Топ 5 най-добрите перални

Оферти за Черен петък

Black Friday
Не го пропускайте!
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Изборът на качествена пералня не е лесно начинание. Особено, ако имаме малко място и ни трябва малка пералня, която да е тиха, но и мощна. Да може да изпере цяла купчина дрехи и да не се затрудни. А, и ако може да я пускаме с мобилния телефон ще бъде чудесно!

И тогава възниква въпросът „ Каква пералня да си купя и коя е най-добрата марка“?

Именно заради този въпрос, днес ще обърнем внимание на всички важни фактори при избора на пералня. Какви видове има и струва ли си да гледаме евтините перални или е по-добре да наблегнем на качествените модели перални. Освен това събрахме и редица мнения от потребители, за да можем да ви помогнем във вземането на този труден избор.

Cъдържание Отворете

1. Пералня SLIM Indesit IWSNE 61253 – Ревю

Пералня SLIM Indesit IWSNE 61253 C

Предимства


 • Функция Energy Saver (пести до 70% енергия)
 • Функция отложен старт
 • Енергиен клас А+++ 
 • Малка и компактна (85 см височина, 59.5 см ширина)
 • Високи обороти – 1200)

Недостатъци


 • Много шумна по време на центрофуга (81db)

Проверете Цената

Пералня Slim IWSNE е снабдена с редица полезни програми за изпиране. Една от тях е функция Eco time, чрез която можете да изпирате толкова дрехи, колкото ви е нужно. Можете да изпирате леко замърсени дрехи до 3 кг,  като по този начин спестявате от 30% до 40% вода и енергия.

При пране на памук, синтетика или дънки, можете да ползвате функцията Energy Saver. Ползвайки тази програма, вие ще спестите до 70% енергия. Като допълнение, механичното действие на барабана позволява и по-висока ефективност.

Пералнята има и други специални програми, чрез които можете да изпирате различни видове тъкани, в зависимост от нуждите и степента на замърсяване. За спортните дрехи, можете да използвате спортните програми, които са специално разработени именно за този вид тъкани.

Един от най-големите плюсове на този модел Indesit, е опцията за отложен старт. С нея, можете да настроите пералнята до 24 часа предварително.


2. Пералня със сушилня Hotpoint AQD970D49 – Ревю

Пералня със сушилня Hotpoint AQD970D49

Предимства


 • Вградена сушилня
 • Голям капацитет от 9кг
 • Капацитет сушилня от 7кг
 • LCD дисплей и меню на български
 • Специални функции като лесно гладене и грижа за вълната
 • Високи обороти – 1400

Недостатъци


 • Тиха при пране, но много шумна при изплакване
 • Лоша миризма по време на сушене
 • Няма кратка програма за пране без сушене

Проверете Цената

Този модел пералня Hotpoint е с високи обороти, вградена сушилня и голям капацитет от 9 кг.

С нея, можете да перете лесно и ефикасно вълнените си дрехи. Просто трябва да изберете програма за вълна Woolmark Platinum Care, която ползва ниски скорости по време на центрофуга. Това, в комбинация с лекото въртене на барабана, ще поддържа вълнените дрехи меки и здрави.

Освен това, тя е снабдена с инверторен мотор, който е високо-ефективен и помага за по-добро изпиране на дрехите. Моторът спомага за по-доброто почистване от страна на препаратите чрез калибрирано въртене по време на всеки етап от програмата.

Пералнята е тиха и можете спокойно да си почивате в другата стая, докато тя работи. Шумът по време на стандартна програма е едва 51db, а по време на центрофуга – 78db.

Тази пералня с вградена сушилня е от клас А-10% , т.е. тя спестява до 10% повече енергия в стравнение с клас А. Това е поради работата с по-ниски от стандартните температури.

Едно от най-големите предимства при този модел пералня е функцията за лесно гладене. Нужно е само да изберете програма Pre или Post Wrinkle, и ще можете да гладите по-лесно всяка дреха, която излезе от нея.  Тя предотвратява появата на гънки и платовете стават по-меки.


3. Пералня Samsung WW70J3283KW – Ревю

Samsung WW70J3283KW

Предимства


 • Извит диамантен бараран за деликатно изпиране
 • Защита при внезапно спиране на ток и промяна в напрежението
 • Високи обороти – 1200
 • Опция за продължителност на прането
 • Енергиен клас А+++

Недостатъци


 • Тиха по време на пране и центрофуга
 • Лесна за поддръжка и обслужване
 • Няма кратка програма за пране без сушене

Проверете Цената

 С този модел пералня, ще подарите меко и деликатно пране на дрехите си. Снабден с леко извит, диамантен барабан, той предпазва дрехите от закачане и разкъсване. В допълнение, по него има малки отворчета за излизане на водата, които допринасят за внимателното изпиране.

Можете да изперете дрехи за само 15 минути, с програмата Quick Wash. Тя е подходяща за леко замърсени тъкани, като се справя бързо и качествено.

Пералнята е защитена при внезапно спиране на тока, благодарение на защитата за колебание на напрежението. Тази защита стабилизира напрежението до около 25%, рестартира уреда при всяко подобно колебание и така удължава живота му.  

Много голям плюс е опцията за продължителност на прането по подразбиране. Можете да добавите до 19 часа и да настроите времето за отлагане на края на цикъла при изпиране.


4. Пералня със сушилня Samsung WD80M4A43JW/LE – Ревю

Пералня със сушилня Samsung WD80M4A43JW_LE

Предимства


 • Вградена сушилня
 • Технология Bubble Soak за изпиране на петна
 • Технология Air Wash за дезинфекция и дезодориране на дрехите
 • Сертифициран цифров инверторен двигател със срок от 20 години

Недостатъци


 • Къс захранващ кабел (1.8 метра)
 • Няма опция за центрофуга от 1000 оборота ( от 800 следва 1400)
 • Шумна по време на центрофуга

Проверете Цената

Тя е с капацитет за пране от 8 кг и за сушене от 4.5 кг.  Развива до 1400 оборота в минута и е сравнително тиха (54db по време на пране).

За да пестите повече енергия, е нужно само да изберете функция Eco Bubble.  Чрез нея активирате мехурчетата, и така се активирате и перилния препарат.

Освен това, тя е снабдена и с технологията Bubble Soak, специално предназначена да отстранява упорити петна и силно замърсени дрехи. Дрехите се накисват напълно в мехурчета, като по този начин платът се отпуска и се почиства пълноценно.

Специалната технология Air Wash ползва топъл въздух, като по този начин се премахват неприятните миризми и бактерии. Това става без ползване на вода, перилни препарати и химикали. Можете винаги да се наслаждавате на дезодорирани и дезинфекцирани дрехи. 


5. Пералня LG F2J5QN4W – Ревю

LG F2J5QN4W

Предимства


 • По-чисти дрехи с технологията 6 Motion DD
 • Подобрена производителност в 6 етапа
 • Инверторен мотор с 10 години гаранция
 • Енергиен клас А+++
 • Функция NFC Tag On за изтегляне на най-новите програми

Недостатъци


 • Най-кратката програма за изпиране е 30 минути

Проверете Цената

Този модел пералня на LG е с капацитет за пране от 7 кг и развива до 1200 оборота в минута.  Тя е от енергиен клас А+++ и има 14 програми на изпиране.

Една от специалните програми на този модел е 6 Motion DD, с която можете да постигнете чудеса с дрехите си. Тази програма движи барабана в различни посоки, като в комбинация с оборотите, спомага да по-чистото изпиране на дрехите и ефект на перилния препарат.

Производителността при този модел е подобрена чрез 6-те типа на движение при изпиране на всички видове платове. Това включва филтриране, търкане, въртене, плавно въртене и люлеене.

Този модел, също както други перални на LG, работи с инверторен мотор от серията Inverter Direct Drive. Те са много по-надеждни, с по-дълъг живот и много по-тихи от тези на конкурентните модели. Гаранцията на мотора е цели 10 години, като това включва и частите.

Едно от най-големите предимства при този модел е възможността за изтегляне на нови програми за изпиране. Това става с функцията NFC Tag On и с нея имате постоянен достъп до всички нови програми и иновации.


Видовете перални машини и разликите помежду им

На пазара има множество модели перални машини, като за домашни перални се делят главно на следните видове:  

Пералня с предно зареждане

Главната разлика между пералнята с предно и тази със задно зареждане е, че тази с предно има вертикално монтиран барабан. Той използва централна ос за да върти дрехите, заедно с препарата за изпиране. Този вид перални са едни от най-разпространените на пазара и са и по-икономични. Те се наложиха през последните години поради по-малкия си размер и възможността за ползване в малки жилища.

Пералня с горно зареждане

Пералня с горно зарежданеПералните от този вид имат вертикално монтиран барабан, което означава, че няма ос, която да ги върти, както при тези с предно зареждане. Тук дрехите се задвижват при гравитацията и можете да ги изперете много по-бързо. Този вид перални са с по-ниски цени и са изключително добър избор, ако искате машина, която да пере бързо.

Пералня с вградена сушилня

Този вид машини имат стандартните особености и функции на стандартната пералня, като някои от тях имат и много голям капацитет за пране от 9, дори и 10 кг.  При този вид перални, има монтирани нагреватели и вентилатори, които вкарват топъл въздух в машината и така сушат дрехите. Ако имате по-малко място у дома, но в същото време имате нужда от сушилня, то тогава такъв комбиниран уред би бил прекрасна идея. Те заемат по-малко място и излиза много по-изгодно.

Освен това, при по-модерните модели се наблюдава по-малък разход на енергия и вода. Имайте предвид, че някои програми за сушете стигат и до 3-4 часа. Разбира се, някои производители предлагат и по-кратки програми за пране и сушене в размките на час, но при по-малък капацитет от 3-4 кг.

Какво да имате предвид, преди да закупите пералня?

1. Капацитет

КапацитетОще преди да изберете своята пералня, е хубаво да помислите за нужния капацитета на пране. Ако имате голямо семейство, то тогава ще ви бъде нужна пералня с по-голям капацитет. Някои достигат до 9 кг, което означава, че спокойно можете да изперете повече дрехи. Ако сте само двама души у дома, то тогава можете спокойно да изберете и пералня с по-малък капацитет от 6 кг.

В случаите, в които искате да закупите пералня с вградена сушилня, то тогава имайте предвид, че капацитета при тях е по-малък. Можете да намерите уреди и с по 4-5 кг капацитет за сушене.

2. Програми за изпиране и функции

Програми за изпиране и функцииНякои модели перални предлагат над 15 програми за изпиране. Те може да варират от такива за силно замърсени дрехи с петна, деликатни тъкани като сатен, спортни дрехи и т.н. Преди да изберете своята пералня, преценете какъв тип дрехи ще се налага да перете. Ако ще ползвате 5 от 20 програми, то тогава изберете пералня с по-малък брой. Имайте предвид, че колкото повече функции има даден модел, толкова по-висока ще бъде цената.

А ако ви се налага често да перете дрехи в последния момент, е хубаво да обърнете внимание на кратката програма. При някои модели тя е само 15 минути, но го други стигадо 30-40.

Освен програмите за изпиране, много производители предлагат и допълнителни функции и екстри. Добър пример е така нашумелият „смарт контрол“ или контрол чрез смарт устройство като телефон или таблет. Някои производители предлагат и теглене на допълнителни програми чрез специално приложение. Други функции включват еко-режим, изпиране на силно замърсени дрехи или специална грижа за спортните материи. Като още примери можем да дадем допълнителните защити при спиране на ток и специално изградени барабани, които да щадят дрехите.

3. Енергийна ефективност

За да хаби вашата пералня по-малко вода и ток, е препоръчително тя да бъде от по-висок клас. Пералните от енергиен клас А са именно такива и са отличен избор в дългосрочен план.

Избирайки модел А+++, несъмнено ще усетите разлика в сметките за тока и водата, като в същото време ще можете да се наслаждавате на чисти и меки дрехи по всяко време.

4. Мощност

Колкото е по-мощна пералнята, с толкова повече обороти ще работи. Ако се налага често да перете силно замърсени дрехи, то тогава мощна пералня с 1400 оборота ще ви свърши чудесна работа. Разбира се, и такава с 1200 оборота в минута ще изпере дрехите, в комбинация с добър препарат. 

Имайте предвид, че по-високите обороти на работа вървят ръка за ръка с по-силния шум. Това не е правило, но е хубаво да имате едно наум. Най-добре изберете модел с генериран шум до 65-70db по време на центрофуга. 

5. Цена

С цената на пералнята, идват различни функции и екстри. Колкото повече програми и допълнителни екстри има моделът, толкова по-висока ще бъде цената. Ако няма да се налага да ползвате всички функции, то тогава изберете модел на по-ниска цена, който ще има стандартните опции на работа. Преценете колко често ще я ползвате и дали в бъдеще не се очаква да смените жилището. В такъв случай, можете или да изберете по-ниска цена за краткосрочно ползване за да закупите нова след това, или да изберете по-скъпата.

И все пак- ако избраният модел е изграден от качествени материали, има редица полезни функции и гаранция от над 10 години, то тогава той ще си заслужава инвестицията.

Често задавани въпроси

1. Колко място ми е необходимо за перална машина?

През последните години се залага все повече на по-малките и компактни перални машини. Най-често това са пералните с предно зареждане, които са едновременно по-икономични в дългосрочен план. Стандартно пералните са високи около 85 см, а ширината варира от 45 до 60см.

Най-добре е да поставите пералнята на лесно достъпно място, което да е гладко и равно. Трябва разбира се да има достъп до вода и да има малко пространство около нея. Не се препоръчва позициониране на пералнята на много тесни места, където може да се удря докато пере.

2. Как да избера качествена пералня?

Редица фактори влияят при избора на качествена пералня. Като главни от тях можем да посочим капацитета за пране, мощността и програмите за изпиране. Освен това, е хубаво да обърнете внимание на енергийната ефективност и гаранцията за употреба.

Препоръчваме ви да изберете пералня, която има еко-режим на работа и е най-малко клас А. Този вид перални спестяват най-много енергия и вода и дават добри резултати при пране.

3. Как да поддържам пералнята си?

За поддръжка на пералнята, на първо място препоръчваме да спазвате препоръките за употреба от производителя. Освен това, можете  поне веднъж седмично да почиствате чекмеджето за препаратите и уплътнението на вратата. Така ще избегнете задържането на влага и съответно лошите миризми. Хубаво е да оставяте вратата на пералнята отворена, когато тя не работи и разбда не оставяте за дълго мокри дрехи вътре.

Внимавайте и да не претоварвате пералнята с дрехи. Ако прекалите с тежки и обемни дрехи, има шанс да дестабилизирате пералнята или да се наруши цикъла на програмата, която сте избрали. Още при монтиране на пералнята се уверете, че тя е на равна и гладка повърхност и е добре нивелирана. Това също ще допринесе тя да бъде стабилна и да не се клати по време на работа.

4. Колко е продължителен живота на пералнята?

Ако спазвате препоръките за употреба от производителя и почиствате машината редовно, то тогава тя може да бъде с вас повече от 10 години. Всъщност, много производители дават гаранция на мотора 10 години, а някои дори 20.

5. Кой вид пералня е по-добър – с предно или горно зареждане?

Пералнята с предно зареждане е по-компактна и по-лесна за употреба. Особено, ако имате малко жилище и недостатъчно място за голяма пералня. Те са обаче и на по-висока цена.

Пералните с горно зареждане пък за по-малко разпространени, но на по-ниска цена.

Всеки от двата вида има своите особености, но имайки предвид развитието във функциите на пералните с предно зареждане, бихме казали, че именно те са по-добрия избор. Освен, че са по-малки, са и много по-икономични в дългосрочен план.

Коя е най-добрата пералня на пазара и струва ли си?

Трудно бихме могли да отговорим еднозначно на този въпрос, тъй като има редица отлични перални на пазара. Ако говорим за производител, смеем да твърдим, че LG все още държат класацията за най-иновативни и ефективни модели. Все пак те бяха първите, които създадоха и въведоха инверторните мотори при пералните и дават гаранция от 10 години. Пералня LG F2J5QN4W е един от най-добрите модели, с много положителни отзиви и критерии. Работи с подобрена производителност, имат 14 програми на изпиране и е малка и компактна.

А ако искате пералня с вградена сушилня, то тогава моделът на Samsung WD80M4A43JW/LE  е точно за вас. Има капацитет от 8 кг за пране, 4.5 кг за сушене и цели 20 години гаранция на цифровия инверторен двигател.

Дали си струват? В дългосрочен план със сигурност.

Novērtējiet šo rakstu:
Nobalsojuši: 0 Vidēji: 0

Свързани статии

Back to top button