Топ 5 най-добри машини за рязане на храна 2024

Рано или късно, повечето любители готвачи решават да си купят колбасорезачка. Въпреки че са създадени с първоначалната идея да се справят с нарязването на колбаси и други меса, в наши дни най-добрите уреди лесно се справят с нарязването на плодове, зеленчуци, сирена и хляб. Заради универсалността си, машините за рязане на храна спестяват много време в кухнята. Използването на висококачествен нож може да е много полезно, дори и да не сте професионални готвачи, но истината е, че машината за рязане ще ви улесни в постигането на перфектен резултат при разфасоване на различните видове храни. Тя е идеална за приготвяне на сандвичи, салати, закуски, постигайки резултат, който доставя наслада за очите. Уредът за рязане позволява прецизен контрол върху дебелината на всеки резен, така че да осигури най-добрия вкус.

Без съмнение, машините за рязане на храна не са евтини: с течение на времето обаче ще спестите доста пари, тъй като те премахват необходимостта от закупуване на скъпи, предварително нарязани продукти. За да намерите най-добрата слайс машина е много важно да знаете какви продукти режете най-често, колко редовно и колко продължително ще използвате уреда, както и с колко свободно пространство и бюджет разполагате. За ваше улеснение сме подбрали петте най-добри модела и сме оценили техните силни и слаби страни. Всяка една от тези машини за рязане на храна остави отлични впечатления както у професионалисти, така и у любители, затова сме уверени, че тук ще откриете перфектния помощник за рязане на продукти.

Най-добра в бюджетния клас
4.5 / 5

Този уред е на достъпна цена, но също така е и достатъчно ефективен. Чудесно решение за всички начинаещи, които искат да се възползват от лесно и автоматично рязане на храни.

Предимства

 • Индикатор за дебелина на рязане
 • Сгъваема масичка
 • Основа против плъзгане
 • Система за сигурност

Недостатъци

 • Неподходящ за рязане на сирена
Най-добра във високия клас
4.8 / 5

Професионален уред за рязане на храна, изработен от анодирана алуминиева сплав, което го прави устойчив на корозия, отговаряйки на международните стандарти за хигиена. Посредством голямо острие от неръждаема стомана с дължина от 22 см., уредът позволява прецизно рязане с най-високо качество.

Предимства

 • Професионално качество
 • Подходящ за месо, колбаси и сирена
 • 3 степени на скоростта
 • Устойчив на корозия
 • Стойката за храна предпазва пръстите ви от нараняване

Недостатъци

 • Скъп
 • Много тежък (15 кг)
Най-компактна
4.3 / 5

Изключително компактен и лек уред за рязане. Той не заема много място в кухнята, но въпреки това осигурява качествено нарязване.

Предимства

 • Сгъваем и много удобен
 • Скоростта на острието може да се пригоди към различни храни
 • Задоволителен размер на острието (17 см.)
 • Много лек (1.7 кг.)

Недостатъци

 • Изработен предимно от пластмаса
 • Не много мощен (65 W)
Най-добра цена
4.5 / 5

Мощна, но същевременно достъпна за всеки, машина за рязане. Разполага със сменяемо стоманено острие, надеждна система за сигурност и осветен превключвател за безопасно включване/изключване и допълнителен комфорт.

Предимства

 • Сменяемо острие от неръждаема стомана
 • Осветен превключвател за безопасно включване/изключване
 • Система за сигурност
 • Крачета против плъзгане

Недостатъци

 • Само една степен на скоростта
Най-добра в средния клас
4.0 / 5

Полупрофесионална машина за рязане на храна с универсално многофункционално острие за нарязване на хляб, сирена, шунка и колбаси. Лесна е за използване, почистване и поддръжка.

Предимства

 • Голям диаметър на острието (22 см.)
 • Подходящ за сирена и колбаси
 • Лесен за почистване, наличие на подвижна платформа, нож и стойка за храна
 • Система за сигурност

Недостатъци

 • Една степен на скоростта
 • Тежък (7.1 кг.)

Актуализации на съдържанието:

Ние ви ценим като клиент и затова непрекъснато актуализираме нашите списъци с продукти, за да ви предложим най-добрите опции на най-добрите цени. Можете да сте спокойни, че съвсем наскоро проверихме отново нашите най-добри продукти.

Ръководство за покупка

Машината за рязане на храна не е задължителна за всяка кухня, но притежанието ѝ осигурява много предимства, които правят приготвянето на храна по-лесно и забавно. Тя ще направи рязането на продукти по-бързо и равномерно и ще оптимизира крайния резултат като регулира дебелината им. В допълнение, уредът за рязане е отличен начин да спестите пари с течение на времето. Вместо да купувате предварително нарязани продукти, сега без усилия ще се справите с тази задача у дома.

Части/компоненти на машината за рязане

Като цяло машините за рязане на храна не са сложни. Въпреки това те имат някои специфични елементи. Ще бъде предизвикателство да разберете предназначението им, ако не сте запознати предварително, така че нека да ги разгледаме.

Mасичка за храна – нарича се също улей или тавичка за продукти – това е мястото, където поставяте продукта за нарязване. Понякога улеят е набразден или под ъгъл, за да може продуктът да се плъзга към острието. Размерът му определя големината на продуктите за нарязване.

Бутало – прикрепено е към улея и безопасно задържа продукта по време на нарязването. Затова се нарича още и дръжка.

Измервателна плоча/диск – заобикаляйки острието, измервателната плоча позволява контролирането на дебелината на резените. Колкото по-близо е до острието, толкова по-тънко е нарязването.

Копче за степен – разположено отстрани на уреда, копчето контролира степента на дебелина на нарязване, регулирайки позицията на измервателната плоча.

Острие – при някои модели, острието е неизменно прикрепено към слайс машината, докато при други може да се свали за по-лесно почистване. Тъй като ножовете за рязане са остри като бръснач, винаги търсете модел, чийто режещ ръб е покрит с калъф.

Предпазител на острието – както издава името му, това е компонент, който скрива безопасно острието по време на работа.

Точило – има модели, които са с вградено точило, разположено до острието, което запазва режещият ръб в отлично състояние. За останалите може да бъде закупено отделно.

слайс машина

Ще го нареже ли?

Първоначалната идея при създаването на тези уреди е да режат месо, но в днешно време повечето модели се справят успешно с рязането на хляб, плодове, зеленчуци и дори сирена. Преди покупка е от съществено значение да обмислите какви продукти ще режете и дали конкретния модел е подходящ за тях.

С машината за рязане на храна ще нарязвате тънки резени месо, шунка и различни колбаси. Няма да са проблем и по твърдите зеленчуци като лук, картофи, зеле или краставици. По-сочните плодове и зеленчуци обаче не са подходящи за тези машини.

Един от най-предизвикателните продукти е сиренето. По принцип не всички видове сирена могат да се нарежат. Но дори и да се придържаме към тези, подходящи за нарязване, то пак не всички домашни машини за рязане ще се справят. Същото важи за замразеното месо и костите.

Видове машини за рязане

Тъй като споменахме за професионалните електрически ножоев за месо, нека разгледаме разликите между тях и машините за домашна употреба. Първите имат по-мощни мотори (често над 200 W), по-големи остриета (над 20 см.) и са на значително по-високи цени. По-големи са и по-тежки, по-шумни и подходящи за работа по няколко часа дневно.

Изкушаващо е да работите с най-мощния подобен уред, но истината е, че за приготвянето на обикновен сандвич, закуска за гости и т.н., нямате нужда от чак такъв зверски уред в кухнята ви.

Затова, нека да разгледаме основните функции на идеалния уред за домашна употреба.

Електрически срещу ръчни

Първоначалният ви избор ще се сведе до ръчна или автоматична машина за рязане на храна. И двата вида имат своите плюсове и минуси.

Изцяло ръчните или махови машини за рязане се задвижват от ръчен колянов вал. Почти безшумни са, достъпни са и придават уникален ретро стил на всеки плот. Предлагат най-голям контрол върху обработването, давайки възможност да направите на топ ниво прозрачни резени фини меса и внимателно разрязване на меки сирена. Недостатъците на ръчните колбасорезачки са по-бавната работа и използването на повече сила за по-твърдите продукти.

Електрическите ръчни слайс машини се управляват с електричество, но изискват и вашата намеса. Наричат се още моторни или самозахранващи, тъй като потребителят натиска продукта към острието, плъзгайки улея от едната страна към другата и обратно. Бързи, прецизни, ефективни и на достъпни цени. Недостатъците им са, че могат да консумират немалко електричество, а някои са и доста шумни.

Напълно автоматичните машини за рязане са доста сходни със самозахранващите, но с една съществена разлика. Улеят се задвижва от мотора като по този начин и двете ви ръце са свободни, докато продуктът се нарязва автоматично. Тези колбасорезачки са най-бързи и носят най-малък риск от нараняване. Очевидно са по-скъпи и могат да бъдат забелязани в професионални кухни, където обикновено се режат огромни количества продукти.

Ремъчни срещу зъбни колела

Трябва да знаете, че машините за рязане на храна могат и да бъдат разделени в две групи в зависимост от начина, по който функционират.

Моторите с ремъчно задвижване са най-често срещаните сред домашните и професионалните колбасорезачки. По-безшумни са и по-достъпни. Лесно и евтино е ремъкът да бъде затегнат или сменен при нужда.

Колбасорезачките със зъбно колело са по-мощни и по-подходящи за твърди продукти – следователно се срещат в професионалните кухни. Недостатък е, че са по-шумни, ремонтът им е скъп и трябва да извърши от специалист.

Поради изброените причини, ние препоръчваме резачките с ремъчно задвижване за домашна употреба.

резачка за колбаси

Мощност на мотора

Едно от първите неща, които ще срещнете при търсенето на машина за рязане на храна е мощността на мотора, измерена във ватове (W). По-високата мощност обикновено означава по-дълго време на работа и възможност за рязане на по-твърди продукти.

Ако възнамерявате да използвате уреда всекидневно, то препоръчваме модел от поне 100 W. Колкото по-мощен е уреда, толкова по-шумен е – някои работят с до 60-70 dB (децибела) по време на работа. При по-продължителна обработка, нивото на шума има тенденция да се увеличава.

За по-рядка употреба има страхотни уреди под 100 W, които са достатъчно надеждни, но трябва да сте внимателни при избора им, тъй като някои могат да прегреят бързо.

Времето за продължителност на работа е по-важна характеристика дори от мощността на мотора. Тя дава представа колко минути уредът ще може да работи, преди да го изключите за необходимото охлаждане.

Част от по-съвременните модели имат допълнителни полезни функции. Автоматичното изключване предпазва мотора от прегряване при оставяне на уреда да работи твърде дълго.

Защитата от претоварване е друга функция за безопасност налична при някои модели. Ако нещо твърдо (например кост) удари острието, резачката ще се изключи автоматично, предотвратявайки евентуални повреди по мотора.

Размер и тегло

Преди покупката на машина за рязане, трябва да сте обмислили къде ще се съхранява и с колко свободно пространство разполагате. Повечето могат да обработват по-големи продукти, но преценете колко често ще използвате улея с пълния му капацитет. За тези, които нямат всекидневна нужда от резачка, по-малък модел би бил по-практичен, тъй като лесно ще можете да го съхранявате в шкаф, например.

От гледна точка на здравината, резачките, изработени от метал са най-здравите и издръжливи, но са скъпи и доста тежки. За домашна употреба не е проблем някои елементи да са пластмасови – улея, копчетата и предпазителя. Това няма да повлияе на работата по никакъв начин.

Избор на острието

Несъмнено острието е най-съществената част на всеки уред за рязане. Ако трябва да сме максимално лаконични, едно острие от неръждаема стомана от 17 см. ще е подходящо за повечето домакинства. В случай, че имате по-конкретни изисквания, продължете да четете, за да научите повече за всички допълнителни характеристики.

Форма

Вашата машина за рязане ще бъде с гладко или назъбено острие. Гладките остриета са най-подходящи за крехко месо и зеленчуци. Справят се и с по-мек хляб, но им липсва мощност за по-твърди продукти. Назъбените остриета превъзхождат другите, когато става въпрос за работа с по-твърди меса или по-твърд хляб, но разкъсват по-фини храни. Повечето модели машини за рязане имат само едно острие, така че е важно да обмислите какъв вид храни ще обработвате най-често.

Размер

По-голяма част от домашните колбасорезачки се предлагат с 17-сантиметрово острие в диаметър. Този размер е универсален за повечето продукти, а уредът остава сравнително компактен. По-малките остриета ще ви ограничат в рязането на хляб, цяла шунка или сирена. Ако пък смятате да режете големи меса или питки, на пазара има и машини с остриета до 22 см.

Материал

Остриета от неръждаема стомана са отлични и са навярно най-често срещания избор. Не ръждясват и запазват остротата си дълго време. Понякога стоманата е усилена за допълнителна здравина, но това не от решаващо значение при домашна употреба. Професионалните колбасорезачки, които работят с часове, разполагат с ножове с титаниево покритие, гарантиращо още по-плътна острота и издръжливост.

електрически нож

Съвети за безопасност

Ще бъдем много изчерпателни по тази тема. Едно от най-опасните неща в кухнята ви може да бъде резачката за колбаси, оборудвана с въртящ се, остър като бръснач, нож. Силно препоръчително е да изберете модел с ясни функции за безопасност.

Превключвател – търсете машина за рязане с вдаден в корпуса превключвател или система с двоен превключвател. Възможността от случайно включване на уреда трябва да бъде избегната на всяка цена.

Предпазители – вероятността от инциденти намалява колкото по-скрито е острието, така че е препоръчителна по-голямата му защита. В допълнение е хубаво да има предпазител за ръце, така че пръстите на потребителя да са винаги далеч от острието.

Защита от деца – някои машини за рязане имат допълнителен превключвател, който при натискане предотвратява включването на уреда или не дава достъп до острието.

Основа – от съображения за безопасност, резачката не трябва да се движи дори при нарязване на по-твърди храни. По-големите модели са по-стабилни, но гумените крачета или вендузи спомагат за задържането ѝ на едно място. Ако машината ви се движи по време на работа, обмислете покупката на вендузи и закрепването им към основата.

Употреба и поддръжка

Трябва да имате предвид няколко съществени съвета по време на работа, без значение колко функции за безопасност има уреда ви. Следвайте посочените по-долу съвети и процесът на нарязване ще бъде не само бърз и без усилия, но и без нежелани инциденти.

 • Внимателно прочетете упътването преди първата употреба.
 • Уверете се, че машината е здраво прикрепена към плота и не се движи. Бъдете съсредоточени по време на обработката и не се разсейвайте.
 • Уредът трябва да се почиства след всяка употреба, за да се избегне замърсяване и хранително натравяне.
 • Повечето наранявания се случват докато почиствате уреда, а не при използване. Силно репоръчваме използването на работни ръкавици при обработка с острието.
 • Изключете щепсела на машината от контакта преди почистване. Не рискувайте случайно да я включите, колкото и минимална да е вероятността.
 • Повечето части изискват ръчно измиване. Дори и компонентите на машината да са подходящи за съдомиялна, препоръчително е да ги миете на ръка за по-добро почистване и по-дълъг период на използване на остриетата. Корпусът внимателно се избърсва с мокра кърпа и сапун.
 • Редовно заточвайте остриетата, съгласно инструкциите в упътването. Някои модели имат вградено точило, което позволява заточване без демонтиране на острието.
 • Винаги дръжте уреда на място, недостъпно за деца, дори ако той разполага с функция за защита от деца.
[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button