Най-добрите тонколони за дома 2024

Обичате музика, но притежавате не особено добри тонколони в апартамента си? Разбираме ви. Слушането на музика с евтини тонколони може да бъде истинско наказание за ушите. Най-реалистично би било да закупите качествени тонколони за вашия дом, но тогава изниква друг проблем. Не бихте искали да повторите грешката, която сте направили при покупката на сегашните, нали? Навярно се нуждаете се от детайлна информация относно най-добрите тонколони за дома и тук, за щастие, ние идваме на помощ. По-долу ще обсъдим петте най-добри домашни тонколони, които да покрият всички ваши изисквания.

Най-добрите смарт тонколони
4.2 / 5

Bose Home Speaker 500 попада в категорията най-добри смарт тонколони на пазара. Те разполагат с Bluetooth и Wi-Fi връзка. Имат кабел за зареждане, тъчскрийн и вграден гласов асистент Alexa.

Предимства

 • Добро качество на звука
 • Елегантен дизайн
 • Вграден гласов асистент Alexa
 • Добър микрофон

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добрите тонколони за домашно кино
4.7 / 5

JBL Bar 9.1 True Wireless Surround попада в приза за най-добри тонколони за домашно кино. Те разполагат с 4 отделни колони за 3D изживяване и добра мощност от 820W (вата). Имат и вградени функции Chromecast и AirPlay2.

Предимства

 • 3D звуково изживяване
 • Портативни колони
 • Пронизващ бас
 • Bluetooth връзка

Недостатъци

 • Опасност от прегряване
Най-мощно аудио възпроизвеждане
4.5 / 5

Sony SRS-XB43L е на челна позиция сред домашните тонколони с най-мощно аудио. Имат Bluetooth 5.0, микрофон, както и USB порт - тип C. Sony SRS-XB43L е с IP67 водоустойчивост.

Предимства

 • Водоустойчиви
 • Леки
 • Качество на добра цена
 • Добър микрофон

Недостатъци

 • Голям размер
Най-добри тонколони във високия клас
4.5 / 5

Focal Aria 926 попада в категорията най-добри тонколони във високия клас. Разполага с две отделни колони и тежи 25 кг. Този модел се монтира на пода и включва комплект подови високоговорители.

Предимства

 • Мощно тристепенно възпроизвеждане
 • Елегантен дизайн
 • Качествен звук
 • Монтира се на пода

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добрите рафтови тонколони
4.8 / 5

MAGNAT Monitor Supreme 102 лесно попада в категорията най-добри рафтови тонколони. Мощността им е 120W и тежат 2.8 кг. Разполага с двупосочен високоговорител и е подходящ за поставяне на лавици.

Предимства

 • Преносими
 • Леки
 • Добри високоговорители
 • Перфектен дизайн

Недостатъци

 • Неподходящи за големи помещения

Актуализации на съдържанието:

Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.

Ръководство за покупка

Сега, когато сте запознати с най-добрите тонколони за дома, налични към момента на пазара, е от съществено значение да имате подходяща и актуална информация за тях като устройство. В този наръчник ще обсъдим в детайли всичко, което трябва да знаете за тонколоните преди покупката им. Така ще си закупите идеалните тонколони спрямо вашите конкретни нужди. Да започваме.

Какво представляват домашните тонколони?

Домашните тонколони са вид аудио електроника, предназначена за домашно забавление. Това е устройство, което можете да използвате, за да запълните ежедневието си, слушайки любимата си музика и подкасти. В някои случаи може да ги ползвате и за комуникация с личен помощник.

Ползите от притежаването на домашни тонколони

Според някои, тонколоните за домашно ползване са надценени. Ние обаче разсъждаваме по друг начин. По-надолу сме ви предоставили основните ползи от притежаването на домашни тонколони:

 • Домашните тонколони имат по-качествен и силен звук
 • Не е необходимо да пренасяте музикалното устройство от една стая в друга, тъй като звукът се разпростира навсякъде
 • Домашните тонколони имат по-добър звук от този на вградения високоговорител
 • Домашните тонколони ви позволяват да контролирате звука посредством различни устройства
 • Домашните тонколони ви спестяват място
 • Домашните тонколони ви позволят да си пуснете музика, без да пречите на съседите

тонколони за дома

Видове домашни тонколони

Като всяко едно устройство, домашните тонколоните се предлагат в различни видове и модели. Колкото по-наясно сте какъв тип домашни тонколони искате, толкова по-вероятно е той да покрива конкретните ви критерии. Напълно разбираемо е да не сте запознати с всички видове домашни тонколони, но именно затова сте тук, нали? По-долу ще обсъдим различните типове. Те се различават по функции и място на поставяне.

Подови тонколони

Както подсказва името им, тези тонколони се поставят на пода. Можете да ги използвате за извличане на всякакъв вид стерео звук. Този вид тонколони покриват широк спектър от стерео звучене, било то високо или нискочестотно. Подовите тонколони са подходящи в случай, че търсите завършена стерео система.

Рафтови тонколони

Рафтовите тонколони са значително по-малки от подовите тонколони и има причина за това – те могат да бъдат поставени на рафтове. Дизайнът им е подходящ за директно свързване към завършена стерео система. Рафтовите тонколоните са идеалното звуково устройство от среден клас. Те вървят винаги в комплект.

Стенни тонколони

Както подсказва името им, тези тонколони се монтират на стена. Те са изключително подходящи за семейства с малки деца, тъй като те не могат да ги достигнат. Стенните тонколони са идеални за малки помещения. Също така ви позволяват да регулирате ъгъла на високоговорителя.

Стенни тонколони за вграждане

Ако нямате специална кутия за тонколони или просто не искате такава, то тонколоните за вграждане са идеални за вас. Можете да ги поставите вътре в стените. Този вид тонколони придават персонализиран вид на вашето жилище, съчетан с декора на стаята.

Таванни тонколони за вграждане

Таванните тонколони за вграждане са идеалното допълнение към домашното кино. Търсите ли реалистично изживяване, тези тонколони ще спомогнат точно за това. Трябва само да ги монтиранте на тавана на вашето жилище. Интересен начин за тяхното използване е като свържете аудиото на вашия телевизор към тях.

Външни тонколони

Външните тонколони трябва да се използват на открито и са идеални за събирания с приятели. Подходящи са за монтиране на стълб или външен под. Повечето външни тонколони са с окабеляване, но има и безжични модели. Можете да закупите кабелни или безжични, в зависимост от какво имате нужда.

Сателитни тонколони с бас

Тези тонколони са значителни по-малки от рафтовите тонколони. Определено са едни от най-добрите тонколони за дома, ако търсите устройство, което да може да пропуска силен и среден бас. Със сателитните тонколони може да имате два преобразувателя на високоговорителите.

Саундбар тонколони/звукови ленти

Саундбар тонколоните имат формата на звукова лента, подходящи са за телевизор, MP3 плейъри или компютри. Не изискват допълнително пространство, нито пък са сложни за монтиране. Тези устройства разполагат с дълга, тънка кутия, в която може да поставите повече от един високоговорител и да възпроизвежда отличен стерео звук. Свързването на саундбар колони с телевизор незабавно ще подобри качеството на звука му.

Субуфери

Субуферите са идеалните тонколони за вас, ако търсите качествен бас. Поради малкия им размер, можете да ги поставите върху рафт, например. Субуферите са най-подходящи за мощна парти музика – електронна или хип-хоп. Свързването на субуфер към който и да е аудио изход подобрява значително цялостния звук.

Смарт тонколони

Смарт тонколоните са изключително удобни, тъй като имат система за гласови команди, която ви дава възможност да комуникирате с устройството, давайки му различни инструкции. Смарт тонколоните са подходящи за слушане на любимите ви песни, както и радио.

субуфер

Приложение

В този раздел ще обсъдим накратко използването на определени видове тонколони.

Музикални тонколони

Въпреки наличието на универсални тонколони, които да възпроизведат любимата ви музика, никоя от тях не може да се мери с това, което музикалните тонколони осигуряват. На тях може да слушате любимата си музика с най-доброто възможно качество. Музикалните тонколони поддържат широк спектър от честоти – от високи до ниски. Основната им задача е да възпроизвеждат музика, което ги прави перфектни за ползване в професионално музикално студио.

Съраунд системи

Можете да използвате съраунд системите, за да придадете по-голяма дълбочина на звука, както и да го направите много по-реалистичен. Ако например звукът е предназначен да идва пред или зад вас, то съраунд системите ще помогнат за това. Съраунд тонколоните постигат този ефект като използват отделни аудио канали, които се изпращат до няколко високоговорителя. Подобряването на филмовото и гейминг преживяване е възможно именно чрез качествени съраунд системи.

Многостайни тонколони

Както подсказва името им, може да използвате тези тонколони, за да възпроизвеждате музика едновременно в няколко стаи. Многостайните музикални системи се различават една от друга, тъй като има такива, които позволяват пускане на различни песни в няколко стаи в един и същ момент. Тази система не се състои само от една преносима тонколона, тъй като се изисква поставянето на множество безжични високоговорители в жилището ви. Безжичните тонколони си взаимодействат помежду си, докато им давате инструкции с помощта на специализирани приложения на вашия таблет, телефон или компютър.

Компютърни тонколони

Може да използвате компютърни тонколони, за да възпроизведете качествен звук от компютъра си. Те служат като допълнение към вградените в компютъра ви високоговорители, които не притежават определени качества. Покупката на компютърни тонколони е обоснована, ако смятате, че вградените не вършат достатъчно добра работа.

Окабеляване

Тонколоните се делят на два вида по отношение на окабеляването – кабелни и безжични. И двата вида имат своите предимства и недостатъци. По-долу ще разгледаме плюсовете и минусите и на двата вида.

Плюсове на кабелните тонколони

 • Контрол на звука
 • Лесни за употреба
 • Нямат смущения
 • Енергоспестяващи
 • Не губят връзка

Минуси на кабелните тонколони

 • Заплетени кабели
 • Нивото на тонколоните и усилвателя трябва да се балансира

Плюсове на безжичните тонколони

 • Без заплетени кабели
 • Без объркване отностно това кой кабел за къде е
 • Без дефектни кабели, влияещи на звука на тонколоните
 • Лесни за настройка
 • Повече функционалност (Wi-Fi)

Минуси на безжичните тонколони

 • Смущения
 • Енергоемки

евтини тонколони

Избор на качествени тонколони

След като вече сте запознати с различните видове тонколони, следващото нещо е да се спрете на наистина качествен модел. Според това колко сте наясно с определени функции на тонколоните, зависи и какъв избор на високоговорители ще направите. Затова нека обсъдим най-важните им характеристики.

Честотна характеристика

Честотната характеристика на тонколоните е от съществено значение. Обхватът на честотния отговор показва колко широк диапазон от звуци може да възпроизведе устройството. Хората сме способни да чуваме звуци в диапазон 20 – 20 000 Hz (херца). Колкото по-ниска е тази цифра, толкова по-нисък е и тона. Те са пряко обвързани. Повечето тонколони възпроизвеждат звуци между 45 – 20 000 Hz. Отклонението на високоговорителя от равния сигнал играе ролята на полезен индикатор за работата му. С други думи, колкото по-голямо е отклонението от звука, толкова по-нисък сигнал ще се възпроизведе. Това е предпоставка и за по-ясен звук. Най-честите отклонения попадат в диапазона от +/- 0.5 dB (децибела) до +/- 3 dB (децибела). От това следва, че когато купувате тонколони, трябва да изберете такъв с доказано добър честотен отговор.

Чувствителност

Чрез чувствителността на тонколоните се проверява най-добре тяхната ефективност. Тонколони с по-висока чувствителност ще осигурят по-голяма сила на звука според напрежението. Измерва се в децибели (dB) спрямо 2.83-волтово напрежение. Средностатистическият потребител ще бъде доволен от тонколони с 86 dB ефективност. Въпреки това, 88 dB или повече ще дадат значително по-качествено възпроизвеждане. Изборът на тонколони с поне 88 dB ще повлияе на това до каква степен тези тонколони ще отговорят на вашите лични нужди.

Мощност

Капацитетът на мощността на тонколоните показва количеството енергия, което устройството може да поддържа. Ако дадени тонколони имат максимална мощност от 100W, няма нужда да се притеснявате, ако изберете или вече имате 200W усилвател. Усилвателят е устройството, което превръща сигналите с ниско напрежение, предавани от източникът, в мощен сигнал, така че да захрани тонколоните. Тонколони с достатъчно голям капацитет на мощността увеличават и издръжливостта на устройството.

Електрическо съпротивление

Електрическото съпротивление на тонколоните представлява съпротивлението, което усилвателят ще получи, когато се опита да пусне колоните. В наши дни, голяма част от високоговорителите имат съпротивление от 8 ома. Съпротивлението се променя в зависимост от честота на тонколоните. Повечето усилватели нямат проблеми при работа с натоварване от 6 ома, но е препоръчително да закупите такива със съпротивление 8 ома.

Разположение и размер на тонколоните

Въпреки че обсъдихме по-рано разположението на тонколоните във „Видове домашни тонколони“, то трябва да съобразите свободното пространство в дома ви, когато настъпи моментът за покупка. Някои тонколони могат да бъдат наистина и при липса на място в жилището ви, рискувате да останете неприятно изненадани. Подобно твърдение, но с обратно значение важи и за малките тонколони. Може да имате място за тях, но трябва да прецените точната площ, където искате да ги поставите. Малки тонколони в голяма кутия просто изглеждат нелепо.

тв говорител

Други характеристики, които трябва да съобразите

Тонколоните имат допълнителни характеристики, които не са съществени. Въпреки това не е лоша идея да им хвърлите един поглед. По-долу сме ги представили накратко.

Звукова сцена

Звуковата сцена не е нещо, което трябва задължително да имате, но пък от нея има смисъл. Тонколоните с отлична звукова сцена позволяват на човек да разбере откъде идват различните звуци, сякаш музикална група или певец свирят директно пред вас. Ще можете да прецените дали вокалистът е в центъра или малко по-вдясно. Именно това пресъздава усещането, че сте на концерт. Можете евентуално да срещнете звуковата сцена и с името „стерео изображение“.

Допълнителни принадлежности

Възможно е да прибегнете до допълнителни аксесоари, за да се насладите на най-доброто от една аудио система. Нека по-долу да разгледаме някои от тях.

Усилватели и приемници
Приемниците получават аудио сигнала от източника и го предават на тонколоните. Приемниците разполагат с вградени усилватели, което им позволява да захранват високоговорителите със същия проводник, който изпраща аудио сигнали.

Скоби, стойки и крепежни елементи
Покупката на монтажни елементи ще повлияе значително върху качеството на звука. Покупката на стойка за тонколоните е препоръчителна, защото стойките служат за стабилна основа, която ще предотврати определени нежелани вибрации, породени от поставянето на тонколони на маса или рафт. Скобите и крепежните елементи изпълняват подобни функции и ви дават допълнителни възможности за поставяне на колоните.

Проводници и кабели
Някои тонколони са безжични. По този начин, те не изискват използването на проводници. По-голяма част от тонколоните обаче са с окабеляване и не винаги идват с необходимите кабели, за да се свържат към приемник. От допълнителна полза ще бъда да се уверите, че тонколоните имат достатъчно дълги кабели, които да стигат до приемника. Също така, може би ще е добре да проверите дали тонколоните разполагат с подходящи аудио и видео кабели. По този начин ще можете да свържете допълнителни устройства към приемника.

Предпазни мерки

Неправилното боравене с тонколони може да доведе до инциденти. Поради това ви предоставихме няколко съвета за безопасност относно вашите тонколони, тъй като вашата безопасност е най-важна за нас.

 • Избягвайте употребата на почистващи продукти с алкохолно съдържание при почистване на кутията на тонколоните.
 • Не оставяйте тонколоните на пряка слънчева светлина или близо до източници на топлина.
 • Не излагайте тонколоните на дъжд, влага, механични удари. Това не се отнася за външните тонколони, тъй като те са пригодени за подобни метеорологични условия.
 • Трябва да избягвате поставянето на малки предмети в жаковете или вентилационните отвори на тонколоните. Това, разбира се, не значи, че трябва да поставяте и големи предмети.
 • Уверете се, че имате подходяща вентилация.
 • Избягвайте статично електричество.
 • Не дръжте магнити близо до тонколоните.
 • Почиствайте редовно тонколоните, тъй като прахът може да причини проблеми.

Най-добрите марки тонколони за дома

Най-добрите марки домашни тонколони са Bose, Sony, JBL, Magnat и Focal. Те са известни със надеждността и ефективността на продуктите си. Нека да разгледаме кратко описание на тези марки.

Bose

Марката Bose, официално Bose Corporation, е специализирана в производството и рекламата на аудио оборудване. Седалището на компанията е във Фрамингъм, Масачузетс, създадена е през 1964 г. от Амар Боуз. Компанията е частна с много дъщерни дружества.

Sony

Корпорацията Sony Group е японска компания, специализирана в производството на електронни и смарт устройства, включително тонколони. Седалището ѝ е в Минато, Токио, Япония. Това е огромна компания, която включва Sony Entertainment, Sony Music, Sony Pictures и др. Марката Sony е създадена през 1958 г. Първоначално тя е била известна като Tokyo Tsushin Logo, Ltd.

JBL

Марката JBL е дъщерно дружество на Samsung Electronics, която понастоящем е собственост на Harman International Industries. JBL е специализирана марка в производството на усилватели, високоговорители и слушалки. Седалището е в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Създадена е през 1946 г. от Джеймс Булоу Лансинг. Преди се е наричала Lansing Sound.

Magnat

Марката Magnat е специализирана в аудио оборудване като високоговорители и аудио системи. Създадена е през 1973 г. от Райнер Хаас като нейната организация-майка е била Audiovox German Holdings GmbH.

Focal

Марката Focal, официално известна като Focal-Jmlab, е компания, специализирана в аудио системи. Френска е и е създадена през 1979 г. от Жак Маю. Централата ѝ е в Сент-Етиен, Франция и персоналът е от над 230 служители.

тонколони

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button