Топ 5 най-добрите mp3/mp4 плеъри

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
Apple iPod Touch 7
4.9
3 от 5
Sony NWE393B
4.6
4 от 5
Sony NWZB183FB
4.6

Въпреки че много от нас са захвърлили портативните mp3 плеъри за сметка на мобилните телефони, на които можем да слушаме дигиталната си музика, все още съществува голям пазар за тези устройства.

Това е така, тъй като mp3 плеърите имат някои характеристики, които ги правят предпочитани пред далеч по-напредналите технологично смартфони: те са по-малки, по-леки, по-евтини и по-здрави. Освен това, макар да са мощни и мултифункционални, стандартните смартфони имат нужда от често зареждане. MP3 и МP4 плеърите имат живот на батерията в пъти по-дълъг в сравнение с който и да е смартфон.

С това ръководство ще ви помогнем да изберете най-добрия мп3 и мп4 плеър спрямо бюджета и личните ви предпочитания.

КОИ СА 5-ТЕ НАЙ-ДОБРИ MP3/MP4 ПЛЕЪРИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР?

1. MP3 ПЛЕЪР SONY NWZB183FB – РЕВЮ

Mp3 плеър Sony NWZB183FB

Предимства


 • Bass Boost функция (за увеличаване на ниските честоти)
 • До 20 часа живот на батерията
 • Изключително бързо зареждане – 3 минути!
 • 3.5-милиметров жак за слушалки

Недостатъци


 • Поддръжка на само 2 аудио формата – MP3 и WMA
 • Липса на евкалайзер
 • Неводоустойчив и непрахоустойчив

Проверете Цената

Технологичният гигант Sony винаги е бил сред лидерите на аудио техниката.

В този случай, този техен малък, лек и компактен мп3 плеър има елегантен дизайн с алуминиево покритие. Разполага с функцията Bass Boost, носеща пълно удоволствие върху ниските честоти. Капацитетът му е 4 ГБ, което гарантира близо 900 стандартни по дължина аудио файла.

А какво да кажем за батерията – с нея имаме гарантирани 20 часа без необходимост от презареждане, а когато това се наложи, зареждането отнема едва 3 минути.

Други удобства, които този mp3 предлага са LCD екран и 3.5 милиметров жак, който ни дава свободата да поставим слушалки от най-високо качество и да се наслаждаваме на любимата си музика.

Макар и MP3 и WMA да са сред най-популярните аудио формати, липсата на съвместимост с други донякъде ограничава съдържанието, което можем да слушаме на този мп3 плеър. И все пак, макар и да няма еквалайзер или защита от вода и/или прах, считаме това малко устройство за изключително подходящо решение за голяма част от потребителите.


2. MP4 ПЛЕЪР ENERGY SISTEM S426461 – РЕВЮ

Mp4 плеър Energy Sistem S426461

Предимства


 • Поддръжка на множество аудио файлове – MP3, WMA, FLAC, WAV, APE
 • Голямо хранилище – 8 ГБ + възможност за микро карта памет до 64 ГБ
 • 3.5-милиметров жак за слушалки

Недостатъци


 • Невъзможност за слушане на FM радио с Bluetooth слушалки
 • Неинтуитивно меню

Проверете Цената

Макар и непозната за много потребители, европейската компания Energy Sistem е открита през 1995 г. и до днес радва милионите си клиенти с качествени аудио решения на достъпни цени.

Този неин мп4 плеър е управляем изцяло с модерни тъч контролери. Има 8 ГБ вградена памет и поддържа микро карта памет до 64 гигабайта. На практика, с него имате потенциално неизчерпаем аудио ресурс.  Плеърът разполага с приложение за запис на аудио и с вградено FM радио.

Работи до 8 часа в радио режим и до 20 часа при слушане на аудио файлове. А говорейки за аудио файлове, този мп4 плеър поддържа немалко видове – MP3, FLAC, WMA, WAV и APE. Нещо повече, прилично големия му дисплей дава възможност за гледане и на AMV видео файлове.

Някои потребители споделят, че единствените недостатъци на този mp4 плеър са трудното за навигиране меню, както и неспособността за слушане на FM радио с Bluetooth слушалки.

Иначе, дисплеят му е LCD от 1,8 инча с резолюция от 160х128 пиксела, което е достатъчно, за да не трябва да се взираме излишно, докато боравим с него.


3. MP4 ПЛЕЪР SONY NWE393B – РЕВЮ

Sony NWE393B

Предимства


 • Изключително тънък – 10 мм.
 • До 35 часа работа в аудио режим

Недостатъци


 • Нефункционален за аудио книги или подкасти
 • Нископрофилно пластмасово тяло
 • Трудна синхронизация с mac OS

Проверете Цената

Още един прекрасен mp4 плеър от Sony. Разполага с 1,77-инчов дисплей с резолюция 128х160 пиксела. Огромен плюс са размерите му – с широчина от едва 10 мм. и тегло от 39 гр., той пасва идеално във всеки джоб и не се усеща неприятно дори и при интензивна спортна дейност.

Капацитетът на хранилището е 4 ГБ, който е достатъчен за голяма част от потребителите.

Батерията е нещо, за което не трябва да се тревожим, тъй като тя може да осигури до 35 часа работа в аудио режим. Има изчистен външен вид, поддържа FM радио и разполага с лесни за навигация контролери.

Този mp4 плеър работи и синхронизира чудесно с Windows, но може да създаде проблеми на mac OS потребителите. Въпреки, че е страхотен за слушане на музика, има какво още да се желае по отношение на аудио книгите и подкастите, тъй като устройството не запомня точното място, докъдето сме стигнали, слушайки такова съдържание.


4. MP3 PLAYER SPORT SONY WALKMAN NWWS413B – РЕВЮ

Sport Sony Walkman NWWS413B

Предимства


 • Свободно движение чрез леките, увиващите се слушалки
 • Водоустойчив и прахоустойчив
 • Широк набор от тапички за пасване на всяко ухо

Недостатъци


 • Необходими софтуерни оптимизации
 • Недостатъчно издръжлива батерия

Проверете Цената

Поредният mp3 плеър от корейския конгломерат. С този продукт Сони специфично таргетират активно спортуващите, а най-честите потребители са бегачи и плувци, които искат устройство, което да е леко, водоустойчиво и да осигурява свободно движение на главата във всички посоки и ъгли.

Нещо повече, този mp3 плеър издържа и на на екстремни температури в диапазона -5 до 45°C. Поддържа режим Околен звук, където можете да слушате аудио съдържание, чувайки звуците около вас в същото време. На практика, можете да се чувствате сигурни както за вас, така и за плеърът дори и в най-неприятните времеви условия навън.

Макар да се зарежда бързо, пълната батерия издържа само до 12 часа – нещо, което споделят немалко от собствениците на mp3 плеъра. Немалко са и тези, които откриват проблеми с правилното възпроизвеждане на плейлистите си и споделят идеи за по-добро оптимизиране на софтуера в следващите поколения на плеъра.

Капацитетът на този mp3 плеър е 4 ГБ. Поддържа по-популярните аудио формати като MP3, PCM, AAC и WMA.


5. APPLE iPOD TOUCH 7 – РЕВЮ

Apple iPod touch 7

Предимства


 • Огромно хранилище – 32 ГБ
 • Две камери – 5 MП и 1,2 MП
 • Акселерометър, жироскоп, микрофон, местоположение
 • Голям 4-инчов екран – резолюция 1136×640 пиксела

Недостатъци


 • Цена

Проверете Цената

Невъзможно е да не отдадем нужното внимание на 7-тата генерация на iPod. Добре познат и с елегантен външен вид, лесна навигация и цялата функционалност, която можем да си представим. Екранът му е 4 инча с резолюция от 1136х640 пиксела и контраст 800:1.

Захранва се чрез литиево-йонна батерия, която в режим видео издържа до 8 часа, а в режим аудио издържа 40 часа. Разполага с две камери, интернет свързаност, акселерометър, жироскоп, микрофон, локация и много други.

Капацитетът му е цели 32 ГБ, така че не съществува аудио съдържание, което да не може да вместите.

Всичко това, естествено, идва за сметка на цената, която не би била по джоба на някои от потребителите. Но ако цената не е проблем за вас, ТОВА е вашият плеър!


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ MP3 ПЛЕЪРИТЕ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ MP3 ПЛЕЪРИТЕMP3 плеърите (наричани още цифрови аудиоплеъри) са мобилни устройства, които съхраняват, организират и възпроизвеждат музикално съдържание, записано в цифров формат – най-често MP3 (от там и името). Тези устройства бавно изместиха преносимите CD плеъри от края на 90-те години.

За да слушате музика или друго аудио съдържание през вашия mp3 плеър, първо трябва да изтеглите на устройството съответните песни под формата на MP3 файлове (или друг, поддържан от плеъра, формат). Това най-често става чрез Bluetooth или с помощта на USB кабел, който се свързва с компютър или лаптоп. На пазара има и немалко модели, които ви позволяват директно да изтегляте песните от Интернет.

Най-добрите mp3 плеъри обикновено могат да съхраняват десетки хиляди песни във вътрешната памет на устройството. Така, за разлика от преносимите CD плеъри от миналото, вече не е необходимо постоянно да сменяте ръчно големи дискове.

Естествено, с напредването на технологиите, модерните смартфони вече разполагат с технически вграден MP3 плеър, което обезсмисля закупуването на физически такъв за много потребители.

И все пак, този тип устройства са евтини, леки, удобни, здрави, лесни за употреба и, в повечето случаи, с дълъг живот на батерията.

MP3 СРЕЩУ MP4 ПЛЕЪР – ОСНОВНИТЕ РАЗЛИКИ

MP3 СРЕЩУ MP4 ПЛЕЪРКакто вече разбрахме, MP3 плеърите са компактните преносими устройства, които цифрово възпроизвеждат различни аудио файлове. Кръстени са на най-популярния от тях – MP3.

За разлика от MP3, MP4 плеърите могат да четат и възпроизвеждат както аудио, така и видео файлове. MP4 плеърите имат малки екрани, на които потребителите могат да слушат любимата си песен, наслаждавайки се и на нейния видео клип.

Следователно, чисто технологично, MP4 плеърите са по-напреднали от MP3, но и обикновено струват повече. Освен това, ако нямате интерес към видео файлове, а искате устройство, на което просто да слушате аудио формати, закупуването на MP4 става далеч по-неоправдано.

Добрата новина е, че както MP3, така и MP4 стандартите са универсални. Кодираните файловете се поддържат от всички съвременни операционни системи и повечето мултимедийни устройства. В тяхната структура могат да присъстват различни метаданни – информация за времето на създаване на записа, продължителността на аудиото, името на албума и всякаква правна защита на файла.

3 ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА MP3 ПЛЕЪР?

1. Живот на батерията

Най-добрите mp3 плеъри предлагат дълъг живот на батерията, гарантиращ слушането на музика с часове без нужда от презареждане. 

Естествено, трябва да съобразите и по какъв начин ще използвате устройството. 

Например, ако основно слушате съдържанието си чрез Bluetooth, тогава, логично, ще изразходвате и повече батерия. Затова, ако искате да спестите батерия, слушайте любимото си аудио с качествени, свързващи се с кабел, слушалки.

Друго нещо, което трябва да съобразите, е нивото на звука. Ако слушате музика по-силно, това със сигурност ще изтощи батерията на mp3 плеъра по-бързо.

Яркостта на дисплея на плеъра и това колко дълго е включен екранът също могат да изтощят батерията по-бързо. Ето защо повечето производители включват таймер за автоматично влизане в режим на сън или заключване на устройството.

2. Размер

Докато размерът на дисплея и резолюцията не трябва да са най-важните неща, когато избирате вашия mp3 или mp4 плеър, би било добре да вземете предвид вида и качеството на екрана на устройството, преди да го закупите. Това е особено важно, ако предпочитате mp4 плеърите и планирате да използвате устройството за гледане на видео клипове.

В повечето случаи, по-малкия дисплей може да означава по-добра мобилност, но помнете, че трябва да помислите за цялостния дизайн на устройството, включително местата и големината на бутоните. Реалният размер на екрана може да се окаже по-маловажен, отколкото това колко лесно можете да навигирате между отделните контролери.

3. Цена

Като всеки един друг продукт или услуга, цената винаги е определящ фактор.

Ако бюджетът ви е голям, изборът ви ще се базира главно на личните ви предпочитания, стил и дори имиджа, който носи избраното устройство.

При по-тесен бюджет, трябва да съобразите рационално за какво ще ползвате плеъра, дали имате нужда от водоустойчивост, дали имате нужда от огромно място на хранилището и дали сте склонни да изберете не толкова популярен производител.

Това ръководство е перфектно за идентифицирането на точно тези, а и още, характеристики.

ТИПОВЕ ПАМЕТ ПРИ МУЗИКАЛНИТЕ ПЛЕЪРИ

Съвременните mp3 плеъри използват главно два типа памет: флаш и хард диск.

Плеъри с флаш памет (флаш плеъри)

Характерното за MP3 плеърите с този вид памет са малкия размер и ниската консумация на батерия. Тези устройства са по-устойчиви на различни външни влияния като удари, например.

Флаш паметта има осезаемо по-малко място за съхранение – в повечето случаи то е до 32 ГБ. Естествено, това е напълно достатъчна памет за повечето потребители. Все пак, съобразете и вашите нужди.

Плеъри с хард диск памет

Плеърите, които съхраняват информация на хард диск, са малко по-големи от тези с флаш памет. Те също така консумират повече енергия, а и са по-малко устойчиви на външни влияния.

Основното преимущество е обемът информация, който можете да запишете на тях. Един такъв mp3 плеър често има памет до 160 ГБ. С течение на годините, тези параметри бързо се увеличават все повече и повече.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФУНКЦИИ НА РАЗЛИЧНИТЕ MP3 ПЛЕЪРИ

ФУНКЦИИ НА РАЗЛИЧНИТЕ MP3 ПЛЕЪРИОсвен основните функции за музика, най-добрите mp3 плеъри често имат и някои измежду следните допълнителни функции:

   • Записване на глас
   • Bluetooth
   • FM радио
   • Интернет свързаност

Въпреки че допълнителните свойства правят използването на mp3 или mp4 плеъра по-удобно и разнообразно, наличието им си остава въпрос на вкус, лични предпочитания и зависи от финансовите ви възможности.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Колко песни може да побере един стандартен плеър?

Истината е, че няма универсален отговор на този въпрос. В повечето случаи, 8-гигабайтовата памет ще е достатъчна за около 60 часа музика при високо аудио качество. Ако възнамерявате да гледате и видео, обаче, ще ви е нужно по-голямо хранилище.

За щастие, повечето от най-добрите mp3 и mp4 плеъри имат микро слот за карта памет, което ви позволява да увеличите паметта им.

2. Кои са най-честите поддържани аудио формати за един mp3 плеър?

Най-често срещаните видове файлове са MP3, M4A, FLAC и AAC. Ако имате предимно AAC файлове, тогава търсете такъв плеър, който може да отваря този формат.

Ръководствата на всички музикални плеъри подробно описват поддържаните файлове.

3. Кое е по-добър избор - mp3 или mp4 плеър?

Откъм аудио изживяване, двата типа устройства не предлагат значителни разлики.

Ако възнамерявате единствено и само да слушате музикално съдържание, тогава търсете качествени mp3 плеъри.

Ако смятате, че бихте искали да гледате различни видео клипове и да имате по-голям дисплей, разгледайте и mp4 плеърите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ПОЛЕЗНИ ЛИ СА ВСЕ ОЩЕ MP3 ПЛЕЪРИТЕ?

Запомнете, полезните музикални плеъри са тези, които не се опитват да бъдат смартфони. Ако искате голям набор от приложения, по-добре използвате смартфон.

Ето в какво повечето mp3 плеъри надвиват смартфоните:

Размери. Много трудно е да намерите mp3 плеър, който да е по-голям и по-тежък от който и да е модерен смартфон. Музикалните плеъри все още са значително по-малки, по-леки и по-евтини от смартфоните. Това ги прави чудесни за ситуации, в които няма да искате да носите смартфон.

Цена. Казано накратко, най-добрите музикални плеъри са сходни по цена със смартфоните от най-нисък клас. Докато разликата в цената е такава, пазар за mp3 плеърите ще има още дълги години.

Надеждност. Какво представлява огромна част от тялото на вашия смартфон? Стъкло.

А какво е характерно за стъклото? Чупливо е.

Музикалните плеъри дават чувството на спокойствие, че дори и да ги изпуснете, шансът да станат на парченца е значително по-малък. В днешно време, повечето от тях са и водоустойчиви. Един mp3 плеър е страхотна опция, тъй като няма да ви разори, дори ако бъде повреден.

Батерия. Колко често зареждате смартфона си? По всяка вероятност, поне веднъж на 24 часа.

Музикалните плеъри вършат само едно нещо, така че няма да се изтощят толкова бързо, колкото смартфона ви. Някои производители предлагат mp3 плеъри с изключително дълъг живот на батерията. Край на постоянното гледане на индикатора на батерията!

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button