Топ 5 най-добри камини на пелети 2024

Печките на пелети за ефективни, екологични, лесни и безопасни за употреба. На пазара обаче има много марки и изборът на най-подходящата пелетна печка може да е труден, ако не знаете откъде да започнете. За щастие, в тази статия ще получите задълбочена информация за най-добрите пелетни печки и техните характеристики. Прочетете, за да научите повече!

Най-добра в средния клас
4.7 / 5

Burnit Concept Jet Black 25kW предлага ефективно и екологично отопление на дома с елегантен външен вид. Тази пелетна камина има Wi-Fi модул, който може да регулира процеса на горене.

Предимства

 • Лесна инсталация
 • Бърз софтуер
 • Ясни и интуитивни функции

Недостатъци

 • Потенциални проблеми с контролния панел
Най-добра във високия клас
4.9 / 5

Камината Edilkamin Idropoint е компактна и преносима заради по-малкия си размер и правоъгълна форма. Тя има и безопасна дръжка за защита от деца.

Предимства

 • Здрава и издръжлива
 • Чугунена изработка, издържаща на температури до 800 градуса
 • Красива частично декоративната керамика

Недостатъци

 • Трудно почистване
Най-добрата със смарт функции
4.8 / 5

Burnit Vision Anthracite има микропроцесорен контролер, който интелигентно контролира процеса на горене. Наличният Wi-Fi контролен модул се използва за управление на печката чрез мобилно устройство.

Предимства

 • Неангажираща подръжка
 • Управление от мобилно устройство
 • Лесно и удобно инсталиране

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добра бюджетна
4.3 / 5

Печката Di Calore има керамичен нагревател и дистанционно управление за максимално удобство при използване. Температурата в стаята може лесно да се регулира чрез интернет.

Предимства

 • Дистанционно управление
 • Добре функционираща горивна система
 • Различни цветове
 • Стъклена водоустойчива вратичка

Недостатъци

 • Висока цена
Най-безопасна
4.5 / 5

Камината DA VINCI има много хоризонтални тръби, поставени над горивната камера, които позволяват на огъня и водата да си взаимодействат по най-оптимален начин. Вградените димоотводни тръби в стената увеличават топлообмена.

Предимства

 • Дизайн, гарантиращ надеждност и безопасност
 • Вградена електрическа система, регулираща процеса на горене
 • Тиха и правеща малко пепел

Недостатъци

 • Изисква редовно почистване, особено при използване на нискокачествени пелети

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за покупка

Повечето пелетни печки имат програмируеми термостати или дистанционно управление, а някои от най-модерните имат връзка със смартфон и работят с гласови команди. С толкова голям избор от субективни мнения за камини на пелети лесно може да се объркате, докато избирате най-добрата за вашите нужди. За щастие, в тази секция ще намерите достатъчно информация за най-добрите камини на пелети. Да започваме.

камини на пелети мнения

Печки на дърва срещу печки на пелети

Ето разликите между печка на дърва и печка на пелети въз основа на следните аспекти.

Цена

Стандартна печка на дървени пелети може да струва между 5000 и 6700 лв. – това са цени без монтаж. Ако изберете премиум модел, ще похарчите над 8000 лв.

От друга страна, печките на пелети варират между 2500 и 5000лв., като инсталацията и свързаното с нея оборудване за сигурност ще струват допълнително между 1600-3300лв.

Консумация на енергия

Единственото гориво, необходимо за работата на печката на дърва, са дървата. Тези устройства работят без нужда от захранване. Ефективната работа на печката на пелети изисква използването на гориво и електричество.

Безопасност

Разбутването на горящи дърва в печката на дърва причинява искри, което крие опасности. Дървесните пелети не произвеждат опасни искри от огън като при печката на дърва.

Поддръжка

Коминът е жизненоважен компонент на печката – той изисква редовна поддръжка. За разлика от печката на дърва, печката на пелети не се нуждае от голям комин. Това прави вентилационната система да изисква минимална поддръжка.

пелетна печка

Как работи камината на пелети?

Стъпките за използване на печка на пелети са описани по-долу.

 • Контейнерът с пелети се пълни с компресирана биомаса. Капацитетър на контейнера за пелети варира, но обикновено е между 18-45 кг.
 • Специална сонда транспортира пелетите от контейнера към горивната камера чрез помощта на електрически мотор. За да се добави допълнително мощ, сензорите на печката информират кога да се завърти сондата.
 • Пелетите се добавят в горивната камера. Огънят се поддържа малък, но постоянен. Така печката за пелети гори ефективно с малко отпадъци.
 • Вграденият електрически вентилатор помага на пелетите да изгарят ефективно и равномерно. Впоследствие използваният въздух се изпомпва (начинът за това е в зависимост от модела на пелетната печка.)
 • Топлообменникът се намира над нагревателната камера и обикновено представлява система от тръби. В зависимост от модела може да се използва и вентилатор за разпределение на топлината.

Камини на пелети: плюсове и минуси

Нека разгледаме предимствата и недостатъците на пелетните печки.

Плюсове

Екологичност

Този тип печки са безопасни за околната среда. Те отделят по-малко въглероден диоксид и генерират по-малко пепел от всяка друга камина.

Икономичност

Дървените пелети не са толкова скъпи, колкото петрола или газта, така че няма да се налага да харчите много пари за тях.

Висока ефективност на горене

Печката на пелети определено е по-ефективна от обикновената камина. Ефективността варира от 80% до 90%, а в някои случаи дори и повече.

Използване

Печката на пелети е много лесна за използване и управление. Можете да регулирате температурата с помощта на дистанционното управление или ръчно с помощта на системата за управление.

Съхранение

Печките на пелети са компактни и с малки размери. В резултат на това, камината на пелети може да бъде украсена и поставена навсякъде в дома ви.

Възобновяемост

Пелетите обикновено са по-евтини от отоплителното масло, газта или електричеството и са възобновяеми, подобно на конвенционалното дърво.

Безопасност

Днешните печки на пелети се предлагат с различни функции за безопасност, като температурни сензори и вакуумни превключватели, за да осигурят безопасността на потребителите.

Устойчивост

Пелетите се произвеждат от рециклирани органични суровини като дървени стърготини, дърво, царевица и биологични компоненти, което допринася за тяхната устойчивост.

Минуси

Висока цена

Въпреки че камината на пелети е екологична, тя е малко по-скъпа от електрическите или инфрачервените отоплители.

Почистване

Поддръжката на една камина на пелети е малко по-трудна. Контейнерът за пепел трябва да се почиства, а контейнерът за пелети трябва да се пълни редовно.

Пепел

Ако използвате нискокачествени пелети в печката си, тя ще произвежда много пепел.

Шум

Камината на пелети издава малко шум. Това създава неприятно чувство у някои потребители.

Наличност на пелети

Пелетите не са достъпни на някои места. Следователно, потребителите ще трябва да плащат малко по-висока цена за тях.

пелетни камини мнения

Как да изберем най-добрата камина на пелети?

Ето някои неща, за които трябва да помислите, когато избирате печка на пелети.

Размер

Размерите на пелетите зависят от площта, която искате да затоплите. За всеки квадрат, който искате да отоплявате, ще ви трябват 25 до 30 BTU топлина. Производителността на BTU на час на тези камини варира от 8 000 до 90 000.

Британска термична единица (BTU)

BTU (British Thermal Unit) или Британската термична единица, е измервателна метрика за количеството топлина, генерирана от всяка ОВК (oтопление, вентилация и климатизация) система. С други думи, по-големите печки генерират повече BTU и обратно.

Печките на пелети варират в размер от 10 000 BTU до 90 000 BTU. В действителност, повечето печки на пелети имат BTU капацитет от 40 000-60 000.

Контейнер за пелети

Контейнетър за пелети е от съществено значение. В него ще се намират всички пелети, които ще се използват от камината.

Вместимост на контейнера за пелети

Колкото по-голяма е вместимостта, толкова по-дълго ще използвате пелетите. В резултат ще имате повече време за топъл и уютен релакс.

Камини с горно и долно зареждане на пелети

Пелетите се изсипват в контейнера за пелети в горната част на камината, след което те падат през сондата директно в огъня, ако камината е с горно зареждане.

При камините с долно зареждане, пелетите се поставят хоризонтално, зад или до камината.

Запалителна система

Запалителната система на една пелетна камина може да бъде ръчна или автоматична.

Ръчна

За да запалите ръчно камина, ще ви трябва кибрит и, в повечето случаи, гел за запалване.

Автоматична

Камините с автоматично запалване на пелети използват електричество и не се нуждаят от вашата помощ. Просто трябва да натиснете бутон, за да я запалите.

Топлинна ефективност

Топлинната ефективност на камината на пелети показва колко от топлината, произведена в нея, е наистина използваема в къщата. Колкото по-голяма е ефективността, толкова по-малко ще ви струва работата на вашата камина.

Монтиране

Камините на пелети се предлагат като самостоятелни единици или като вградени във вече съществуващи камини и комини. Избраната от вас печка оказва влияние върху вида на необходимата инсталация. Някои свободностоящи версии могат да се използват на момента, докато други ще се нуждаят от вентилатор, монтиран в съседна стена.

Леснота на почистване

Когато избирате камина на пелети, лесното почистване е от решаващо значение. Ето някои неща, върху които трябва да помислите, когато става въпрос за почистване.

Самопочистващо се стъкло

Стъклото на камината на пелети се покрива със сажди, което затруднява почистването. Затова трябва да изберете модел със самопочистващо се стъкло.

Капацитет на контейнера за пепел

Почистването на пепелта може да бъде лесно, ако имате голям контейнер.

Контролни функции

Контролните функции на камините на пелети са описани по-долу.

Контрол на температурата

Функцията контрол на температурата е налична при някои камини на пелети. Чрез автоматичното запалване на пелетите, поддръжката става минимална.

Смарт функции

Благодарение на модерните смарт технологии, камините с пелети имат достъп до интернет. Така че, използвайки Wi-Fi е възможно да контролирате и горенето.

пелети

Дървени пелети

При закупуване на печка на пелети трябва да се вземе предвид материалът, от който се произвеждат пелетите. Твърдата и меката дървесина, както и царевицата са най-често използваните материали за производството на пелети.

Въпреки че пелетите от мека дървесина често са по-скъпи в сравнение с тези от твърда, те осигуряват повече топлина.

Пелетите от царевица са по-малко разпространени, но те могат да бъдат добра алтернатива на пелетите от дървесина и имат допълнителното предимство като възобновяем ресурс.

Безопасността на първо място

Компонентите, необходими за безопасността и ефективността на пелетните камини, са изброени по-долу.

Детектор за въглероден окис

Детекторът за въглероден окис помага за откриването на натрупан и вреден въглероден окис в дома ви.

Детектор за дим

Ако в помещението има дим, това устройство ще издаде звуков сигнал, за да ви предупреди.

Пожарогасител

Той ще ви помогне при гасенето на пламъци, в случай, че огънят от печката излезе извън контрол.

Вентилатор

Вентилатор в камината разпределя топлината равномерно и бързо в цялата стая.

Заключение

Намирането на идеалната камина на пелети за вашия дом може да бъде трудно, ако не знаете много за тях. Тъй като на пазара има много модели камини на пелети, от решаващо значение е да се направи задълбочено проучване на тяхната ефективност, преди покупка.

най добрите камини на пелети

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button