Топ 5 най-добри газови котлони за 2024

Най-важният уред във вашата кухня е котлонът, където приготвяте по-голямата част от храната. Ако сериозно се занимавате с готвене, то тогава вече знаете, че газовите котлони са най-подходящи, тъй като ви дават пълен контрол на топлината. Ние свършихме черната работа, като намерихме 5-те най-добри газови котлона на пазара, за да ви помогнем да намерите следващия си кухненски котлон.

Най-добър генерално
4.8 / 5

Този газов плот на Siemens е елегантно проектиран, висококачествен и с 4 котлона. Той има 3 размера на пламъка с перфектно разположени чугунени решетки за всички ваши готварски нужди.

Предимства

 • Красив дизайн
 • Удобен за работа дори с 1 ръка
 • Удобна решетка

Недостатъци

 • Копчетата са твърде близо до огъня
 • Монтажът трябва да бъде много прецизен
Най-добър подгласник
4.7 / 5

Samsung преставя плот с 4 котлона и впечатляващите 8 kW мощност за всички ваши готварски нужди. Оборудван е с грил Endless Design, който ви позволява да премествате съдовете плавно, без да се налага да ги повдигате.

Предимства

 • Лесен за употреба
 • Лесно преместване на съдове
 • Може да се почиства в съдомиялна

Недостатъци

 • Невпечатляващ дизайн
 • Малко пространство за по-големите съдове
 • Не е съвместим с уок тиган
Най-добър в ниския клас
4.5 / 5

Газовият котлон на ниска цена Hansa е с 4 котлона, един от които - за уок. Стъкленият плот е лесен за почистване, а електрическото запалване - надеждно.

Предимства

 • Лесен за почиставне
 • Безопасно и бързо запалване

Недостатъци

 • Неотличаващ се дизайн
 • Малко пространство за по-големите съдове
Най-добър във високия клас
4.9 / 5

Цената на газовия котлон на Bosch е висока, но пък затова разполага с 5 нагревателя. Котлоните FlameSelect задават идеалната температура дори и за най-деликатните храни.

Предимства

 • Прави готвенето забавно
 • Големите горелки създават пространство
 • Красив дизайн

Недостатъци

 • Изисква допълнително място и време за инсталиране
 • Трудно запалване на огъня
Най-добър за малки кухни
4.4 / 5

Този плот с 2 газови котлона Hansa е идеалното решение за малки пространства. Той има лесен за почистване стъклен плот с 2 опции за размера на пламъка.

Предимства

 • Лесен за почистване
 • Ниска цена
 • Чугунени скари за тиган и лесно запалване

Недостатъци

 • Разполага със само 2 котлона
 • Нетолкова висока мощност

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Независимо дали вече сте си купували газов котлон или това е първият ви път, ние внимателно проучихме цените на газовите котлони и качествата им, за да ви помогнем да вземете информирано решение. Вижте кои характеристики и стилове на котлоните са най-подходящи за вашата кухня.

газов котлон цена

Видове кухненски котлони 

Преди да разгледаме газовите котлони, нека първо да разберем кои са основните видове котлони.

Газови

Газовите котлони работят чрез запалване на газ (природен газ, синтетичен, пропан и т.н.) и използване на огнения пламък за директно нагряване на готварските съдове. Ключовите компоненти са системата за запалване и грил-скарите за тигани. Тези котлони са популярни, защото ви дават контрол върху топлината и когато изключите газта, източникът на топлина моментално спира. Изходната мощност се измерва в киловати, а типичната печка с 4 котлона ще използва около 7kW. Колкото по-висок е kW, толкова повече мощност ще произвежда котлонът.

Електрически

Традиционните електрически котлони използват метални намотки, които се нагряват директно от електричество. Тенджерите и тиганите седят точно на тези горещи намотки, които светят в червено когато са нагрети и затоплят директно храната ви. Те са лесни за използване, но не са много ефективни и могат да бъдат трудни за почистване. Те също така остават горещи дълго след като ги изключите, което може да бъде проблем при приготвянето на по-деликатни ястия.

Индукционни

Индукционната технология е по-нова и при нея се използва магнитно поле за директно нагряване на желязното дъно на вашите тенджери и тигани. Тези котлони са високоефективни и обикновено лесни за поддръжка. Недостатъкът е, че можете да използвате само тенджери и тигани със съвместими метали за готвене.

Керамични

Керамичните котлони са плоски с електрически източник на топлина под керамичния плот. Те са популярни, защото са лесни за почистване и поддръжка. Но имат същия проблем като електрическите плотове – остават горещи дълго след ги изключите. Освен това, керамичните плотове могат да се надраскат или дори да се напукат с течение на времето, така че трябва да бъдете внимателни с по-тежките тенджери и тигани.

газови котлони цени

Плюсове и минуси на газовите котлони

В тази статия се фокусираме конкретно върху цените на газовите котлони, както и техните свойства, така че нека да разгледаме плюсовете и минусите им.

Плюсове:

 • Лесен контрол и разпределение на топлината
 • Газта обикновено е по-евтина от електричеството
 • Мигновен контрол на пламъка
 • Незабавна и видима топлина
 • Може да се използва с много видове тенджери и тигани

Минуси:

 • Изисква професионален монтаж
 • Обикновено са по-скъпи от електрическите котлони 
 • По-трудно се почистват
 • Управлението на газта, особено на ниска топлина, изисква опит
 • При горене се отделят дим и изгорели газове

Как да изберем най-добрия газов котлон?

Веднъж взели мъдрото решение да готвите с газ, има много неща, които трябва да вземете предвид, преди да изберете най-добрия газов котлон за вашата кухня.

Размер на котлона

Първият и най-важен въпрос е да знаете колко място имате за новата си печка. Стандартната ширина е 60 см. и това е размерът на повечето котлони. Но ако имате по-малко пространство, може да намерите модел с размер по-близо до 30 см., който да пасне на по-малката площ. Ако имате много пространство или кухненски остров, препоръчваме да изберете по-голям плот с 5 или повече котлони, за да имате максимален потенциал за готвене. Такъв плот може да достигне ширина от 90 см. или дори повече. Измерете пространството, което имате, за да сте сигурни, че ще намерите подходящия плот за газови котлони.

Размер и зони на нагревателя

Съвременните газови печки се предлагат с различни размери на нагревателите. Най-често срещаната конфигурация е 4 нагревателя с 1 голям нагревател с висока производителност за по-големи тенджери и тигани, 2 средни универсални нагревателя и 1 по-малък нагревател за малки тенджери и по-слаб огън.

Ултра бързи нагреватели 

По-новите печки включват един нагревател с висока енергия (>3kW), който е предназначен за кипене на вода или за загряване на уок тигани и други големи, тежки съдове за готвене. Потърсете тази функция, ако планирате да готвите, използвайки висока енергийна мощност.

газов котлон

Скари за тиган

Една често пренебрегвана функция са скарите за тигани, които идват с печката. Това са металните скоби, които държат вашите съдове за готвене върху пламъка и се предлагат в различни форми и материали. Чугунът е много добър, защото е издръжлив и стабилен. Потърсете дебели, еднакви скари, които са равни и лесни за почистване. Някои по-евтини печки се предлагат с тънки скари, които позволяват тиганите да се изплъзват и да се местят по повърхността, което може да бъде опасно.

Емайлираните скари са най-често срещаните, но те са по-тънки и се поддържат по-трудно чисти. Те също могат да се нацепят и счупят с течение на времето.

Детектор за изтичане на газ (Flame Supervision Device) 

Какво се случва, ако включите газта, запалите пламъка и след това, докато не гледате, той изгасва? При по-старите котлони или при по-евтините модели може да изтича токсичен газ от печката във вашата кухня. Но съвременните печки и професионалните газови котлони идват с детектор за изтичане на газ FSD (Flame Supervision Device), който открива кога пламъкът е угаснал и спира потока на газ, за ​​да предотврати аварии. Уверете се, че моделът, на който сте се спрели има тази функция. Името се среща най-често като абревиатура и освен FSD съществува и FFD (Flame Failure Device).

Контролен панел

Котлоните може да имат контролен панел отпред или отгоре. Горните контролни панели са по-харесвани, тъй като предоставят лесен достъп, но се уверете, че те са достатъчно далеч от нагревателите, така че да не се изгорите, когато посегнете към копчетата. Те трябва да са големи, лесни за разчитане и да имат достатъчно видими символи, за да можете лесно да контролирате пламъка.

Автоматично запалване

Друга важна характеристика на газовите котлони е ключът за запалване. Повечето качествени газови котлони имат функция с едно докосване да натиснете и включите плота, за да запалите пламъка. Някои модели все още имат ключове за запалване, което означава, че ще ви трябват и двете ръце, за да работите с печката.

Ако имате малки деца, ключът за запалване предлага допълнителна мярка за безопасност, но може да бъде неудобен ако ръцете ви са заети по време на готвенето.

газови котлони

Защита от деца

Говорейки за малки деца, проверете дали вашият модел има някакъв механизъм за защита от деца, за да предотвратите случайно или целенасочено запалване на печката без надзор.

Таймер

Тъй като газовите котлони обикновено не изискват електричество за работа, понякога те не идват с функция за часовник или таймер. За някои домакини тези таймери са от съществено значение, затова проверете дали вашата печка има часовник и таймер, ако тази функция е важна за вас.

Аспиратор

Друго, за което трябва да се оглеждате, е аспираторът. Ако вашата кухня вече има инсталиран аспиратор, ще се справите с тези котлони, но някои модели имат собствен аспиратор за отработени газове, което ви спестява усилията да инсталирате отделен аспиратор. Това също ще ви позволи да инсталирате печката навсякъде, без да се притеснявате дали имате наблизо вентилатор.

качествени газови котлони

Как се почистват газовите котлони?

Едно от предизвикателствата на газовите котлони е поддържането им чисти. Начин да се справите с това е да си купите печка с плосък стъклен плот, която лесно да се поддържа чиста. Някои печки имат стоманени плотове с неравни повърхности, които изискват много търкане. За предпочитане са плоските газови плотове, които са лесни за достъп и се поддържат чисти.

Когато почиствате, ще трябва да почистите повърхността, скарите за тигани и нагревателите. Първо свалете скарите и ги накиснете в топла сапунена вода, за да премахнете колкото се може повече застояла мазнина и мръсотия. След това почистете повърхността. Премахваме трохите и след това използваме сапунена смес, за да изтрием мръсотията. Избягвайте стоманена гъби и други абразиви, за да не надраскате новата си печка.

Може да се наложи да премахнете нагревателите, докато почиствате, за да може да достигнете под тях, където също може да се събера мръсотия. Уверете се, че сте ги махнали правилно и ги тествайте, преди да пуснете отново печката.

Хубав трик за премахване на излишната упорита мазнина е да натриете едра сол и малко оцет върху печката с гъба или четка за почистване. Обикновено това ще бъде достатъчно, за да изчистите печката си.

Заключение

Сега, когато разполагате с цялата необходима информация за газовите котлони, се надяваме, че ще успеете да вземете добро решение и да купите най-добрия газов котлон точно за вашите нужди. Не забравяйте да намерите професионалист, който да ви помогне при монтажа, защото работата с газ може да бъде опасна. Веднъж монтирани, газовите котлони ще ви осигурят години безопасна, икономична топлина, с която ще бъде удоволствие да приготвяте любимите гозби на вас, вашето семейство и приятели.

професионални газови котлони

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button