Топ 5 най-добри тенджери за пържене за 2024

Пърженето може би не е с най-добрата репутация сред тези, които държат на здравето си. Ако обаче се пържи правилно, продуктите всъщност няма да поемат много мазнини, а същевременно ще запазят перфектна текстура и аромат. Ето защо добрата кухненска посуда е от съществено значение. Затова решихме да проучим и да изберем най-добрите тенджери за пържене на пазара в момента.

Най-добра генерално
4.5 / 5

Висококачествен съд за пържене от неръждаема стомана, който може да се използва на всички видове котлони. С изключително големият си капацитет (10 л.), това е перфектен избор за по-големи семейства.

Предимства

 • Многослойно дъно за оптимално разпределение на топлина
 • Подходяща за всички котлони, включително индукционни и керамични
 • Матово покритие, което прави петната по-малко видими
 • Ергономични дръжки за стабилно захващане
 • 10 години гаранция от производител

Недостатъци

 • Дръжките нямат топлоизолация
Най-добра подгласничка
4.4 / 5

Този съд от неръждаема стомана може да се използва като касерола и тиган. Кошницата е подвижна и има сгъваеми дръжки за още по-голям комфорт, а стъкленият капак Pyrex предпазва кухнята ви от миризмата на олио.

Предимства

 • Добро разпределение и задържане на топлина
 • Топлоизолирани пластмасови дръжки
 • Подвижна кошница със сгъваеми дръжки
 • Годна за миене в съдомиялни машини
 • Подходяща за всички котлони, включително и индукционни

Недостатъци

 • Специфичният стъклен капак може да не е по вкуса на някои потребители
Най-добра спрямо бюджета
4.3 / 5

С добър капацитет, тази тенджера за пържене задоволява нуждите на тричленните семейства. Тя е от алуминий и неръждаема стомана, устойчива е на ръжда и осигурява равномерно и стабилно разпределение на топлината.

Предимства

 • Висококачествена алуминиева тенджера
 • Кошница от неръждаема стомана
 • Незалепващо и устойчиво мраморно покритие
 • Топлоизолирани дръжки
 • Равномерно разпределение на топлината

Недостатъци

 • Покритието изисква специфични грижи – не почиствайте, ако е горещо
Най-добра във високия клас
4.8 / 5

Както всички съдове за готвене Staub, и тази тенджера има страхотен дизайн и доживотна гаранция. Изработена от чугун, тя осигурява здравословно готвене и засилва вкусовите качества на храната.

Предимства

 • Запазва пълния вкус на храната
 • Топлоустойчива до 250°C
 • Невероятно широка употреба: за пържене, запържване и бавно готвене
 • Подходяща за всички видове котлони
 • Доживотна гаранция

Недостатъци

 • Без включена кошница за пържене
Най-добрата с кошница
4.4 / 5

Практична и ергономична, тази тенджера е не само с подвижна кошница за пържене на картофи, но и със стойка за пара, което я прави идеална за пържене и приготвяне на пара. Дизайнът и цената добавят към очарованието.

Предимства

 • Правоъгълната форма я прави лесна за използване и съхранение
 • Подходяща за всички видове котлони
 • Може да се използва за готвене на пара (кошницата е включена)
 • Две практични дръжки
 • Включени стъклен капак и книга с рецепти

Недостатъци

 • Средно голяма (3 л.)

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Както много хора, може би и вие си мислите, че най-добрият начин да започнете да пържите у дома е като инвестирате във фритюрник. Но това не е така – можете също да получите страхотни (и дори по-добри) резултати с голяма, качествена тенджера или дълбок тиган.

тенджера за пържене на картофи

Намерете идеалната тенджера

За повечето хора тенджерата за пържене може да бъде по-полезна от фритюрника. Не всички тенджери са еднакви и с толкова много модели, от които да избирате, е лесно да се объркате.

Материал

Тъй като различните материали имат различни качества, когато става въпрос за готвене, избирайте разумно. Най-често срещаните материали за направата на тенджери за пържене са чугун, емайлиран чугун, неръждаема стомана и метал. Всеки от тези материали има своите плюсове и минуси, които трябва да се вземат предвид.

Чугун

Поради отличното си задържане на топлина и издръжливост, чугуненият съд е отлично допълнение към всяка кухня. Тенджерата ще остане гореща за дълго време и ще поддържа температурата на мазнината стабилна по време на пърженето. Чугунът също е един от най-универсалните материали – тези тенджери могат да се използват дори на скара или огън.

Не забравяйте, че чугунените тенджери са тежки и стават значително по-тежки, когато са пълни. Те не са подходящи за използване на мазнина за дълго време, тъй като тя ще започне да се разпада. Следователно, след охлаждане е важно да прехвърлите мазнината в друг контейнер, ако желаете да я използвате многократно.

Емайлиран чугун

Емайлираната тенджера не е пореста, така че не трябва да се притеснявате, ако решите да слагата подправки директно докато пържите. Освен това, тя е и много лесна за почистване. Тези тенджери могат да се използват за различни видове готвене и съхранение на различни храни, като същевременно имат същите наистина отлични качества за задържане на топлината на неемайлиран чугун.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана не е най-добрият материал за задържане на топлината. Тя обаче е издръжлива, лека, лесна за почистване и евтина. Тенджерите от неръждаема стомана могат да бъдат закупени в големи размери, без да е нужно да се охарчвате много, което ги прави идеални за по-големи семейства. Неръждаемата стомана е отлична за съхранение на храни за по-дълго време, което ви позволява да използвате повторно една и съща мазнина за готвене многократно.

Метал

Тези тенджери обикновено са бюджетни, лесни за почистване и поддръжка, а и могат да разпределят топлината равномерно. Проучете внимателно материала и марката преди покупка, тъй като качеството варира много. Бъдете внимателни, ако тенджерата има незалепващо покритие. То не е необходимо при пържене, тъй като храната няма да докосне дъното на тенджерата, а някои по-евтини незалепващи покрития могат да отделят токсични химикали при продължителна употреба при високи температури.

тенджера за пържене

Дизайн

Широката повърхност е може би най-важната характеристика – тя ще позволи на храната да плува свободно и да се пържи равномерно, вместо да се слепва. Ето защо някои готвачи сляпо вярват в пърженето в уок съдове – тяхната изключително широка повърхност позволява да се готви ефективно голямо количество храна, докато заоблените му страни предпазват от пръски.

Ако предпочитате тенджера, тези с кръгла форма вършат по-добра работа от овалните, тъй като се нагряват по-равномерно, когато се използват на печката. Дебелото дъно също помога на топлината да се разпространява по-добре. Ето защо т.нар кръгли холандски фурни са отлични за пържене – и ако държите да съчетаете вашите кухненски съдове, то емайлираните съдове като тези на Le Creuset могат да бъдат закупени в различни красиви нюанси.

Размер 

По време на процеса на пържене храната трябва да бъде напълно покрита с мазнина. Следователно, оптималният размер на вашия съд за пържене ще зависи главно от продуктите, които планирате да приготвите. По принцип тенджера от 4-6 л. ще бъде оптималният избор за семейство от 2-4 души. Като се вземат предвид предпочитаните храни, размерите на порциите и свободното пространство в кухнята, може да предпочетете и тенджера, която е малко по-малка или по-голяма.

Когато става въпрос за пържене, подходящата дълбочина е дори по-важна от големината. Съдът за пържене трябва да е достатъчно дълбок, за да побере поне 6 до 7 см. мазнина и да има 6 до 7 допълнителни см. до върха – тенджера с по-високи страни ще предотврати разливането на маслото и ще сведе до минимум пръскането. Уоковете са по-малко дълбоки, тъй като имат изключително широка горна повърхност и форма на фуния.

За да обобщим, по-големите тенджери запазват топлината по-добре, предотвратяват слепването на храната по време на пърженето и са полезни, ако готвите за повече хора.

Тегло

Теглото е друг аспект, който трябва да вземете предвид когато избирате вашата тенджера. Чугунените тенджери обикновено са тежки поради тяхната дебела, голяма основа и страни – ето защо те могат да поддържат температурата толкова добре. Тежката тенджера също ще сведе до минимум риска от разливане.

От друга страна, в края на всяко пържене ще трябва да прехвърлите мазнината – и голямата, тежка тенджера, наполовина пълна с гореща мазнина ще бъде никак нелека. Ако по някаква причина не се чувствате комфортно да вдигате по-тежки предмети, лек съд от неръждаема стомана ще бъде по-подходящия избор за вас.

тенджера за пържене beka

Максимално удоволствие от пърженето

Все още не сте сигурни дали пърженето на котлона може да се извърши във вашата кухня? Изброихме съвети и стратегии, които не само превръщат пърженето в безопасен и прост метод на готвене, но и гарантират резултати с качество като от ресторант!

Безопасност

Пърженето е също толкова безопасно, колкото и другите начини за готвене, когато се извършва правилно. Трябва обаче да се спазват някои основни предпазни мерки, за да се избегнат ненужните рискове.

Огън с мазнина

Никога не трябва да излизате от кухнята докато пържите и не трябва да оставяте силен огън без наблюдение, за да избегнете и прегряване на мазнината. В много рядък случай на пожар с мазнина, той може да бъде задушен чрез поставяне на капак върху тенджерата, така че винаги дръжте капака наблизо. Пожари от такъв тип могат да се гасят и със сода за хляб. При никакви обстоятелства не използвайте вода за гасене на огън с мазнина – тя ще се изпари, създавайки риск от експлозия.

Избягване на пръските

Не пълнете повече от половината от тенджерата за пържене с мазнина – високите страни на съда ще ви помогнат да се предпазите от пръски (не забравяйте, че нивото на мазнината ще се повиши, когато добавите храна). Не стойте твърде близо до тенджерата, когато добавяте или вадите храна. Преди пържене е редно да изсушите продуктите с хартиена кърпа, тъй като външната влага може да причини и пръскане на мазнината.

Избор на мазнина

Не очаквахте да видите това тук, нали? Важно е обаче да изберете рафинирана мазнина с висока точка на пушене не само заради вкуса и здравето, но и от съображения за безопасност. Точката на димене е температура, при която мазнината започва да пуши и гори, което е предпоставка за потенциален пожар. Изберете мазнина с точка на димене 205°C или по-висока, за да не рискувате. Рафинираните фъстъчени, растителни и рапични олиа са перфектни, тъй като имат високи точки на димене и не влошават вкуса. Избягвайте нерафинирано олио и животинска мазнина, тъй като те имат по-ниски точки на димене, а част от тях могат и да придадат аромат на продуктите.

Прехвърляне на мазнината

Филтрирането след всяко пържене е важно, ако искате да използвате повторно мазнината – така то ще остане свежо по-дълго и ще предотврати изгарянето на трохите на дъното на тенджерата. След като приключите с пърженето, е задължително да изчакате мазнината да се охлади напълно, преди да може да я прехвърлите в друг съд или да я изхвърлите. Никога не трябва да се опитвате да носите или изпразвате тенджерата си за пържене, ако мазнината е все още гореща.

тенджера с кошница за пържене

Оборудване

Пърженето може да изглежда страшно, ако никога преди това не сте го правили у дома. Не е необходимо това да бъде така. В допълнение към висококачествената тенджера за пържене, можете да използвате някои прости кухненски инструменти, за да направите пърженето по-просто и приятно, както и да получите хрупкави и удовлетворяващи сетивата ви резултати.

Термометър

Температурата на маслото е най-важният елемент при пърженето. Ако мазнината е достатъчно гореща, резултатите ще бъдат ефирни и хрупкави. Ако не, храната ще абсорбира твърде много мазнина, което ще доведе до подгизнало, мазно ястие. С помощта на термометър ще знаете кога мазнината е достатъчно гореща за пържене, колко се охлажда след изваждане/добавяне на следващата порция храна и дали става твърде гореща (не искате да достигнете точката на димене). Изберете термометър, който може да показва температури най-малко до 260°C. Термометрите с клипс са идеални за пържене, тъй като те могат да бъдат прикрепени към едната страна на тенджерата.

Решетъчна лъжица

Решетъчната лъжица, първоначално използвана в източноазиатската кухня, е предпочитаният от нас инструмент за пържене. Нейната широка и плитка телена глава, комбинирана с дълга дръжка, я прави идеална за изваждане на пържените продукти и ефективно отцеждане на излишната мазнина от тях.

Охлаждаща решетка и хартия за печене

Що се отнася до отцеждането, повечето хора просто слагат прясно изпържените храни в чиния или тиган, постлани с хартиена кърпа. Това обаче обикновено оставя храната в локвичката от изцедено масло. За перфектна хрупкавост е по-добре да ги поставите върху охлаждаща решетка. Препоръчваме да поставите хартия за печене под решетката, за да съберете капещата мазнина и да избегнете излишното зацапване.

тенджера

Съвети и трикове при пържене 

Готови ли сте да започнете? Ето няколко последни съвета, които ще ви оставят изумени от резултатите!

 • Напълнете тенджерата наполовина с мазнина (ако сте спазили нашите препоръки при избора на тенджера, това би било поне 6-7 см). Не забравяйте, че трябва да има достатъчно мазнина, за да могат избраните храни да бъдат потопени напълно, и достатъчно свободно пространство, за да се предотврати преливането и да се сведе до минимум пръскането при добавяне на храната.
 • Оставете мазнината да заграее на среден огън за 5-10 мин. Използвайте термометъра, за да следите температурата – за повечето храни идеалната температура за пържене е между 177°C до 200°C. По-дебелите храни се нуждаят от по-ниски температури, докато по-малките продукти се приготвят най-добре при по-високи. Най-добре е винаги да следвате рецептата.
 • Не добавяйте твърде много храна наведнъж – тя трябва да има достатъчно място. Това ще осигури равномерно пържене и ще предотврати слепването на храни. Ако пържите тестени храни, ги добавяйте една по една, за да избегнете слепването.
 • След като храната стане златистокафява, тя е готова за изваждане! Не пропускайте този момент – подгответе предварително охлаждащата решетка, хартия за печене и решетъчна лъжица наблизо, за да можете да действате бързо.
 • Ако планирате да пържите няколко партиди храна, изчакайте, докато температурата се повиши отново, преди да добавите следващата. Ако имате различни видове храна за готвене, започнете с по-неутрални (като пържени картофи) и оставете храни с по-интензивни вкусове (като риба или пилешко) последни.
 • След като приключите пърженето, оставете мазнината да се охлади напълно и я филтрирайте с помощта на тензух. Най-добре е да я съхранявате в херметически затворен съд на хладно и тъмно място. За пържените картофи една и съща мазнина може да се използва дори 3 до 5 пъти, но това не важи за повечето други храни като пилешко месо или риба. Ако мазнината започне да мирише, да се пени или да потъмнява, това е знак, че вече не може да се използва.

Заключение

Както виждате, пърженето у дома може да бъде лесно и приятно, при условие че имате подходящото оборудване под ръка. Няма нужда да купувате електрически фритюрници. Вместо това можете да инвестирате във висококачествена тенджера за пържене с кошница или тиган, които не само ще ви служат вярно, но и ще добавят много други вкусове към живота ви.

тенджера с кошница за пържене на картофи

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button