Топ 5 най-добри ловни ножове 2022

Намирането на правилните ловни ножове понякога може да бъде предизвикателство, особено като се има предвид голямото разнообразие от налични продукти. Прегледахме 5-те най-добри ловни ножове, за да стесним възможностите ви, когато избирате такъв специализиран нож.

Най-добър в бюджетния клас
4.0 / 5

Цената на ловните ножове може да бъде доста висока. Тук обаче не е така. Направен от неръждаема стомана, с изключително здрава изработка, и с дръжка от дърво и метал, този нож би бил супер подарък за любителите на лов.

Предимства

 • Идеално тегло
 • Достатъчно малък, за да се побере в джобовете
 • Много остър
 • Неръждаема стомана
 • Текстилен калъф

Недостатъци

 • Без двойно заострено острие
 • Нужда от често заточване
Най-добър в средния клас
4.6 / 5

Това е нож, изработен с двойно заострено острие и дръжка от маслинено дърво. Ножът Colmillo може да се носи прикрепен към колан или друго оборудване, когато е поставен във висококачествената му кожена калъфка.

Предимства

 • Двойно заострено острие
 • Много остър
 • Ръчна изработка
 • Неръждаема стомана

Недостатъци

 • Нужда от често заточване
 • Не е джобен размер
Най-добър във високия клас
4.7 / 5

Фино изработеният нож Black Phoenix DC53 е с черна стомана и здраво фиксирана дървена дръжка. Неговата острота и здравина са несравними, което го прави най-издръжливият ловен нож.

Предимства

 • Здрава дръжка
 • Изработен от здрава стомана
 • Естетичен и уникален
 • Стабилна дървена дръжка

Недостатъци

 • Много тежък
 • Твърде дълъг
Най-добра ръчна изработка
4.6 / 5

Този ловен нож ръчна изработка е професионално и артистично създаден да разкрие своята сила и възможности. Горната част на ножа до дръжката е извита за по-добър захват, когато го използвате в ловните ви дейности.

Предимства

 • Идеален захват
 • Ръчна изработка
 • Кожен калъф
 • Много остър

Недостатъци

 • Без двойно заострено острие
Най-добър за цената си
4.3 / 5

Този модел ловен нож съчетава атрактивна визия, сила и функционалност, за да предложи ефективност и ефикасност. Острието му е изработено от неръждаема въглеродна стомана, гладко заточено за лесна поддръжка.

Предимства

 • Здрава неръждаема стомана
 • Лесен за заточване
 • Удобно захващане
 • Качествена каишка

Недостатъци

 • Трябва да се заточва често

Ръководство за покупка

Тези, които обичат да ходят на лов, знаят, че добрият нож е от голяма полза. Затова да се намери подходящия е жизненоважно. Ако сте начинаещ ловец, може да е трудно да изберете подходящ ловен нож, особено ако не знаете какво да търсите. Това ръководство за покупка ще ви информира за всички важни фактори като видове, как да изберете нож спрямо личните ви нужди и множеството типове остриета.

Защо ми е нужен ловен нож?

В древни времена, ловните ножове са били използвани за убиване на животни. Докато ловът с ножове се практикува и до днес, той често се извършва с ловни кинжали, създадени за пробождане. Вече има много модели ловни ножове, но вече са оптимизирани с цел разрязване, а не само намушкване.

Ако обичате лова, вероятно ще ви трябва ловен нож за различни дейности, включително за одиране, обезкостяване, колене, изкормване и оформяне на ловни трофеи. Не е задължително да го използвате само по време на лов – може да имате полза от такъв и по време на риболов. Къмпингуващите също се нуждаят от ловен нож, за да подготвят дърва или клони за огън и разрязване на храната си.

Освен това, много хора колекционират различните видове и ги съхраняват в дома си на показ. Тези, които харесват тази дейност, могат да добавят и ловен нож към колекцията си. Истината е, че има най-различни причини да се нуждаете от ловен нож, независимо дали сте ловец или не.

ловен нож ръчна изработка

Видове ловни ножове

Тък като има безкрайно много начини за използване на ловните ножове, майсторите са измислили най-различни видове. Сред тях са:

Къмпинг нож

Повечето хора смятат, че ловният нож е вид острие, което се използва най-вече в лагерите. Въпреки че наистина могат да изпълняват различни къмпинг задачи, те все пак са свързани и с ловни дейности. Специално къмпинг ножовете имат остриета с падащ връх.

Нож Бауи

Това е голям боен нож с клип пойнт острие. Ножът става популярен сред ловците през 20-ти век, а след ножа Бауи, са измислени и други модели.

Нож за трофеи

Този нож се използва в процеса на одиране на главата или шията на животното. Тази задача изисква специално проектиран нож с късо и остро острие, което може да пререже твърдата кожа. Ножовете могат да се използват и за изпълнението на други задачи като одиране.

Нож за одиране

След като уловите животното, трябва да преминете през процеса на одиране. За да проведете одирането успешно, следва да имате подходящ нож за одиране, за да почистите кожата на животното, без плътта да бъде повредена. Добрият нож за одиране е къс, леко извит и остър. Дръжката също трябва да не се изплъзва – нужен ви е стабилен захват, за да се избегнат инциденти.

Нож за обезкостяване

След одирането на животното, следващата стъпка е отстраняването на месото от костите – този процес се нареча обезкостяване. Тук трябва да се използва специален нож за обезкостяване с гъвкаво и тънко острие. Ножът е същият като ножа за филиране.

Сгъваем нож

Това са сгъваеми остриета, които могат да се заключват. Тъй като те са с джобен размер, можете да ги носите навсякъде, оттук и разнообразната им употреба.

Ловен нож

Ловните ножове или ловните ками са специално създадени за убиване на животни. Един законен ловен нож трябва да има остро, дълго острие с твърда дръжка за хващане. В днешно време, повечето ловни ножове се използват най-вече за лов на диви свине.

нож за къмпинг

Как да изберем най-добрия ловен нож?

Ловните ножове имат различни характеристики, които не трябва да се пренебрегват. Тези характеристики са следните:

Фиксирано или сгъваемо острие

Фиксираните ножове са сходни на съвременните ножове, които имат фиксирани дръжки. Те са най-често използваните, защото предлагат удобство и са лесни за почистване и употреба. Сгъваемите ловни ножове не са стандартни, защото не са толкова удобни. Те могат да бъдат проектирани с различни механизми за отваряне, включително пружинно или асистирано отваряне, автоматично или превключващо отваряне, и ръчно отваряне.

При асистираното отваряне, ножът използва пружинна технология, за да извади острието, докато в автоматичен режим натискате превключвател, за да разкриете острието. Ръчното отваряне включва извличане на острието с две ръце и обикновено изисква много усилия.

Размер и тегло

Ловни ножове с по-малки размери са по-удобни от по-големите ножове, но всички те са еднакво важни при лов. Малките по размер се използват за прецизни дейности като одиране, докато по-големите за изкормване и нарязване. Едни от най-добрите ловни ножове са с по-малки размери, защото са леки и по този начин – лесни за транспортиране.

Дръжка

Материалът, който се използва за направата на дръжката, е решаващ отличителен фактор, тъй като той гарантира надеждността, издръжливостта и усещането от ножа. Материалите, които обикновено се използват за изработка на дръжки, включват неръждаема стомана, алуминий, естествено дърво, естествена кост, каучук, бяла перла, титан, въглеродно влакно и полимер.

Тези материали могат да бъдат ергономични и да не се плъзгат. При всички положения, нехлъзгащата се дръжка винаги е по-добра, защото е по-безопасна и по-лесна за използване. Освен това се монтират и предпазители на дръжките, за да се предотврати плъзгането на ръката ви по дължината на острието при рязане.

Видове острие

Клип пойнт

Това е най-често срещаният стил на острието, използван при ловните ножове. Те имат гръб на клина, който започва от дръжката на ножа и продължава към върха, като създава фалшив ръб, който може да подострите, за да създадете второ острие. Този модел ножове проникват лесно през животинската кожа и режат много добре.

Дроп пойнт

Това е най-старият модел, характеризиращ се с връх, разположен под гърба на острието, но над средната линия. Професионалните ножове за касапи имат такъв вид острие.

Спиър пойнт

Тези остриета имитират остриетата дроп пойнт, но техните върхове са в централната линия. Те се използват главно като спортни ножове.

Извит връх

Острието на тези ножове е по-извито и сочи над гърба на ножа. Те се използват предимно за одиране и са част от арсенала на повечето сериозни ловци.

Нож „Roach Belly”

Ножът „Roach Belly” съчетава всички предимства на ножовете с извития връх и клип пойнт острието. Този нож може да се използва за одиране или за други помощни дейности.

Заточване

Ловният нож трябва да може да обработва всичко, като го нарязва на по-малки части. Предлагат се различни нива на заточеност на върха на ножа, включително тип длето, скосен, или т.нар. скандинавски тип.

ловни ножове

Обикновен или назъбен

Тази характеристика определя дали остриетата са напълно назъбени, наполовина назъбени или обикновени. Обикновените остриета са най-често срещани и са заострени от едната страна, което позволява на потребителя да държи гърба му с палец. Напълно назъбените остриета, както се разбира от името, имат назъбвания по ръба, които могат да бъдат и от двете страни на острието. Частично назъбеният нож съчетава най-доброто от двата вида.

Стоманено острие

Повечето ловни ножове са изработени от неръждаема стомана. Ето най-честите остриета от стомана:

S30V

Стоманата S30V предлага устойчивост на износване и ръжда, както и здравина, с които остриета от високия клас се отличават. Те са по-трудни за наточване, но запазват остротата много по-дълго време.

154CM

Това е въглеродна неръждаема стомана с висока устойчивост на изхабяване и здравина, която запазва остротата на ножа. Това е една от най-крехките стомани, поради което се използва при изработката на по-малки ножове.

VG-10

VG-10 е в същата категория като 154CM, но с по-добра устойчивост на корозия и затъпяване на острието.

420HC

Това е стомана, устойчива на корозия, но с по-ниска твърдост спрямо останалите част и със средна стабилност. Ниската твърдост улеснява заточването.

Твърдост

Както споменахме, различните стомани имат различни нива на твърдост. Твърдост по Рокуел С (HRC) се използва за определяне на твърдостта на стоманата. Висококачествените ловни ножове трябва да имат посочени мерки за HRC на тях.

Калъф

Калъфите (познати и като ножници) са малки торбички, оформени като ножове и се използват за безопасно носене на ловните ножове. Висококачествените ножници са изработени от естествена кожа и трябва да предпазват както острието от надраскване, така и вас от от режещите ръбове на острието.

Поддръжка

За ловните ножове трябва да се грижите и да ги поддържате като обикновените кухненски ножове. Ловният нож става безполезен, ако се грижите за него неправилно. Първо, трябва да го заостряте редовно, за да запази остротата си. Ловните ножове трябва да се шлифоват често върху истински камъни и да не се използват съвременни устройства за бързо заточване.

Освен това, намазвайте ги и с тънък слой минерално масло и от време на време проверявайте за петна или следи от ръжда. Ако по острието са забелязани петна и ръжда, използвайте допълнително фина стоманена вълна за полиране. И накрая, винаги се уверявайте, че ножът е чист и сух.

Заключение

Всеки ловец се нуждае от подходящ ловен нож в колекцията си. Надяваме се, че продуктите, разгледани в това ръководство, ще ви помогнат да изберете от най-добрите ловни ножове за следващите си начинания. Всички продукти, избрани в това ръководство, са силно препоръчвани и от потребители по целия свят и са едни от най-често използваните.

ловни ножове цена

Оценете тази статия:
Гласувано: 0 Средно: 0

Свързани статии

Back to top button