Топ 5 най-добри лазерни принтери за 2024

Всички видове екрани може бързо да нахлуват в живота ни, но все пак има ситуации, в които все още е необходимо висококачественото хартиено копие. Наистина е трудно да се намери офис без принтер и много хора се нуждаят от такъв и за домашна употреба.

Въпреки това, тази продуктова категория може да бъде силно объркваща със стотиците модели със странни имена, от които да избирате. Сравнихме характеристиките и резултатите от тестове, събрахме експертни мнения и изслушахме отзивите на потребителите, за да намерим лазерните принтери, които са бързи, лесни за използване, икономични в дългосрочен план и произвеждат ясен, детайлен продукт. Също така обобщихме нашето задълбочено изследване в изчерпателно ръководство, за да ви помогнем да намерите най-доброто устройство за вашите нужди.

Най-добър генерално
4.9 / 5

Този цветен лазерен принтер има цена, достатъчна за осигуряването на професионален печат на черен текст, а също и отпечатва отлично някои офис графики. USB, Ethernet и Wi-Fi правят работата още по-лесна за изпълнение.

Предимства

 • Превъзходен печат на черен текст
 • Прилично качество на офис графиката
 • Бърз печат
 • Ethernet и Wi-fi свързаност
 • Технология AirPrint за безжичен печат

Недостатъци

  • Неподходящ за отпечатване на снимки
  • Без автоматичен двустранен печат

 

Най-добър подгласник
4.8 / 5

Този лазерен принтер предлага бърза и рентабилна работа, гарантира отлично качество на печат на текст и диаграми и поддържа различни видове хартия. Поради енергийната си ефективност той е и екологично чист.

Предимства

 • Опция за безжичен печат
 • Икономичен печат
 • Безшумна работа
 • Издръжлив и подходящ за продължителна употреба
 • Енергийно ефективен

Недостатъци

 • Без опция за цветен печат
Най-добър в бюджетния клас
4.8 / 5

Един от най-компактните лазерни принтери на тази цена, това устройство произвежда безкомпромисно качество на печат. Подходящ е за сканиране и печат, достъпен е чрез кабелни или безжични опции.

Предимства

 • Чудесен печат на черен текст
 • Нисък разход за печат
 • Отлична скорост на принтиране
 • Wi-Fi и USB връзка
 • Безжичен печат чрез технологията AirPort

Недостатъци

 • Липсва Ethernet порт
 • Без автоматичен двустранен печат
Най-добър във високия клас
4.6 / 5

Този лазерен принтер 3 в 1 е чудесно многофункционално устройство, което предлага печат, копиране и сканиране. Отпечатването е супер бързо, безшумно и рентабилно. Има и безжична опция за печат.

Предимства

 • 3-в-1: принтиране, копиране и сканиране
 • Автоматичен двустранен печат
 • Голяма тава за 250 листа
 • Безшумна работа
 • Лесен за конфигуриране и използване

Недостатъци

 • Няма опция за цветен печат
 • Доста тежък (10 кг.)
Най-добър за офиса
4.6 / 5

Страхотен принтер за домашен офис, предлагащ опции за печат, копиране, сканиране и изпращане на факс. Качеството на сканиране е чудесно, печатните текстове са остри и ясни, а общите експлоатационни разходи са конкурентни.

Предимства

 • Многофункционален: печат, копиране, сканиране, факс
 • Отлично качество на сканиране
 • Конкурентни текущи разходи
 • Разнообразна свързаност, включително със смартфони
 • Автоматичен двустранен печат

Недостатъци

 • Не може да се използва USB за печат или сканиране
 • Навигационното меню може да бъде по-модерно

Актуализации на съдържанието:

Ние ви ценим като клиент и затова непрекъснато актуализираме нашите списъци с продукти, за да ви предложим най-добрите опции на най-добрите цени. Можете да сте спокойни, че съвсем наскоро проверихме отново нашите най-добри продукти.

Ръководство за покупка

Първото решение, което повечето хора трябва да вземат, когато си купуват принтер, е да изберат между лазерен и мастилено-струен. Няма лесен отговор, тъй като всяко от тези устройства има своите плюсове и минуси. За да ги разберете и да изберете най-подходящия, е важно да знаете някои основни техни функционалности.

лазерен принтер 3 в 1

Мастилено-струен срещу лазерен: плюсове и минуси

Принципът на работа мастилено-струйния принтер е сравнително интуитивен. Той има печатаща глава със стотици малки пистолети, които изстрелват точки от мастило по хартията. Ако използвате цветен принтер, точките с различни мастила се поставят едно до друго или едно върху друго, за да създадат нюанси, разнообразни тонове и сенки. Капките мастило са микроскопични, като по този начин очите ни не могат да ги различат и вместо това виждаме букви, линии и изображения.

Лазерният принтер пък използва статично електричество. Лазерът се използва за „нарисуване“ на вашето печатно съдържание върху положително зареден фоторецепторен барабан – това се постига чрез разреждане на определени области по него. Вместо мастило, лазерните принтери използват фин прах – тонер. Когато се подаде положителен заряд, малките частици тонер се залепват за заредените области на барабана, пресъздавайки това, което искате да отпечатате.

След това по барабана преминава отрицателно зареден лист хартия и частиците тонер се полепват по него. Накрая хартията се прекарва през чифт нагрети ролки, наречени фюзери. Високата температура топи частиците на тонера, като ги вгражда трайно сред хартиените влакна. И, воала, накрая получавате разпечатания лист хартия!

Както виждате, лазерната технология е по-сложна от мастилено-струйното принтиране. Следователно не е изненадващо, че лазерните принтери са на по-висока цена. Процесът на отпечатване обаче става по-бърз, а крайният резултат е по-прецизен. И все пак всяка от тези технологии има своите силни страни и ограничения.

Вярваме, че лазерният принтер е оптимален за офиси, където се отпечатва по-голямо количество документи. Лазерът ще принтира страници по-бързо, ще прави детайлите по-отчетливи, ще издава по-малко шум и ще спести пари с течение на времето. Ако по-високите първоначални разходи не са проблем, лазерните принтери са отлични и за обикновените потребители, тъй като няма нужда да се притеснявате за запушени касети.

Ако обаче искате да възпроизведете висококачествена фотография или да отпечатвате върху различни материали, потърсете мастилено-струен модел. А ако бюджетът ви е ограничен, ще има повече възможности и сред мастилено-струйните принтери. Само не забравяйте, че техните разходи за поддръжка вероятно в крайна сметка ще настигнат и дори ще надминат разходите за лазерен принтер.

Видове лазерни принтери

Ако изглежда, че лазерният принтер отговаря по-добре на вашите нужди, следващата стъпка е да изберете дали искате монохромен (черно-бял) или цветен лазерен принтер. Монохромните или черно-белите лазерни принтери са на по-ниска цена за закупуване и поддръжка. При цветния лазерен принтер са включени няколко различни тонера, като по този начин първоначалните разходи и разходите за поддръжка ще се увеличат значително.

Въпреки това цветните лазерни принтери се представят прекрасно, когато става въпрос за графики, диаграми, таблици и подобни документи. Следователно разходите им могат да бъдат добре оправдани в натоварен офис. Но лазерно отпечатаните снимки изглеждат по-малко впечатляващи. Въпреки че моделите от висок клас се представят прилично, като цяло мастилено-струйният принтер ще представя по-добре дълбоките, разнообразни цветове на фотографията. Като алтернатива можете просто да използвате специализирана услуга и да предоставите предизвикателствата при отпечатването на снимки на професионалисти.

Монохромните и цветните лазерни принтери могат да бъдат допълнително разделени на устройства само за печат и т.нар. всичко-в-едно, като те също могат да сканират, копират и понякога дори да изпращат факс. Докато първите не се нуждаят от много допълнителни обяснения, вторите са по-сложни – монохромните и цветните многофункционални устройства всъщност могат да сканират цветни изображения. Но само цветните принтери ще могат да ги копират и отпечатват също в цвят. В днешно време повечето мастилено-струйни принтери са от типа „всичко-в-едно“, но има доста лазерни устройства само за печат. Има и причина за това – ако не е необходимо да копирате или сканирате документите си, такива машини са по-достъпни, като същевременно осигуряват висококачествени, ярки копия.

лазерен принтер цена

Разбиране на спецификите 

След като разгледахме видовете принтери, нека разгледаме най-важните функции. Ако сте се опитали да преминете през безкрайните характеристики на продуктите и сте получили главоболие, напълно ви разбираме. Ето защо ние избрахме и обяснихме тези характеристики, които наистина имат значение.

Скорост

Това качество може да изглежда просто, но нищо не е такова, когато става въпрос за печат. Когато сравнявате продукти, ще забележите различни цифри, описващи колко бърз е конкретният лазерен принтер. Разпечатването на първата страница е периодът, който започва от момента на натискане на бутона за печат до първия отпечатан лист. За лазерните принтери това обикновено е около 8 до 25 секунди, през които принтерът обработва изпратената от вас информация и изчислява как да я възпроизведе на страницата.

След това следва скоростта на отпечатване, която се измерва в страници в минута (ppm). Тази цифра може да варира много дори при един и същ модел, в зависимост от това дали печатът е цветен или черно-бял, едностранен или двустранен, текст или снимки и така нататък. За да се гарантира еднаквост, производителите на принтери трябва да тестват своите модели в съответствие с ISO стандартите. Все пак е полезно да проверите реалните тестове и отзивите на потребители, за да добиете по-добра представа за това колко бързо работи набелязания от вас модел.

марка принтери

Работа с хартия

Първо, трябва да проверите какви са размерите на хартията, с която може да работи устройството – повечето персонални принтери поддържат формати до A4, но те също могат да печатат върху пликове и етикети.

Следва теглото на хартията – тази цифра се измерва в грамове на квадратен метър (gsm), а стандартната хартия за печат е ~80 gsm. За флаери и брошури ~150 gsm хартия ще бъде оптимална, а визитните картички и баджове – до около 400 gsm. Не всички принтери ще бъдат могат да се справят с това.

И така стигаме до следващата спецификация – поддържаните типове медии за печат. Повечето съвременни лазерни принтери ще принтират не само на стандартна, но и на гланцирана, тежка, за брошури, рециклирана и други често срещани видове хартия. Някои няма да се справят със снимките. Както споменахме, мастилено-струйните принтери са по-гъвкави към различни видове хартия и други носители. Качеството на печата обаче може да се промени много, тъй като върху някои повърхности мастилото ще тече повече, а това може да доведе до размазване.

Поддържането на широк спектър от медии за печат носи утеха, ако принтерът има проблеми с капацитета на тавата. Мнението ни е, че входната тава трябва да поддържа поне 250 страници – за домашни и микро офиси тази цифра ще е достатъчна, без да прави зарежданията твърде редовни и досадни. Ако поставите повече страници от максималния капацитет, принтерът може да откаже да печата или, още по-лошо, някоя от страниците може да заседне. Моделите с допълнителни тави също са по-удобни.

Много модели предлагат допълнителна байпас тава, която позволява подаване на пликове или други видове медии за печат с нестандартен размер, без да изпразвате основната тава. Някои принтери разполагат с няколко входни тави или имат възможност за добавяне – такива модели са супер решение за малки и средни офиси. Капацитетът на изходната тава също има значение, но повечето домашни модели поддържат лесно над 100 страници и рядко срещат проблеми. 

Ако искате да закупите многофункционално устройство, функцията за автоматично подаване на документи е удобна – тя позволява сканирането и копирането на документи от много страници без вашата помощ. Друга полезна функция е т.нар. автоматично дуплексиране. Въпреки че в днешно време тя е обичайна за повечето модели, някои по-евтини многофункционални устройства може да не я поддържат за копиране, сканиране и изпращане по факс.

Свързване

USB връзката е стандарт и се предоставя от почти всяка марка принтери. Това гарантира бърз и надежден печат. Недостатъкът обаче е, че принтерът трябва да е разположен доста близо до компютъра и не може да бъде свързан с няколко устройства едновременно. Ето защо повечето принтери поддържат Ethernet и/или Wi-Fi свързаност. Ethernet позволява свързването на няколко компютъра в локална мрежа (познато със съкращението LAN), осигурявайки бърза връзка. Въпреки това, LAN обикновено се използва в офис средите. Ако предпочитате да печатате от няколко устройства у дома, потърсете принтер, който поддържа Wi-Fi връзка.

Още по-удобна е технологията Wi-Fi Direct, която позволява свързването на принтера с друго устройство, без първо да се свързва към мрежа. По принцип Wi-Fi Direct функционира като Bluetooth, но доста по-бързо. Друга добра опция е Near-Field Communication (NFC) – тя позволява свързването на таблет или смартфон чрез доближаване на устройството до конкретна точка на принтера. Освен това много принтери в днешно време поддържат печат директно от карта с памет или USB флаш устройство, както и печат от клауд хранилище.

Качество на печата 

Един от най-важните въпроси относно всеки принтер е колко качествен е крайния му резултат. Нашата препоръка е да бъдете честни със себе си – от какъв тип принтиране ще имате нужда най-много? Някои принтери се представят по-добре, когато става въпрос за текстове, други ще се отличават с ярки и детайлни графики, а трети са силни при работа със снимки. Има смисъл да търсите принтер, който да може прилично да се справя с всички неща, изброени по-горе. Един такъв „универсален войник“, който отпечатва превъзходно всичко, ще бъде трудно да се намери, a и цените на тези цветни принтери ще съответстват на възможностите им. Иначе казано, ще са доста високи.

Проверката на тестовете и потребителските отзиви могат да помогнат много при вземането на решение, тъй като качеството на печат е трудно да се измери в цифри. Ако документите са вашият приоритет, потърсете устройство, което произвежда четливи и напълно оформени букви при малки размери и плътни, равномерно запълнени знаци при големи размери. По принцип повечето лазерни принтери се справят добре с текстовете, докато мастилено-струйните страници понякога могат да имат размити ръбове, разтичане или леко разместени букви.

Изображенията трябва да са ясни, с плътни и равномерни цветове, докато наклоните трябва да са гладки, без цветни ивици по страницата. Снимките особено много затрудняват немалко принтери – по-евтините модели често се борят с изобразяването на по-деликатни детайли, особено в сенчести и осветени области. Ако търсите цветен принтер, точното принтиране също има значение – някои принтери са склонни значително да пренасищат изображенията, докато други дават блед образ. В днешно време най-добрите лазерни принтери могат да произвеждат доста прилични снимки, но мастилено-струйният принтер все пак би бил първият избор за фотографски разпечатки.

цветен лазерен принтер

Резолюция

Разделителната способност (резолюцията) е често цитирана спецификация на принтера, дори и да не е решаващ фактор за представянето му. Разделителната способност се измерва в точки на инч (dpi), които принтерът може да възпроизведе. Съвременните модели започват с 600×600 dpi, което означава, че принтерът е в състояние да постави 600 точки на инч хоризонтално и 600 точки вертикално. Тази резолюция е абсолютно достатъчна за текстове, а и може да създаде и прилични снимки. Разбира се, 1200×1200 dpi може да се изплати при някои по-подробни задачи за печат. За всичко над тази цифра, вероятно няма да забележите голяма разлика. Други фактори, като качеството на хартията, която използвате, могат да играят по-голяма роля, отколкото по-малкото поставени точки.

Издръжливост

Някои принтери са направени да обработват значително по-голям обем от други. За да се помогне на потребителите да намерят модела за своите нужди, обикновено се предоставят две различни цифри. Първият е месечният работен цикъл. Това е абсолютният брой страници, които могат да бъдат отпечатани на месец без задръствания или други грешки и се основават на резултатите от специален стрес тест. Не бихте желали да достигате максималния обем на печат всеки месец, тъй като това може да износи машината твърде рано. По-полезната цифра е препоръчителният месечен обем. Това число показва колко страници на месец трябва да отпечатате, за да осигурите оптимална работа, като вземете предвид интервалите за поддръжка и разходите за доставка, здравината на двигателя и други качества.

Заключение

Наличието на добър принтер под ръка безспорно може да спести време и проблеми в нашия професионален и личен живот. Проучихме и сравнихме повече от 60 налични модела, за да препоръчаме само тези, които съчетават бърза и надеждна производителност с лесна настройка, но и осигуряват адекватно качество и характеристики за цената си. Независимо дали търсите надежден бюджетен домашен принтер, мощна многофункционална офис машина или нещо средно между тях, би трябвало да намерите вашия перфектен лазерен принтер сред тези топ пет модела.

цветен принтер цени

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button