Топ 5 най-добри металотърсачи 2024

Искате ли да участвате пряко в намирането на заровено съкровище? Откриването на ценни метали е завладяващо хоби, с което можете да прекарате часове в копаене на земята, за да намерите каквото и да е скрито там. Ние открихме 5-те най-добри металдетектора, за да откриете по-лесно съкровищата под вас.

Най-добър в средния клас
4.6 / 5

Ако сте по-силно заинтересовани относно металотърсачите, Quest X5 е една перфектна опция. Той има акумулаторна батерия и интуитивна система за управление с LCD дисплей.

Предимства

 • 3 режима на работа и 99 нива на чувствителност
 • Презареждаща се батерия
 • Аудио жак
 • Вградено фенерче
 • LCD дисплей

Недостатъци

 • Изисква време, за да може да се ползва интуитивно
 • Висока цена
Най-добър в бюджетния клас
4.3 / 5

Този детектор е лек и евтин, и може да открие всякакви ценни метали като злато и сребро. Той идва в комплект с лопатка, за да можете по-лесно да изкопаете намереното съкровище.

Предимства

 • Бюджетна цена
 • Лесен за употреба
 • В комплект с лопата
 • Жак за служалки

Недостатъци

 • Аналогов дисплей
 • Изисква 9V батерия
 • Без смарт функция за по-ясни звуци
Най-добър във високия клас
4.7 / 5

Топ търсачите търсят най-доброто! Vanquish 540 е добре познат модел в тези среди - той работи на всякакви терени и лесно различава безполезния боклук от истинската находка. Този металотърсач има ярък екран, който спомага за по-лесното откриване на скъпоценности.

Предимства

 • Множество режими на работа с технологията Multi-IQ
 • Bluetooth аудио с шумоизолираща система
 • В комплект с презареждащи се батерии
 • LCD дисплей с подсветка

Недостатъци

 • Скъп
 • Тежка 12-инчова сонда
 • Разчитането на дълбочината е трудно
Най-добър за начинаещи
4.5 / 5

Превъзходната технология на Minelab прави този детектор чудесен за начинаещите. Той е лек и включва широк набор от предварително зададени режими. Има семпъл дисплей, с който лесно и бързо да откривате нови съкровища.

Предимства

 • Сгъваем
 • Лесни контроли
 • Лек
 • Лесно четим дисплей

Недостатъци

 • Без Target ID индикатор
 • Трудно различава находките от боклука
 • Изисква 4АА батерия
Най-добър за деца
4.1 / 5

Този бюджетен и мъничък металдетектор е елементарен за употреба и е страхотен инструмент за всеки младши откривател. Моделът е лек и водоустойчив, което го прави страхотен спътник за плажа!

Предимства

 • Бюджетен
 • Лек
 • Регулируема дръжка
 • LCD екран

Недостатъци

 • Без смарт функции
 • Изисква 9V батерия
 • Слаба конструкция

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Какво представляват металотърсачите и защо ви трябват?

Повечето хора, които искат да използват металдетектор, си мечтаят за древноримски съкровища или бляскави златни монети от отдавна забравени цивилизации. Истината обаче е, че това да си търсач е по-скоро медитативен спорт, отколкото хоби. За да сме максимално откровени, ще ви кажем, че през повечето време едва ли ще намирате нещо вълнуващо – най-често това ще са малки капачки или ръждясали пирони. Радостта от използването на металдетектор идва от това, че човек излиза навън и се слива с пейзажа в търсене на някаква забравена история. Ако имате желаение да изпитате природата по един съвсем нов начин, тогава да станете търсач с металдетектор може да е точно за вас.

Как работи един металотърсач?

Казано най-просто, металотърсача използва електромагнитна сонда, която осъществява магнитен контакт с всичко под нея. В случай на такъв се регистрира железен (магнитен) сигнал или цветен (немагнитен) и тогава детекторът сигнализира, че е открил нещо. По-модерните детектори използват различни дължини на вълната на излъчване, за да направят сигнала по-точен в зависимост от това, което сте задали да търсите.

Видове металдетектори

Повечето съвременни металотърсачи откриват всякакви скрити дрънкулки, но има и такива, които се фокусират върху конкретни обекти.

Наземни металотърсачи за монети и реликви

Наземните детектори работят върху суха почва, където може да има черни метали. Тези металотърсачи са създадени, за да търсят през тежки слоеве почва, за да помогнат за намирането на древни артефакти и съкровища.

Плажни и подводни металотърсачи

Металотърсачите от този вид са водоустойчиви или водорезистентни. Те са предназначени да филтрират минералите в пясъка, които могат да смутят търсенето. Тези металотърсачи са по-леки, но и с по-малко функционалности в сравнение с наземните детектори.

Металотърсачи за злато

Някои детектори са специално проектирани за намиране на злато и други цветни метали. Тези детектори използват технология, която филтрира благородните метали от обикновените неблагородни.

металдетектор

Как да изберем най-добрият металдетектор?

Преди да започнете пътя си на търсач на съкровища и да си изберете металотърсач, има някои основни фактора, които да вземете под внимание.

Размер

На първо място е големината и теглото. Големият и тежък металдетектор може да бъде мощен и да открива много предмети, но и ще трябва да го носите на ръка дълго време. Съществува дори специфично заболяване на лакътя, което се проявява, когато използвате прекалено тежък металотърсач. Смятаме, че устройство под 2 килограма е отличен избор за начало.

Комфорт

Комфортът, естествено, върви ръка за ръка с ергономичността на вашия детектор. Трябва да намерите уред с удобна презрамка, която да ви помага с разпределението на теглото на уреда, но той също така трябва да бъде и с подходяща за тялото ви дължина. Предлагаме ви да отидете в местен клуб или специализиран магазин, където да изпробвате наличните уреди преди покупка.

Сонда

В зависимост от мястото, където живеете и предметите, които ще търсите, би било добре да вземете под внимание и големината и вида на сондата, която идва с металотърсача. По-голямата сонда ще може да покрива по-широка площ и да търси по-надълбоко, но тя е и по-тежка. Ако ще търсите на места, където има храсти или шубраци, по-добре се насочете към елипсовидна, отколкото кръгла сонда. Общо взето, колкото по-голяма е сондата, толкова по-надълбоко ще може да търси. Повечето се справят добре на дълбочина от 10-18 см., но по-големите сонди могат да открият предмети и на дълбочина от 25-38 см.

Честоти

Металдетекторите използват различни честоти в зависимост от тяхната цел. Тези с ниска честота (<8 khz) са добри в засичането на големи предмети, които са заровени надълбоко. Те са и най-използваните сред начинаещите. Устройствата с висока честота (40 kHz) са по-добри в търсенето на по-малки предмети, които се намират по-близо до повърхността. Някои съвременни металдетектори работят с различни честоти, които могат да се настроят или от потребителя, или автоматично с помощта на различни дигитални технологии.

Сигнал

Още едно нещо, което трябва да се вземе под внимание, е начинът, по който металдетекторът ще комуникира с вас. По-евтините модели използват кратки звукови сигнали – от вас се изисква да се научите да различавате звуците, когато наистина нещо е открито или става въпрос за фалшива сигнализация. По-скъпите модели имат и дисплеи даващи повече информация, които могат да ви помогнат да локирате по-точно обектите. Съвременните металотърсачи дори ще предположат какво сте открили още преди да го изкопаете – така те ви помагат да решите дали си заслужава изобщо да се заемете с изравянето. Понякога сигналите могат да бъдат трудни за разчитане, затова е най-добре да си вземете металотърсач, който има жак за слушалки или опция за употреба на безжични слушалки, за да може да изолирате звуковите сигнали и да разберете какво всъщност значат те.

Допълнителни функции

Металотърсачите от премиум класа имат различни програми за търсене, които ву позволяват да зададете на уреда типа повърхност, по която търсите (пясък, скали, мека почва или др.), така както и какво търсите (желязо, злато, сребро, т.н.). Те адаптират програмата на търсене въз основа на вашия избор. Най-добре е да се запознаете подробно с наръчниците на тези модерни устройства, за да разберете всички възможни програми и предварителни настройки.

Живот на батерията

Повечето металдетектори имат батерии, които издържат по 18-30 часа, в зависимост от употребата и качеството на батерията. Ние предпочитаме презареждащите се металотърсачи с литиевойонни батерии пред тези с големи батерии за еднократна употреба. Ако сте сериозен търсач, със сигурност ще оцените удобството на презареждащите се устройства.

Цена

Цените на металотърсачите започват от 100 лв. и могат да стигнат до няколко хиляди. Затова е редно да прецените колко точно сте склонни да похарчите. Препоръчваме ви да започнете с устройство от средния клас, което да има няколко смарт функции. Ако започнете с твърде евтин металотърсач, може да останете разочаровани.

Допълнително оборудване

Купуването на подходящ детектор е само началото към това да бъдете истински търсач на съкровища. Съществуват и други инструменти, както и оборудване, което трябва да обмислите.

Всеки добър търсач разполага с някакъв малък инструмент за копаене. Повечето започват с обикновена лопата, но най-добре е да използвате по-малък инструмент за копаене (подобен на нож), с който внимателно да разравяте пръстта, за да изолирате по-добре находката си, без да правите излишна бъркотия. Това важи с особена важност, ако се намирате в публична собственост (повече за това по-късно).

Друг важен инструмент е пинпойнтера, който сам по себе си представлява малък електронен детектор за фино намиране на обекти, след като вече сте изолирали участъка с вашия главен детектор. Обикновено пинпойнтерите са с размерите на фенерче и могат да ви спестят много време и усилия в това да намерите с голяма точност находката, която сте открили.

За по-сериозни проекти може да помислите и за кирка, и лопата. Комплектът ви трябва да включва още фенерче, бележник за запис на находките и някаква кутия за съхранение, която да поддържа откритите находки в безопасност.

Няколко думи за правилата и разпоредбите

И накрая, за да можете спокойно да се насладите на търсаческото приключение, трябва да се запознаете в детайли с местните правила и разпоредби.

В България съществуват строги забрани за изкопаване на руини и реликви. Всеки, който извършва такава дейност, трябва да регистрира своя металдетектор в правителството и да декларира какво е намерил. Важно е да бъдете етичен търсач и ясно да разграничавате това, което можете да запазите за себе си и това, което сте задължен да докладвате на властите.

Нужно е да сте много предпазливи, когато използвате своя детектор, за да не нарушавате историческите обекти. Искайте специално разрешение преди да навлезете в нечия частна собственост и задължително проверявайте местните правила за обществени зони. Друго важно нещо, което трябва да запомните, е, че когато тръгвате да изкопавате нещо, правете го внимателно – по начин, по който да можете да оправите почвата, щом приключите. Спазвайте простото мото „Не оставяй следа“.

Запомнете – ние искаме да се забавлявате, но и да го правите отговорно. И най-вече – законно!

най добрия металотърсач

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button