Топ 5 най-добрите електрически скутери

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
Xiaomi Mijia
4.9
3 от 5
2Drive
4.6
4 от 5
GL TECH
4.6
5 от 5
E-SCOOTER
4.5
Cъдържание Отворете

Знаете ли, че можете да изминете до 50 км с електрически скутер, при това със само едно зареждане?

Електрическите скутери спечелиха любовта и вниманието на хората в целия свят през последните години. Те са забавни и лесни за ползване, екологични и с по-евтина поддържка в дългосрочен план.  Разбира се, нека не забравяме, че всеки, качил се на такъв скутер изглежда много готин.

С този огромен интерес, неминуемо се появиха десетки, ако не и стотици видове и модели електрически скутери, които заляха пазарите. Вече става все по-трудно човек да избере своя електрически скутер, защото има толкова много неща за премисляне. Пробег, тегло, скорост, цена. Толкова много подробности и толкова огромен избор.

Тъй като знаем колко е труден изборът, днес подготвихме тази статия специално за вас. С подбрани модели електрически скутери, за които редица потребители дадоха своите мнения.

1. Електрически скутер Xiaomi Mijia – Ревю

Електрическа тротинетка скутер Xiaomi Mijia

Предимства


 • Бързо зареждане до 5 часа
 • Максимален пробег 30 км
 • Лек и лесно преносим ( тежи само 12,5 кг)

Недостатъци


 • Липсват амортисьори, което прави преминаването по неравности неприятно
 • Трудно се придвижва по време на изкачване

Проверете Цената

Електрическият скутер на Xiaomi Mijia е с красив и стилен дизайн, изключително лек и произведен от висококачествени материали.

Тротинетката е лека и лесно-сгъваема.  Освен това има лека алуминиева рамка, която тежи само 12,5 кг. Алуминият обикновено се ползва в космическата индустрия и е с ниска плътност и висока устойчивост.

Дръжката е изключително удобна и не се хлъзга. Можете лесно да следите нивото на батерията чрез 4-те светодиода на кормилото.

Скутерът има ултра-ярки фарове с мощност от 1.1W, с радиус до 6 метра. Натиснете ли спирачката, стоповете започват да пулсират. Със сигурност няма да останете незабелязани в тъмното.

Електрическият скутер има дискова спирачка и регенеративна система eABS. Можете да го свържете с вашия смартфон чрез Bluetooth и да наблюдавате нивото на батерия, скоростта и други параметри.

Има също вграден уникален алгоритъм чрез фукнцията “Круиз контрол”, при който тротинетката може да поддържа постоянна скорост. Това не само намалява умората, но и оптимизира живота на батерията.


2. CECOTEC BONGO SERIE Z – Ревю

СКУТЕР CECOTEC BONGO SERIE Z

Предимства


 • Дълъг пробег и издръжливост на батерията до 45 км
 • Опция за преминаване и по неравен терен

Недостатъци


 • По-тежък спрямо конкурентни марки – 30кг
 • По-висока цена

Проверете Цената

Спортно задно сцепление, издръжлива батерия и невероятен дизайн. Само част от характеристиките на електрическия скутер на Cecotec от серията Bongo Z.

Електрическият скутер е с мотор с номинална мощност 500 W и с максимална до 1000 W, което го праяви подходящ както за градска среда, така и за черни и неравни пътища. Освен това е снабден с бордови компютър, който показва нивото на батерия и скоростта.

Моторът се намира в горната част на скутера, което помага за задно спортно сцепление и по-добро шофиране.

Има 3 режима на работа– Еco (за безопасно управление и пестене на батерията), режим Комфорт (за работа с оптимално ползване на батерията) и спортен режим за достигане на максимална мощност и преминаване по офроуд терени.

Максималният пробег при напълно заредена батерия е до 45 км, а зареждането трае между 5 и 6 часа.

Пригоден е с двойна дискова спирачка ( предни и задни спирачки), а бордът е от бамбук за по-голяма стабилност и контрол.

Поддържа максимално тегло до 125кг.


3. скутер E-SCOOTER – Ревю

E-SCOOTER

Предимства


 • Лек и лесен за пренасяне (тежи само 12,5 кг)
 • Антикорозионно покритие
 • Подходящ при мокра и песъчлива настилка

Недостатъци


 • Малък пробег- само 20км

Проверете Цената

Практичен, сгъваем и стилен електрически скутер на изключително добра цена.

Електрическият скутер предлага пълен контрол чрез Bluetooth. Изработен е от лека алуминиева и магнезиева сплав.

Има висока устойчивост при удари и с е обработен с антикорозионно покритие. Скутерът е водоустойчив и сигурен при каране по мокра настилка и пясък.

Колелата са широки (21,59см), което ги прави по-сигурни и по-стабилни дори при неравни терени.

Номиналната мощност на мотора е 350W, а максималната стига до 500W. Това го прави подходящ за преминаване и по по-стръмни терени.

Скутерът има два режима на управление – еко и нормален режим, които могат да се задават на вградения дисплей. Чрез него можете и да следите нивото на батерията.


4. Електрически скутер 2DriveРевю

Електрическа тротинетка скутер 2Drive

Предимства


 • Мощен мотор до 350W
 • Поддържа тегло до 130кг
 • Има седалка, което го прави подходящ и за възрастни хора

Недостатъци


 • Кратък пробег само до 20км
 • Неподходяща за неравни терени
 • Сравнително тежък спрямо конкурентните продукти(19кг)

Проверете Цената

Лесна за употреба, оборудвана със система за ръчно управление и дискови спирачки. Идеална за градски условия и сравнително леко тегло.

Скутерът се сгъва изключително лесно и е сравнително лек. Идеално се побира и в багажника на колата, като дори може да го носите със себе си с градския транспорт.  Освен това, има и седалка, която го прави изключително подходящ и удобен и за възрастни хора.

Максималният пробег е до 20 км, като тук се взимат предвид атмосферните условия, наклона на маршрута и теглото на човека.

Има мощен вграден мотор (350W), което позволява изкачване на склонове до 15°, а вграденият дисплей следи скоростта и нивото на батерия. 

Скутерът е оборудван с предни и задни светодиодни светлини, за по-добра видимост и ръчна спирачна система .


5. Електрически Скутер GL TECH – Ревю

Електрически Скутер GL TECH

Предимства


 • Леко тегло- само 12кг
 • Дълъг максимален пробег до 35км
 • Снабден със система за защита от високи температури и напрежение

Недостатъци


 • Неподходящ за неравни терени

Проверете Цената

Изключително лек, стилен, елегантен и с по-дълъг пробег от повечето конкуренти на пазара.

Съзаден е от алуминий, който се ползва в самолетостроенето, което го прави невероятно лек и лесен за транспортиране – тежи само 12кг.

Има електрически двигател с номинална мощност от 250W, и максимален въртящ момент (16Nm) до 500W. Точно този двигател осигурява максимална скорост до 25 км/час и дългия пробег до 35км.

Батерията е от литий (ип LG 18650) и се зарежда напълно за максимум 5 часа. Скутерът е снабден и със система за управление, която защитава от високи температури, свръхнапрежение и помага за грижата на отделните елементи.

Пълен on-the-go контрол чрез Bluetooth – скорост, батерия и цялостното състояние на скутера.


Какво представлява електрическият скутер?

Какво представлява електрическият скутерКонцепцията за скутерите и възможността за бързо придвижване в градски среди се появява още през 1817 година.През 1895 година в САЩ е подадена заявка за патентоване на „електрически велосипед“ в Охайо.  Век по-късно, отново в САЩ, се появава така наречения “Autoped“, който е първият моторизиран скутер в масовото производство.

Електрическите скутери ( или още наричани моторизирани) са обикновено с 2 или с 3 колела. Има различни видове скутери, според предназначението им – има такива за деца, за големи и за трудно-подвижни възрастни хора или такива с увеждания.

Електричеството се захранва с акумулаторна батерия, която задвижва един или повече електродвигатели. Скутерите, произведени през последните няколко години са снабдени с дискови спирачки, светлини (задни и предни) като повечето производители залагат на LED светлините, вградени дисплеи и имат окачване за по-удобно придвижване.

Тези превозни средства са безопасни за околната среда, по-евтини, защото тук няма разходи за гориво и са перфектни за придвижване в градски условия. Някои могат да развият до 60 км/час, което ги прави изключително бързи и удобни ( ако тази скорост е разрешена в мястото, където ще ги ползвате).

Видове електрически скутери и разликата помежду им

Електрически скутери за деца

Електрически скутери за децаЕлектрическите скутери за деца са обикновено по-малки, с по-ниска мощност и с по-кратък пробег. В по-голямата си част са произведени от пластмаса или други леки материали и са по-скоро предназначени за игра, отколкото за натоварена улица или велоалея.

Препоръчителната възраст за електрически скутер за деца е 8 години. За по-малки деца е препоръчителен избора на стандартна, немотозирана тротинетка. За да задържат ниски цени, някои производители не осигуряват фарове, затова имайте предвид, че може да се наложи сами да монтирате.

Електрически скутери за големи

Електрическите скутери (или още тротинетки) са с тегло до 12 до 20 кг и развиват скорост до 60км/час. В по-голямата си част са предназначени за равни, градски тенери, но през последните години производителите започнаха да създават и такива, подходящи за неравни терени.

Снабдени са с електрически мотор, който обикновено се намира под платформата, чиято мощност варира от 200 до 6000 вата. Голяма част от тях вече имат вграден дисиплей за следене на скоростта, нивото на батерията, като някои от тях имат вградена система за рационално ползване.

Електрически скутери за възрастни хора

Производителите на електрически скутери са се погрижили и за най-милите ни хора, и това са именно възрасните трудноподвижни хора. Този вид скутери имат седалка и се управляват лесно с помощна на лост и кормило. Някои от тях имат максимален пробег около 50 км и скорост до 15 км/час. Те са снабдени със светлини, спирачки и мигачи.

Какво да обмислим преди закупуването на електрически скутер?

Цената на скутера


Цената на електрическия скутер зависи от материалите, от които е произведен, вида на батерията, мощността на дригателя, теглото и максималния пробег. Най-важно при избора на електрически скутер е целта, за която ще го ползвате.

Ако ще ви се налагат ежедневни, но кратки преходи до 4-5 км, то тогава може да се насочите и към по-евтините модели. Ако изминавате по 10-20 км на ден и нямате възможност за зареждане в промеждутъка, то тогава препоръчваме да избере скутер от по-висок клас, тъй като те имат по-дълъг пробег и по-издръжлива батерия.

Когато говорим за цена на електрическа тротинетка, то тогава правилото с „по-висока цена, по-добро качество и екстри“ важи с пълна сила.

Максимален пробег

По-евтините електрически скутери имат максимален пробег до 10-15км (при пълна заредена батерия). Скутерите от по-високите класове достигат и до максимум 45, дори 50км.

Този максимален пробег обаче, зависи от друго съпътстващи фактори. Първия пример е теренът, по който се движите. Ако слизате по слон, то тогава гравитацията върши работата вместо мотора. Ако се изкачвате обаче, товарите повече мотора и съответно той изтощава батерията по-бързо.

Друг фактор за пробега са атмосферните условия и поддържаното тегло. Всички производители на електрически скутери предоставят информация с максимално поддържано тегло, на което трябва задължително да обрърнете внимание преди закупуване на такъв скутер.

Имайте предвид, че подобно на повечето акумулаторни батерии, с времето и тази на скутера ви ще намали капацитета си и ще изминава по-малко километри.

Тегло на електрическия скутер

Теглото е много важен фактор при избора на електрическа тротинетка, тъй като може да се наложи често да го транспортирате- дали в автомобила или в градския транспорт. Може да се наложи даже да го носите със себе си по неподходящи и неравни терени.

Преди за изберете скутер премислете хубаво маршрута, по който ще минавате – има ли неравни места (черен път), стълби, подлези и т.н. В по-голямата си част, електрическите скутери тежат между 12 и 15кг. Някои обаче достигат до 20 кг, което ги прави неудобни за носене на ръка.

Теглото главно зависи от ползваните материали при направата, като голяма част от производителите залагат на алуминия в последно време. Той е лек и издръжлив спрямо другите тежки материали.

Във всеки случай са за предпочитане сгъваемите електрически скутери, тъй като можете да ги вземете навсякъде със себе си.

Сила на двигателя (мощност)

На пазара се предлагат електрически скутери с мощност от 200 до 6200 вата. Изберете своя според терена, по който ще се придвижвате.

Например, ако се придвижвате по равен терен, без неравности и изкачване, може да изберете скутер с по-ниска мощност. Съответно, ако се налага да изкачвате стръмни улици, по-добре изберете такъв с по-висока мощност от 500 вата нагоре. Имайте предвид, че дори и те може да се затруднят, но пак се справят по-добре от останалите.

Има още един фактор, който влияе на мощността и това е поддържаното тегло.

Размери на електрическия скутер

Важно е да знаете, че колкото са по-големи и широки колелата, толкова по-стабилен ще бъде скутетър. Това също помага и за преминаването по неравности, мокра или песъчлива настилка. Най-добре се представят колела с размер от 180 до 230мм.

Ако се налага да изминавате по-голямо разстояние, избере по-широка платформа, тъй като тя е по-удобна за дълго пътуване.

Често задавани въпроси

1. Каква е максималната скорост на електрическия скутер?

Максималната скорост при някои електрически скутери може да достигне до 60км/час. Стандартните обаче поддържат до 30 км/час, като имайте предвид, че максималната разрешена скорост за движение с такъв скутер е 25 км/час.

2. Колко е животът на батерията на електрическия скутер?

Литиевите батерии са една от последните технологии, когато става въпрос за електрически превозни средства. Те са леки, с по-дълъг живот, но и на доста по-висока цена от останалите. За сметка на това, те издържат много по-дълго време и осигуряват по-дълъг пробег ( някои до 40-50км), като след това е добре да бъдат зареждани напълно. Повечето батерии от този тип имат до 700 цикъла на зареждане.

Друг вид батерии, които се ползват при електрическите скутери са така наречените тягови олово-киселинни батерии. Те са най-масово ползваните батерии от 1859 година насам.

При повечето модели електрически скутери батерията се намира под платформата. Тя е една от най-скъпите компоненти на скутера, затова трябва да бъдете внимателни и да държите скутера далеч от влажни места и източници на топлина.

3. Безопасни ли са електрическите скутери?

Попринцип трябва да внимавате с всяко превозно средство, което развива по-висока скорост и излизате на улицата с него.

През последните години електрическите скутери буквално подлудиха света, което накара производителите да се погрижат за безопасността на своите клиенти. Всички електрически тротинетки са снабдени със спирачки, като при някои те са дискови (двойни) и имат eABS система. За изключителна безопасност, търсете скутер с окачване, широка и стабилна платформа, фарове (задължително предни и задни) и широки гуми.

4. Как правилно да поддържаме електрическия си скутер?

Още преди да закупите своя електрически скутер, проверете къде може да бъде ремонтиран при нужда и можете ли да намерите резервни части . Важна е също достъпността и цената им.

За да живее вашият електрически скутер по-дълго време, спазвайте всички инструкции за употреба, предоставени от производителя. Ако в инструкциите е упоменато ползване само по равни терени, не експериментирайте на неравни такива. Така рискувате да навредите на скутера и дори да счупите някоя от частите.

Както упоменахме по-горе, избягвайте да го държите на влажни места или до източници на топлина. Препоръчва се и технически преглед на всеки 3 до 6 месеца, в зависимост от това колко често го ползвате и на какви терени.

Като цяло най-често би се наложило да смените гумите, ако се спукат или изтъркат прекалено много, смяна на накладки при спирачките и калниците.

Обобщение

Електрическите скутери ще стават все по-честа гледка по улиците на малките и големите градове. Те са бързи, екологично-чисти и лесни за транспортиране. Можете да се придвижвате бързо, при това без да се натоварвате физически. Те са много лесни за каране- просто трябва да се засилите и скутерът потегля.

Силно се надяваме днешната статия да ви бъде полезна и съвсем скоро да се сдобиете с вашия нов електрически скутер.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button