече, дизайнът му е приятен, ненатрапчив и с много удобен потребителски интерфейс – мнение, което споделяме и ние.

Уредът е идеален за поддържане на влажността на въздуха в помещения до 18 м2 – на практика, чудесен за почти всяка една спалня.

Влагоабсорбаторът автоматично регулира влажността с помощта на вградения си хидростат. При някои потребители, обаче, автоматичното спиране при достигане на желаната влажност не се активира. За щастие, явно става въпрос за единични случаи, тъй като повечето ползватели на уреда не споделят този проблем.

Макар и да е сред най-тихите обезвлажнители на пазара, можем да кажем, че при втората степен на вентилиране, шумът си е налице. При работа на първа степен, обаче, е абсолютно безшумен.


2. TESY DHF 10 CEL – РЕВЮ

TESY DHF 10 CEL

Предимства


 • Компактен и функционален
 • Висока мощност – 245 W
 • Автоматично електронно размразяване
 • Конкурентна цена

Недостатъци


 • Шумен

Проверете Цената

Един от най-мощните влагоабсорбатори в ценовия си клас – Tesy DHF 10 отстранява влагата със скорост от 10 л./ч.

Изключително функционален и удобен – влагоабсорбаторът има светлинен индикатор, сензор за влажност, функция за автоматично размразяване и режим на непрекъсната работа. Двата литра резервоар за вода са напълно достатъчни, за да не трябва да го изпразвате твърде често.

Практичните размери на този влагоуловител го правят подходящ за поставяне във всяко помещение във вашия дом. Той би се справил достатъчно добре дори и в помещения с много висока влажност на въздуха като бани с недобра вентилация.

Ако трябва да го опишем с три думи, бихме избрали – бюджетен, ефективен и… шумен – да, ако сте от хората, които трудно спят на шум от климатик и/или вентилатор, то най-вероятно шумната работа на Tesy DHF 10 също би ви накарала да се замислите, преди да закупите този уред.


3. Star-Light DHO-1219W

Star-Light DHO-1219W

Предимства


 • Голям резервоар
 • Голям капацитет на работа
 • Изгодна цена
 • Полезни функции

Недостатъци


 • Доста шумен
 • Разтрисане при спиране на работа
 • Не е енергоефективен
Проверете Цената

Влагоабсорбаторът Star-Light DHO-1219W е чудесна алтернатива на скъпите модели влагоуловители на пазара – той предлага добро качество и функции, сходни на тези на по-скъпите модели. Освен изгодната цена, производителите са заложили и на голям капацитет за преработка на въздуха, което е изключително важно в по-студените и влажни месеци от годината. Високата влажност в домашните помещения може да има неблагоприятен ефект върху здравето на човек, но с този уред може да забравите за това притеснение. 

Чрез големия LED дисплей имате достъп до функциите, предоставяни от уреда, една от които е сушенето на дрехиза около шест часа вашето пране може да бъде почти напълно сухо. Влагоабсорбаторът разполага и с таймер, както и с функция за автоматично изключване, ако резервоарът за вода се напълни. Спеменавайки резервоатър, той има голяма вместимост, която може да ви бъде полезна, в случаите когато помещението е изключително влажно. Функцията за защитата от деца пък прави уреда по-безопасен и предотвратяващ инциденти.


4. ALECOAIR D23 CLASSY – РЕВЮ

ALECOAIR D23 CLASSY

Предимства


 • Смарт решение за всякакви домашни пространства
 • Функция за йонизиране
 • Въздушен филтър 2 в 1
 • Огромен набор от авторегулации, функции и защити

Недостатъци


 • Осезаемо висока цена
 • Високо ниво на шум

Проверете Цената

Тук вече стъпваме на следващото стъпало.

Започваме от минусите, тъй като ще бъдем по-кратки – единственото, което можеше да бъде по-добро при този електрически влагоабсорбатор е нивото на шум, което е високо спрямо претенциите на средния потребител (както и на нас).

Естествено, другият минус е потенциално високата цена, която прави недостъпен уреда за масово домашно потребление.

Но нека ви разкажем защо цената е такава. На първо място, този влагоабсорбатор е подходящ за всяко едно домашно помещение, тъй като обсегът му на работа достига до завидните 45 м2. На практика, този уред може напълно да контролира влажността на въздуха в един малък апартамент.

На второ място, с помощта на своя HEPA филтър, Alecoair D23 CLASSY се превръща и в пречиствател на въздух, подходящ за хора с алергии към полен, прах, мухъл, косми от животни и пр. В допълнение, карбоновият му филтър пък неутрализира всякакви неприятни миризми.

На трето място идва и специалната йонизираща функция на този електрически влагоабсорбатор – чрез нея се произвеждат отрицателни йони, които лесно взаимодействат с вредните частици във въздуха. Така те стават по-тежки и се абсорбират по-лесно от филтрите на обезвлажнителя. Нещо повече, отрицателните йони се свързват и с подобряване на кръвообращението, както и подтискане на алергичните симптоми.

Като цяло, този смарт уред (да, можете и да го използвате дистанционно чрез мобилното му приложение) разполага с огромен набор от авторегулации, функции и защити. Оставяме на вас да се запознаете по-детайлно с всяка една от тях.


5. Turbionaire SENSO 20

Turbionaire SENSO 20

Предимства


 • Работи бързо и качествено
 • Лесно почистване
 • Индикатор за влажност
 • Компактен и елегантен
 • Голям резервоар
 • Екологичен хладилен агент R290

Недостатъци


 • Шумен е
 • При изключване леко се разтриса
 • Няма упътване на български език

Проверете Цената

Ако търсите влагоабсорбатор, който да е надежден, на разумна цена и да е природосъобразен, то вие сте на правилното място. Производителят Turbionaire е създал модела SENSO 20 така, че да отговаря на тези критерии. С този влагоабсорбатор може да видите резултатите незабавно, само до няколко часа след включването му в захранването. С капацитетът си за пречистване на 180 м3/ч. въздух, този уред може да събере цялата влага от него и да го пречисти в големия си 4-литров контейнер. Но уредът има и функция за постоянно следене на влажността на въздуха, така че може да поддържа оптималното ниво на влажност според зададения режим – автоматичен, продължителен или нощен

Този влагоабсорбатор е компактен и има елегантен дизайн, но освен с това, ще ви впечатли и с екологичният си хладилен агент R290. Освен това не е необходимо да закупувате нови въздушни филтри през определен период от време – можете просто да измиете сегашните – така пестите не само пари, а и намалявате замърсяванията.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ И КАК РАБОТЯТ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ?Електрическите влагоабсорбаторите са средни до големи по размер устройства, които имат способността да контролират нивата на влага от въздуха в помещението, където са поставени.

Познати още и като “обезвлажнители”, те засмукват стаен въздух, който преминава през студен сектор, чрез който се получава конденз. Този конденз бавно се събира във водния резервоар. За да възстанови оптимално предишната стайна температура, въздуха накрая преминава през горещ сектор, където се затопля.

Имаме ли нужда от влагоабсорбатор?

Ако някое от следните е валидно за вас, можете да сте сигурни, че трябва сериозно да се замислите за покупка на електрически влагоабсорбатор:

 • Ако имате вкъщи болен човек от астма, или някой със специфична алергия, намаляването на на влагата в помещението чувствително ще подобри състоянието на този човек. Днес вече има много напреднали уреди със специални йонизиращи функции, които допринасят още повече за това.
 • Ако наскоро сте боядисали някоя от стаите ви или сте използвали силни химикали, влагоабсорбаторите едновременно изтеглят влагата и премахват неприятните (и потенциално, много вредни) миризми.
 • Неприятната миризма от сушене на дрехи в затворено помещение може да не изчезне от материята с години. Влагоабсорбаторите изтеглят бързо влагата от дрехите и спестяват часове съхнене.
 • Това, което се отнася за дрехите, се отнася и за мебелите, особено дървените. При твърде висока влажност на въздуха, дървения материал поема влажност, която с годините му придава неприятна миризма – влагоабсорбаторите са единственото наистина работещо към днешна дата решение.

ВИДОВЕ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ И ОСНОВНИ РАЗЛИКИ

Електрическите влагоабсорбатор се различават главно по методологията, която използват за контролиране на влажността на въздуха.

Термо-електрически влагоабсорбатори:

Един от най-популярните видове електрически влагоабсорбатори – те абсорбират влажния въздух през студен радиатор. Докато въздухът преминава през студената повърхност, той кондензира, а кондензираната вода се стича към резервоара, където впоследствие, се изхвърля от потребителя.

Охладителни влагоабсорбатори:

Познати и като компресорни, тези влагоабсорбатори имат начин на работа, много сходен на този на хладилниците.

Те разполагат със силен вентилатор, чрез който въздуха бива засмукван. След това, той се прекарва през студени бобини. Голямата разлика в температурите произвежда конденз по бобините, който се стича в предвидения резервоар за вода.

Десикантни влагоабсорбатори:

Влагоабсорбаторите от този тип работят с десикант – вид химикал, служещ за изсушаване.

При тях, вентилаторът абсорбира влажния въздух в стаята и го прекарва през десиканта. Изсушеният въздух се връща обратно в помещението, а влагата, преминала през химикала, се стича в предвидения резервоар.

6 ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ВЛАГОАБСОРБАТОР

1. Размер и вместимост на резервоара

Физическият размер на електрическия влагоабсорбатор зависи пряко от мощта на устройството, както и помещението, за което е предназначено то.

Големите и тежки обезвлажнители за въздух са устроени за огромни спални и всекидневни, или за по-малки помещения, но с много високи нива на влажност на въздуха.

Ако искате да спестите пари и място вкъщи, препоръчваме ви да съобразите помещението, което ще влагоабсорбирате и след това да огледате за подходящите по размер модели.

Помислете добре и за вместимостта на резервоара – тя определя колко бързо той ще се напълни и колко редовно ще трябва ръчно да го изпразвате.

Общото правило е, че колкото по-голям е резервоарът, толкова по-добре. Все пак, на никого няма да му се занимава да изпразва литри вода всеки ден.

Но дори и за това има решение – охладителните и десикантните влагоабсорбатори често вървят в комплект с непрекъснати дренажни маркучи. Така изпразването на водата е на практика автоматизирано.

2. Цена

По отношение на цената, общото правило е, че колкото по-мощен е един влагоабсорбатор и колкото повече влагоуловимост предлага, толкова е по-скъп.

Естествено, в цената са включени и неща като имидж на производителя, гаранция, допълнителни екстри и др.

Нашият съвет е да определите какво точно устройство ви трябва за помещението, за което ще го използвате. Това обикновено варира в порядъка 100-500 лв. В нашата топ 5 класация сме се спрели основно на средния клас уреди, тъй като те дават най-добра стойност за цената си. Ако бюджетът ви е достатъчно голям, можете да се насочите към влагоабсорбатори с повече допълнителни екстри или пък да закупите удължена гаранция.

Най-скъпите електрически влагоабсорбатори са подходящи за големи помещения и дори цели апартаменти. Затова, помнете, че цената не винаги е определящия фактор.

3. Консумация на електричество

Електрическата консумация на един влагоабсорбатор не е константна величина, тъй като тези уреди не работят постоянно на максималната си мощност.

Колкото по-голямо помещение поддържате, толкова консумацията на електричество ще е по-голяма. Върнете се обратно на фактора “цена”, за да разберете защо не е нужно да залитате по най-скъпите модели на пазара.

И все пак, правилната поддръжка на влагоабсорбатора (като честото почистване на филтъра, например) може да подсили енергийната ефикасност на уреда.

Съветваме ви да обърнете и по-специално внимание на т.нар. “енергиен коефициент” на влагоабсорбатора. Той определя литрите вода, които се абсорбират от въздуха на киловат-час (kWh) използвано електричество.

Ако искате допълнително да намалите разходите за употреба, търсете влагоабсорбатори, които премахват колкото се може повече влага на киловат-час.

4. Размер на помещението

Винаги препоръчваме да закупите най-големия възможен влагоабсорбатор за пространството ви. Това е особено валидно, ако разполагате с голямо по квадратура жилище.

Естествено, можете да се насочите към подходящ размер, използвайки следната таблица, която взима под внимание количеството влага/вода, което може да се премахне от въздуха.

Ниво на влажност < 100 м2 100 – 150 м2 150 – 300 м2
Леко 250 мл./ден 250 мл./ден 1 л./ден
Средно 350 мл./ден 500 мл./ден 8 л./ден
Високо 5 л./ден 7 л./ден 12 л./ден

Вземете под внимание и помещението, в което ще ползвате влагоабсорбатора – ако това е мазе или таванско помещение, където въздухът е по-студен, влагоабсорбатора няма да може да свърши оптимално работата си по предназначение, тъй като топлия въздух е далеч по-лесен за управление на влагата, отколкото студения.

Ето защо не е особено разумна идея да се стремите да намалявате влажността в подобни помещения.

5. Производител и гаранция

Търсете продукти само на доказани производители в браншаТърсете продукти само на доказани производители в бранша. Ние отчетохме този фактор в тази Топ 5 класация и можете да бъдете сигурни, че всеки един производител в нея предлага качествен продукт с пълна гаранция.

Споменавайки гаранция, стандартната такава за повечето електрически влагоабсорбатори в България е 24 месеца. Някои производители или търговци предлагат възможността да доплатите за удължена гаранция.

6. Допълнителни екстри

Кой не обича някоя и друга екстра? Нека обобщим тези, които са най-често срещани (и за които сме се погрижили специално да фигурират в нашата топ 5 класация най-добри влагоабсорбатори):

Индикатор за смяна/почистване на филтър

Обезвлажнителят за въздух сам ще ви покаже кога е времето за смяна или почистване на филтъра.

Автоматичен режим

Влагоабсорбаторът сам засича нивото на влага във въздуха и се изключва автоматично щом влагата е намалена до зададените нива. Съответно, включва се и сам, щом нивата се покачат спрямо зададеното.

Автоматично размразяване 

Опасността уреда да замръзне и да продължи да работи ефективно, дори при по-ниски температури се отстранява.

Непрекъснато източване

Някои влагоабсорбатори вървят в комплект с маркуч за източване на резервоара, което напълно елиминира необходимостта вие да го изпразвате ръчно. Любимата ни екстра!

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ

Някои от скритите плюсове на електрическите влагоабсорбатори са:

 • Спестявате пари и време от временните и скъпи продукти против мухъл и плесен.
 • Тъй като влагата може да повлияе лошо на другите електрически уреди, с влагоабсорбатора вие намалявате риска от повреда на тези електроуреди.
 • Влагоабсорбаторите връщат топъл въздух, което затопля помещението с няколко градуса – нещо, което бихте искали в студените зимни месеци.
 • Намалявате топлинните загуби през студените месеци, тъй като се налага да отваряте прозорците по-рядко и за по-кратко време.

Естествено, редно е и да отчетем и някои негативи при този тип електрически устройства:

 • Колкото и да се водят тихи, почти всички обезвлажнители за въздух издават шум, който може да бъде неприятен, особено в спалните помещения.
 • Редовното изпразване на няколко литра вода е необходимост. Неприятна необходимост.
 • Ако не съобразите етикетите при покупка, можете да попаднете на влагоабсорбатор, който да не е никак ефикасен от гледна точка на електроенергия. Това може сериозно да рефлектира на бюджета ви.
 • Ремонтната дейност на тези устройства след изтичане на гаранцията е сравнително по-скъпа, отколкото тази на повечето други уреди за дома.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Кои са първите признаци на високата влага?

Ако забелязвате конденз по прозорците, мухъл, бавно съхнещо пране, белещи се тапети и изпитвате зачестили здравословни проблеми, особено, ако прекарвате повече време вкъщи, то, по всяка вероятност, вече имате нездравословно високи нива на влага у дома.

Стига да нямате теч в помещението, ви съветваме незабавно да обмислите покупка на електрически влагоабсорбатор.

2. Какво е перфектното ниво на влажност на въздуха за едно помещение?

Идеалното ниво на влажност е между 30-50% през топлите и 30-40% през студените месеци.

Стига да нямате видните признаци на висока влага, ви съветваме първо да се сдобиете с някой евтин влагомер, за да прецените дали имате реална нужда от електрически влагоабсорбатор.

Въпросните влагомери са малки уреди, с които лесно можете да се сдобиете на цени до 15-25 лв.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – кой е най-добрият електрически влагоабсорбатор на пазара в момента?

Най-добрият влагоабсорбатор е този, който ще ви даде най-много стойност на най-разумната цена.

В нашата класация, ние сме взели под внимание средния бюджет, имиджът на производителя, функционалностите и обратната връзка на потребителите, за да предоставим 5-те влагоабсорбатора, които няма как да ви разочароват.

Преди да се спрете на конкретен модел, проучите добре факторите преди покупка и вземете рационално и информирано решение.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button