Топ 5 най-добрите прахосмукачки

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Помните ли онези години, в които прахосмукачките бяха тежки, тромави и почистването на дома ви отнемаше много време?

В наши дни, можете да откриете мощни прахосмукачки, с които ще почиствате с лекота. Но каква да изберете? Вертикална, перяща или стандартна? А ползвали ли сте прахосмукачка робот?

Има толкова много фактори при избора на прахосмукачка, че човек наистина може да отдели часове и дни в проучване. Ето затова, днес подготвихме това ревю, в което ще разгледаме най-добрите прахосмукачки на пазара и ще обърнем внимание на най-важните неща при избора на вашия уред.


Cъдържание Отворете

1. Перяща прахосмукачка Bosch BWD421PET- Ревю

Перяща прахосмукачка Bosch BWD421PET

Предимства


 • Подходяща за почистване на козина от домашни любимци
 • Можете да перете дивани, матраци и килими
 • Голям воден резервоар от 5 литра;
 • Дълъг кабел (9 метра)
 • Мощна (2100W)

Недостатъци


 • Сравнително тежка (10,4кг)
 • За прането на дивани и килими се ползват само специални препарати

Проверете Цената

Перящата прахосмукачка на Bosch е първата 3в1, която не само чисти мокри и сухи повърхности, но и помага на собствениците на домашни любимци. Тя може да изпира килими, мека мебел и засмуква течности и чисти всички видове настилки.

Пригодена с турбо четка, която помага за по-добро почистване на килими. Освен това, можете да се грижите за хигиената в леглото с помощта на специалната четка за матраци.

Допълнителните аксесоари за домашни любимци ще ви помогнат за справяне с космите и храната, която се разпилява около купичките им.

Има HEPA филтър, който помага изходящия въздух от прамосмукачката да бъде по-чист. Филтърът се мие, а резервоарът за вода е подвижен и с капацитет от 5 литра.


2. Прахосмукачка с торба Rowenta Compact Power- Ревю

Rowenta Compact Power RO3927EA

Предимства


 • Висок капацитет на съхранение 3 литра
 • Вградена четка easy brush
 • Специална филтърна система от 2 нива, която улавя и най-малките прашни частици
 • Дълъг кабел (8,8 метра)

Недостатъци


 • Липсва възможност за мокро почистване;
 • Приставките за под са неподходящи за почистване на килими и други текстилни повърхности;

Проверете Цената

Прахосмукачката на Rowenta се справя чудесно с почистването на твърди повърхности и прах. С ергономичен дизайн и енергийно-ефективна, тя е изключително лесна за ползване и транспортиране.

За да бъде по-ефективна при почистване на твърди повърхности, прахосмукачката е снабдена с нова и високоефективна четка. Чрез мотора EffiTech можете да почиствате прашни повърхности с нисък разход на енергия по по-ефективен начин.

Прахосмукачката има подобрена система за филтриране в 2 нива. Единият филтър е от пяна, и е разположен в предната част на двигателя, за да може да уловява и най-малките прашни частици. Чрез него въздухът се филтрира до 99,98%  и става по-свеж и по-чист.

Благодарение на специалната технология за филтриране на праха, няма да се наложи изобщо да сменяте филтъра за прах. При почистването се задържат изключително малки прахови частици, които не задръстват филтъра.

Можете да сменяте торбата лесно и бързо, без да вдишвате облаци от прах –  предвиден е специален улей, който се затваря автоматично и не позволява издишването на прах.


3. Прахосмукачка с торба Heinner HVC-MGRY1400-V2 – Ревю

Heinner HVC-MGRY1400-V2

Предимства


 • Висококачествен HEPA 12 филтър за по-чист въздух
 • Автоматично прибиране на кабела
 • Екологично чист и мощен мотор (700W)

Недостатъци


 • Липсва възможност за мокро почистване
 • Сравнително къс кабел (5 метра)

Проверете Цената

Този модел прахосмукачка на Heinner е създадена с висококачествен HEPA 12 филтър, чрез който тя задържа замърсяванията от въздуха. Така осигурява по-свеж и чист въздух в дома.

Можете да почистите целия си дом без да смените текстилната торбичка. Тя е с вместимост от 3 литра, и е за многократна употреба. Освен това, прахосмукачката има екологично чист мотор с мощност от 700W и е от енергиен клас А. Той осигурява високата производителност при засмукване и ниската консумация на енергия.

Само с плъзгането на един бутон можете да контролирате силата на мощността на прахосмукачката. Това е изключително полезно, когато чистите различни видове подове и настилки.

Можете да регулирате и дължината на тръбата, която е телескопична и направена от издръжлив метал. 


4. Прахосмукачка с торба Star-Light ASVS-730R – Ревю

Star-Light ASVS-730R

Предимства


 • HEPA филтър за по-чист и свеж въздух
 • Автоматично прибиране на кабела
 • Мощен мотор от 700W
 • Дълъг кабел (8метра)
 • Желязна регулираща се тръба

Недостатъци


 • Подходяща само за сухо почистване

Проверете Цената

Със силния си мотор от 700W и всмукателна мощност от 200W, прахосмукачката на Starlight се справя отлично с почистването на килими. Има приставка за труднодостъпни места и така, можете да почиствате и ългите. Освен това, се справя идеално и с почистването на твърди повърхности като теракот или плочки.

Прахосмукачката е от енергиен клас А  и е снабдена е с високоефективен HEPA филтър, който улавя дори най-дребните прашни частици като акари и плесени.

За разлика от други модели, тази прахосмукачка има текстилна торба за многократна употреба.

Кабелът е дълъг 8 метра, и се прибира автоматично. Прахосмукачката е тиха (само 75d) и с нея можете да почиствате дори през нощта, ако се наложи. Освен това тя е лека и лесноманеврена.

5. Прахосмукачка без торба Samsung VC07M2110SB – Ревю

Прахосмукачка без торба Samsung VC07M2110SB

Предимства


 • Турбина Anti-Tangle Turbine, за засмукване на коса и косми от любимци
 • Компактна и лека (тежи само 4,3 кг)
 • Желязна регулираща се тръба

Недостатъци


 • Няма HEPA филтър
 • Сравнително къс кабел (6 метра)
 • Капацитетът на кошчето е само 1,5 литра

Проверете Цената

Тази прахосмукачка на Samsung от енергиен клас А и е снабдена с турбина Tanti-Angle Turbine, което позволява заскукването на коса и косми от домашни любимци с лекота. Без повече запушване на тръбата и филтъра!

За разлика от стандартните прахосмукачки, тази няма торба, а Easy Dustbin кошче. То се сваля и почиства лесно, с натискането на само един бутон. Капацитетът на кошчето е 1,5 литра.

 Освен това, тя е изключително лека и компактна (с 22% по-малък размер) и можете да я транспортирате и съхранявате с лекота.

 Почиства всякакви видове повърхности – килими, плочки, теракот и други. Кабелът се прибира автоматично и е с дължина 6 метра. Това е една много тиха прахосмукачка- произведеният шум е едва 80db.  

Какво представлява прахосмукачката и как работи?

Какво представлява прахосмукачката и как работиПрахосмукачките са неизменен помощник при почистването на дома от десетилетия. Чрез тях можем да събираме наслоения прах върху пода, дребни боклуци и дори и козина от домашни любимци. Всички модели имат сходно устройство- имат електродвигател, пречиствател за въздух,  центробежен компресор и аксесоари.

Обикновено тялото е създадено от пластмаса, и е снабдено с гъвкав маркуч и удължаваща се тръба. Стандартните аксесоари включват ролки, четка за килим и приставка за почистване на ълги. Някои прахосмукачки имат така наречените турбо четки, чрез които можем да събираме коса, козина и други трудни за засмукване боклуци.  

Видове прахосмукачки и разликите помежду им

Класическа/стандартна прахосмукачка- тези прахосмукачки се ползват най-често в домакинствата. Подходящи са само за сухо почистване,  и имат различни накрайници за почистване на косми или ъгли. Вече рядко ще намерите прахосмукачка с мощност по-малка от 700W, което означава, че те все пак са достатъчно мощни за да се справят с почистването на дома ви.  

Можете да откриете модели с торби за еднократно ползване или текстилни такива, които са са многократна употреба. Освен това, вече можете да изберете и прахосмукачка с кошче, вместо торба. Те се почистват лесно и бързо, единственият недостатък е по-малкият капацитет за събиране на прах. 

Прахосмукачка робот mini

Прахосмукачка робот– бижуто на последните технологии при прахосмукачките. Те са малки, компактни и чистят вместо вас.  Имат овална форма, работят на батерии и се зареждат на специални станции. Някои прахосмукачки робот могат да бъдат контролирани от разстояние чрез приложение, а други можете да настроите предварително и да почистват по график. Някои могат да работят до цели 150 минути, а средното време за зареждане е 4-5 часа.

Вертикална прахосмукачка –  те са удобни, изключително леки и заемат малко място при съхранение. За разлика от стандартната прахосмукачка, вертикалната е по-лесна за ползване, заради извитата й дръжка. Като главен недостатък можем да посочим по-малкия капацитет за съборане на прах и боклук.

Перяща прахосмукачка miniПеряща прахосмукачка– подходяща както за сухо, така и за мокро почистване. С перящата прахосмукачка можете да изперете килими и всякакви видове мека мебел за изключително кратко време. Имат воден филтър, който се почиства лесно. Повечето модели работят със специални препарати, като потребителите споделиха своето мнение, че с около 100мл, можете спокойно да изперете цял комплект от мека мебел – диван, фотьойли и табуретки. Много хора считат именно този вид за най-добрите прахосмукачки.

Ръчна/акумулаторна прахосмукачка- невероятно полезен малък уред, с който можете да почиствате дребни боклуци с лекота.  Те са малки, компактни и с контейнерче за събиране на боклука. Имат акумулаторна батерия, като средното време за зареждане на този вид прахосмукачка е межу 8 и 15 часа. Средното време за работа на пълна батерия е от 10 до 20 минути. Най-добрите ръчни прахосмукачки могат да работят повече от 20 минути.

Какво да имате предвид, преди да закупите своята прахосмукачка?

Имате ли котка или куче?

Имате ли котка или кучеАко имате домашни любимци като котка или куче, е хубаво да потърсите по-мощна прахосмукачка. Те се справят по-добре с изсмукването на козината и оставят дома ви по-чист. Някои от по-новите модели прахосмукачки имат специални аксесоари за почистване на козина, а други специални филтри, които не се задръстват и така удължават живота на мотора.  

Цената

Цената на прахосмукачката се определя от нейните функции  и приставки. За да изберете най-добрата прахосмукачка за вас, първо обърнете внимание на настилките в дома си. Кое преобладава- текстилна настилка като килими и мокет, или паркет и плочки? Ако имате домашни любимци като кучета или котки, ще ви бъде нужна по-мощна прахосмукачка, която да се справя с козината.

Например, стандартна прахосмукачка с класическата функция сухо почистване и приставки за килим или ълги, ще ви струва между 100 и 200 лв, в зависимост от модела. Можете също да изберете перяща прахосмукачка, с воден филтър и резервоар за около 500-600 лв. А, ако искате, можете да изберете и вертикална прахосмукачка на цена около 200 лв и прахосмукачка робот, която да ви върши добра работа на цени от 400 до 700 лв.

Гаранция

Повечето производители и търговци на прахосмукачки предлагат гаранция от 24 месеца. За да живее по-дълго вашият уред, е хубаво да спазвате препоръките за употреба и поддръжка, защото не всяка щета ще бъде покрита от гаранцията. Препоръчваме ви при проблем, да се свържете директно с търговеца или с производителя, за да може вашият уред да бъде поправен в лицензиран сервиз.

Почистване на пода: килим и дърво

килим и дървоИзберете своята прахосмукачка според преобладаващата настилка в дома си. Ако имате килими или мокет, е хубаво да изберете прахосмукачка с по-висока мощност. Потребителските мнения са в полза на прахосмукачка с мощност от 700W или повече.

Съответно, ако в дома ви преобладава дърво, плочки или теракот, заложете на модел с подходяща приставка. Можете да си закупите и перяща прахосмукачка, с която едновременно ще можете да почиствате от едри боклуци и след това да измиете пода.

Шумът на прахосмукачката

Ако се налага да почиствате с прахосмукачка в по-късните часове, или просто не искате да притеснявате съседите и семейството си, изберете прахосмукачка с по-ниско ниво на шум. Човешкото ухо едва долавя шума от 50db, което означава, че можете спокойно да изберете тиха прахосмукачка с ниво на шум от 50db и 65db.

Често задавани въпроси

1. Има ли безкабелни прахосмукачки?

За щастие на всички домакини, на пазара вече се предлагат и безкабелни прахосмукачки. Те са по-удобни, тъй като нямате ограничение на обхвата и можете да ги ползвате навсякъде. Това са в повечето случаи вертикални прахосмукачки, при които обаче има един минус – малкият капацитет за събиране на боклук и ограничено време на работа.

2. Коя прахосмукачка има най-силното засмукване?

За силно засмукване, ви е нужна мощна прахосмукачка. Такава с мощност около 700W и повече, ще върви чудесна работа. Разбира се, има и много по-силни модели като перящата прахосмукачка на Bosch BWD421PET, която е с мощност от цели 2100W! Определено една от най-добрите прахосмукачки на пазара сега.

3. Коя прахосмукачка е най-добра за килим?

Отново ще кажем, че мощността е най-важна, като освен това имайте предвид приставките и вида на филтрите. В килима, освен прах, се натрупват коса и козина от любимци (ако имате такива). Затова е важно да изберете модел с мощен мотор, висока всмукателна способност и по възможност филтри, които няма да се задръстват. Прахосмукачката без торба на Samsung VC07M2110SB например, има специална Anti-Tangle технология, която не позволява задръстването на мотора и филтрите с косми.

4. Колко е животът на прахосмукачката?

Ако се грижите добре за своята прахосмукачка, почиствате често филтрите и спазвате иструкциите за употреба, можете да ползвате своята прахосмукачка повече от 3 или 4 години.

5. Стандартната прахосмукачка по-добра ли е от прахосмукачката робот?

Стандартната прахосмукачка и прахосмукачката робот все още не са взаимно-заменяеми. Роботът може да е по-малък, маневрен и да чисти вместо нас, но все още не може да замени стандартната прахосмукачка.  С нея можем да достигнем на по-трудните места в дома си, които са недостъпни за робота. Всеки от видовете има своите плюсове, затова ако можете да си позволите, си закупете и двата вида. Така роботът ще ви помага с по-едрите боклуци през седмицата и ще ползвате стандартната прахосмукачка само веднъж седмично.

Обобщение

С развитието на технологиите, ще се появяват още и още иновативни модели прахосмукачки. Някои ще бъдат още по-тихи, а други още по-лесни и приятни за употреба. Със сигурност можем да кажем, че се вълнуваме да видим какво ще донесе бъдещето и как ще се промени начина, по който поддрържаме домовете си. А дотогава, ще продължаваме да създаваме полезно и приятно съдържание за вас.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button