Топ 5 най-добрите фитнес гривни

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
XIAOMI MI BAND 4
4.8
2 от 5
HUAWEI BAND 4
4.8
3 от 5
XIAOMI MI BAND 5
4.7
4 от 5
HONOR BAND 5
4.6
5 от 5
SMART Q-BAND Q68
4.6

Знаете ли, че повечето световни здравни организации препоръчват извървяване на минимум 10 000 крачки на ден и дори това те отбелязват като “лека физическа активност”?

А знаете ли, че над 50% от населението в България не извървява дори и половината на това?

Да, технологиите наистина завладяха ежедневието ни и го подчиниха на едно място. Въпреки това, днес има достатъчно умни малки устройства, които обръщат голямо внимание на физическото ни състояние и активност.

Щом четете тази статия, вие вече сте една крачка напред спрямо голяма част от населението и сте се замислил за вашето здравословно състояние. Поздравления!

Фитнес гривните са страхотни, леки и ергономични смарт устройства, които ще ви подтикнат да станете от дивана и да се насладите на прекрасния ден навън.

Време е да разберете коя е най-добрата спортна гривна за вас!

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ФИТНЕС ГРИВНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

Само за няколко години българския пазар за спортни гривни и фитнес часовници набра големи темпове в развитието си. В това ръководство представяме нашите Топ 5 избора за най-добри фитнес гривни и ще разгледаме обективно нещата у тях, които веднага ни грабнаха, както и тези, към които имаме някои забележки.

1. Фитнес гривна XIAOMI MI BAND 4 – РЕВЮ

XIAOMI MI BAND 4

Предимства


 • Лека и ергономична
 • Ярък и цветен AMOLED дисплей
 • Огромен набор от функционалности
 • До 20 дни издръжливост на батерията
 • Водоустойчивост до 50 м.

Недостатъци


 • Малко по-висока цена спрямо други модели от същия клас
 • Непрецизна в измерването на крачки и пулс
 • Невъзможност за зареждане без махане на каишката

Проверете Цената

Като големи фенове на цялата продуктова гама на китайския технологичен производител, подкрепяме с две ръце фитнес леката и ергономична гривна Mi Band 4, която е супер избор за вашата първа спортна гривна.

Влюбваме се в това малко устройство още щом го погледнем – то има модерен минималистичен дизайн с ярък и цветен с цветен AMOLED дисплей. Впечатление правят и каишките, които са лесно сменяеми като Xiaomi предлага 5 различни цвята. Жалко, обаче, че трябва всеки път да се махат, за да зареждаме фитнес гривната. Пропуск в дизайна…

Но какво да кажем за функционалностите – водоустойчивост, следене на съня, на изгорените калории, на сърдечния пулс, аларма, напомняния за неактивност и още много др. Длъжни сме, обаче, да отчетем, че точността на измерванията (особено на крачките и пулса) ни се видяха не особено прецизни – мнение, споделено и от други ползватели на Mi Band 4.

Макар и на малко по-висока цена и с някои дребни минуси, тази гривна дава функционалности и удобства, за които може би дори не сте се и замисляли.


2. HUAWEI BAND 4 – РЕВЮ

HUAWEI BAND 4

Предимства


 • Модерен дизайн – за мъже и дами
 • AI алгоритъм за следене на сърдечния пулс
 • Издръжливост и бързо зареждане на батерията

Недостатъци


 • Без AMOLED дисплей

Проверете Цената

Huawei Band 4 е спортна гривна с модерен дизайн и три опции в цветово отношение, което я прави подходяща за всеки пол. Тя е с правоъгълен TFT дисплей с резолюция от 160 x 80 пиксела, който, обаче, създава известни проблеми с видимостта при силно слънце навън.

Въпреки това, Huawei са оборудвали гривната си с множество функции и модерни AI технологии – на практика – всичко, което предлагат фитнес гривните от този достъпен ценови клас. Добавяме и страхотната батерия, която лесно издържа над 2 седмици, а има нужда от едва 2 часа до пълно зареждане и получавате един завършен съюзник за активното ви ежедневие.


3. XIAOMI MI BAND 5 – РЕВЮ

XIAOMI MI BAND 5

Предимства


 • Лека и ергономична
 • Голям и ярък AMOLED дисплей
 • Огромен набор от функционалности и персонализация
 • 11 режима на тренировка
 • Страхотно съотношение “цена:качество”

Недостатъци


 • Непрецизна в измерването на крачки и пулс
 • Без NFC функционалност

Проверете Цената

Вземете Xiaomi Mi Band 4 (по-горе в класацията) и направете още подобрения – това е Mi Band 5.

Какво се е подобрило в сравнение с предишната версия? 

Цветният AMOLED дисплей е малко по-голям като размер и с по-добра разделителна способност, както и подобрено ниво на яркостта. Новата фитнес гривна на Xiaomi вече проследява цели 11 различни режима на тренировка.

Батерията все още е страхотна и може спокойно да издържи 15-20 дни. Взимайки предвид и огромния набор от функционалности и персонализация чрез приложението Mi Fit, получаваме един страхотен продукт на много достъпна цена.

Въпреки това, обаче, проблемите с непрецизността в измерването на крачките и сърдечния пулс сякаш не са коригирани. Предвид и десетките функционалности, щеше да бъде страхотно да видим и NFC свързаност, но може би ще трябва да почакаме за това в следващите поколения от бранда.


4. Фитнес гривна HONOR BAND 5 – РЕВЮ

HONOR BAND 5

Предимства


 • AI алгоритми за прецизно разчитане на сърдечната дейност
 • Голям AMOLED сензорен дисплей
 • Прецизно функциониращ SpO2 мониторинг

Недостатъци


 • Необходимост от ъпдейт на фърмуера, за да се покажат някои функции
 • Обажданията могат да се приемат, но не и да се отхвърлят

Проверете Цената

Honor Band 5 е красива и елегантна спортна гривна с възможност за избор на няколко вида каишки спрямо индивидуалните вкусове. Със сигурност най-много ни допадна прецизно функциониращата функция за следене на сатурацията на кислород в кръвта, познато още като SpO2. Сравнително издръжливата батерия и големия AMOLED дисплей, както и модерните технологични AI решения за мониторинг на сърдечната честота правят това навярно непознато за някои устройство доста разумно решение, в крайна сметка.

Гривната наистина няма сериозни минуси – направи ни впечатление, обаче, че странно или не, входящите обаждания могат да бъдат само приемани, но не и отхвърляни. С други думи, ако свържем фитнес гривната с телефона си (както се очаква да направим), ще трябва да работим от телефона, ако трябва да затворим входящо обаждане.

Редно е и да отбележим, че при покупка трябва задължително да проверим версията на фърмуера и да се уверим, че използваме най-новата такава, за да сме сигурни, че имаме достъп до пълния набор от функционалности.

Абстрахираме се от тези по-скоро нефункционални минуси – тази гривна определено заслужава вниманието ви.


5. SMART Q-BAND Q68 – РЕВЮ

SMART Q-BAND Q68

Предимства


 • Топ цена
 • Голям и ярък OLED дисплей

Недостатъци


 • Трудна за слагане на ръката
 • Неиздръжлива и бавна за зареждане батерия
 • Забележки към прецизността на сензорните измервания
 • Неводоустойчива

Проверете Цената

Включваме Q-Band Q68 в класацията, тъй като много потребители споделят нуждата единствено от базова смарт фитнес гривна на максимално добра цена и с голям, ярък и отчетлив дисплей (който в случая е страхотен OLED).

Има, обаче, някои минуси, за които трябва да сме обективни. На първо място, потребители масово споделят трудното слагане на гривната на ръката. И макар и това да не е кой знае какъв минус за някои, следващия вече е по-сериозен – спортната гривна е устойчива единствено на влага и водни пръски, но не се препоръчва при плуване, т.е. не е водоустойчива

Разочарование води и батерията, която издържа едва няколко дни, което не е в съответствие с 15-те дни, които производителят от Тайван обещава. Сензорите също не впечатляват, така както тези на спортните гривни от по-висок клас. Затова, отново, препоръчваме тази фитнес гривна само ако търсите базова функционалност на най-ниска цена. Спортната гривна Q-Band Q68 е най-добра в това!


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФИТНЕС ГРИВНИТЕ И КАК РАБОТЯТ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФИТНЕС ГРИВНИТЕ?Ако преди десетилетие за измерването на повечето физически показатели ни бяха нужни различни скъпи медицински уреди, то днес вече съществуват модерни технологични решения под формата на миниатюрни електронни устройства, познати като фитнес (или спортни) гривни.

На практика, всяка фитнес гривна използва вградени сензори, с които следи движенията и биомаркерите ви. Повечето от тях се свързват и синхронизират безжично с компютър или телефон – по този начин те съхраняват измерените данни през деня и ви позволяват да си водите отчетност.

Функционалностите и тяхната прецизност зависи в голяма степен от класа на фитнес гривната. И все пак, повечето видове физическа активност, които всяка гривна измерва са броене на крачки, мониторинг на съня и сърдечния пулс. По-новите и скъпи модели поддържат и мониторинг на телесната температура и дори нивата ни на изпотяване.

Реално всяка фитнес гривна има вграден акселерометър, който да следи направените стъпки, както и други движения. Не на последно място, повечето фитнес гривни предлагат и стандартните за смарт часовници функции, но затова по-долу.

ФИТНЕС ГРИВНИ С/У СМАРТ ЧАСОВНИЦИ – КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ?

Накратко, смарт часовниците могат да действат като фитнес гривни, но фитнес гривните са далеч по-фокусирани върху следенено на физическата активност.

Много от хората, които практикуват редовен джогинг предпочитат смарт часовниците, тъй като техните крачкомери могат да се свържат с GPS и по-точно да отчетат изминато разстояние и изгорени калории. Естествено, има други физически дисциплини, където лекотата на фитнес часовниците е предпочитана.

В таблицата по-долу представяме основните разлики между двата типа устройства:

Смарт часовници Фитнес гривни
Гласов асистент (Siri, Bixby, Google Assistant) Не предлагат гласови асистенти
Пълна свързаност с телефона и GPS По-лоша свързаност и честа липса на GPS
Тежки и обемисти Леки и ергономични
Висока цена Изключително достъпни
По-кратък живот на батерията Дълъг живот на батерията

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ФИТНЕС ГРИВНИТЕ

Повечето спортни гривни имат следните функции:

Педометър (брояч на извървени крачки)

Вървенето е най-щадящият начин за поддържане на добър физически тонус. А когато имате възможността да следите извървените ви крачки, можете да добиете представа дали вървите достатъчно много и достатъчно често.

Ако искате да сте максимално точни в това отношение, обаче, най-точният начин е фитнес гривната да има както акселерометър, така и GPS. Имайте предвид, обаче, че фитнес часовниците с GPS често са и по-скъпи.

Следене на сърдечната честота

Следенето на сърдечния пулс се извършва чрез специален интегриран във фитнес гривната сензор. Чрез тази функционалност имате възможността да проверявате дали се натоварвате достатъчно или пък прекалено много и да поддържате сърдечния ритъм в умерени, здравословни норми.

Сензорите за пулс могат да се различават драстично при различните модели фитнес гривни, особено в различните класове устройства. Някои спортни гривни измерват непрекъснато сърдечния ритъм. Други – когато им бъде зададено. Понякога сензорът е един, понякога са два, три или повече.

Сензорите за сърдечния пулс са едни от най-критикуваните функционалности на фитнес гривните. Много често потребителите остават разочаровани, тъй като установяват, че могат да сложат гривните на неодушевени предмети и устройството да отчете пулс. Затова ви съветваме да проучите добре тази функционалност на модела, на който сте се спрели, за да сте сигурни в акуратността, която ще получите.

Барометър

Барометрите на фитнес гривните показват полезна информация за височината при изкачване на стълби.

Те са полезно допълнение към крачкомера, особено и за хората, които предпочитат да извършват физическата си дейност чрез бягане и джогинг.

Брояч на изгорени калории:

Брояч на изгорени калорииПочти всички фитнес гривни изчисляват и изгорените калории. Много често това се извършва чрез използване на сензора за сърдечен ритъм.

Някои спортни гривни използват собствени алгоритми (математически формули) за изчисляване на изгорените калории – въз основа на направените стъпки, изкачените етажи и цялостната физическа активност. Изисква се въвеждане на вашия пол, години, ръст, тегло и пр.

Съветваме ви да НЕ вземате показаните изгорени калории за чиста монета. Не забравяйте, че получените числа са базирани на осреднени формули и могат да варират изключително при различните индивиди. Ако желаете да постигнете калориен дефицит и да свалите килограми трябва да направите проблеми и в качеството на вашата диета.

Следене на съня

Все повече и повече фитнес гривни могат да следят продължителността на съня и неговото качество – отново благодарение на акселерометъра и сензора за сърдечен ритъм.

С информацията, която гривните събират по време на сън при събуждане можете да видите колко време сте спали и какво е било качеството на съня ви. Естествено, трябва да се досетите, че най-евтините фитнес гривни надали ще покажат възможност най-точната информация за това. Проучете специално отзивите на останалите потребители, за да сте сигурни, че избраното от вас устройство може да следи надеждно вашия сън.

ВАЖНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ФИТНЕС ГРИВНИТЕ, НА КОИТО ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ

Водоустойчивост

Нашият съвет е винаги да търсите водоустойчиви модели, защото никога не знаете в каква ситуация ще попаднете, особено на открито.

Проучете добре детайлите по водоустойчивостта, тъй като някои фитнес гривни са устойчиви единствено на единични капки или водни пръски, но не и не пълно потапяне под вода.

Водоустойчивостта ви дава спокойствието, че фитнес гривната може да остане на ръката ви за дълго време и така да следите непрекъснато вашите физически параметри.

Съвместимост с приложения

Съвместимостта и синхронизацията вече са абсолютно задължителни за всички технологични джаджи. Изключение не правят и фитнес гривните.

Съветваме ви да се насочите към модели, които имат специално разработени мобилни приложения, които придават завършен вид при употребата на устройството.

Допълнителна съвместимост с Windows или macOS е допълнителен плюс, но не е и задължителен (освен, ако не прекарвате повече време пред компютъра, отколкото пред телефона).

Живот на батерията

Всички фитнес гривни имат вградени презареждаеми батерии.

В зависимост от функционалностите на спортната гривна, животът на батерията варира от няколко дни до няколко седмици. Моделите с цветни и големи дисплей, както и тези с повече различни сензори ще трябва, логично, да бъдат зареждани на по-чести интервали.

Нашето предпочитание са устройства, които имат много добре работещи функционалности, които изискват по-често зареждане, тъй като, в повечето случаи, то става в рамките на 2-3 часа.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Струват ли си парите евтините спортни гривни?

Цената на фитнес гривните се определя от това какви вградени функции имат те, а те, от своя страна, са определящи при нашия избор на марка и модел. Ако не сте активно спортуващи, ще търсите някоя спортна гривна, която е с по-ограничена функционалност и съответно ще струва по-малко.

Но ако сте любители на спорта и не прекарвате много време вкъщи, то тогава ще бъдете и склонни да се разделите с по-голяма сума, за да си закупите гривна, която да предлага широк набор от функции.

Така че изборът на фитнес гривна не трябва да се определя само от цената й, а от това какви спортни цели си поставяте и коя би могла да помогне в тяхното изпълнение. И все пак – никоя фитнес гривна няма да си заслужава парите, ако тя не се използва редовно, затова просто излезте навън и се насладете на движението.

2. Как да преценим точността в измерванията на фитнес гривните?

На пазара вече има все повече и разнообразни марки и модели фитнес гривни, но имаме ли всъщност основа за притеснение дали те ще работят добре и дали можем да се доверим на техните показатели?

Проучванията от последните години показват, че гривните като цяло са надеждни, но никога не трябва да забравяме, че ние също трябва да внимаваме как ги носим. За да отчита правилно една гривна вашия пулс, например, ръцете и тялото ви трябва да са в покой – ако тичате, скачате или размятате ръцете си, вероятността за леки неточности се увеличава.

Друго условие е каишката на гривната да не е прекалено стегната или разхлабена.

Съветваме ви да проверите потребителските отзиви при избор на фитнес гривна, за да сте сигурни, че няма отрицателни мнения за работоспособността на техните сензори.

3. Има ли смисъл от фитнес гривните, ако не сме атлети?

Естествено, че не е задължително да сме атлети, за да се движим ежедневно или да искаме да постигнем по-добра физическа форма.

Голяма част от хората, които си поставят за цел да са активни, се отказват от тази цел само след няколко месеца (а понякога дори и след седмица-две). Носейки фитнес гривна, обаче, ние можем да запазим, а защо не и да увеличим мотивацията и вътрешния си стимул. Тези тракери са чудесен начин да превърнем движението в рутина, която да ни носи не само физически ползи, но и удоволствие.

Много голяма част от гривните имат функция, която ни напомня, че не сме извършили физическото предизвикателство, което сме си поставили за деня, или че не сме ставали от дивана или стола от известно време.

Те подтикват към най-важното – действие!

4. Каква е приблизителната цена на повечето фитнес гривни?

Както можете да се досетите – цената е фактор, определен от имиджа на производителя и функционалността на устройството.

Нашите наблюдения са, че можете да подобрите физическото си здраве и с по-бюджетните модели (под 100 лв.) Щом прогресирате във физическото си занимание, можете да се ориентирате и към по-скъпите гривни (над 150 лв.), които да ви дадат повече информация за вашето представяне.

5. Какви движения засичат спортните гривни?

Всяка една от фитнес гривните на пазара има вградени сензори, които следят движенията ви.

Фитнес гривните с по-базови функции, които са създадени за ежедневна употреба, могат да следят колко крачки правите ежедневно, каква е продължителността на физическото усилие, колко време сте били активни и колко време сте прекарали в покой или не сте били будни.

Спортните гривните, предназначени за активно спортуващите хора, предлагат същите функции, но с по-голяма детайлност – сърдечен ритъм, скорост на дишане, маршрут, скорост на движение, изгорени калории, темпо.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: фитнес гривните не са предназначени само за атлети, а за нашите лични здравословни ползи!

Професионалните атлети имат голям екип от специалисти, които да следят всяко едно отклонение от предварително зададените за спортиста норми. Тъй като обикновения човек не може да си позволи цял екип от хора, които да се грижат за здравето му, ние имаме възможността да го правим сами за себе си.

Чрез фитнес гривните, ние получаваме отчетност, ежедневна мотивация и поставяне на повече и по-високи цели.

Преди да се спрете на конкретен модел, проучите добре факторите преди покупка и вземете рационално и информирано решение. Естествено, добър старт би бил да започнете с някои от моделите в нашата Топ 5 класация.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button