Топ 5 най-добри смартфони за 2024

Пазарът на смартфони е сред най-наситените през последното десетилетие. Новите модели стават все повече и повече, технологиите стават все по-усъвършенствани, а изборът – по-труден от всякога.

За да направим процеса за вас малко по-лесен, сме сравнили най-добрите смартфони за 2021 г. и сме разяснили какво е редно да отчетете, купувайки вашия нов мобилен приятел.

Най-добър генерално
5.0 / 5

Свръхпроизводителният процесор, големият AMOLED екран, издръжливата батерия и висококачествените камери са само част от технологичния напредък, който демонстрира бижуто на Samsung за 2021. Най-добрият модел за всичко.

Предимства

 • Елегантен дизайн
 • Дисплей на топ ниво
 • Хардуерен шампион
 • Първокласно решение за няколко години напред
 • Идеален за гейминг и професионално заснемане

Недостатъци

 • Голямо количество функции, които рядко се използват
 • Сред най-скъпите модели на пазара
 • Твърде фин за някои потребители
 • Тежък
Най-добър подгласник
5.0 / 5

Ако искате повече харесвания в социалните мрежи, то това е модела за вас. Макар невероятния детайл, контраст и усещане за живот от камерите, Google услугите вече не са налични, което донякъде ограничава функционалността.

Предимства

 • Най-добрите камери на смартфон
 • Светкавично кабелно и безкабелно зареждане
 • Премиум качество на по-евтина цена от конкурентите

Недостатъци

 • Липса на Google услуги и YouTube приложение
 • Все пак, сред най-скъпите модели на пазара
 • Тежък
Най-добър в ниския клас
4.8 / 5

Години наред популярността на моделите на Xiaomi расте с невиждани темпове. Причината е ясна – те са най-добрия избор за високо качество на разумни цени. А Mi 11 Pro е категорично най-добрият смартфон за цената си.

Предимства

 • Най-добро съотношение цена: качество
 • Подобрен нощен режим на камерата спрямо Mi 10T Pro
 • 108 MP главна камера
 • Най-новото поколение процесор Qualcomm® Snapdragon™ 888

Недостатъци

 • Бързо изчерпваща се батерия
 • Процесорът загрява силно при по-голямо натоварване
 • Без телефото режим на снимане
Най-добър във високия клас
4.9 / 5

Класация за смартфони без присъствието на iPhone е невъзможна. Американските иноватори продължават да главозамайват потребителите с безумна производителност и изящество. Мощност и висок статус – това е iPhone 13 Pro.

Предимства

 • Нова екосистема от аксесоари за лесно закрепване и по-бързо безжично зареждане
 • Нов процесорен чип, разработен от Apple
 • Лидер при производителност
 • Устройство, придаващо висок социален статус

Недостатъци

 • Най-скъпият смартфон на пазара
 • Скъпо обслужване в случай на нужда
 • Без зарядно в комплекта
 • Недобра съвместимост с устройствата от други компании
Най-добър компактен модел
5.0 / 5

Идеалният вариант за феновете на марката, които не търсят топ производителност на всяка цена и имат нужда от нещо по-малко, леко и комфортно. iPhone 13 mini е един чудесен модел за всекидневна употреба.

Предимства

 • Безупречно усещане при работа
 • Много по-достъпна цена
 • Богат избор от персонализация
 • Минималистичен дизайн
 • Лек

Недостатъци

 • Без високочестотно опресняване на дисплея
 • Съвсем леки подобрения спрямо предшественика си
 • Животът на батерията търпи критики

Актуализации на съдържанието:

За нас е важно продуктите, които представяме, да са с най-високо качество и на най-добри цени, затова винаги проверяваме списъците ни и ги актуализираме, ако това е необходимо, за да ви предоставим подбрани опции с най-високо качество.

Ръководство за покупка

Топ 5 най-добри смартфони за 2021-1

 

Закупуването на нов телефон може и да изглежда лесно, но стотиците модели често объркват по-незапознатите потребители. А когато намесим личните предпочитания и нужди, нещата стават още по-заплетени. Някои предпочетат да имат възможно най-големия дисплей заедно с най-модерните спецификации – това са търсачите на най-доброто. Други искат солиден телефон от по-среден клас, който да предоставя всички основни неща (но и да предлага някоя и друга глезотийка).

Целта на това ръководство е да обобщи най-важните параметри, които да вземете под внимание, когато избирате вашия нов смартфон. Да започваме!

Кога е редно да смените телефона си?

С огромното разнообразие от марки и модели смартфони в наши дни, понякога се изкушаваме да сменим устройството си, дори все още да ни върши добра работа. Има обаче и случаи, в които самата джаджа ни дава сигнали, че ѝ е време да се „пенсионира“. Представяме трите най-чести случая, които подтикват потребителите да подменят мобилния си телефон. Преценете дали някой от тях се отнася и за вас и ако да, може би е време и вие да направите следващата крачка.

Сегашният ви смартфон ви създава проблеми

Да, лесно можете да замените счупен дисплей или проблемна батерия, но когато системните подобрения от Apple или Google чувствително намалят производителността на телефона ви, вероятно е дошло времето да го смените. Честите забивания, нуждата от рестартиране, бавното зареждане в приложения, липсата на достатъчно съхранение и др. Също са адекватни показатели, че е време да почнете да се огледате за нещо по-ново.

А ако телефонът ви е толкова стар, че вече не получава дори и актуализации за сигурност, то тогава определено е време да си кажете взаимно сбогом.

Не можете да устоите на новите модели

Ако следите технологичните новини, може би ясно забелязвате как годишните подобрения в технологията на телефона стават все по-малко и по-малко значими. Въпреки всичко, маркетинговите кампании на производителите са достойни за описване в учебник, защото те им носят огромни и растящи продажби. Потребителите искат винаги най-новото, най-модерното, най-бързото, било и то незначително по-добро от предишното. Но, това е човешката природа. Ако прецените, че някое ново подобрение наистина си заслужава инвестирането на голяма сума, действайте.

Операционната система

Без значение от смартфона, сърфирането в мрежата, боравенето с различни приложения, работата с документи и електронна поща, и разпускането в социалните мрежи са гарантирани. Но колко лесно и колко бързо ще можете да изпълнявате тези задачи зависи от две неща – първото, както се досещате, е хардуерът вътре в устройството. Второто е операционната система.

Любопитен факт е, че повечето хора се придържат към една и съща операционна система с години и не обичат да експериментират с конкурентните решения. А те са само две. „Войната“ коя от двете е по-добра се води вече над десетилетие и изглежда, че никога няма да приключи.

Android

Ако търсите операционна система, която да не затрудни богатия избор от телефони, няма две мнения по въпроса тук. Android на Google поддържа голямо хардуерно разнообразие от доказани производители на телефони като Google, OnePlus, Samsung, Xiaomi, а доскоро и Huawei.

Операционната система Android е много адаптивна и позволява куп персонализации, което мотивира производителите да разработват свои допълнителни подобрения и настройки към нея. Нещо повече, в днешно време всеки човек ползва поне една от услугите на Google – търсачката, Gmail, Google Maps, Google Drive, YouTube и много др. Е, с операционната система Android вие получавате всичко това още с първоначалното пускане на телефона ви.

Основният недостатък свързан с Android е, че немалко телефони се продават с по-стари версии на операционната система и потребителите не винаги получават най-новите актуализации навреме.

Apple iOS

Кръвният враг на Android. Операционната системе iOS е естествената екосистема за всички устройства на компанията Apple. Интерфейсът на iOS е не само изключително минималистичен, но и е интуитивен за овладяване, и гарантира светкавичен достъп до музика, видеоклипове, игри и всякакво друго съдържание. Тъй като е специално разработена от Apple и се използва само в техните продукти, iOS е съвършено интегрирана с всичко, което притежавате от Apple. Боравенето с тази операционна система е винаги гладко, безпроблемно, светкавично бързо. Чувството е, че iOS в един момент става част от вас. В това отношение може би наистина конкуренция няма.

Макар и да предлага абсолютно същите функционалности като Android, големият плюс на iOS, а именно – свързаността, представлява и неговия най-голям минус. Ако си закупите iPhone, но лаптопа ви е различен от MacBook – ще имате проблем. Ако си закупите iPhone, но слушалките ви са различни от AirPods – ще имате проблем. Примерите продължават.

Съветваме ви да ползвате iOS, само, ако сте напълно интегрирани с цялата Apple екосистема. Така ще изпитате пълното удоволствие от боравенето с тази операционна система.

Най-важните функционалности

Най-важните функционалности

Цената на смартфоните е висока не заради обикновеното извършване на обаждания, а заради това, че в тях са интегрирани множество технологии, които ви помагат да бъдете по-информирани, защитени, креативни, продуктивни и ефективни.

Нека разгледаме най-важните функционалности, когато избирате вашия нов смартфон.

Биометрични данни

Биометрията в най-добрите смартфони за 2021 използва една или повече уникални физически характеристики – пръстови отпечатъци, лицево разпознаване, гласове, сканиране на ириса и др. с една главна цел – идентифициране и разпознаване на хора. В случай, че загубите телефона си или той бъде откраднат, ще бъде много по-трудно вашите данни от смартфона да станат достъпни, ако е необходимо да се сканира вашия пръст или да се разпознае лицето ви. 

Биометричната технология работи чрез сензори, които след сканиране превръщат информацията в цифрови данни. След като скенерът регистрира вашия пръстов отпечатък, например, можете да използвате пръста си като „парола“ за отключване на телефона или за специфични и избрани от вас апликации като онлайн банкирането ви, социалната ви мрежа и т.н.

Камера

Смартфони без биометрични данни съществуват и днес, но смартфони без камери никога е нямало и няма и да има. Въпреки че камерите на смартфоните все още не са толкова добри, колкото самостоятелните апарати, те изминаха дълъг път и за нетренираното око става все по-трудно да разграничи професионалната снимка от тази, направена със смартфон.

А какво да кажем за функционалността на самите камери – започвайки от десетките настройки на различните камери и обективи като ултрашироко снимане, макро снимане, телефото и др., та чак до специалните портретни режими и филтри, които превръщат скучното небе в природен шедьовър, подобен на Северното сияние.

Видео заснемането също става все по-професионално. Кадрите, които можете да заснемете с едно малко устройство в джоба ви са с кристално добро качество, без трептене и с наситен цвят и детайл.

Безжично зареждане

Не знаем за вас, но ние определено не сме любители на дългите кабели, които се оплитат и накъсват. За щастие вече има решение – безжичното зареждане. То работи много просто – поставяте телефона на специална подложка или докинг станция и телефона ви започва да се зарежда. Естествено, това е нова технология и се предлага само при премиум смартфоните на висока цена.

Редно е да знете, че някои телефони и зарядни устройства са по-бързи от други. И докато по-голямата част от смартфоните работят с Qi зарядни устройства, само част от тях са съвместими с наистина бързо зареждане.

Място за съхранение

Казано накратко, мястото за съхранение определя колко на брой и на размер файлове можете да държите на телефона ви. Тук говорим за снимки, видеа, документи, музика и пр. Естествено, колкото по-голямо е мястото за съхранение, толкова повече от въпросните можете да държите, без да се налага след време да триете стари файлове, за да можете да запаметите по-новите.

Съветваме ви да използвате колкото се може повече опции за съхранение върху облак (т.нар. cloud storage), за да имате винаги свободно място на телефона. Вече можете да слушате музика и да гледате филми от стрийминг платформи като Spotify, Netflix и YouTube, така че няма нужда да запаметявате излишна информация върху паметта на устройството ви. За съхранение на данни са много добри облачните услуги на Google и Microsoft като Google Drive и OneDrive.

Дисплей

Без съмнение един от най-важните компоненти на един телефон. Дисплеят е това, което разграничава евтиния модел от висококачествения. Без значение дали го използвате за визуализация на видео и снимки, или играете игри, дисплеят на вашия телефон е това, което в крайна сметка носи насладата за очите ви.

Размер на дисплея

Ако играете много игри и гледате филми на телефона си, тогава по-голям дисплей следва да ви върши по-добра работа. Дисплеите на телефоните варират от около 5 инча до около 6,8 инча. По-малките дисплеи осигуряват по-лесно боравене с една ръка и заемат по-малко място в джоба ви. По-големите дисплеи предлагат пълна визуализация на даден уебсайт без да трябва да мърдате пръстта си наляво-надясно, за да го разгледате в детайли.

Докато малките дисплеи бяха на почит преди години, днес колкото по-голям е, толкова по-добре. Това е и една от отличаващите черти на т.нар. флагмани (премиум телефоните) – всички те имат огромни дисплеи, които предоставят безупречно качество на картината.

Вид на дисплея

Макар и всички от тях да предлагат ясна и контрасна визуализация, все пак е добре да познавате основните разлики между различните видове дисплеи. Ето ги и тях:

 • LED – LED дисплеите предлагат ярко изображение с живи цветове. Те не могат да предложат същите нива на дълбок черен цвят като OLED дисплеите понеже имат подсветка и нямат контрол върху отделните пиксели. В бъдеще това може да се промени с технологии като Mini-LED и Micro-LED – те са все още в начален етап, но си заслужава да се следи прогреса им.
 • OLED – OLED дисплеите предлагат осезаемо по-дълбоки нива на черното от LED дисплеите, защото могат да контролират всеки пиксел, изключвайки пикселите, когато се появи черен цвят в изображението. Това помага на OLED дисплеите и да пестят енергия.
 • AMOLEDAMOLED дисплеите са много сходни с OLED, но те разполагат с активна матрица за управление на светодиодите – това води до по-бърза честота на опресняване и по-прецизен контрол на цветовете.

Резолюция

Резолюцията на дисплея представлява броя пиксели, които съставляват един дисплей. Повечето пиксели осигуряват по-детайлно изображение, въпреки че и един дисплей с по-висока разделителна способност черпи и повече енергия от батерията.

Телефоните от висок клас вървят най-често с 1440p дисплеи. Те са по-познати и като FullHD дисплеи. Качеството им е достатъчно добро спрямо стандартите днес. Естествено, има и модели с 4K дисплеи, но мненията за смартфоните с такива екрани са полярни, тъй като все още няма толкова налично 4K съдържание, а и то черпи огромен ресурс от батерията на телефона.

Смартфоните от нисък клас често се предлагат с 720p дисплеи. Бихме препоръчали да не купувате телефон с резолюция по-ниска от тази.

Камера

Следващото нещо в нашето ръководство за закупуване на смартфон, за което определено трябва да се запознаете, е камерата. В днешно време качеството на камерата става все по-важно, тъй като хората използват телефоните си за все повече и повече заснемания на лични моменти, било то чрез снимка или видео. Има спецификации, които могат да ви подскажат дали качеството на продукцията от камерата ще покрие стандартите ви или не.

Вид

Премиум смартфоните идват с поне няколко камери. Преди години те бяха 2-3, сега стигат до 4-5. Една от тях почти винаги е стандартната широкоъгълна камера. Все повече нови модели предлагат и ултраширокоъгълна камера, която може да заснеме изображение с изключително голям ъгъл на заснемане. Другата често срещана камера е телефото камерата, с която можете да приближавате даден кадър, без да губите от качеството. Преценете добре и прочетете множество мнения за смартфоните с конкретни камери, за да знаете дали ще ги използвате или просто ще доплатите повече за есктра, от която няма да имате нужда.

Мегапиксели

Спецификацията, която непрофесионалистите все още не могат да разберат правилно. Броят на мегапикселите се отнася до разделителната способност на камерата. Един мегапиксел се отнася до един милион пиксела. С други думи, една 24-мегапикселова камера може да заснеме изображение с 24 милиона пиксела. Понякога обаче камерите всъщност не произвеждат изображение с толкова много пиксели – често те просто използват тази информация, за да създадат крайното изображение, което виждате. 

Повечето мегапиксели не гарантират по-качествената снимка или видео.

Като цяло не си струва да се тревожите твърде много за това колко мегапиксела е камерата на смартфона, защото има нещо по-важно от тях. Това е блендата.

Бленда

Блендата се измерва в т.нар. f-стъпки, които представляват съотношение на фокусното разстояние, разделено на размера на отвора на камерата. Колкото по-малко е числото, толкова повече светлина може да пропусне камерата. Повечето светлина значи по-добър детайл, яркост, острота и качество.

Определено ви съветваме да се запознаете с потребителските мнения за конкретен смартфон и за блендата на камерата му, защото това е по-важно, отколкото нейните мегапиксели.

Мрежова свързаност

Мрежова свързаност

 

Мрежовата свързаност на един смартфон осигурява по-бърз интернет и светкавична комуникация. В момента сме в разгара на внедряването на 5G технологията, който ще предложи скорост, за която дори не можехме да мечтаем преди едва няколко години. 

Щом сте решили да закупувате нов телефон, то се възползвайте максимално от развитието на мрежовата свързаност и потърсете модел, предлагащ 5G. Естествено, редно е да се обърнете към вашия оператор, за да проверите и неговите мрежи. Не би било приятно да си купите телефон с 5G, а районът, в който живеете все още да няма покритие за тази мрежа.

Най-добрите брандове смартфони

Макар и на пазара да се конкурират десетки производители, впечатление правят няколко имена. Ние съветваме потребителите да не правят компромис с бранда, защото той гарантира не само качеството на изработка, вниманието към детайла и потребителското изживяване, но и индивидуално обслужване, и надеждна гаранция.

Samsung 

Южнокорейският технологичен гигант от дълги години води борба за надмощие на пазара с големия си конкурент – Apple. Моделите на Samsung са последен писък на технологията и са известни с чудовищната производителност, живите дисплеи и стилния дизайн.

Huawei 

Макар и леко отстъпвайки позиция през последната година-две (главно поради политически причини), Huawei са световноизвестни с недосегаемите си камери. Китайският производител е любимец на влогъри и инфлуенсъри по цял свят, понеже осигурява професионално качество за любители.

Xiaomi 

Когато китайския производител навлезе в този висококонкурентен пазар преди няколко години, имаше много песимисти. Високите амбиции на Xiaomi не се връзваха с бюджетните им решения. Днес Xiaomi са вече сред утвърдените лидери в сегмента смартфони, предлагайки безкомпромисни модели на по-ниски цени от конкурентите и дори задминавайки по продажби не кой да е, а именно…

Apple 

Всяко едно нещо си има своето начало. За смартфоните, началото беше Apple. Революцията, която iPhone донесе на този пазар, превърна американците в най-голятата публично търгувана компания в света и циментира лидерското им място за десетилетия напред. И до днес, iPhone е символ на мощ, свобода и статут.

Заключение

Макар и да ни беше много трудно да класираме най-добрите смартфони за 2021, вярваме, че го направихме успешно. Използвайте и споделяйте това ръководство с ваши близки, за да можете да се отърсите от субективните мнения за смартфоните и да се спрете на модел, създаден за вашите конкретни нужди и предпочитания.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button