Топ 5 най-добрите овлажнители за въздух

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
2 от 5
LANAFORM New Vapolux
4.8
4 от 5
ELDOM NU5
4.6
5 от 5
BLAUPUNKT AHS601
4.5

В днешно време населението става все по-загрижено за здравето си. С неспиращия технологичен прогрес и нуждите на потребителите, овлажнителите за въздух се превърнаха в устройства, които можем да срещнем във все повече и повече домакинства.

Естествено, множеството модели на пазара и различни характеристики правят избора на най-добър овлажнител труден и объркващ.

Какъв овлажнител за въздух да изберем спрямо нуждите и възможностите си?

С това ръководство ще ви запознаем с всички детайли, които трябва да знаете за най-добрите овлажнители за въздух според отзивите и цената им. Макар големия избор, ние успяхме да съставим списък от най-добрите модели спрямо “цена-качество”.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ОВЛАЖНИТЕЛИ ЗА ВЪЗДУХ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за овлажнители за въздух нарасна изключително рязко. За да направим избора ви малко по-лесен, в това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри овлажнители за въздух и ще разгледаме техните предимства и недостатъци.

1. Овлажнител за въздух STAR-LIGHT UHS-5310BL – РЕВЮ

Овлажнител за въздух Star-Light UHS-5310BL

Предимства


 • Качествени датчици за температура и влажност
 • Дистанционно управление
 • Широк набор от функционалности и настройки
 • Голям контейнер за вода – 5.3 л.
 • Безшумна и икономична работа

Недостатъци


 • Гланцово пластмасово покритие, лесно оставящо следи
 • Неоптимизирана функция за топла пара
 • Лоша връзка с дистанционното управление в някои случаи

Проверете Цената

 

Този овлажнител на Star-Light увеличава относителната влажност в помещението с помощта на гореща или студена пара. Препоръчва се за помещения до 45 квадратни метра. Отличава се с модерният си дизайн, пасващ на всякаква декорация.

Лесен за използване със своя LED дисплей със сензорно управление, овлажнителят ви позволява да го настроите според вашите нужди и предпочитания. С таймера му можете да настроите времето за работа на устройството от 1 до 24 часа, в зависимост от нуждата и ситуацията.

Работи тихо и е оборудван с дистанционно управление, с което можете лесно да настроите разстоянието, интензитета на парата, йонизиращата функция, температурата на парата и т.н.

Огромен плюс, който рядко можете да срещнете при овлажнителите за въздух в този ценови диапазон, е капацитетът на резервоара – той е цели 5.3л., което значително намалява нуждата от постоянното следене на нивото на събраната вода.

Минусите на този овлажнител за въздух са свързани с гланцовото му покритие, което лесно се зацапва при пипане. Някои потребители се оплакват и от дистанционното управление, което изисква добро насочване, за да работи акуратно.


2. Овлажнител за въздух LANAFORM NEW VAPOLUX – РЕВЮ

LANAFORM New Vapolux

Предимства


 • Дистанционно управление
 • Безшумна работа
 • Голям контейнер за вода – 4.5 л.

Недостатъци


 • Голям размер на устройството
 • Недостатъчно прецизен сензор за влажност

Проверете Цената

Един от най-добрите овлажнители за въздух със студена пара, който е специално разработен с цел да възстанови здравословното ниво на влажността на въздуха в дома или офиса.

Вентилационната система на този овлажнител разпръсква вода под формата на студена пара като по този начин осигурява желаното ниво на влажност. Разпръскването има три степени на интензитет, подходящи в зависимост от размера на помещението. Някои потребители, обаче, се оплакват от последната степен, която разпръсква малко повече пара, създавайки твърде много влага около самото устройство.

Макар и голям на размери, елегантният му вид, черната гумирана повърхност и LCD екрана със синя светлина го вписват във всяка обстановка.

New Vapolux е един от най-добрите овлажнители за въздух в категорията си, разполагащ с множество функционалости на изключително разумна цена.


3. ROWENTA ULTRA-SONIC HU5220F0 – РЕВЮ

Овлажнител за въздух Rowenta ULTRA SONIC HU5220F0

Предимства


 • Високо ниво на автоматизация на функционалностите
 • Огромен контейнер за вода – 5.9 л.
 • Разтвор за отстраняване на котлен камък
 • Регулируема дифузия на парата
 • Антибактериална защита

Недостатъци


 • Електрически шум при ниски нива на дифузия на парата
 • Труден за почистване

Проверете Цената

 

Rowenta отдавна са доказали, че има защо да са сред лидерите в малките домакински електроуреди. Овлажнителите им за въздух са сред най-добрите на пазара.

Този модел има функцията Auto Comfort, при която нивото на влажност се регулира автоматично според температурата в помещението.

Макар и снабден с 2 разтвора за отстраняване на котлен камък за лесно почистване и дълготрайна производителност, много потребители споделят, че трудно успяват да почистят добре устройството, особено огромният 5.9-литров контейнер за вода, който става тежък, когато се напълни до максимум и е добре да се изхвърля на по-чести интервали.

Една от характеристиките, с които Rowenta се гордеят най-много, е антибактериалната защита на този овлажнител. Според проучвания, тя премахва до 91% от бактериите Escherichia Coli и Staphylococcus Aureus.

Този овлажнител за въздух осигурява оптимални резултати в помещения до 53.6 квадрата и е снабден с 3 скорости на дифузия на парата, които могат да бъдат регулирани според вашите нужди.

Важно е да се спомене, че немалко потребители чуват неприятен електрически фонов шум при използване на 1-во или 2-ро ниво на дифузия. Поради тази причина, нашият съвет е да се ориентирате към този овлажнител, само ако възнамерявате да го ползвате в по-големи помещения.


4. ELDOM NU5 – РЕВЮ

ELDOM NU5

Предимства


 • Голям контейнер за вода – 5.2 л.
 • Безшумна и икономична работа
 • Широк набор от функционалности и настройки
 • Ниска цена

Недостатъци


 • Пластмасов корпус
 • Недостатъчно прецизен сензор за влажност
 • Липса на инструкция за експлоатация на български език

Проверете Цената

Смятаме, че това е един от най-добрите овлажнители за въздух на българския пазар за цената си – той е малък, лек, безшумен и икономичен, и е най-евтиния продукт в нашия списък.

Уредът е снабден с достатъчно голям 5.2-литров резервоар за вода, който му позволява безпроблемна работа до 30 часа. От Eldom са помислили и за полезната функция за автоматично изключване след изчерпване на водата от резервоара.

Естествено, овлажнителят идва и със своите забележки – сред тях е пластмасовия бял корпус, който надали ще може да се впише във всеки един интериор. Никак немалко потребители споделят и за проблеми, свързани с прецизността на сензора за влажност – смята се, че той не е особено чувствителен, но общото мнение, все пак, е че върши добра работа.

Най-странното, обаче, е, че макар и сред най-добрите овлажнители за въздух на българския пазар, продуктът идва без инструкции за експлоатация на български език. Ако можете да преглътнете този пропуск от страна на производителя, то определено имайте предвид този уред – конкуренцията му за тази цена е наистина малка.


5. Ултразвуков овлажнител за въздух BLAUPUNKT AHS601 – РЕВЮ

Ултразвуков овлажнител за въздух Blaupunkt AHS601

Предимства


 • Голям контейнер за вода – 4.5 л.
 • Безшумна и икономична работа
 • Ниска цена

Недостатъци


 • Работи само със студена пара
 • Недостатъчно прецизен сензор за влажност

Проверете Цената

Този ултразвуков овлажнител за въздух от Blaupunkt работи единствено със студена пара – въпреки това уредът е много разумен избор благодарение на ниската си цена, както и тихата му икономична работа.

Дизайнът на овлажнителя е със специфична синя шарка и малко по-нестандартен външен вид спрямо останалите подобни продукти на пазара. Снабден е с контейнер за вода от 4.5 литра, който е напълно достатъчен за почти всички потребители.

Уредът разполага с популярната йонизираща функция за освобождаване на отрицателни кислородни йони, които, според производителите, подобряват качеството на въздуха и спомагат за качеството на съня. Ето защо повечето потребители използват този овлажнител в спалните си.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОВЛАЖНИТЕЛИТЕ ЗА ВЪЗДУХ И КАК РАБОТЯТ ТЕ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОВЛАЖНИТЕЛИТЕ ЗА ВЪЗДУХ И КАК РАБОТЯТ ТЕОвлажнителите за въздух са малки до средни по размер електрически уреди, които работят непрекъснато, за да поддържат комфортна атмосфера в помещенията с необходимото здравословно ниво на влажност. Това ниво може да се регулира ръчно от потребителя или автоматично от самия овлажнител (ако има такава функционалност).

Принципът на работа на овлажнителите за въздух се основава на изпаряването на водата. Различните видове овлажнители могат да изпаряват студена и/или топла вода. Повечето овлажнители (като тези в класацията ни) не само хидратират, но и ароматизират въздуха.

Този тип домашни електроуреди стана изключително популярен в американските и европейските домакинства през изминалото десетилетие и все повече и повече хора започват да оценяват здравословните предимства, за които допринасят овлажнителите за въздух.

ВИДОВЕ ОВЛАЖНИТЕЛИ ЗА ВЪЗДУХ – ОСНОВНИ РАЗЛИКИ

Пазарът предлага множество различни видове овлажнители със семпли и модерни дизайни, евтини и достъпни, и скъпи и луксозни, с повече функционалности или по-базови.

Това какъв овлажнител за въздух да изберем зависи от личните ни предпочитания, финансовата възможност и характеристиките на помещението, в което ще ги използваме. Познаването на видовете овлажнители ще ви помогне да направите рационално и информирано решение преди покупката.

Овлажнител с топла пара

Този вид овлажнители работят с нагряващ компонент, в който се поставя вода, която ври и освобождава топла пара във въздуха. Подходящи са за използване през по-студените месеци, главно заради загряващия им ефект.

Предимствата на изпарителните овлажнители са работата им без филтри (водещо до по-малки разходи) и пречистената пара, която се изпуска във въздуха заради кипящата вода. Освен това, повечето от тях имат отделения за поставяне на специални минерални филтри или лекарства, спомагащи за допълнителни ползи за здравето.

Главният недостатък е по-високата консумация на енергия (тъй като водата се загрява, а това изисква повече електричество). Освен това, потребителите трябва да са много внимателни с употребата на този тип овлажнители, тъй като те работят с много гореща вода и съществува риск от изгаряния. Затова не е и препоръчително да има деца около тези уреди.

Овлажнител със студена пара

Тези овлажнители използват принципа на изпарението за освобождаване на студена влага във въздуха. Понеже допринасят с охлаждащ ефект, този тип овлажнители за най-разпространените на пазара.

Овлажнителите със студена пара използват филтър с тампон, който абсорбира водата и вентилатор, който духа сух въздух и изпарява водата във въздуха.

Освен охлаждащият ефект, другата причина за популярността на тези овлажнители е и ниската консумация на електричество, което ги прави икономични и достъпни за повече домакинства.

И все пак, неприятен недостатък при тях са по-високите нива на шум заради вградения вентилатор. Освен това, за оптималното им функциониране, потребителите не трябва да забравят да заменят редовно тампона на филтъра, което усложнява поддръжката им. При нередовна поддръжка, въпросните тампони стават силно податливи на прах и бактерии, които се освобождават във въздуха и обезсмислят работата на овлажнителя.

Ултразвуков овлажнител

Хибрид от двата предишни овлажнителя, ултразвуковите овлажнители произвеждат както топла, така и студена пара.

Тези овлажнителите използват вибриращ пулверизатор, който кара високочестотните звукови вълни да изпращат водната пара във въздуха. Това ги прави и най-тихият вид овлажнители – едно от основните им предимства.

Цената на овлажнителите от този тип, обаче, е значително по-висока, отколкото тези, които работят само със студена или топла вода. Друг недостатък е, че ултразвуковите овлажнители вършат работа само за по-малки помещения – винаги считайте този фактор за това какъв овлажнител за въздух да изберете.

Роторен овлажнител

Крайният ефект на роторните овлажнители е същият като на тези със студена пара. Разликата е, че те използват въртящ се диск (ротор), който освобождава студената вода във въздуха под формата на много малки капчици.

Въпросните ротори действат и като пречистватели на въздуха, тъй като улавят прах и други въздушни замърсители. Това прави ненужно използването на филтри за тях, което ви спестява един разход.

Естествено, въртящият се диск произвежда далеч повече шум от другите видове овлажнители. В по-малки помещения, това често е проблем.

ФАКТОРИ, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ОВЛАЖНИТЕЛ ЗА ВЪЗДУХ?

Цена

Основното правило, че качеството идва с цената, в някои случаи не е вярно. Цените на овлажнителите за въздух варират между 100 и 200 лв. Не препоръчваме по-евтините от 100 лв, тъй като повечето от тях не биха покрили нуждите на масовия потребител. Тези, които са над 200 лв. най-често са продукти на доказани компании с дългогодишен добър имидж на пазара.

Площ на помещението

Площ на помещениетоКакъв овлажнител за въздух да избера?

Преди да стигнете до този въпрос, задайте си няколко по-конкретни въпроса, свързани с помещението, за което смятате да използвате овлажнител.

В спалнята, дневната, или офиса ще използвате уреда? Каква е площта на помещението? Колко често държите отворени вратите?

Всеки един овлажнител за въздух работи най-ефективно, ако работи в подходящ по размер стая.

По-малките, леки и преносими овлажнители са идеални за малки до средни по размер площи (до 50 квадратни метра). Естествено, цената на тези овлажнители за въздух е и по-ниска. Те работят оптимално в маломерни апартаменти, единични стаи или малки офис помещения.

По-големите и тежки овлажнители са проектирани за работа в големи площи – над 50, дори над 100 квадратни метра. В повечето случаи, те се поставят на централна точка, за да покрият максимална площ за работа.

Гаранция

Неписаното правило за всяка една техника, включително и овлажнителите, е да изберете модел, разработен от добре познат производител с отличен имидж, който ще ви гарантира поправка или подмяна в случай на дефекти или неизправност. Да, навярно ще доплатите малко повече, но в повечето случаи ще получите 24-месечна гаранция.

Не забравяйте, че най-надеждните производители обикновено разполагат с дистанционни услуги за своите клиенти – можете да им се обадите или да им пишете по интернет за проблема ви и те ще ви съдействат.

Поддръжка

Лесно ли се почиства овлажнителят? Колко са скъпи филтрите и на какъв период трябва да ги подменяте? 

Никога не подценявайте поддръжката като фактор. Повечето хора предпочитат да закупят по-скъп продукт, но с по-евтина поддръжка. И често това е добър избор.

Като всяка друга техника, дори и най-добрите овлажнители за въздух имат нужда от честа и правилна поддръжка като честото източване на остатъците, измиване, подсушаване и пр. Най-важното нещо, за което трябва да сте сигурни е, че влагата, която устройството освобождава във въздуха, е безопасна и здравословна.

В повечето случаи, по-малките овлажнители са и малко по-лесни за почистване, докато има и овлажнители, които могат и трябва да се поддържат единствено от специалист.

Препоръки за оптимални нива на влага в затворени помещения

Можете да използвате долната таблица, за да се ориентирате за максималната влажност на въздуха, която да настроите във вашите затворени помещения.

При по-високи външни температури се препоръчва овлажняване на въздуха не по-високо от 60%.

Външна температура на въздуха

Максимална влажност на въздуха при стайна температура от 20°C

-29°C или по-ниска

до 15%

-29°C до -23°C

до 20%

-23°C до -18°C

до 25%

-18°C до -12°C

до 30%

-12°C до -17°C

до 35%

-7°C до 4°C

до 40%

*Забележка: имайте предвид, че тези стойности варират и от други фактори и не са константни.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Каква е разликата между пречиствателите и овлажнителите?

Основната функция на пречиствателите е почистването на въздуха в затвореното помещение чрез премахване на прахови частици и други замърсители. При повечето пречистватели, въздуха преминава през уреда като замърсителите минават през филтър и остават вътре в пречиствателя. След това, пречистеният въздух се освобождава в помещението.

Важното да се спомене, че пречиствателите не допринасят за промяна на влагата на въздуха.

Овлажнителите, както разбрахме, не почистват въздуха (или не това е основната им функция). Тяхната цел е поддържане на здравословни нива на влажността на въздуха.

2. Можем ли да спим в близост до овлажнител за въздух?

Няма проблем да спим близо до уреда, но, все пак спазвайте дистанция от главата поне от един метър. Не забравяйте, че овлажнителят работи непрекъснато и, макар и тихи, ако се намират точно до вас, навярно ще пречат на тишината и спокойствието ви.

Добър съвет е да прочетете различни мнения за овлажнителя за въздух, който сте си харесали и дори да попитате другите потребители за нивата на шум на уреда.

3. Какви са предимствата на овлажнителите за въздух?

Ако въздухът в помещенията, където прекарвате най-много време е с твърде ниска или твърде висока влага, това може да доведе до алергии, астма или други респираторни заболявания. Овлажнителите за въздух спомагат по-доброто ни здраве чрез регулиране на влажността на помещението, в което се намираме.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ ОВЛАЖНИТЕЛИТЕ ЗА ВЪЗДУХ?

За щастие, все повече и повече хора в днешно време осъзнават, че годишните сезони носят различни климатични условия, които водят до промени и във влажността на въздуха.

Науката е категорична, че влажността на въздуха в помещението, което обитаваме, трябва да е между 40 и 60%.

Ако влажността на въздуха е твърде ниска, това може да доведе до дразнене в гърлото, суха кожа, кашлица и/или затруднено дишане.

При високата влажност на въздуха, пък, се създават условия за разпространението на микроби, бактерии, плесен, прах и гъбички.

Да, овлажнителите за въздух са чудесен начин да се справите с проблемите, свързани с влажността на вашата спалня, всекидневна или офис.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button