Най-добрите тенджери под налягане 2024
Темпото на живот става все по-забързано и намирането на време за приготвяне на качествени ястия може да се превърне в предизвикателство. Но само в случай че не притежавате тенджера под налягане! Тези кухненски съдове се радват на нарастваща популярност, тъй като с тях се приготвят сочни и вкусни ястия по-бързо, отколкото с останалите методи за готвене. Освен това те запазват ценните минерали и витамини в продуктите.
Актуализации на съдържанието:
Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.
Ръководство за закупуване на тенджера под налягане
Без съмнение повечето тенджери под налягане работят по сходен начин, но някои са по-добре изработени и са снабдени с допълнителни характеристики, които правят готвенето по-безопасно, по-лесно и по-разнообразно. В това ръководство обхващаме всичко, което трябва да знаете, за да направите информирана покупка.
Видове тенджери под налягане
В зависимост от конструкцията си тенджерите под налягане могат да бъдат разделени на три основни групи. Но без значение кой вид решите да купите, всеки от тях ще работи, използвайки налягането на парата, за да повиши температурата на готвене над точката на кипене.
Тенджера под налягане за котлон
Тенджерите под налягане за котлон изглеждат като обикновените готварски тенджери. Най-често са изработени от алуминий или неръждаема стомана. Тези домакински уреди са с най-достъпни цени, но при тях трябва да наблюдавате температурата на нагряване, за да сте сигурни, че ястието ще се получи в съответствие с Вашите очаквания. Тези тенджери могат да постигнат по-високи нива на налягането, в резултат на което процесът на готвене става по-бърз в сравнение с електрическите модели.
Електрическа тенджера под налягане
Електрическите тенджери под налягане предоставят по-голяма свобода. Нужно е само да изберете желаните настройки за готвене, а уредът ще свърши останалата работа и ще Ви сигнализира, когато ястието е готово. Електрическите модели се изработват в множество различни варианти. Все повече хора предпочитат да използват и други методи за готвене, освен под налягане – да сотират, да готвят на пара или при ниска температура. Някои тенджери под налягане от висок клас мога да се ползват и като уреди за варене на ориз, за приготвяне на кисело мляко или като уред за бавно готвене.
Тенджера под налягане за микровълнова фурна
Тенджеритете под налягане от този тип обикновено са с по-малък размер, отколкото другите два вида, тъй като трябва да се събират в микровълнова фурна. По принцип капацитетът им е най-подходящ за 1-2 души, а за по-голямо семейство вероятно ще се окаже прекалено малък. Моделите за микровълнова фурна обикновено са изработено от силикон. Това ги прави лесни за съхранение и почистване (повечето са подходящи за съдомиялна). Друго предимство е, че необходимите налягане и температура се достигат много бързо в микровълновата фурна, в резултат на което процесът на готвене е свръх бърз.
Как работи тенджерата под налягане
Всички тенджери под налягане имат отделение, което може да бъде запечатано. След като се добавят продуктите и течностите за готвене, капакът се затваря плътно. Така след като процесът на готвене започне и температурата се покачи, парата не може да избяга навън и образува налягане в съда. Колкото по-голямо е налягането, толкова по-висока става температурата на кипене на водата.
Това Ви позволява да готвите на температури над 100 °C, а Вашето ястие става готово по-бързо. Една тенджера под налягане от среден клас може да намали времето за готвене с две-трети в сравнение с конвенционалните методи.
Предимства и недостатъци на тенджерите под налягане
При толкова много модерни готварски уреди, които се състезават помежду си за пространство във Вашата кухня, си струва да претеглите възможните „за“ и „против“ на всеки закупен артикул. Ето и цялостния списък на предимствата, които можете да очаквате от тенджерата под налягане:
- Тенджерите под налягане спестяват огромно количество време, а продуктите са винаги крехки и равномерно сготвени.
- По-краткото време за готвене означава и пестене на енергия. Счита се, че може да спестите до 70% от газта/електричеството, като готвите с тенджера под налягане, в сравнение с традиционното готвене.
- Спестяването на енергия означава и по-ниски сметки. Можете да използвате спестените от готвенето под налягане пари за специалитети и деликатесни храни, например.
- Функциите за безопасност на съвременните уреди за готвене са изпробвани и тествани, следователно не е нужно да се притеснявате от експлозия или че парата може да Ви изгори.
- Тъй като съдът се запечатва плътно, наличните витамини и минерали се запазват по-добре, а ястията са по-питателни. Ако здравословният аспект не Ви интересуват чак толкова, добрата новина е, че плътното затваряне подсилва ароматите и вкусовете.
- Готвенето на по-висока температура унищожава ефективно бактерии и вируси, които може да се намират в храната, и намалява рисковете относно безопасността на храната.
Въпреки това нито един кухненски уред не е перфектен. Помислете и за някои недостатъци, свързани с тенджерите под налягане, преди да направите покупката:
- Няма да можете да опитвате храната или да я овкусявате, докато готвите, затова се настройте за известен период на „опит и грешка”, преди да свикнете със своята тенджера под налягане.
- Не всички видове храни се получават добре в тенджера под налягане. Това важи с пълна сила за някои от моделите тенджери за котлон, при които контролът върху нивото на налягането е ограничен.
- С времето може да имате допълнителни разходи, свързани с Вашата тенджера под налягане, като например за смяна на уплътнението.
- Качествените тенджери под налягане са скъпи уреди. По-евтините модели обикновено не готвят добре и не издържат дълго.
Как да изберете най-добрата тенджера под налягане
Тенджерите под налягане не са сложни уреди, но има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, за да откриете най-добрия модел за Вашата кухня. Те включват капацитет на готвене, качество на конструкцията, степени на готвене и характеристики за безопасност.
Размер
За да прецените необходимия размер на тенджерата, за всеки член от Вашето домакинство трябва да предвидите по 1 л обем. В днешно време повечето хора предпочитат да готвят за няколко дни напред. В такъв случай е добре да предвидете и допълнителен капацитет. Например семейство от 3-4 човека може да се справи отлично с тенджера под налягане от 6-8 л. Това може на пръв поглед да звучи прекалено много, но всъщност се препоръчва да се пълни само ½ до 2/3 от тенджерата под налягане (в зависимост от обработвания продукт). Следователно количеството приготвена храна ще бъде винаги по-малко от общия капацитет на съда.
Материали
Двата най-често използвани материала за изработка на тенджери под налягане са алуминий и неръждаема стомана. Алуминиевите тенджери са по-евтини, но ние Ви препоръчваме да се придържате към неръждаемата стомана. Тя е много по-здрава и ще можете да използвате тенджерата за по-дълъг период от време. Възможно е алуминият да реагира с кисели храни (домати например) и да променя техния вкус.
На готварските съдове от неръждаема стомана ще видите обозначени числа, като 18/10. Първото число описва процента на хром в сплавта, а второ– процента на никела. Колкото по-висока е стойността, толкова Вашият артикул е по-устойчив спрямо ръжда и киселини, така че се целете по-високо. Най-високата степен, използвана при кухненските съдове, е 18/10. Тенджерите от неръждаема стомана често имат на дъното си диск, който включва слой от алуминий за по-добра проводимост.
Множество степени за налягане
Повечето скъпи тенджерите под налягане притежават повече от една степен на температурата. Не Ви препоръчваме да се охарчвате за модел с 8-10 степени, защото най-вероятно толкова много няма да са Ви необходими. Все пак добрата тенджера под налягане трябва да има поне 2-3 степени. По-високото налягане помага за по-бързо готвене, особено когато става въпрос за по-жилави продукти. По-ниската степен за налягане спестява енергия и работи по-добре при подгряването на храната или при по-деликатни продукти, като риба, яйца или листни зеленчуци.
Индикатор на налягането
Индикаторът за налягане показва кога е безопасно да се отвори капакът. Индикаторите може да са различни видове – например щифт, който изскача, или релса. Никога не се опитвайте да отворите устройството, преди да сте проверили индикатора на налягането и да сте се уверили, че е безопасно.
Система за заключване на капака
Модерните тенджери под налягане в повечето случаи имат повече от един механизъм за заключване, за да се гарантира пълната безопасност по време на готвене. Търсете модел със солидна система за заключване на капака, а не такава, която само се завърта на тенджерата.
Клапан за бързо изпускане на пара
Както предполага самото име, тази характеристика позволява бързото изпускане на налягането от съда, след като готвенето приключи. Това означава, че няма да е необходимо да изчаквате тенджерата да изстине и ще можете по-бързо да преминете към следващата фаза – храненето.
Кошница за готвене на пара
Кошниците за готвене на пара са полезни, тъй като предпазват някои продукти (например зеленчуците) от попиването на твърде много вода от дъното на съда. Кошниците с отделения позволяват готвенето на няколко продукта едновременно. Някои тенджери под налягане се предлагат със съвместима кошница за готвене на пара. Все пак можете да използвате всяка една кошница за тази цел, при условие че е изработена от материал, устойчив на топлина, и размерът ѝ е подходящ за тенджерата.
Функция за отложен старт
Повечето тенджери под налягане са с таймер за отложен старт, който Ви дава свободата да избирате кога готвенето да приключи. Някои таймери могат да се настройват за период, по-дълъг от 24 часа, така че дори можете да подготвите необходимите продукти още предишния ден.
Функция за поддържане на топлина
Това е още една характеристика, достъпна само за електрическите тенджери под налягане. След като ястието е готово, уредът ще поддържа по-висока температура, докато отворите капака. Някои модели могат да запазят храната топла до 10 часа.
Автоматично изключване
Автоматичното изключване е характеристика, която осигурява безопасност на електрическите тенджери под налягане с цел превенция от прегряване. Те имат сензори, които ще изключат уреда, ако нещо се обърка и температурата се покачи прекалено много.
Лесна употреба
Готварските тенджерите под налягане за котлон също имат страхотни характеристики. Някои са със сгъваеми дръжки, които улесняват съхранението. Моделите от висок клас имат вградени термометри или няколко нива на налягане, между които да избирате. Има и модели с два клапана – също много полезна характеристика, тъй като, ако един от клапаните се блокира, вторият ще освободи налягането.
Как да използване тенджерата под налягане – съвети и трикове
- Следвайте инструкциите в ръководството и никога не пълнете тенджерата над препоръчителното ниво. Обикновено това означава 1/2 до 2/3 от общия капацитет. Останалото пространство е необходимо, за да се образува налягането.
- Уверете се, че количеството на налятата от Вас течност е спазено. Парата се нуждае от нея, за да се образува и да предотврати евентуално прегаряне.
- Винаги се уверявайте, че капакът е правилно запечатан и клапанът е на правилната позиция, преди да започнете да готвите.
- Когато използвате модел за котлон, най-напред включете на висока температура. След като се достигне нужното ниво на налягане, намалете температурата до най-ниското ниво. Времето за готвене, посочено в рецептите, започва да се изчислява от този момент, така че нагласете съответно таймера.
- След като храната е готова, освободете налягането. Ако Вашият модел е с клапан за бързо изпускане на пара, нужно е само да го отворите. Ако не е, ще трябва да изчакате съдът да се охлади.
- Следвайте препоръките за поддръжка от производителя, като обръщате особено внимание на почистването на клапаните. Сменяйте уплътнението своевременно, когато се износи или се повреди.