Топ 5 най-добри хладилници за 2024

Когато купувате хладилник за вашия дом, трябва да вземете предвид размерa, дизайнa, цената и покритието. Разгледахме най-добрите модели хладилници на пазара, за да ви дадем представа за наличния избор. Също така ви предагаме и колекция от избрани от нас най-добри модели в допълнение към изчерпателното ни ръководство.

Най-добър генерално
4.5 / 5

LG GBB92STACP не е сред най-евтините хладилници с фризер, но е в категорията „Най-добър тестван“ и има основателна причина за това. Той предлага отлична енергийна ефективност, стилен дизайн и множество функции.

Предимства

 • Изстудява и замразява бързо
 • Надежден термостат
 • Изключително ефективен
 • Тих
 • Отлична температурна стабилност

Недостатъци

 • Без съществени забележки
Най-добър подгласник
4.4 / 5

Whirlpool съчетават отличен дизайн и ниска цена в този свой хладилник. Функциите му са проектирани така, че да пасват добре на почти всяка кухня.

Предимства

 • Двойна NoFrost система
 • Fresh box 00 за съхранение на пресни плодове и зеленчуци
 • Безшумна система за бързо охлаждане
 • Хромирана дръжка
 • Система за управление „6-то чувство“ (6th sense)

Недостатъци

 • Не се предлага в различни цветове
Най-добър в ниския клас
4.8 / 5

Хладилникът Samsung RB33J3830SA/EF има страхотно съотношение цена/качество. Цената на този хладилник е ниска, макар и да е енергоспестяващ и с голямо пространство за съхранение и диспенсър за вода.

Предимства

 • Равномерно разпределение на студения въздух
 • Голямо пространство за съхранение
 • Диспенсър за вода
 • Цифров инвертор за автоматично регулиране на охлаждането на 7-те нива
 • Широко отваряне на чекмеджето на фризера

Недостатъци

 • По-шумен от очакваното
Най-добър във високия клас
4.5 / 5

Liebherr Kef 3730 Comfort e сред хладилниците с висока цена и клас, тъй като осигурява бързо охлаждане, енергийна ефективност и идеална поддръжка на температурата. Дизайнът е елегантен и допълва безупречно всяка кухня.

Предимства

 • Бързо охлаждане
 • Промяната на стайната температура не влияе на хладилника
 • Изключително ефективен
 • Тих
 • Огнеустойчива задна част

Недостатъци

 • Без фризер
Най-добър side-by-side модел
4.5 / 5

Въпреки огромния си размер, хладилникът Candy е тих и консумира по-малко енергия. Той е идеален за големи кухни, тъй като разполага с достатъчно място за съхранение на различни влажни и сухи храни.

Предимства

 • Работи безшумно, дори при охлаждане
 • NoFrost система
 • Две врати
 • Осигурява голямо място

Недостатъци

 • Висока цена

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за покупка

Когато става въпрос за хладилници, опциите на пазара са много заради множеството конкуриращи се марки. Предлагат се модели, които са вградени, за да се съчетаят с кухненските шкафове, има хладилници с четири и дори пет врати, а и дори такива без фризери. Знаем, че процесът на избиране на хладилник може да бъде труден и объркващ, затова улеснихме тази задача. Надяваме се, че това ръководство ще ви помогне при проучването на различните мнения за хладилник и ще изберете правилния модел, който да отговаря на всички ваши нужди.

Защо да си купите хладилник?

Основната причина за покупката на хладилник е за да държите храната на хладно и да остане тя свежа за повече дни. Научните изследвания са категорични, че бактериите стават неактивни при ниски температури. С други думи, храната ви ще остане свежа за по-дълъг период от време, ако иначе я оставите на стайна температура.

Видове монтаж на хладилник

Различните модели хладилници имат различни стилове и видове монтаж. Някои са вградени, докато други са свободностоящи.

Вградени хладилници

Ако искате да инсталирате такъв вид хладилник, ще ви се наложи специален монтаж. Вземете предвид дебелината на панела на вратата, когато слагате модулите един до друг, за да избегнете повреда при отваряне на вратите на уреда.

По време на процеса на монтаж се уверете, че нишата, където ще поставите уреда, има правилни ъгли и правилен размер. Освен това се уверете, че вратата може да се отвори най-малко на 1150, а ако хладилникът има чекмеджета, проверете дали нещо не им пречи и дали можете да ги издърпвате лесно и безпроблемно.

Стандартни свободностоящи хладилници

Процесът на монтиране на свободностоящите хладилници е доста елементарен – трябва ви само свободно пространство около уреда и близки източници на захранване и вода. Най-важното, което трябва да вземете предвид, е дали имате достатъчно пространство в кухнята, за да пасне уредът идеално. След като хладилникът е поставен на място, оставете го да престои около 4 часа, преди да го включите, за да може охлаждащите газове да се утаят.

Дълбочина на хладилника

Топ 5 най-добри хладилници за 20212

Преди да вземете каквото и да е друго под внимание, първо трябва да определите колко пространство ви трябва за хладилника, за да отговаря той на вашите нужди. Има две основни дълбочини, свързани с хладилниците и те са посочени по-долу.

Стандартна дълбочина

Хладилниците със стандартна дълбочина са най-разпространените на пазара и осигуряват повече пространство за съхранение на храна в сравнение с хладилниците с дълбочина съобразена с плота. Моделите могат да варират по дълбочина, предимно са с 76-86 см дълбочина. Помнете, че допълнителната дълбочина ще заеме повече от кухненското ви пространство, затова този важен фактор трябва да бъде взет под внимание.

Допълнителната дълбочина също означава, че хладилникът ще се подава пред или над плотовете и шкафовете. Поради популярността на хладилниците със стандартна дълбочина, вероятно ще имате богат избор от цветове и дизайн от различните производители.

Според дълбочината на плота

Хладилниците с дълбочина според плота трябва да седят възможно най-равно с кухненският ви плот и шкафове. Те предлагат по-малко място за съхранение в сравнение с хладилниците със стандартна дълбочина – 58-68 см.

Тези хладилници са по-плитки, което улеснява достигането до храна дори в задната част на хладилника. Също така те заемат по-малко място в сравнение с хладилниците със стандартна дълбочина.

Стилове при хладилниците

На пазара има различни стилове при различните марки хладилници. Когато избирате стил, уверете се, че сте взели под внимание и наличното кухненско пространство, за да избегнете струпването на оборудване и уреди.

С една врата/без фризерни отделения

Хладилниците с една врата често са подходящи за 1-3 души, но не и за наистина голямо семейство. Изключително компактни са, но нямат фризер. Те са най-енергийно ефективните хладилници, тъй като консумацията им на енергия е с 40% по-малко в сравнение с хладилниците с двойна врата. Освен това те заемат малко пространство и могат да се поберат и в малки кухни.

Хладилници с фризер в горната част

Както подсказва името, фризерите на тези хладилници са в горната част, а самият хладилник е с една врата отдолу – така фризерът е лесно достъпен. Тези модели хладилници са подходящи за кухни с големи пространства. Повечето фризери работят на един и същи принцип, дори и при най-евтините хладилници с фризер. Както споделя един търговец във верига магазина за домакински уреди: „Тези уреди представляват една вакуумна помпа, която охлажда фризера през студен въздух, който се спуска към хладилната част през серия от вентилационни отвори.

Хладилници с фризер в долната част

Хладилниците с фризери в долната част имат врата на хладилника в горната част и врата на фризера в долната част. Точно както и моделите с фризери в горната част, те осигуряват достатъчно място за съхранение, като ширината им е 60-90 см. Рафтовете на тези хладилници са лесно достъпни, тъй като са на нивото на очите.

Тези модели хладилници са проектирани да работят по различен начин, но това зависи от производителя. Те основно пренасят въздуха от фризера нагоре към хладилното отделение чрез вентилационни канали.

Хладилници с френски врати

Хладилниците с френски врати са най-новата мода в дизайна на хладилници и често се характеризират със своя елегантен стил. Когато са част от кухнята, те допринасят за усещането за светлина и отворено пространство в помещението.

Хладилниците с френски врати имат две тесни врати в горната част и фризер под тях, но понякога има едно (или повече) чекмеджета между тях. Този вид хладилници се предлагат в различни размери, но като цяло ширината им е от 70 до 90 cm. Тези модели поддържат храната прясна и лесна за достъп, но са чудесни и за по-малки кухненски пространства. Конфигурациите с четири врати обикновено предлагат допълнително чекмедже, докато моделите с пет врати имат две допълнителни секции.

Хладилници Side by side

При т.нар. хладилници Side by side, хладилникът обикновено е от едната страна на уреда, а фризерът е от другата. Тези модели често имат дозатор за вода и лед на вратата. Ширината им е между 84 и 90 см, но вратите им са доста тесни. Общите мнения за хладилници от този тип са, че не е необходимо много място да се отворят вратите му, следователно са добър вариант за малките кухни. За съжаление, тесните врати имат и недостатъци, тъй като затрудняват достъпа до големите хранителни продукти или тези в задната част на хладилника. Така хладилниците Side by side не са сред моделите, които пестят енергия или място.

Хладилници под плота

Хладилниците под плота често са идеални за хора, които нямат нужда от фризер. Повечето от тях са подходящи само за съхранение на храни и напитки и са проектирани за пространството под плота.

Те не предлагат много място, поради което не са идеални за големи семейства. Освен това, те често имат широко отварящи се врати и устойчиви на разливане рафтове.

Мини хладилници

Мини хладилниците са много малки и трудно биха могли да обслужат нуждите на едно домакинство. Те често се ползват в офиси или общежития поради малкия си размер, защото заемат по-малко място. Мини хладилниците могат да бъдат вградени или самостоятелно стоящи, в зависимост от вашите предпочитания и дизайн на стаята.

Много често те служат и като хладилници под плота, защото влизат перфектно в пространството между плота и пода.

Какво друго трябва да се вземе под внимание?

Топ 5 най-добри хладилници за 202123

Сега, когато знаете всичко за стила, типа на дълбочината и методите на монтаж, е време да разгледаме и някои по-малки, но важни аспекти. Трябва да вземете предвид тези характеристики, когато избирате хладилник.

Характеристики

Функциите, които трябва да проверите, са тези, които ще използвате всекидневно и които ще подобрят използването на хладилника. Функциите могат да бъдат или от изключително значение, или такива, без които все пак може да използвате уреда. Нужно е да си направите списък с това, с което категирично не сте склонни на компромис.

Система за филтриране на въздуха

Вграденият въглероден филтър помага за поддържането на въздуха в хладилника свеж и хладен, като така предпазва храната от разваляне.

Свързани/смарт-хладилници

Тези модели хладилници ни предоставят много предимства, включително списъци за пазаруване, разширен климатичен контрол и интегриране на различни домашни системи за автоматизация.

Door-Within-Door

Т. нар. Door-Within-Door функция представлява специално отделение за съхранение, вградено във вратата на хладилника, което се отваря отделно от нея. Тази функция спестява енергия, тъй като няма нужда да се отваря цялата врата.

Двойна охладителна система

Тази система позволява на фризерите да циркулират охладен въздух отделно от хладилника, който да достига до всяка секция по отделно и да поддържа най-добрите нива на температура и влажност.

Двойни ледогенератори

Тази функция позволява генерирането на лед от диспенсъра на вратата и в отделно отделение.

Диспенсъри за вода и лед

Филтрираната вода и ледът са много характерни за хладилниците с френски врати и Side by side хладилниците, въпреки че има различни конфигурации на тази функция, което пък позволява да се направи много прецизен избор на хладилник в зависимост от специфичните нужди на потребителя.

Отделение за лед на вратата

Чрез тези системи се освобождава повече място във фризера, тъй като отделението за лед  е преместено от фризера на вратата.

Програмируем контролен панел

Помага за настройването на температурата, заключването на диспенсъра за лед и вода, проверката на състоянието на филтърите единствено чрез натискането на няколко бутона.

Покритие срещу отпечатъци на пръсти

Това е специално покритие, което прави тези модели хладилници по-лесни за почистване.

Размер

Би било иронично, ако си закупите хладилник и той се окаже по-голям от пространството, което вашата кухня предлага. Трябва да се уверите, че избраният модел ще се побере във вашата кухня и че все пак ще ви остане достатъчно място, за да се движите свободно.

Пространство

Въпреки че ви представихме насоки за това колко пространство и дълбочина предлага всеки вид хладилник, то моделите се различават и спрямо пространството, което осигуряват. Потребителят трябва да провери от колко място има нужда за съхранение на храната си, преди да закупи нов хладилник.

Опции за организация

Трябва да потърсите конкретните модели рафтове и отделения за съхранение, които ще използвате най-често и които ще ви спестят най-много място. Ако хладилникът предлага опция да се регулира позицията на отделенията за съхранение, вие ще може да персонализирате оформлението вътре в уреда според вашите конкретни нужди. Някои от най-популярните опции за организация включват регулируеми стъклени рафтове, 5-литрови кошчета за врати, отделения с контрол на влажността и отделения за продукти.

Покрития

Различните покрития на хладилниците, предлагани от различните марки, придават уникален стил в кухнята. Облицовките могат да откроят хладилника или да го съчетаят много добре с останалите цветове във вашата кухня. Повечето хладилници се предлагат в бяло и черно и са от неръждаема стомана. Изберете този, който се откроява най-много, за да направите вашата кухня превъзходна.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button