Топ 5 най-добри кухненски ножове 2024

Кухненските ножове се различават едни от други, тъй като се изработват от различни производители, които следват свои собствени стандарти. Не бихте желали неефективен нож, неотговарящ на вашите стандарти, нали? За ваша помощ ви предоставяме резюме на петте най-добри кухненски ножове в момента.

Най-добър в бюджетния клас
4.5 / 5

Richardson Sheffield Artisan попада в категорията най-добър бюджетен кухненски нож. Този нож има лека дръжка и острие с незалепващо покритие. Разполага също така с добре проектирана и удобна стойка.

Предимства

 • Спестява място на кухненския плот
 • Може да се измива в съдомиялна
 • Пълноценен комплект ножове
 • Остър и здрав

Недостатъци

 • Не е подходящ за дълготрайна употреба
Най-добър в средния клас
4.9 / 5

Ножовете на Carl Schmidt Sohn могат да задоволят всяка една нужда от кълцане или рязане в кухнята. Отличното качество и ергономичност правят комплекта желан и търсен, а поставката му е стабилна и безопасна.

Предимства

 • Професионало качество
 • Изгодна цена
 • Остри остриета
 • Ергономични ножове

Недостатъци

 • Пластмасови дръжки
 • Не са подходящи за съдомиялна
Най-добър във високия клас
4.2 / 5

Кухненският нож Zokura попада в категорията на най-добрите кухненски ножове във високия клас. Разполага с удобна поставка за 14 различни компонента. Ножът е идеален за белене и филетиране. Има стилен дизайн със сребрист цвят.

Предимства

 • Здрав
 • Заслужава си парите
 • Има здрава и удобна дръжка
 • Стилен дизайн

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добър от неръждаема стомана
4.0 / 5

Berlinger Haus BH2041 попада в категорията най-добър кухненски нож от неръждаема стомана. Този нож е идеален за рязане на хляб, зеленчуци и нарязване на месо на слайсове. Разполага с комплект за общо предназначение и осем висококачествени компонента.

Предимства

 • Перфектна неръждаема стомана
 • Здрав
 • Заслужава си парите
 • Добра стойка

Недостатъци

 • Доста скъп
Най-пълен комплект
4.7 / 5

Ножовете Soltau CS&Sohn Solingen са чудесен комплект за кухнята, тъй като включват разнообразие от ножове и принадлежности за готвене. Стабилни, функционални и устойчиви, този комплект е идеална добавка към всяка кухня.

Предимства

 • Комплект от ножове и принадлежности за готвене
 • Стабилни дървени дръжки
 • Точило

Недостатъци

 • Остриетата трябва да са малко по-остри
 • Висока цена

Актуализации на съдържанието:

Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.

Ръководство за покупка

Преди да закупите кухненски нож, има няколко съществени неща, които трябва да знаете, тъй като те определят качеството на кухненския нож, който купувате. След прочитането на това практично ръководство, ще разполагате с нужната информация за кухненските ножове, което ще има решаващ избор при вашата покупка. Така че, нека започваме.

качествени кухненски ножове

Опознай ножа си

Докато повечето ножове се предлагат като самостоятелни кухненски инструменти, без да се търси окомплектоването им, то кухненският нож се състои от отделни части и компоненти. От съществено значение е да сте запознати с тях – ето защо ви предоставяме малко повече информация за тях.

Острие

Острието на кухненския нож има една единствена цел – да реже. Можете да го използвате за нарязване на месо, зеленчуци, риба и хляб. Острието е съставено от режещ ръб и гръб, които ще обсъдим по-надолу.

Връх

Върхът на ножа представлява най-острият край на острието. Заточването му може да бъде скосено и заострено, тип копие, леко заострено нагоре, тип танто, скосено и затъпено и др. Формата и ъгълът на върховете зависят от това дали върха се намира над, под или на самия гръб на острието. Можете да ползвате върха на ножа, за да направите дупка, вкарате или прободете нещо.

Режещ ръб

Режещият ръб на ножа е основата му работна част. Можете да заточите ръба, така че да го пригодите за начин, по който ще го използвате – може да бъде тип длето, смесен, изпъкнал, хлътнал, назъбен или плосък. Ръбовете, които са наполовина назъбени, наполовина хлътнали могат да режат под различни ъгли.

Гръб

Гърбът на кухненския нож е обикновено най-дебелата част от острието, което придава здравината на режещия ръб. Колкото по-дебел е, толкова по-добро е острието. Гърбът също така играе и ролята на балансьор на ножа.

Незаточена част на острието (рикасо)

Незаточената част на кухненския нож, позната още като рикасо, е онази част, която предпазва пръстите на ръката ви в случаите, когато срещуположно острие се насочи към тях. За разлика от дуелите, където се използват различни остриета, при кухненският нож ролята на тази част е да възспира ръката ви от това да се плъзне по острието.

Дръжка/основа

Дръжка и основа на ножа на практика са едно и също нещо. Можете да я направите от разнообразни материали – дърво, пластмаса, каучук, микарта, полимери и т.н. Този компонент осигурява правилното и удобно захващане на ножа. Дръжките могат да имат дупки за пръстите, които да подобрят захвата, но повечето нямат такива дупки.

Нит

Нитът на ножа е съставен от цилиндрични шайби, които осигуряват закрепването на дръжката на ножа към задната част на острието. При покупката на нож, добре огледайте нитовете да не стърчат.

Задна част на острието

Задната част на острието на кухненския нож е тъпия метал, който се използва за закрепването към дръжката на ножа. Този метал може да се простира до края на дръжката, което се нарича издължена задна част на острието. Тази част може да бъде и скъсена, т.е. да не се простира до края на дръжката. Издължената задна част на острието осигурява повече сила.

Приклад

Прикладът на кухненския нож е задния край на самия нож.

Как се правят ножовете?

Ще ви бъде от полза, ако знаете как се правят основните видове професионални кухненски ножове. По този начин ще знаете какво точно да търсите и какво могат да ви предложат. Два са основните типове кухненски ножове – щамповани и ковани. Нека ги разгледаме в малко повече детайли.

Щамповани ножове

Както и подсказва името им, щампованите ножове са направени от големи листове неръждаема стомана, от които машината щампова формата на ножа. След като се щампова, заточи и полира, се добавя и дръжката.

Ковани ножове

Кованите ножове могат да бъдат направени от различни метали. Най-често използваният е неръждаема стомана, която се загрява до ярко жълто и след това се изравнява с чук. След това преминава през процес на шлайфане, който изглажда ръбовете на острието. Би било добре, ако се нагрее отново, за да се оформи по-естествен вид на ножа. Накрая се поставя дръжка, но след като се заточи острието с пила и точило. Кованите ножове обикновено са по-здрави и издържат по-дълго време от щампованите.

комплекти ножове

Най-често срещани видове ножове

По-долу ви представяме кратко резюме на най-често срещаните видове ножове, които са налични на пазара.

Нож на главния готвач

Известен още и като готварски нож, ножът на главния готвач представлява остър режещ инструмент за приготвяне на храна. Първоначално ножът на главния готвач е бил проектиран за нарязване на големи парчета говеждо месо. В наши дни този нож е стандартен за голяма част от готвачите на запад. Острието на готварския нож е средно 8 инча (20 см.) и се предлага в две различни форми на острието: френски и немски стил. Френският е прав до самия си край, където леко се извива, докато немският започва извивката си още в началото.

Нож за белене

Ножът за белене е сравнително малък мултифункционален нож, който се отличава със стандартен режещ ръб, който е идеален за белене или разрязване на зеленчуци и плодове. Ножът за белене е подходящ за по-деликатна работа като премахване на семената на чушки халапеньо, изчистване на скариди, премахване на кожа и т.н. Този нож е изключително удобен за работа – можете лесно държите продукта с една ръка, докато режете с другата.

Нож за хляб/назъбен

Ножовете за хляб или познати още като назъбени, както някои могат да предположат, са ножове със заострени като зъби ръбове. Назъбените ножове са идеални за рязане на храни с твърда кора и мека вътрешна част – хрупкав хляб, например. Тези ножове действат подобно на трион – зъбците на острието се захващат и после разкъсват, осигурявайки чист разрез. Можете да използвате назъбените ножове за рязане на жилава кожа и домати, без да рискувате смачкване на продукта.

Универсален нож

Универсалните ножове се използват за общи цели. Те са с фиксирано острие, остри и здрави режещи ръбове за рязане. Универсалният нож е подходящ и за по-груби дейности като обработка на кожи, рязане на въжета, оформяне на дървен материал, почистване на люспи на риби и т.н. Този нож може да бъде срещнат и под много други имена като нож за кутии, нож за килими и мокети, ножче за самобръсначка и стационарен нож. Така че, ако чуете някое от тези имена, то това се отнася за универсалния нож.

Нож за обезкостяване

Ножът за обезкостяване се характеризира с тясно острие и остър връх. При приготвянето на храна този нож ви помага да премахнете костите от птици, риба и месо. Дължината му е между 12-17 см., в зависимост от модела. Ножовете за обезкостяване са много остри и колкото по-твърдо е острието на ножа, толкова по-дълго може да се възползвате от остротата му. Инвестицията в нож за обезкостяване ще направи готвенето лесна игра, тъй като справянето с жилавото говеждо, свинско или друго месо, вече няма да е проблем.

Нож за филетиране

Ножът за филетиране е много ценен кухненски инструмент, подходящ за филетиране и нарязване на сготвени или пушени птици, месо и риба. Отличава се с дълго острие около 8-12 инча (20-30 см.) Ножът за филетиране се предлага с два вида връхчета – заострени или закръглени. Пушеното месо може да бъде трудно за рязане с обикновени остриета. Ако обаче инвестирате в нож за филетиране, последният ще се погрижи за подобни проблеми.

професионални кухненски ножове

Белачка

Белачката е задължителна за кухнята на всяко едно домакинство. Можете да я използвате за белене на всякакви продукти. Тя е много остър нож с допълнително заострен връх. Остриетата на белачката могат да бъдат в различни форми, от абсолютно прави до много извити. Изберете такава, която ще ви е удобна за ползване и ще ви върши работа за най-много продукти.

Нож за сирена

Ножът за сирена, както става ясно от името му, е подходящ само за рязане на различни видове сирена. В зависимост от твърдостта на сиренето има и различни подвидове ножове. Дизайнът на този нож е направен така, че сиренето да не остане по него при разрязване, благодарение на дупките по острието на ножа.

Нож за домати

Това са най-добрите кухненски ножове за рязане и оформяне на доматени слайсове и са изцяло съобразени с деликатната и мека обвивка на домата. Ножът за домати се отличава с назъбен ръб, който позволява да режете домата, без да нарушавате вътрешната му мека част – по този начин осъществявате чист и прецизен разрез. Тези ножове са с дължина около 6-7 инча (15-18 см.) и обикновено се предлагат с пластмасови или гумени дръжки, което осигурява и по-добро захващане.

Шпатула

Шпатулата е друг полезен кухненски инструмент. Можете да я използвате, за да премествате по-малки продукти, без риск от нарушаване на целостта им. Също така е подходяща за повдигане на различни тестени изделия, без да правите дупки по тях. Наричана още и сладкарска шпатула за глазура, можете да я използвате за равномерно разпределение на дадена съставка върху равна повърхност. Например, можете да използвате шпатулата, за да нанесете равномерно глазурата върху тортата.

Месарски нож

Месарският нож е вид касапски нож, идеален за рязане на месо. За разлика от сатъра по-долу, месарският не се характеризира толкова с теглото, колкото с остротата си. Месарският нож се отличава с много остро, извито острие между 20-35 см. Това е идеалният инструмент за нарязване на месо на стекове.

Сатър

Сатърът е един от основните кухненски ножове, в които си заслужава да се инвестира. Идеален е за нарязване на сурово месо на малки части. Благодарение на дизайна и теглото си, той е подходящ за разрязване на кости, като това го превръща в най-добрият нож за обработка на сурово месо. Острието на сатъра е широко, тежко и плоско. Можете да го ползвате и за бързо намачкване на скилидки чесън. Познат е и като „касапски“ нож.

най добрите кухненски ножове

Материал на острието

Материалът на острието, използван при направата на кухненски нож, е от огромно значение, тъй като това влияе върху качеството и здравината на ножа. Нека се запознаем с някои от материалите, използвани за направата на остриетата на ножа.

Въглеродна стомана

Този материал на острието е изработен от въглерод и желязо. Въглеродната стомана не съдържа хром, който обикновено присъства в производството на неръждаеми сплави и предпазва от образуването на петна. Ножовете, от които се очаква здравина и твърдост са най-често ковани със стомана, богата на въглерод, като по този начин правят въглеродната стомана идеална за остриетата на ножовете за месари и белачките.

Плюсове:

 • Здрава стомана
 • Въглеродната стомана е трайна

Минуси:

 • Остриетата от въглеродна стомана често стават на петна поради липсата на хром

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е най-известният материал, използван за направата на остриетата на едни от най-добрите кухненски ножове, благодарение на своята здравина и устойчивост към петна и ръжда. За да се направят остриетата от неръждаема стомана, се използва желязо и въглерод като основа. Хромът е наличен в тези остриета – това прави стоманата устойчива към петна.

Плюсове:

 • Здрава
 • Устойчива на петна и ръжда

Минуси:

 • Поради големия набор от сплави на пазара, качеството на остриетата от неръждаема стомана варира в зависимост от производителя.

Високовъглеродна неръждаема стомана

Високовъглеродната неръждаема стомана е друг качествен материал, използван при направата на остриета или ножове. Тя е устойчива на износване и е изключително твърда. Има също така и отлична еластичност, което означава, че няма да се счупи лесно при огъване.

Плюсове:

 • Здрава
 • Не се износва лесно

Минуси:

 • Малко по-тежка е от обикновената неръждаема стомана

Ламинирана/Дамаска стомана

Ламинираната стомана е продукт от две или повече сплави, които са очукани, като по този начин образуват здрава стомана с вълнообразна шарка. Този стомана произхожда от Дамаск и има дълга история. Дамаска стоманата е предпочитана и използвана заради своята здравина и красив дизайн.

Плюсове:

 • Здрава
 • Има красив дизайн

Минуси:

 • По-висока цена

Титан

Това е един от най-твърдите материали, от които може да бъде направено острието, тъй като е сред най-твърдите материали на земята изобщо. Благодарение на способността си да издържа на ръжда, той е идеален за използване под вода. Повечето джобни ножчета са направени от титан. Известно е обаче, че титаниевите остриета не са толкова остри, колкото другите.

Плюсове:

 • Устойчив на ръжда
 • Здрав

Минуси:

 • Не е много остър

Керамика

Керамичните остриета са неметални и немагнитни – ковани с използването на усилен циркониев диоксид. Можете да измажете керамичните остриета с други материали. По този начин се увеличава здравината им. Керамичните остриета са най-добрият избор за готвачите, тъй като са много леки и хигиенични в сравнение с металните. Един от плюсовете им е, че можете да ги проектирате по стилен начин.

Плюсове:

 • Лек материал
 • Добър дизайн

Минуси:

 • Чуплив материал

кухненски ножове

Режещи ръбове на острието

Нека обърнем внимание и на различните видове ръбове на острието.

Прав

Правият режещ ръб е най-често използваният при кухненските ножове. Нарича се също така и плосък ръб. Можете да го откриете при ножа на главния готвач, универсалния нож и белачката.

Назъбен

Кухненските ножове с назъбени ръбове имат заточени канали по острието. Това им позволява да режат твърди храни. Остриетата с назъбен ръб са идеални за рязане на меки храни като изключват възможността от тяхното намачкване. Ножовете за домати и тези за хляб са типични примери за остриета с назъбени ръбове.

Вдлъбнат

Вдлъбнатият ръб има вдлъбнатини отстрани на остриетата, което предотвратява залепването на храната по повърхността на ножа. Тези ножове са идеални за рязане на лепкави продукти като сурова риба. Вдлъбнатите ръбове са познати и като заострени ръбове.

Видове дръжки

Видът на дръжката на ножа е от съществено значение. По-долу сме ви предоставили всичко, което трябва да знаете за типовете дръжки, преди да закупите нож.

Пластмасови

Пластмасовите дръжки са най-често използваните изкуствени дръжки за евтините ножове. Това се дължи на тяхната достъпност и ниска цена – както добре знаем, пластмасата се произвежда бързо, лесно и в огромни количества. Пластмасовите дръжки са и удобни за използване.

Плюсове:

 • Достъпни като цена
 • Лесни за използване

Минуси:

 • Цветът избледнява с течение на времето

Дървени

Дървените дръжки съществуват още от изобретяването на самия нож. Дръжката от дърво с добро качество, може да бъде както много изящна, така и завидно здрава. Тъй като дървото може да се намери почти навсякъде по планетата, дървените дръжки са и сравнително евтини. Имайте предвид, че ако използвате ножове с дървени дръжки във влажни помещения, по-добре не вземайте такъв, изработен от иглолистна дървесина.

Плюсове:

 • Евтини
 • Красиви

Минуси:

 • Може да се повреди при твърде често излагане на влага

За левичари

Чисто статистически, повечето хора използват дясната си ръка за рязане. Поради тази причина и повечето ножове са пригодени за десничари. Има обаче и изключения за тези, които са левичари и съответно се намират дръжки за лява ръка. Някои хора използват ножове с двоен ръб. По този начин те не се притесняват при използването им и с двете ръце.

Плюсове:

 • Перфектни за левичари

Минуси:

 • Наличността е проблем

Ножове и комплекти ножове

Как да съхранявате и да се грижите за ножовете си

По-долу споделяме няколко полезни съвета как да се грижите за ножовете си.

Почистване на ножовете

Почистването на ножовете е нещо, което се случва естествено за всеки с поне малко опит в кулинарията. По този начин продължителността на използването на ножа се увеличава драстично. Редовното почистване на ножа не само удължава използването му, но и да не забравяме, че това основно е хигиеничен процес, тъй като при употреба остава мръсотия по него.

Заточване на ножовете

Заточването не само улеснява рязането, но и поддържа ножа ви. Този процес става чрез ръчно заточващи ножове, електрически точила или заточващи камъни. Нека видим разликите между тях.

Ръчно заточващи ножове
Използването на ръчно точило става като прекарвате ножа през грубия край на точилото от единия до другия край. Използвайте сила и го движете острието напред-назад, докато не получите желаното заостряне.

Електрически точила
Електрическите точила са колкото удобни, толкова и ефективни. Известно е, че те са най-лесните инструменти за заточване на ножове.

Заточващи камъни
Заточващите камъни са инструменти, с които можете да заточите ножа си ръчно. Въпреки че е по-времеотнемащ от електрическия вариант, този метод също върши отлична работа.

Съхраняване на ножовете

Начинът, по който съхранявате ножовете си, е определящ фактор за това колко дълго ще ги използвате. Можете да съхранявате вашите качествени кухненски ножове в специални поставки за ножове, магнитни ленти, калъфи и т.н.

Поставки за ножове
Поставките за ножове са от твърди материали и често имат кухи участъци, където можете лесно да поставите ножа си.

Магнитни ленти
Можете да използвате магнитни ленти, за да съхранявате ножовете си, стига магнитите да са здрави. Този метод за съхранение е идеален за тези, които нямат много място на кухненския плот.

Калъфи
Калъфите за ножове са най-често изработени от кожа, найлон или текстил. Определено могат да бъдат перфектни за съхранение на вашите ножове.

евтини ножове

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button