Топ 5 най-добрите зъбни душове

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Смятате ли, че полагате стопроцентова грижа за вашите зъби и венци?

Може би тук ще отговорите, че миете зъбите си редовно два пъти на ден, използвате хубава четка и паста за зъби, вода за уста и конец.

В някои ситуации, обаче, дори и това не е достатъчно…

Зъбната плака е нещо, което се натрупва в по-големи количества при някои хора, дори и при спазването на много щателна устна хигиена. Много често, тези хора имат и чувствителни венци, което прави използването на конец болезнено и кърваво преживяване за тях.

Нека не забравяме и тези, които носят скоби или брекети – при тях стандартната грижа за здравето на зъбите и венците е допълнително усложнено.

Въпреки че няма как да бъдат заместител на четката за зъби, зъбните душове са отлично допълнение към нея и са подходящи за всички нас, които искаме максимално добра грижа за нашите зъби и венци и по-редки посещения при зъболекаря.

В това ръководство ви запознаваме с всичко, което трябва да знаете при избора на орален душ. Крайната ни цел е след прочитането му да имате повече яснота относно правилния избор на вашия нов зъбен душ.

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ЗЪБНИ ДУШОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

През последните няколко години българския пазар за орални душове набра сериозни темпове в развитието си. В това ръководство обективно представяме нашите Топ 5 избора за най-добри зъбни душове. Ще разгледаме не само техните предимства и недостатъци, но ще отговорим и на най-важните въпроси свързани с т.нар. иригатори за уста.

1. зъбен душ PANASONIC EW1411H845 – РЕВЮ

зъбен душ Panasonic EW1411H845

Предимства


 • Водещ производител
 • Портативен модел
 • Издръжлива вградена батерия
 • Качествена изработк

Недостатъци


 • Размер на водния резервоар

Купете този продукт

Panasonic от години са пласирани отлично на пазара за оралната грижа. Техните продукти са качествени и добре познати. За разлика от многото опции на пазара, техният модел зъбен душ EW1411H845 е портативен с вградена презареждаема батерия.

Отличен с множество страхотни коментари от потребителите, силната водна струя на този орален душ елиминира всякакви остатъци от храна в кухините, където обикновените четки не могат да достигнат. Според Panasonic, този душ за уста премахва зъбен камък до 4 пъти по-ефективно от използване на четка и вода за уста.

Въпреки това, този модел има един неприятен недостатък и той е, че резервоарът за вода е малък в сравнение с повечето други модели в този ценови клас. Не е голям проблем, но трябва да признаем, че наистина е досадно постоянно да трябва да помним, че водата може да привърши точно, когато използваме зъбния душ.

И все пак, този модел е отличен избор за повечето потребители и затова намира място и в нашата класация.


2. DR. MAYER WT6000 – РЕВЮ

Dr. Mayer WT6000

Предимства


 • Голям набор от накрайници
 • Огромен резервоар за вода
 • Страхотна цена

Недостатъци


 • Сравнително шумен
 • Лошо преведено ръководство на български език

Купете този продукт

Макар и непознат за една част от българското потребление, този професионален настолен орален душ на Dr. Mayer има десет настройки за налягането на водната струя, което го прави подходящо решение за почти всеки потребител, без значение от моментното състояние на неговите/нейните венци и зъби.

Огромната функционалност, както и наличието на шест найраника в комплекта дава гъвкава възможност за почистване на всякакви зъбни импланти, ортодонтични принадлежности, коронки, протези, скоби и пр.

Това, което почти всички потребители изтъкват за модела е огромният му резервоар от 600 мл. – нещо, което малко модели орални душове предлагат, особено в този изгоден ценови клас.

Да, работата на мотора е навярно малко по-шумна от предпочитаното, но със сигурност не е нещо, с което не можем да свикнем. По-същественият, може би, минус е лошо преведеното ръководство на български език, което показва непрофесионално отношение от страна на производителя.

Въпреки това, WT6000 си остава един страхотен избор и това си личи от множеството положителни отзиви, които потребителите остават за него.


3. PHILIPS SONICARE AIRFLOSS HX8438/01 – РЕВЮ

PHILIPS SONICARE AIRFLOSS

Предимства


 • Производител лидер
 • Луксозен дизайн
 • Технология, разчитаща на въздуха
 • Лек и преносим

Недостатъци


 • Висока цена
 • Малък капацитет на контейнера

Купете този продукт

Без каквито и да е съмнения, Philips и Oral B са двата лидера в грижата за устната хигиена. Иновативният им модел SoniCare AirFloss HX8438/01 представлява елегантен електрически портативен орален душ с презареждаема батерия, която може да издържи близо 24 часа работа само с едно зареждане. Според компанията е необходима само минута, за да почистите изцяло междузъбното пространство и да премахнете над 99% от плаката в устата ви.

Това става благодарение на тяхната технология, в която основна роля играе силната струйка въздух, смесена с микроскопични водни капки. Това прави продукта изключително безопасен дори и за хората с лесно разраняващи се венци.

Макар и малък по обем, в резервоарът може да се сложи както обикновена вода, така и вода за уста – полезна екстра, която много модели не предлагат.

Това е и най-скъпият модел в нашата класация за най-добри зъбни душове, но и едновременно най-технологично напреднал и най-стилен (според нас).


4. зъбен душ WATERPULSE V500 – РЕВЮ

зъбен душ Waterpulse V500

Предимства


 • Голям набор от включени накрайници
 • Конкурентна цена

Недостатъци


 • По-непознат производител

Купете този продукт

Може би за първи път чувате за Waterpulse, но знаете ли, че те я една от много малкото марки на пазара, която е научно доказала в над 50 клинични проучвания, че е по-ефективна в отстраняването на зъбната плака, отколкото при миенето и използването на зъбни конци.

Избрали сме нейния модел V500, понеже той разполага с всичко, което ви е необходимо за един иригатор за уста с перфектно съотношение “цена:качество”. Макар и по-бюджетен, цялостната изработка на устройството не подсказва за каквито и да е компромиси в качеството на материалите.

Зъбният душ е достатъчно мощен, а батерията – достатъчно издръжлива. Устройството е компактно и преносимо. Нещо повече – рядкост е да се намери друг модел в този ценови клас, който да включва в комплекта си цели 4 допълнителни накрайника.

Ако никога не сте ползвали орален душ и имате нужда от такъв, който просто да си върши работата, без да утежни излишно бюджета ви – това е модела.


5. ORAL B OXYJET – РЕВЮ

Зъбен душ Oral B

Предимства


 • Производител лидер
 • Стилен дизайн
 • Голям капацитет на водния резервоар

Недостатъци


 • Шумен при работа
 • Висока цена

Купете този продукт

Както споменахме, Philips и Oral B са двата лидера при пазара на продуктите, свързани с грижата за устната хигиена. Доказал се с годините с високото си качество, няма как да не включим и техния модел в нашата класация за най-добри зъбни душове.

Макар и в премиум класа, неприятен минус е шумната работа на този орален душ, което не би следвало да очакваме предвид високата цена, която сме заплатили.

Минусите, обаче, свършват до тук.

Стилният дизайн, мощността на мотора, големият капацитет на водния резервоар, както и иновативният въртящ поток, който помага при общото почистване и масажира венците са факторите, които превръщат зъбният душ на Oral B в едно от задължителните опции.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗЪБНИТЕ ДУШОВЕ И КАК РАБОТЯТ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗЪБНИТЕ ДУШОВЕ И КАК РАБОТЯТ?Зъбните душове, или наричани още орални иригатори, са устройства, които улесняват и подобряват значително зъбната ни хигиена. Въпреки че не може напълно да заместят стандартната или електрическа четка за зъби, оралните душове са отлично допълнение към ежедневната грижа за здравето на нашите зъби и венци. Използвайки редовно тези малки устройства, имате възможност да премахнете до голяма степен както плаката, така и други отлагания, които благоприятстват за развитието на бактерии и по-сериозни заболявания. Ако имате някаква степен на пародонтоза или носите брекети, едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че устната хигиена трябва да бъде на значително по-високо ниво. Точно в борбата с това зъбните душове могат да ни бъдат от изключителна полза.

Техният принцип на работа е елементарен – устройството изстрелва малка струя вода под високо налягане към зъбите и междузъбното пространство. Тъй като водата прониква навсякъде и под голямо налягане, почистването в дълбочина на зъбите е гарантирано, дори и на най-труднодостъпните места.

ОРАЛНИ ДУШОВЕ С/У ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ

Нито един орален душ не може да замести функционалността на четката за зъби, без значение дали е електрическа или не. Да, душовете за уста са значително по-ефективни от електрическите четки за зъби, когато става въпрос за намаляване на гингивит и гингивално кървене, но тяхното предназначение е далеч по-ограничено и за по-специфична група от хора.

При всички случаи, щом се спрете на някой зъбен душ, просто го използвайте заедно с ръчна или електрическа четка за зъби. Оралните душове са допълнение към цялостната грижа за устата, но четката за зъби винаги си оставя основния инструмент.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ОРАЛНИТЕ ДУШОВЕ

Оралните душове се използват все повече и повече от много хора по света, тъй като списъкът с предимствата им е прекалено дълъг, за да бъде пренебрегнат. Устройството е специално създадено за подобряване на здравето на устната ни кухина като елиминира плака, остатъци от храна и бактериите в междузъбното пространство. Фактът, че могат да се ползват и от всички в семейството заради различните налични накрайници и настройки, може би ги поставя в началото на списъка със задължителни устройства за покупка.

Както вече видяхме, зъбните душове имат сериозни предимства, а недостатъците им идват главно от специфичните модели. Това може да е малкият контейнер за вода, прекалено голямото място, което някои от тях могат да заемат в банята ни, проблематичното им свързване към кран, или нуждата от туристически адаптер.

ВИДОВЕ ЗЪБНИ ДУШОВЕ И РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ТЯХ

Нека разгледаме видовете душове за уста, които са налични на пазара.

Първият от тях е портативният – идеален модел за хора, които пътуват често или искат зъбният душ да им е винаги под ръка. Тези устройства са безжични и работят на батерии, което е идеален вариант в случаите когато сте в чужбина, тъй като не се налага да търсите контакт, за да включите душа или да се притеснявате от разликата в напрежението. За съжаление, този модел зъбни душове си има и недостатък, а той е значително по-малкият контейнер за вода и по-слабото налягане на струята вода.

Настолните зъбни душове са по-големи и трябва да бъдат включени в контакта, за да работят. Освен че заемат повече място в банята, тези орални душове нямат друг недостатък, а носят само предимства на потребителите. Резервоарите им са големи и не трябва да се пълнят толкова често. Също така, тези модели идват с голямо разнообразие от накрайници и настройки за силата на налягане, което означава, че могат да се ползват от всички членове на семейството, дори и най-малките. А всички знаем, че изграждането на навик за поддръжка на добра устна хигиена започна в ранна детска възраст.

Тъй като споменахме резервоарите за вода, при третият вид душове за уста всъщност няма такъв. Той се свързва директно към чешмата или вашия душ, което е удобство в случай, че забравяте да допълните резервоара с вода или пък просто не искате да се занимавате с това. Трябва да внимавате при избора на такъв модел зъбен душ, тъй като някои от тях изискват да се вържат към самостоятелен кран. Изискванията, които този тип орални душове имат ги правят по-малко предпочитани – това е и причината да не сме включили такива в нашата класация за най-добри зъбни душове.

5 ФАКТОРА, КОИТО ДА ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ПРИ ИЗБОРА НА ОРАЛЕН ДУШ

1. Размер и накрайници

Ако търсите иригатор за уста, който да се използва от няколко души, то тогава е по-добре да изберете такъв, който да предлага разнообразие от накрайници, за да могат да задоволят всички индивидуални нужди. Но ако ви се налага да пътувате много, може би моделите с по-малък брой накрайници биха били по-подходящи. Естествено, важно е да съобразите и пространството във вашата баня, тъй като има модели, които могат да са по-големи и употребата им да е неудобна точно за вас.

2. Шум

Импулсите на зъбните душове се измерват в минутаЗа всички е неприятно устройствата да издават силен шум. Производителите се стремят да правят моделите си все по-тихи, така че най-доброто решение е да прецените кой ще използва зъбния душ и да намерите орален душ, който да е балансиран спрямо нуждите ви. Важно е да споменем, че моделите, които се свързват към чешмата са по-тихи, тъй като нямат мотор, който да изстрелва струята вода.

3. Мощност

Импулсите на зъбните душове се измерват в минута, но разликата в тях не е толкова голяма – 1200–1600 импулса. Хората, които страдат от заболявания на венците или имат зъбна чувствителност, всъщност предпочитат модели с по-ниско налягане, за да не бъде струята толкова мощна. Добре е да прецените състоянието на вашите зъби и венци преди да се спрете на конкретна мощност.

4. Воден резервоар

Преди закупуване на зъбен душ е необходимо да прецените за колко време искате да ползвате душа, преди да се наложи да напълните с вода неговия резервоар. Както споменахме, настолните душове имат по-големи контейнери, което означава, че ще ги презареждате по-рядко, което си спестява време. Ако използвате душа единствено у дома, може би този модел е по-подходящ, но ако сте често в движение и искате това да не ви попречи да поддържате устната си кухина в добро здраве, то тогава може би е по-добре да се насочите към преносимите модели. Важно е да вземете под внимание това, че техните резервоари са по-малки – около 150 мл. в сравнение с 700-1000 мл., които настолните модели предлагат.

5. Функции

Естествено, най-разумно е да изберете модел, който предлага голям набор от функции или нива на налягане. Дори е препоръчително да започнете от по-ниско ниво и да преминавате към по-високо налягане, за да може да свикнат венците и зъбите ви. Това е особено важно и за тези от вас, които имат и определени орални проблеми или чувствителност.

Струва си да прецените и допълнителните екстри и дали те ще са ви от истинска полза. Не е нужно да давате повече пари, за да притежавате устройство с функции, които никога няма да ползвате.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как се измиват зъбните протези?

Зъбните протези може да не са вашите истински зъби, но това не значи, че не се нуждаят от всекидневно щателно почистване. Също като естествените зъби, те могат да образуват зъбен камък, или върху тях да се натрупат бактерии и плака. Ако вашите протези имат плака или са замърсени, това може да доведе до проблеми с устната тъкан, които се изразяват в инфекции и възпаления.

За да предотвратите повреда на протезата, използвайте зъбния душ на по-ниска мощност. Препоръчваме и жабурене със специална вода за уста след това.

1. Защо е необходимо да използваме душ за уста?

Зъбните душове са специално създадени, за да почистват пространството между зъбите и венците и да достигат дори до най-труднодостъпните места – там, където четката за зъби не може да премахне напълно плаката и остатъците от храна. Тези устройства са заместители на конците на зъби, които ни е по-трудно да използваме ако имаме импланти или брекети, и мястото, което искаме да почистим е по-трудно, или просто венците са ни раздразнени и конецът може да обостри този проблем.

1. Как да почиствам четката на оралния душ?

Необходимо е да почиствате устройството след всяко ползване. Може просто да поставите накрайника под течаща вода и да го изплакнете обилно. Резервоарът може да почистите като също го изплакнете с вода, но задължително го оставете да изсъхне напълно, за да избегнете развитието на бактерии. Ежеседмично е препоръчително да измиете резервоара в съдомиялна машина, а накрайниците да почистите с мек измиващ препарат.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ ЗЪБНИТЕ ДУШОВЕ?

Отговорът на въпроса дали покупката на зъбен душ си заслужава е строго индивидуален. Ако зъбите и венците ви са в добро здраве и се грижите добре за тях и в момента, може би не бихте имали толкова големи ползи от използването и на орален душ.

Но, ако вашите венци често се надуват и забелязвате, че зъбите ви са започнали да се оголват, това могат да са симптоми на сериозно заболяване (като парадонтоза) и стриктната устна хигиена трябва да бъде максимално висока.

Ако сте човек с брекети, скоби или протези, в междузъбното пространство често се събира храна. Четките могат да махнат само големите парчета от тях, но фините си остават там. Тук на помощ идват душовете за уста, които не само ги отстраняват с лекота, но и оставят страхотно чувство на чистота и свежест след това.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button