Топ 5 най-добрите Kотли на Пелети

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
BELLA 25 kW
4.9
2 от 5
BURNIT PELL EASY
4.8
4 от 5
BELLA 35 kW
4.6

Ако търсите най-енергийно ефективните котли на биомаса през 2021 г., тогава сте на правилното място.

Намирането на нов котел може да бъде трудно, особено когато искате да сте екологично съзнателни и да обмислите въздействието на отоплението си върху планетата.

За ваше щастие в това ръководство ще разберете кои котли са най-ефективни през 2021г., включително къде можете да ги намерите и ползите от тях. Разбира се, може да откриете информация и за най-добрите бойлери за вашето домакинство на пазара.

Пелетните котли са наистина иновативни устройства, които използват силата на горивния процес, за да захранват радиаторите чрез много горещи изпарения, които пренасят топлината към течна течност.

В повечето случаи тази течност се състои от вода. Както подсказва името, най-добрите котли на пелети се захранват от пелети. Пелетите са дърво, считано за истинско естествено гориво, което се получава от необработена дървесина или целия ствол на дървото, или отпадъците от производството на фабрики и дърводелци.

Топ 5 Най-Добри Котли на Пелети

Котлите на пелети стават все по-популярни през последните години. Всъщност не е трудно да се разбере защо толкова много собственици на жилища решават да инсталират пелетна камина в хола си.

Най-добрите печки на пелети са перфектен брак между старото и новото

1. Компактен пелетен котел BELLA 25 kW – Ревю

Компактен пелетен котел BELLA 25 kW

Предимства


 • Опция Wi-Fi модул, който позволява мониторинг на температурата и управление от разстояние
 • Екологично по-чист вариант на перфектната камина
 • Италиански контролер TIEMME позволява прецизна настройка на горенето и така осигурява високо КПД и свръх икономичност

Недостатъци


 • Най-добрите котли на пелети се нуждаят от повече пространство от газовите или петролните котли, тъй като системата е по-голяма
 • Също така ще ви трябва малко място за съхранение на самото гориво, като бункер или дърво St.

Проверете Цената

Един от най-препоръчваните котли за пелети и сред най-добрите пелетни котли мнения е завладяващото черно BELLA. Оборудван с чекмедже за пепел, седмичен програматор, който ви дава удобството да използвате котела по-лесно, топлообменник с автоматична система за почистване. Снабнед е с предпазен термостат и много полезна предразположеност за външен термостат. За разлика от други котли на пелети BELLA има вграден седмичен хроно термостат, конзола със сензорен екран с нов удобен за потребителя графичен интерфейс. Този котел е пълен с всеки елемент, необходим за оптимално частно и битово отопление.

Всички тези най-добри котли на пелети са в съответствие с европейските стандарти за безопасност и по-специално с UNI EN 303-5 и са класифицирани от световните асоциации за качество с най-висок функционален клас от всички. Успяхме да съберем най-уникалните и истински пелетни котли мнения.

2. Пелетен котел BURNIT PELL EASY – Ревю

BURNIT PELL EASY

Предимства


 • WiFi модул, управление чрез мобилно приложение за Android или iOS
 • Замяната на система за отопление на въглища или електрическа енергия с котел на биомаса може да ви помогне да намалите производството на въглероден диоксид с до 9,5 тона годишно
 • Енергията от биомаса е чудесен начин за изхвърляне на отпадъци от дървесина. Това означава, че системата е още по-устойчива, ако изгаряте собствената си дърва, вместо да я доставяте

Недостатъци


 • От съществено значение е горивото от биомаса да остане сухо, иначе няма да гори ефективно. Поради тази причина условията за съхранение трябва да бъдат добре обмислени.
 • Биомасата се нуждае от малко повече работа от традиционните газови и петролни котли, защото ще трябва непрекъснато да снабдявате системата с пелети или чипс, освен ако не използвате бункер.

Проверете Цената

Това е един от най-добрите котли на пелети, а и изключително лесен за инсталиране и обслужване. Самия котел се управлява чрез микропроцесор. Той има забележителни функции, които позволяват автоматично запалване и пелетоподаване, като така се управлява помпата за отоплителна инсталация. Тя е вградена чрез циркулационна помпа. Също така имате за вашето удобоство, външен термостат и датчик за температурата на изгорелите газове. В един от най-добрите котли за пелети естествено има и вътрешна пелетна горелка, място за пелети и разширен съд. При нужда от почистване, димогарните тръби могат да бъдат изчистени чрез ръчна почистваща система. Със сигурност попада на топ място в нашата класация за най-добри котли на пелети.

3. Котел на пелети Fornello Pellet King 35 KW – Ревю

Котел на пелети Fornello Pellet King 35 KW

Предимства


 • Голям резервоар за вода, морска автономия
 • почистване на димните пътища без демонтиране на корпуса
 • Процесът и ефективността на опазването на околната среда
 • Интелигентен контролер
 • Дистанционно дистанционно управление
 • Генератор на пелети, бункер за пелети, циркулационна помпа и разширителен съд.

Недостатъци


 • Управлява работата на циркулационната помпа на отоплителната система
 • Настройка на степента на горене

Проверете Цената


Котлите за пелети Monobloc имат добри компактни размери, те са лесни за инсталиране и експлоатация. Горивната камера на камината FORNELLO е защитена с голяма повърхностна водна риза за по-голяма ефективност. За отвеждане на димните газове може да се използва изпускателна тръба с диаметър 80 mm и не се изисква класически комин. Не забравяйте да разглобите корпуса.  

 Повишената степен на комфорт се осигурява от автоматична работа и седмично програмиране. По този начин котела може да се включи автоматично, като се програмиран да стартира и спира сам. С помощта на дистанционното управление можете да повишите температурата в помещението, като седите удобно на фотьойла, без да се налага да мърдате.

4. Пелетен котел BELLA 35 kW – Ревю

Пелетен котел BELLA 35 kW

Предимства


 • Доста мощен и може да захрани голям обект с топлина
 • Циркулационна помпа
 • Седмично/Автоматично програмиране
 • 5 етапа на регулиране на скоростта на горене

Недостатъци


 • Предлага се само в черен цвят
 • Резервоара с пелети трябва да се пълни периодично

Проверете Цената

От BELLA, едни от най-добрите производители на пелетни котли може да предложи на клиентите упрвляем и естетически приятен котел, който се захранва от пелети и може да ви даде 32 kW мощност за отопление за вашия дом. Вече утвърден на пазара, тази компания със сигурност създава едни от най-добрите котли на пелети.

Този тип котел може да е най-подходящ за монолит или за парно на пелети къща цени с високи нужди за отопление. Именно затова се препоръчва за площ от 250кв. м. Заедно с котела получавате и дистанционно, с което можете да регулирате температурите. За ваше улеснение, котелът разполага и автматичен контрол на запалване, който можете да нагласите спрямо вашите нужди или график.

5. Котел на пелети Fornello Royal B 25 KW – Ревю

Fornello Royal B 25 KW

Предимства


 • Интелигентен контролер
 • Централен сензор
 • Допълнителни функции и управление на целия котел

Недостатъци


 • Котлите на петли трябва да се почистват редовно, около веднъж седмично. Съвременните модели обаче улесняват процеса или дори автоматично включват функцията, така че изобщо няма да се притеснявате за това.

Проверете Цената

Пелетна електростанция FORNELLO Royal Black 25 kW e оборудвана с циркулационна помпа, разширен съд и предпазен клапан. Тази машина е напълно автоматизирана и предлага дистанционно управление. Имате специален резервоар за пелети, а моноблоковите-пелетни котли имат компактни размери.

Горивната камера на камината е защитена с водна риза за по-голяма ефективност. Изпускателната тръба е с диаметър 80мм и не се изисква класически комин за димните газове. Най-препоръчвани горива са дървените пелети с 6 до 8 мм за предоставяне на екологичен и ефективен процес на горене.

Как работят Котлите на Пелети

Как работят Котлите на ПелетиНай-добрите котлите на пелети работят чрез изгаряна на биологични вещества и отделяне на получената топлина се използва в отоплителни системи. Дървесни пелети, стърготини, тръпи или други биологични материали се подават – автоматично, полуавтоматично или ръчно – в горивната камера, където се запалват. Горещият газ и въздух, произведени от този процес, преминават през димоотвод и след това се подават през топлоогменник, който прехвърля топлината към водата. Тази вода се използва в централната отоплителна система на целия имот. Излишната топлина също се съхранява в термичен резервоар наричан още буферен съд.

5 неща, които трябва да обмислите, преди покупка

За хората любители на всички екологични, самоподдържащи се начини на затопляне, котлите на биомаса се превръщат в задължителен предмет на домакинството. Доброкачественият и като цяло най-добрите котли на петели са компактени, автоматизирани и е много близо до системата за изкопаеми горива. Това означава, че е по-добре за околната среда с почти нулев нетен въглероден отпечатък и те могат да предложат по-ниски текущи разходи.

Прочетете, за да разберете всичко, което трябва да знаете за избора на котел на петли за вашия дом.

1. Имате ли нужда от пелетен котел, а не от електрически?

Икономиката около котлите на биомаса от местния мащаб се промени много през последните години. Цената на дървесните пелети сега е приблизително същата като на природния газ, но капиталовите разходи все пак са значително повече.

Както при всяка отоплителна система, плюсовете и минусите на котлите на биомаса са многобройни, поради което проучихме и разгледахме няколко прегледа на най-добрите котли на дървесни пелети. Котел като котел на дървесни пелети е чудесна алтернатива например на газови котли, електрически комбинирани котли или котли на гориво. Доста по-малък разход и ефикасност на отоплителна система предоставят котлите на биомаса.

2. Цена на Продукта

Като цяло котлите на биомаса са по-евтин вариант в сравнение с други отоплителни системи като петролни или газови. Котелът на биомаса е по-добър по отношение на възможностите за финансиране, разходите за гориво и въздействието върху околната среда.

Цената на най-добрите котли на пелети зависи от следните критерии:

 • вида на котела, който сте избрали
 • вида на горивото
 • размера на съхранението

За да добиете представа, автоматичният захранван пелетен котел струва между 4000 и 10000 лв, включително разходите за монтаж и доставка на котела.

3. Размер, Капацитет и Тегло

Ще ви трябва малко по-голямо пространство в дома ви, за да съхранявате и управлявате котела си на петли. Това може да бъде или голямо сервизно помещение, складово помещение изградено за котела, или част от вашия гараж. Ще ви трябва място и за придвижване около котела ви, така че ще трябва да вземете предвид това в плановете си. Спрямо тегло, трябва да прецените, така че да не се налага да го местите. Повечето котли са с едно и също тегло около 180-300кг.

4. Гаранция

Най-добрите котли на пелети се предлагат с задължителна включена гаранция. Не бихме ви препоръчали да купувате втора ръка петел на котли без гаранция. Стандартната гаранция е 24 месеца, като при някой може да бъде до 60 месеца според цената и качеството. Трябва да сте добре запознати с условията по гаранцията, за да знаете кои проблеми или счупени части биха ви се обещетили.

5. Други фактори

 • Зареждане с гориво на котела

Това е специфично за котела и някои котли могат да имат допълнителни функции, които улесняват този процес. По принцип ще трябва да следите кога нивата на горивото намаляват и да изпразните чувал с пелети в системата. Не е трудно да се извърши тази работа, но е необходимо да има някой наоколо, който да зарежда, когато котелът изисква.

 • Управление на котела

Управлението на вашия котел е много лесно и обяснително и обикновено можете да запазите съществуващите си контроли, ако ви е по-лесно. Може да помислите за инсталиране на допълнителни, специализирани контроли само за вашия котел, като компенсация за времето. Специфичните контроли помагат да направите котела си по-ефективен.

Често Задавни Въпроси

1. Трудно или лесно е да инсталирате пелетен котел?

Простият отговор на този въпрос е, че имате нужда от място. Обикновено един гараж върши работа и може да побере всички части. Ако нямате гараж или подобно пространство за съхранение на цялото оборудване, има други решения, които можете да обмислите. Можете да изберете да изградите централата вътрешно, но да съхранявате горивото отвън, така че да ви трябват само между 6 и 8 квадратни метра вътрешно.

Като алтернатива можете да изградите навес в градината си за цялата система, но допълнителни разходи за вашата система за биомаса биха възникнали поради това, че централата е разположена външно, като подземната топлинна тръба. Друг вариант е да използвате ръчно захранван котел с бункер, който е по-малък (3-5 квадратни метра), но изисква ръчно да го подавате с пелети.

Други елементи на инсталацията също трябва да бъдат взети под внимание. Например ще ви е необходим висок комин без навеси, резервоарът за гориво трябва да бъде лесно достъпен от камиони за доставка и може да помислите за добавяне на резервен котел за изкопаеми горива, в случай че котелът на биомаса не работи.

2. Как да настроя системата за автоматично зареждане?

Системата се настройва изключително лесно като с котела за петли ще получите и наръчник за всички функции. Системата може да бъде настроена от електронното табло на котела, а при други имате опцията да инсталирате приложение, което да управлявате чрез вашият смартфон. Имате различни функции, но най-главната е за настройване на котела за запалване. Също така, можете да настроите котела да се загрява на различни температури в различни части от деня. Интуитивния интерфейс ви ръководство в настройките и ще ви спомогна да регулирате температурата на имота си ежеседмично по автоматичен начин.

3. Кои са най-добрите пелети или дърва за котела?

Има два основни вида гориво; дървесен чипс и дървесни пелети.

Изборът на вид гориво обикновено е решение, което се взема по време на етапите на планиране на отоплителния проект. Логистиката и съхранението на вашето гориво често могат да предскажат кой тип гориво е по-доброто решение.

Дървените стърготини са малки парчета дърво, които са нарязани на размери между 5 мм и 50 мм. За да се получи гориво от дървесен чипс, дърветата се изсипват и отрязъците се нарязват и след това се сушат, докато влагата на стружката отговаря на желаните изисквания.  

Дървесните пелети се състоят от дървени стърготини или фини стърготини от дърво, направени в гранули под налягане. Това свързва материала в цилиндрични форми между 6 мм и 10 мм ширина и 10 мм до 30 мм дължина.

Към дървесни пелети не се добавят изкуствени химикали, но понякога се използва нишесте или царевично брашно за подобряване на стабилността: резултатът е гориво с висока плътност с ниско съдържание на влага, което е по-малко обемисто за транспортиране и съхранение.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Кой е най-добрият котел на петли в момента на пазара и заслужава ли си?

В заключение има много ефективни котли на петели, предлагани от много високо оценени доставчици като BELLA Store и BURNIT.

В момента изкопаемите горива като нефт, въглища и природен газ представляват основните енергийни източници в света. Очаква се обаче, тези източници на енергия да се изчерпят през следващите 40-50 години. Освен това, очакваните екологични щети като глобално затопляне, киселинните дъждове и градският смог, поради производството на емисии от тези източници са изкушили света да се опита да намали въглеродните емисии с 80% и да премине към използване на различни въобновяеми енергийни ресурси, които са по-малко вредни за околната среда, като слънчева енергия, вятър, биомаса и дру. По устойчив начин, биомасата е един от най-ранните източни на енергия с много специфични свойства. В този преглед са проучени няколко аспекта, свързани с изгарянето на биомаса в котли, като състав на биомаса, оценка на по-високата топлинна стойност на биомасата, сравнение с други горива.

Това е основния фактор, заради който много хора предпочитат този вид отоплителна инсталация. Предимствата са много, благодарение на новите технологии управлението на един такъв котел на петели е много по-лесен. Както вече споменахме, имате възможност и за автоматично регулиране на температурат. По този начин спестявате доста, от разход на електричество макар и в началото да ви е нужен капита.

Надяваме се, сравненията и характеристиките на най-добрите котли на петели за отопление в България за 2021, да ви помогнат да изберете или да решите по-какъв начин да се отоплявате занапред. Имайте в предвид, че котелите имат и буферен съд, който предпазва изпускането на топлина и е съхранява.

Оценете тази статия:
Гласувано: 0 Средно: 0

Свързани статии

Back to top button