Топ 5 най-добри мултикукъри за 2024

Благодарение на технологичния напредък, готвенето вече не трябва да се приема като рутинна задача, особено когато се опитвате да балансирате между работата и личния живот. Само с натискане на бутона на мултикукъра, можете да се насладите на домашно приготвени ястия. Включете готвенето на храната си в натоварения си график с тези  най-добри мултикукъри за 2021 г.

Най-добър генерално
5.0 / 5

Със сферичната си форма, този мултикукър Тефал осигурява отлична циркулация на топлината. Той използва технологията Fuzzy Logic за автоматично регулиране на температурата и времето за готвене.

Предимства

 • Достатъчно голям за големи количества храна за големи семейства
 • 16 програми за готвене за лесно приготвяне на всяка рецепта
 • Почиства се лесно, тъй като е съвместим със съдомиялна машина
 • Технология Fuzzy Logic за перфектно приготвяне на вашата храна

Недостатъци

 • Може да запази миризмата на храна дори след измиване
Най-добър подгласник
4.9 / 5

Незалепващата повърхност на този мултикукър Бош го прави елементарен за почистване. С 48 настройки за готвене можете да приготвите всичко - от печене до пържене, по-бавно пържене, приготвяне на пара и пр.

Предимства

 • Универсален, тъй като можете да готвите по всички възможни начини
 • Отлично задържане на топлина
 • Таймер
 • 48 предварително зададени настройки за готвене

Недостатъци

● По време на печене, дъното изгаря неприятно, ако не внимавате

Най-добър с малки размери
4.7 / 5

Въпреки че няма незалепващо покритие, този уред е лесен за почистване и миене в съдомиялна машина. Опцията за бавно готвене не позволява на храната да изгуби необходимите минерали и хранителни вещества.

Предимства

 • Голям и интуитивен LED дисплей
 • Регулируемо ниво на налягане
 • Програмата за бавно готвене за здравословни и сочни ястия

Недостатъци

● Ръководството за потребителя не е лесно за използване

Най-добър във високия клас
4.5 / 5

Ако търсите лесен начин да запичате или дехидратирате пресни съставки и пр., този мултикукър Нинджа е правилният кухненски партньор за вас. Приготвя ястия светкавично бързо и е с перфектния капацитет за големи семейства.

Предимства

 • Капацитет, подходящ за големи семейства
 • Книга с 20 рецепти за вдъхновение за идеи за храна
 • Eлегантен цифров екран
 • Пържи и пече храната по здравословен начин

Недостатъци

 • Без незалепващи покрития
 • Не задържа добре топлината
Най-добър в ниския клас
4.5 / 5

Цената на този мултикукър Tefal е за всеки джоб. Той ви улеснява да приготвяте бързо ежедневните си ястия чрез 10-те си програми. Можете да регулирате времето за готвене и да използвате предварителните настройки.

Предимства

 • Готвите всичко с 10-те програми за готвене
 • Fuzzy Logic технология
 • Лесно приготвяне на твърдо месо

Недостатъци

 • Капацитетът за готвене е до 4 души
 • Фиксирано ниво на температурата

Актуализации на съдържанието:

Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.

Ръководство за покупка

Ръководство за покупка-best

Ако сте любопитни как и защо професионалните готвачи използват мултикукъри, които издържат дълго време, в това ръководство за закупуване ще намерите отговорите на всички ваши въпроси. Нашето ръководство разглежда всички функции и насоки, които ви водят до покупката на висококачествен мултикукър. Освен това то ще ви научи как да правите разлика между надеждните мултикукъри с добри мнения и тези със съмнително качество. Да започваме.

Какво прави един мултикукър?

Мултикукърът е универсален домакински уред, който прави всичко. Буквално. Той може да готви всичко и по всякакъв начин, който можете да си представите – от пържене до бавно готвене, дълбоко пържене, приготвяне на пара, хрупкаво запичане и т.н. Мултикукърът елиминира проблемите, свързани със закупуването на твърде много кухненски уреди, необходими за различните видове готвене. Мненията за мултикукърите са, че те ви спестяват пари и време за настройка на уредите, необходими за приготвяне на различни видове ястия. По-важното е, че мултикукърът комбинира функцията на тенджера под налягане и тенджера за бавно готвене в една мощна машина, която гарантира, че качеството на храната ви е безупречно и най-вече – здравословно.

Какви са видовете мултикукъри?

Мултикукър с готвене под налягане

Мултикукъртите с опция за готвене под налягане имат много функции, част от които са сходни с тези на тенджерата под налягане. Въпреки това те често предлагат и други видове готвене. Тенджерите под налягане работят чрез генериране на пара и налягане, за да повишат температурата на тенджерата, като по този начин храната ви се готви по-бързо. Можете да използвате функцията за тенджера под налягане на този тип мултикукър за готвене на ориз, зеленчуци на пара, по-твърдо месо и др.

Мултикукър без готвене под налягане

Другият вид мултикукъри са моделите без функция за готвене под налягане. Този тип мултикукър готви бавно и извършва различни видове готвене. Единствената разлика е, че изпълняват всякакви други функции за готвене, но не и готвене под налягане. Основната функция на този мултикукър е бавното готвене. Чрез него те задушават храната ви и крайния резултат е едно по-здравословно, по-сочно и вкусно ястие. Вашите зеленчуци, картофи и месо ще имат по-силен и добър вкус – гарантирано. Освен да се насладите на предимствата на бавното готвене, можете също да печете, да приготвяте йогурт и много др.

Какви режими на готвене имат мултикукърите?

Както подсказва и името “мултикукър”, този уред предлага множество режими на готвене. По-долу са изброени някои от най-честите режими, които един мултикукър може да има.

Пържене с горещ въздух

Този режим на готвене ви позволява не само да пържите с горещ въздух, а също и да печете. Фритюрниците с горещ въздух обикновено готвят храната ви с помощта на вентилатори. Тези вентилатори циркулират топлината, която фритюрникът генерира, така че да приготви храната по перфектен начин. С режима на въздушно пържене можете да придадете на пилето си този хрупкав вид и специфично усещане, докато вътрешността остава крехка и добре сготвена.

Готвене под налягане

Готвенето под налягане е друг режим на готвене на мултикукърът. Работи по следния начин:

 1. Уредът използва налягане и топлина, за да ускори времето за приготвяне на храната и тя да е готова за кратък период от време.
 2. Той генерира топлина, след което действа като затворена камера, за да улови топлината вътре в себе си, предотвратявайки нейното изпаряване.
 3. Насочва парата към готвенето на вашата храна.

Печене

Можете да се зарадвате с вкусно ястие с кафеникава коричка, проготвено от мултикукър, който предлага тази функция. Този метод на запичане включва готвене на храна на висока температура, почти подобно на готвенето под налягане. През този процес преминава и вашето пиле, когато го печете на скара. Има запичане и в процеса на сотиране или задушаване.

Дехидратиране

Процесът на дехидратация включва извличане на влагата от вашата храна. Този процес е чудесен, ако искате да увеличите срока на годност на вашите зеленчуци, плодове, месо и пр. Освен това ще направите храната си много по-вкусна, когато я дехидратирате, особено плодовете и зеленчуците. Можете също да отцедите месото, за да създадете здравословна бърза закуска. За съжаление, не всички мултикукъри имат тази функция. Въпреки това, ако вашият мултикукър има функция за пържене с горещ въздух, то той следва да може и да дехидратира храните.

Соте

Сотирането е друг стил на готвене, който непременно трябва да опитате. Тази техника на готвене използва силна топлина, малко количество мазнина и постоянно движение, за да приготвите вашата храна. Комбинацията от тези три метода позволява на храната ви да се готви равномерно. Въпреки това, с мултикукъра все пак е необходимо да приложите и движение от ваша страна, за да получите желаната кафеникава коричка на храната. Имайте предвид, че сотирането с мултикукър не е толкова лесно и автоматично, колкото при другите техники за готвене, които можете да опитате с него. Ще се наложи да държите храната си в мултикукъра, докато я задушавате, при това с махнат капак.

Пара

Готвенето на пара с мултикукър е лесно и просто. Единственото, от което се нуждаете, е малко количество течност. След това мултикукърът загрява течността и генерира пара, която насочва, за да приготви храната ви. Въпреки че тази функция е отлична, приготвянето на храна на пара в комбинацията с функцията за готвене под налягане би ускорило целия процес. Но ако не бързате, можете да приготвите храната си и само с тази функция.

Готвене на ориз

Функцията за готвене на ориз не се различава много от функцията за приготвяне на пара. Когато настроите мултикукъра на тази функция, той загрява водата до степен на кипене. Кокато водата заври, оризовите зърна в мултикукъра се сварят равномерно.

Приготвяне на йогурт

Киселото мляко (йогурт) е продукт, което ферментирате с живи бактерии. За да направите сполучливо кисело мляко с мултикукър, ще трябва да поддържате температурата стабилна и ниска в продължение на няколко часа, докато инкубирате бактериите.

Су-вид

При готвенето Су-вид (Sous vide) вие приготвяте храната си чрез вакуумно запечатване и готвене за продължителни часове в прецизно загрята водна баня. С прецизен контрол на температурата можете да постигнете наистина безупречни резултати.

Какво да търсите в един мултикукър?

Какво да търсите в един мултикукър

Капацитет

Трябва да вземете под внимание за колко души възнамерявате да готвите, за да определите и нужното количество храна. Това ще можете да разберете от какъв капацитет на мултикукъра имате нужда, тъй като не можете да го напълните с продукти до ръба.

Тенджера

Повечето мултикукъри на пазара имат подвижна тенджера с незалепващо покритие, за да улеснят процеса на почистване.

Капак

Мултикукърът трябва да има заключващ се и непрозрачен капак, ако има режим на готвене под налягане. Наличието на непрозрачен капак означава, че ще трябва да спирате мултикукърът, за да проверявате храната. Мултикукърите без режим на готвене под налягане се предлагат често с капак от закалено стъкло.

Клапан за пара

Вашият мултикукър трябва да разполага с клапан за изпускане на парата. Той ви позволява да поддържате правилно налягане в процеса на готвене.

Настройки на налягането

Внимавайте за мултикукъри с повече от необходимия брой настройки за налягане. По този начин бързо ще коригирате времето за приготвяне на храната си според вашите предпочитания. По-високото налягане означава по-бързо готвене.

Време за готвене

Многофункционалните мултикукъри винаги се предлагат с предварително програмирани времена за готвене, за да се опрости допълнително използването на тези уреди. Тези предварително програмирани настройки естествено са различни за различните ястия.

Бутони за управление

Изберете мултикукър с достъпни и обозначени бутони и ярки индикаторни светлини. Това го прави по-лесен за използване.

Екстериор

Уверете се, че мултикукърът, който възнамерявате да закупите, няма пукнатини или странен дизайн, чрез който има опасност от задържане на храна.

Почистване

Трябва да можете да разглобите всяка една част от мултикукъра, за да можете внимателно да я почиствате индивидуално.

Таймер

Мултикукърите с таймери определено улесняват готвенето. Те отброяват времето, като едновременно с това приготвят и храната ви.

Автоматична настройка

Автоматичната настройка е изключително практична – чрез нея мултикукърът започва да готви храната при висока температура, след което намалява температурата през целия оставащ процес на готвене.

Функция за пара и затопляне

Функциите за приготвяне на пара и затопляне са допълнителни функции, които допринасят за многофункционалността на дадения мултикукър.

Индикатори за препълване

Тази функция е от съществено значение за мултикукърите, тъй като ви помага да следите колко храна има в мултикукъра. Също така ви помага и да не препълвате уреда.

Няколко съвета преди да използвате вашия мултикукър

След като решите кой модел мултикукър отговаря на вашия начин на живот и си закупите уреда, има някои неща, на които трябва да обърнете внимание и да направите, преди да започнете да използвате устройството. По-долу са изброени няколко от тези неща.

Съвети за мултикукъри с готвене под налягане

 • Преди и след използването на мултикукъра трябва да проверявате рутинно клапана за налягане за остатъци от храна. По този начин ще предотвратите риска от хранително натравяне или натрупване на замърсяване.
 • Уверете се, че почиствате редовно гуменото уплътнение на мултикукъра за по-добра хигиена. Ако трябва да премахнете уплътнението, за да го почистите, направете го.
 • За да удължите живота на уплътнението, помислете дали да го оставите обърнато, когато го съхранявате. Това ще предотврати деформирането му.
 • Освобождаването на налягането на мултикукъра може да бъде опасно заради горещата пара, особено докато готвите храна с уреда. Следователно, когато искате да отворите клапана за освобождаване на налягането, направете го с кърпа, за да не се изгорите.

Съвети за бавно готвене

 • Ако искате да опитате традиционна рецепта на своя мултикукър за бавно готвене, увеличете времето за готвене и намалете наполовина течността, която смятате да използвате.
 • Броят на часовете, необходими за печене във фурна, се различава от бавното печенето с мултикукър. Например, това, което обикновено печете в рамките на един час или повече, ще отнеме шест до осем часа бавно готвене в мултикукър на ниска температура.
 • Претоплянето на храна с мултикукър за бавно готвене е лоша идея. По-добре е да използвате микровълновата печка, фурната или котлона.

Най-добрите марки мултикукъри

Закупуването на мултикукър е лесна задача, когато пазарувате въз основа на реномето на производителите, особено ако се опитвате да играете на сигурно. По-долу са изброени някои от най-добрите марки мултикукъри, които произвеждат висококачествени, иновативни и удобни продукти.

Tefal

Tefal е една от водещите марки в домакинската техника, която се гордее с това, че прави съдове за готвене с незалепващо покритие, които наистина улесняват готвенето. Тяхната гама от домакински уреди се вписва идеално във вашето ежедневие, иновативна е и удобна за използване. Продуктовата им линия е модерна и интуитивна за използване, а освен това предлагат и серия продукти, които са достъпни за всеки.

Bosch

Като луксозна марка, Bosch произвежда висококачествени, надеждни съдове за готвене, които лесно се вписват в ежедневието ви. Също така, те комбинират няколко уреда в един, което носи универсалност и леснота при използване на уредите им. Целта на Bosch е да улеснят живота на домакините и хората, които готвят.

Ninja

Производителят Ninja не се гордее само с това, че прави висококачествени съдове за готвене. Те също така предлагат фантастично изживяване що се отнася до обслужването на клиенти. Представлявайки една от най-отличителните им черти, това им е спечелило и множество международни награди. Разбира се, техните продукти са насочени към иновацията и високото качество.

Heinner

Тази марка изпитва удоволствие да опростява задачите на хората в кухнята. Ето защо те са толкова инвестирани в производството на уреди с всякакви размери. Heinner произвеждат широка гама кухненски уреди – кухненски роботи, съдове за готвене и други устройства, които поемат тежестта на домакинската работа. Някои от тези уреди са висококачествени прахосмукачки, перални машини и пр.

Philips

От Philips има страст към едно нещо – подобряване на здравето и живота на потребителите им чрез техните продукти. Те смело включват тази страст в своята мисия. Philips са мотивирани от факта, че животът на хората може да стане по-добър по креативен и иновативен начин. В резултат на това тяхната продуктова гама, варираща от съдове за готвене до всякакви други домакински уреди, е изключително гъвкава и решава домакинските проблеми по най-впечатляващия възможен начин. 

Заключение

Заключение

Ако знаете за какво да внимавате при покупката на всеки вид продукт, това е и първата стъпка към безопасното пазаруване и сдобиването с висококачествени и дълготрайни съдове за готвене. Освен това в бъдеще ще пазарувате с по-голяма увереност и бързо ще можете да разграничавате наистина качествените продукти. Това са само част от нещата, които това ръководство за покупка ще ви помогне да постигнете.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button