Топ 5 най-добрите мобилни климатици

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Притежаването на климатик в България преди 20 г. беше символ на престиж и свръх-комфорт. С отминаването на годините, климатиците станаха масово устройство за всяко домакинство, а днес вече изцяло ги приемаме за даденост.

Истински качествените климатици, обаче, са скъпи и изискват правилно планиране преди монтажа и инсталацията.

Технологичният процес през изминалите години видя тези трудности пред обикновения стационарен климатик и бързо намери решение – т.нар. мобилни климатици.

Те са далеч по-ефективни предвид компактния им размер и придават на домашната обстановка допълнителен комфорт. Нещо повече, те не изискват монтаж и инсталация – просто ги поставяте на избраното място, включвате ги и ги оставяте да работят.

В това ръководство ви запознаваме с всичко, което трябва да знаете при избора на мобилен климатик. Нашата цел е след прочитането да имате повече яснота относно правилния избор на вашия нов преносим климатик.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ МОБИЛНИ КЛИМАТИЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

Само за няколко години българския пазар за преносими климатици набра големи темпове в развитието си. В това ръководство представяме нашите Топ 5 избора за най-добри мобилни климатици. Ще разгледаме обективно нещата у тях, които веднага ни грабнаха, както и тези, към които имаме някои забележки.

1. мобилен климатик STAR-LIGHT ACMP-12AH – РЕВЮ

STAR-LIGHT ACMP-12AH

Предимства


 • Изключително лесна инсталация
 • Супер цена
 • Изчистен дизайн

Недостатъци


 • Сравнително шумен
 • Използва потенциално пожароопасен хладилен агент R32 (R290)

Проверете Цената

Капацитетът на охлаждане на този климатик на Star-Light позволява да се използва в помещения с площ до 23 кв. м., което го прави подходящ за спални и по-малки всекидневни.

Иначе, веднага ни прави впечатление изчистения дизайн, който е много сходен с дизайните на далеч по-скъпите опции на пазара.

Това, което знаем за този преносим климатик е, че се монтира изключително просто – нужен е само прозорец, за да монтирате маркуча за изходящия въздух, който е съвместим с всички видове прозорци.

Трябва да отбележим един никак немалък недостатък, обаче. Този климатик използва пожароопасния хладилен агент R32 (R290), което означава, че устройството трябва да се наблюдава да не е в близост с огън и други отоплителни тела.

Като изключим това (както и факта, че работи сравнително шумно), този климатик предлага страхотно съотношение по оста “цена:качество”.


2. VIVAX ACP-9PT25AEF – РЕВЮ

VIVAX ACP-9PT25AEF

Предимства


 • Интуитивен за употреба
 • Изчистен дизайн

Недостатъци


 • Сравнително шумен
 • Без опция за отопляване

Проверете Цената

С VIVAX ACP-09PT25AEF получавате мобилен климатик, идеален за помещения до 20 кв. м. Този уред е един чудесен избор за повечето домакинства и предлага една от най-добрите производителности за ценовия си клас.

Дизайнът на климатика е минималистичен, връзващ се към всякакъв интериор. Лесен за боравене, благодарение на LED дисплеят му, който прави настройването на температурата, таймера, режима на заспиване и нивата на вентилация детска игра. В комплекта е включено и леко дистанционно.

На практика, основните характеристики, както и положителните, и отрицателните страни на този мобилен климатик са много сходни с тези на STAR-LIGHT ACMP-12AH. За разлика от него, обаче, уредът на VIVAX не работи чрез потенциално пожароопасни агенти. За сметка на това, обаче, цената му е значително по-висока.

Затова ви съветваме да прецените добре помещението, което мислите да охлаждате. Имайте предвид, че устройството не работи в режим на отопляване, затова и не го препоръчваме за северни помещения.


3. ELECTROLUX EXP34U338CW – РЕВЮ

ELECTROLUX EXP34U338CW

Предимства


 • Производител лидер
 • Луксозен дизайн
 • Огромен набор от функционалности

Недостатъци


 • Висока цена
 • Недостатъчен капацитет на охлаждане за много големи помещения
 • Без опция за отопляване

Проверете Цената

Electrolux EXP34U338CW е високоефективен модел на един от глобалните лидери в индустрията. Подходящ за помещения до 18 кв. м., уредът е снабден с подвижни и здрави колелца, спомагащи по-лесното преместване от помещение в помещение.

Смятаме, че въпреки високата си цена и липсата на опция за отопляване, функционалността, която този преносим климатик предоставя, я оправдава. Функцията за автоматично рестартиране след прекъсване на захранването дава на климатика възможността да работи надеждно и в критични ситуации и помещения – за охлаждане като административни помещения със сървърни стаи, например.

Този мобилен климатик е страхотно решение за всички нас, които имаме стресово ежедневие и се нуждаем от качествен нощен сън – една от множеството му функции е автоматичното настройване на зададената температура, което, освен това, премахва и излишната влага от въздуха.

Ако бюджетът ви го позволява, със сигурност сложете този модел на Electrolux в списъка ви за потенциална нова покупка.


4. мобилен климатик INVENTOR MAGIC M2GHP290-12 – РЕВЮ

INVENTOR MAGIC M2GHP290-12

Предимства


 • Голям набор от функционалности
 • Включен монтажен комплект

Недостатъци


 • Висока цена
 • Използва потенциално пожароопасен хладилен агент R32 (R290)
 • Твърде семпъл дизайн

Проверете Цената

Мобилният климатик Inventor Magic M2GHP290-12 предлага висока производителност както за охлаждане, така и за отопление. Капацитетът му на работа покрива стаи и помещения до 23 кв. м. – напълно достатъчно за повечето български домакинства.

Този уред предлага отлична производителност с множество функции – замислен е за помещения, където инсталирането на обикновен стенен климатик не е възможно. Освен това е един от малкото модели, които предлагат включен монтажен комплект.

Да поговорим за минусите – знаем, че цената и дизайнът са субективни критерии, но считаме, че производителят можеше да се постарае повече с външния вид и изработката предвид никак немалката цена на мобилния климатик.

Отното обръщаме и внимание на потенциално пожароопасния хладилен агент R32 (R290), който, макар и екологичен и ефективен, може да поднесе допълнителен риск в помещения, които са по-склонни към образуването на искри.


5. WHIRLPOOL PACW9COL – РЕВЮ

WHIRLPOOL PACW9COL

Предимства


 • Производител лидер
 • Конкурентна цена
 • Стилен дизайн

Недостатъци


 • Изхода за въздуха е неподходящ за някои типове прозорци
 • Шумен при работа
 • Без опция за отопляване

Проверете Цената

Whirlpool PACW9COL дава един страхотен микс от функционалност, помислен дизайн и добра цена. Не пропускаме и фактът, че това е модел на един от лидерите в производството на бяла техника.

Недостатъците му са сходни с тези, които имат повечето мобилни климатици от този ценови клас – малко по-шумна работа и без функционалност за отопляване. Ако вашата спалня е северна, това би бил двоен удар за вас и бихме ви посъветвали да погледнете някой друг преносим климатик от нашия списък.

Един малко по-нестандартен минус е изхода за въздух на устройството, което някои български потребители откриват като несъвместим с техните прозорци. Проучете добре дали наистина този мобилен климатик би паснал за вашето помещение. Ако всичко е наред, получавате един от най-добрите модели на пазара на добра цена.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МОБИЛНИТЕ КЛИМАТИЦИ И КАК РАБОТЯТ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МОБИЛНИТЕ КЛИМАТИЦИКакто споменахме в началото на ръководството, текущият пазар на битови климатични системи е представен най-вече от стенните системи. Да, те са удобни, тъй като нито вътрешното тяло стои високо на стената; те могат да са ефективни, въпреки, че това е характеристика на по-скъпите модели; те могат да работят тихо и незабележимо.

Значителен минус, обаче, е, неподвижната инсталация – прехвърлянето на вътрешното и външното тяло, макар и възможно, се извършва само от квалифицирани специалисти, а и това е една никак неевтина услуга.

Тук се появява достойната алтернатива мобилните климатици. Те са лесни за инсталиране, транспортиране и поддръжка.

Мобилният климатик представлява единствено и само вътрешен агрегат, без външно тяло. Охлаждането започва от компресора, който използва фреона в кондензатора. Фреонът отдава топлината в кондензатора и се превръща в течност. След това преминава през тръба, на изхода на която, той става газообразен в изпарителя. В момента, когато фреона се превръща отново в газ, се получава и приятния охлаждащ ефект.

Преносимите климатици се използват предимно за охлаждане, работейки на същия принцип като конвенционалните си братя. Някои модели имат и функционалност, позволяваща отопление на помещението – то работи като обикновена конвекторна печка с нагревател.

ВИДОВЕ МОБИЛНИ КЛИМАТИЦИ И РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ТЯХ

Съществуват два основни типа преносими климатици – с или без интегриран въздуховод.

С интегриран въздуховод

По-старият тип мобилен климатик е този с интегриран отработен маркуч. 

Накратко, това предствавлява просто устройство, съставено от моноблок и гъвкав маркуч, който се използва за разсейване на топлината, произведена от климатика. Ето защо е необходимо създаването на връзка с отвор навън – най-често, потребителите използват прозорците си за тази цел.

Без въздуховод

По-модерното решение на пазара. Този вид мобилни климатици охлаждат въздуха в стаята благодарение на принципа на изпарителното охлаждане. След това горещият въздух се филтрира чрез влажна подложка и се охлажда чрез контакт с вода.

Този вид преносими климатици е по-подходящ за малки до средни помещения. За големи помещения или южни и слънчеви стаи, мощта и капацитета на устройството надали биха били достатъчни.

Мини климатик

Мини климатиците са съвсем малки климатични устройства, които могат да се поставят на бюро или маса.

Вършат работата си много бързо, но не са енергийно-ефективни, поради което и непрепоръчителни за дълга употреба. Въпреки това, все пак, цената им е далеч по-ниска от тази на един стандартен преносим климатик.

Този тип мобилен климатик е подходящ за много малки помещения и за нуждите на един единствен човек, който да стои близо до него.

6 ФАКТОРА, КОИТО ДА ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ПРИ ИЗБОРА НА МОБИЛЕН КЛИМАТИК

колкото по-голяма е стаята, толкова по-мощен мобилен климатик трябва да използвате за неяКапацитет на мощност

Точно така – колкото по-голяма е стаята, толкова по-мощен мобилен климатик трябва да използвате за нея. Естествено, съществуват стандарти, които да ви насочат към най-разумния избор от гледна точка на практичност и икономичност.

Капацитетът на мощност на мобилните климатици се изчислява в британската термална единица (BTU).

Силно ви съветваме да използвате таблицата, която сме ви предоставили за ваше улеснение:

Размер на помещението (кв. м.)

Капацитет на мощност (BTU)

до 10 до 8000
11 до 25 8000 до 9500
26 до 40 9500 до 11000
41 до 50 11000 до 12000

Енергийна ефективност

Противно на общото разбиране, мобилните климатици всъщност се отличават със завидна икономичност.

Постарали сме се всички наши Топ 5 предложения да са с енергиен клас А+ или А. Само той ще ви осигури така търсения микс между домашния и финансов комфорт.

Ниво на шум

Тук всичко е ясно – колкото по-тих е вашия мобилен климатик, толкова повече ще се насладите на комфорта и спокойствието, което ще ви осигури.

Цена и поддръжка

Макар и субективно мнение, разумно е да се насочите към малко по-скъпите модели (около 750-1000 лв.), които освен гарантирана ефективност и икономичност, навярно биха ви спестили и разходи по поддръжка.

Освен това, лидерите в индустрията предлагат и дългогодишна международна гаранция.

Филтрация на въздуха

Мобилните климатици разполагат с въздушни филтри, които не само контролират нивото на температура и влажност в дома ви, но и вентилират стайната атмосфера.

Потърсете модели, които имат множество положителни отзиви за тази функционалност, защото тя не само, че носи допълнителен комфорт, а и осигурява допълнителна защита за вашето здраве, когато сте вкъщи.

Размер и дизайн

Не на последно място, има резон и да съобразите избора си от гледна точка на размери и дизайн. Въпреки, че повечето мобилни климатици са бели, невсички биха се вързали с интериора на помещението, което ще охлаждат. Важното е да изберете и такъв модел, който да не заема твърде много място, особено ако помещението ви е малко, така или иначе.

Нека не забравяме, че мобилните климатици целят създаването на по-приятни условия в дома ви. Това в никакъв случай не трябва да идва за сметка на личния ви комфорт.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА МОБИЛНИТЕ КЛИМАТИЦИ

Предимства

портативни и не изискват монтажНай-голямото предимство на мобилните климатици се корени в тяхното име. Те са портативни и не изискват монтаж. Купувате климатика, включвате го, и вече се наслаждавате на хладината – всичко това без да се налага да пробивате стени. 

Ако сте хора, живеещи под наем и нямате стенен климатик – ето, че мобилните климатици ще са вашето решение.

Нека не забравяме, че бидейки мобилни, тези климатици са малки и компактни – можете лесно да ги транспортирате и използвате от едно помещение в друго.

Мобилните климатици са отлично решение за хората, които страдат от различни алергии, тъй като гарантират, че нивото на влажност ще бъде сведено до здравословните граници.

Недостатъци

Несъмнемно, шумът е един от най-големите минуси на този тип устройства. Ествестено, няма как да очакваме един моноблок да бъде по-тих в сравнение с конвенционалния климатик, чийто шум се чува по-силно отвън. 

Освен това, нека не забравяме, че за да инсталирате мобилния климатик ви трябва прозорец или врата с процеп. С течение на времето много потребители се отказват да местят мобилния климатик, тъй като това е свързано с работа по отвеждане на тръбата му навън. Това прави целият първоначален замисъл на продукта безсмислен.

Не на последно място, огромна част от моделите на пазара предлагат само охлаждаща, но не и затопляща функционалност.

Ако имате голяма и студена северна стая, по-разумния избор би бил стандартен стенен климатик.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Кои са начините за управление на мобилните климатици?

Контролният панел на всеки един мобилен климатик е инсталиран върху самия корпус на устройството. Там се намират физическите или сензорни бутони, чрез които да настройвате различните функции на преносимия климатик.

Естествено, управлението чрез дистанционно е далеч по-удобно. Голяма рядкост в наши дни са мобилни климатици без включено дистанционно в комплекта.

Най-иновативно е модерното управление чрез специализирано и разработено от производителя мобилно приложение. С тяхна помощ, вие може да свържете климатика с телефона си и да го управлявате от голямо разстояние, дори когато не сте вкъщи.

2. Какви могат да са допълнителните функции на мобилните климатици?

Правилото е да търсите устройства с колкото се може повече допълнителни екстри, за да си гарантирате максимална практичност.

Естествено, колкото повече са допълнителните функции, толкова повече това ще оскъпи мобилния ви климатик – затова подберете само тези, които смятате, че наистина бихте ползвали и биха дали стойност за вас самите.

Съветваме ви при възможност да заложите на модели, разполагащи с различни режими и таймери на работа, снабдени със специализирани сензори и датчици за контрол на терморегулацията. Сред по-популярните екстри попадат т.нар. нощен режим (който осигурява по-тиха работа и по-качествен сън), фини филтри (които могат да отстранят от въздуха фините прахови частици с размер до 0,01 микрона) и възможност за регулиране на посоката на въздушния поток.

3. Как да инсталираме мобилния климатик?

Макар и далеч по-лесно в сравнение с това на стенните климатици, инсталирането на мобилния климатик към прозореца изисква правилно провеждане на всички подготвителни операции. След създаването и монтирането на вложката, можете да свържете основното оборудване. Всяко едно устройство идва с детайлни инструкции и съвети за монтаж. Погрижили сме се да подберем модели, чиито инструкции са достъпни и на български език.

Нак-важното, което трябва да осигурите е добре запечатана система. Не трябва да има каквито и да е пролуки или дупчици между вложката и прозореца. Ако е необходимо, използвайте специални лепила или уплътнения.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Мобилните климатици са иновативен начин за контрол на температурата в дома, позволяващи висока ефективност и икономичност на достъпни цени.

Не е нужно да викате специалисти, които да пробиват големи дупки във вашите стени – вече всичко е много по-удобно, лесно и водещо до еднакъв резултат.

Нашите средносрочни прогнози са, че добре познатите ни стенни климатици ще отстъпят лидерското си място на преносимите климатици в следващите няколко години, така както го направиха лаптопите с настолните компютри преди десетилетие.

Ако искате да сте в час в модерните технологични достижения и в същото време имате нужда от свеж и охлаждащ комфорт през летните месеци, сериозно обмислете огромния набор от стойност, който можете да получите от мобилните климатици.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button