Топ 5 най-добрите прахосмукачки робот

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
2 от 5
iRobot Roomba 980
4.8
3 от 5
Roborock 2 S50
4.7
4 от 5
OSKAR
4.5
5 от 5
ILIFE V7S PLUS
4.5

Кои са най-добрите прахосмукачки роботи на българския пазар?

Всички знаем онези моменти, в които трябва да почистим дома си, а искаме просто да поседнем и да се насладим на няколко приятни момента с любимите си хора. Прахосмукачките роботи са създадени именно с тази цел- да улеснят и подобрят живота ви.

Те са малки, компактни, безшумни и чистят вместо нас. Знаете ли, че има роботи, които можете да настроите предварително и те да почистват дома ви, докато сте на работа или дори на разходка в парка? Отваряте приложението на смартфона си и само с едно докосване, роботът започва работа. Много потребители споделят, че вече не могат да си представят живота без тях.

С голямото желание от страна на потребителите, се появиха множество модели и марки, всеки с различни характеристики и функции.  Толкова много избор, толкова много възможности и толкова малко време за сериозно проучване. Именно затова днес подготвихме този наръчник, като освен мнения за прахосмукачки роботи, включихме и много допълнителна полезна информация в края на материала.

1. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop CleanerРевю

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner Ревю

Предимства


 • Тиха и лесна за употреба
 • Почистващи филтри
 • Почиства чудесно козина от домашни любимци
 • Автономност от 2 часа, почиства до 100кв.м.
 • Функция за карта (може да се сложи виртуална стена и да се обособят забранени зони)

Недостатъци


 • Не запаметява ръчно карта, при местене между етажи трябва да се настрои отново
 • При внезапно спиране губи посоката на чистене и започва отначало

Проверете Цената


Xiaomi са водещ производител на електрически уреди за дома, като през последните години създадоха редица много иновативни прахосмукачки роботи, при това на особено добри цени. Mi robot е класическа и елегантна прахосмукачка робот с висока мощност на засмукване, голям капацитет и може да чисти всички видове подове у дома или в офиса.

Лазерният сензор се намира в центъра на прахосмукачката, контейнерът за прах е по-голям от този на предишните модели (0,60л.). Освен това, прахосмукачката разполага и с резервоар за вода с капацитет 200мл и разполага с моп, който измива пода.

Батерията е с капацитет 2400 mAh и е произведена от LG и Panasonic с цел повишаване на автономността. Щом тя падне до 15%, прахосмукачката ще се запъти сама към станцията за зареждане и ще продължи сама почистването от мястото, където е спряла, щом достигне ниво на батерията 80%;

Роботът може да преодолява препятствия с височина до 2см и има висок капацитет на засмукване до 2500PA;

Снабдена е  със специални филтри, които поддържат мопа чист и контролират използваното количество вода при измиване на пода. Филтрите за прах се вадят лесно и могат да бъдат измивани, което удължава живота им. Има функция WiFi за дистанционно управление и мощност от 40W, и ниво на шум 70db.


2. Roborock 2 S50 – Ревю

Робот прахосмукачка Roborock 2 S50, Моп, Автономия 2 часа, Wi-Fi

Предимства


 • Има датчик против падане и сензорна виртуална стена
 • Изкачва препятствия до 2см
 • Много мощна – 50W
 • Подходяща както за сухо, така и за мокро почистване

Недостатъци


 • Неподходяща за почистване на черен под и черни/тъмни настилки
 • Малък контейнер за вода (недостатъчен да почисти 50кв.м).
 • Липсва опция за програмиране на различни карти и етажи

Проверете Цената

Roborock е създадена в Пекин през 2014 година и е концентрирала усилията си в създаването на качествени прахосмукачки роботи, които ще ви накарат да забравите какво е да почиствате сами.

Прахосмукачката има smart control, което се достъпва чрез приложение и Wi-Fi. Можете предварително да зададете работен график и да определите датите и часовете на почистване за седмицата.

Роботът се зарежда се автоматично и след това продължава да чисти от мястото, където е спрял последно.Може да  изкачва препятствия до 2см и има датчик, който предотвратява падане.

Функцията за виртуална стена ви позволява да ограничите дома си и да зададете на прахосмукачката да не почиства в определени зони. Освен това, тази функция помага тя да не се блъска в мебелите. Можете да се възползвате и от функцията за гласово потвърждение.

Роботът е с висока мощност (50W), което позволява качествено почистване на подови настилки като килими и мокети. Изключително удобен е за мокро и за сухо почистване.


3. iRobot Roomba 980 – Ревю

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 980

Предимства


 • Иновативна функция Boost Carpet за почистване на килими
 • Програмиран с технологията Antitangle, която пречи да на заплитането с кабели
 • Има 4 пъти по-издръжлива литиевойонна батерия
 • Гумирана броня с цел омекотен допир

Недостатъци


 • Както и другите роботи прахосмукачки не почиства черни или тъмни подове и настилки
 • Подходяща само за сухо почистване

Проверете Цената


Прахосмукачката робот Roomba от iRobot е робот от ново поколение- с модерен вид, иновативна система и множество иновативни функции.

Тя е снабдена  с технологията vSLAM® и с интелигентни карти, които й позволяват да обходи целия ви дом и да знае откъде е преминала, и къде трябва изчисти.

Може да работи автономно до 120 минути, като след това се зарежда сама и продължава с чистенето. Освен това, работи с технологията Dirt Detect ™, чрез която разпознава силно замърсените зони. Снабдена е със сензор против падане от/по стълби, което допълнително помага за предотвратяване на инциденти.

Роботът има многофункционални четки за почистване на пода и килима, и самопочистваща се глава, която контролира височината на робота. Има още специално проектирана четка с ъгъл от 27 градуса, предназначена за почистване около ъгли и ръбове.

Специалната филтърна система улавя до 99% от праха, акарите и алергените в дома.Можете да го контролирате по всяко време чрез специално приложение.

Роботът има почистваща тристепенна система Aeroforce, която увеличава всмукването с до 50%, а функцията виртуална стена ви позволява да ограничите пространства в дома си, до които не искате прахосмукачката да достига.  


4. Робот прахосмукачка OSKAR – Ревю

Робот прахосмукачка OSKAR

Предимства


 • Тиха (ниво на шум до 58db)
 • Опция за мокро почистване (контейнер от 0,40л)
 • Площ на почистване с едно зареждане до 150кв.м.
 • Преодолява препятствия до 1,5см.

Недостатъци


 • Не работи добре върху черни/тъмни подове и настилки
 • Понякога спира внезапно и не може да продължи самостоятелно

Проверете Цената

С елегантен дизайн и височина само от 7,2см, роботът прахосмукачка Oskar по нищо не отсъпва на своите конкуренти.

Роботът има 4 режима на работа. “Умен” режим за последователно почистване с навигация, като той ползва вграден жироскоп и по този начин си прави маршрут за максимално ефективно почистване на цялата нужна площ.  Другият режим е „по ъгли“ и той позволява плавно движение около ълги и ръбове. Режим „петно“ представлява спираловидно почистване, с увеличаващ се радиус. Има още режим на почистване MAX за максимална всмукателна мощност и функция „график“ за предварително задаване на дни и часове за почистване.

Освен това, има и опция за закупуване на контейнер за мокро почистване и мопове-  така, роботът ще може и да измива пода и да ви отменя и с това задължение.

Прахосмукчакта се справя се чудесно с настилки с наклони и с преминаване през лайсни. Умее да почиства гладки повърхности, килими и мокети.

Може да събира и отпадъци като хартия, пясък, коса и козина на домашни любимци. Времето за работа е от 60 до 110 минути в зависимост от нивото на заряд в батерията.

Снабден е с хепа филтър, чрез който се улавят замърсявания във въздуха. Чрез специалното приложение, можете да контролирате робота дистанционно и да задавате предварително часове и дни за почистване.


5) Робот прахосмукачка, ILIFE V7S PLUS – Ревю

ILIFE V7S PLUS

Предимства


 • Почиства до 150кв.м.
 • Работи под наклон до 15 градуса
 • Време за работа от 80 до 150 минути в зависимост от нивото на батерията
 • Събира косми от домашни любимци

Недостатъци


 • Преодолява препятствия до 1,2 см, което не е достатъчно за почистване на дебели и високи килими

Проверете Цената

С подобрен софтуер и мотор, роботът прахосмукачка на ILIFE притежава всички необходими качества, при това на прекрасна цена. 

Силната й всмукателна мощност позволява почистване както на гладки повърхности, така и на по-ниски килими и мокети. Освен това, се справя чудесно с леки наклони и преминаване през лайсни.

Роботът е с вградени сензори, които предотвратяват падане и подхлъзване по неравни повърхности. В допълнение, има и три режима на почистване-  автоматичен (комбинация от всички останали), петно (спираловидно почистване с концентриран на едно място боклук) и по ръбове (движение около стени).

Роботът разполага и с функция презареждане – когато се изтощи, ще отиде сам до станцията за зареждане.

Снабден е с хепа филтър, за улавяне на дори най-малките прахови частици, бактерии и алергени. Това помага за един по-чист и по-свеж въздух в помещенията. Има функция Системата за почистване се състои от 1 странична въртяща се четка, и V-образна основна ротираща четка. Отделно има и вакуум за засмукване на дребни и едри отпадъци, „сух моп“ за обиране и на най-финия прах, както и функция „моп“ за мокро почистване.

Чрез функцията „график“ можете да зададете седмичен график по ден и час за планирано почистване. Дисплеят на робота показва нивото на батерия и сигнализира за грешка, ако роботът не е успял да преодолее опасност.


Видове прахосмукачки роботи и разликите помежду им

Видове прахосмукачки роботиКъм момента видовете прахосмукачки робот се разделят на висок, среден и нисък клас. 

Ниският, по-достъпен клас няма опция за дистанционно контролиране с приложение, не се зареждат сами и имат по-кратък режим на работа. Повечето от тях ще работят по-малко от час, като мощността им също е по-слаба и биха изпитвали затруднения при засмукване на по-едър боклук, козина или коса.

Средният клас имат повече опции като контрол чрез специално приложение, самостоятелно зареждане, запаметяване на виртуална карта на жилището, виртуална стена и други. Потребителките мнения са именно, че този клас роботи са най-подходящи за домакинството.

Високият клас прахосмукачки имат редица допълнителни екстри като засичане на силно замърсени зони, модерни филтри за пречистване на въздуха, по-големи контейнери за боклук, опция за мокро почистване и други.

Какво да имате предвид преди да закупите своятa прахосмукачка робот?

Капацитет на батерията и време на работа

Ако в началото батериите на прахосмукачките роботи са издържали средно от 30 до 50 минути, то вече някои от тях издържат и до 150 минути. Някои от по-новите модели роботи се запътват сами до станцията си за зареждане, когато батерията падне по 20%. Част от тях имат софтуер, който позволява продължаване на почистването след зареждане, но други „губят паметта си“ и започват отначало.Ако редовно няма никого в дома ви, то тогава е хубаво да проучите кои роботи се справят добре с ориентацията си, защото излишното лутане означава допълнително чистене (на вече чист под) и разход на батерия.

Батериите в прахосмукачките роботи са главно литиевойонни или акумулаторни. Издръжливостта на батерията зависи главно от честотата на ползване, нивото на замърсяване на повърхностите и вида на замърсяванията. Част от техническата поддръжка на този тип роботи, включва смяна на батериите поне веднъж на две години. В зависимост от нивото на ескплоатация и вида на подовите настилки, може да се наложи да ги подмените дори по-рано. Най-добре е да извършвате профилактика поне веднъж годишно, и така ще бъдете наясно със състоянието на батерията и ще можете да я ползвате оптимално.

Ако имате домашни любимци и имате нужда от постоянна работа на робота, то тогава е хубаво да изберете по-силна батерия и съответно по-голяма мощност.  Колкото по-труден е теренът за почистване (тук имаме предвид наличието на големи и дебели килими, коса, козина) толкова повече роботът ще работи на по-висока мощност и това ще води до по-често изтощение на батерията. Респективно, ако нямате домашни любимци и подовата настилка в дома ви е гладка и равна, то тогаа можете да изберете и прахосмукачка с по-слаба батерия и по-ниска мощност, тъй като няма да се налага да работи допълнително за да изкачва килими или да чисти козина.

Всеки производител упоменава предварително автономността на робота в упътванията си. Имайте предвид, че това са така наречените „идеални условия“ и е възможно да има разминавания.

Контейнер за боклук

Тъй като прахосмукачките роботи са по-малки по размер от стандартните прахосмукачки, то и контейнера за боклук при тях е по-малък. Това далеч не означава, че не може да побира боклук и прах, просто ще се налага да го почиствате по-често.

Стандартно контейнерите за боклук при роботите прахосмукачки са между 0,3 и 0,6 литра. Мненията на потребителите са, че е хубаво да се почиства редовно, тъй като се появява неприятна миризма. Имайте предвид и, че щом контейнерът се напълни изцяло, прахосмукачките спират работа.

Ако вашето жилище е по-голямо или имате домашни любимци, то тогава би било по-добре да изберете робот с по-голям контейнер. Съответно ако е малко и има нужда от леко почистване, то тогава прахосмукачка с по-малък капацитет би ви свършила чудесна работа.

Цена

Все още можете да откриете прахосмукачка робот на цена под 100лв. Мненията относно този тип роботи не са много добри, тъй като в тази цена рядко се включва опцията за запазване на карта на жилището, дистанционен контрол и дори функция за планирано почистване. Разбира се, ако жилището е малко и не се цапа често, можете да изпробвате и прахосмукачка от този тип.

При средния клас на този прахосмукачките роботи (между 400 и 800лв) можете да откриете модели с достатъчно екстри, които същевременно да почистват дома ви изключително добре. Някои от тези екстри включват поставяне на виртуална стена, ако не желаете почистване в някоя зона или стая в дома си. Те най-често имат различни режими на работа като почистване на петна, около ъгли и работа на максимална мощност. Други екстри включват запаметяване на карта на жилището, функция предотвратяваща падане по стълби или удряне в предмети, и други.

Високият клас (от 800лв нагоре) притежава всички горе изброени екстри плюс някои допълнителни като освобождаване от заплитане с кабели и засичане на силно замърсени зони. Те обикновено имат по-висока мощност, която позволява чудесно почистване на дебели килими и мокети.

Режим на зареждане

Режим на зареждане

Както вече споменахме, повечето прахосмукачки роботи имат станции за зареждане и някои от тях се придвижват сами до нея, когато намалее нивото на батерията. Когато се заредят, продължават с почистването, ако е било прекъснато поради липса на батерия. Средното време за зареждане е между 4 и 5 часа. Ако вашата прахосмукачка няма режим на зареждане, то тохава ще се наложи вие да я зареждате и съответно да я програмирате за чистене отново след като се е заредила.

Станцията за зареждане е за предпочитане да е на централно място, в близост до контакт. Ако нямате достатъчно място за станцията, можете да ги заредите директно с кабел.

Размери на прахосмукачката робот

Прахосмукачките роботи станаха толкова желани, поради факта, че успяват да почистят онези недостъпни места под леглото или шкафа, до които вие достигате с големи усилия.

Средната височина на прахосмукачките е от 8 до 10 см, а ширината варира между 30 и 35см в зависимост от модела. Преди да закупите своя робот, е най-добре да измерите разстоянието по трудно достъпните места. Понякога дори 1-2 см са решаващи, тъй като, ако изберете по-модрна прахосмукачка, ще бъде спряна от сензорите си и това място няма да бъде почистено.

Често задавани въпроси

1. Може ли прахосмукачката робот да замести стандартната прахосмукачка?

Въпреки, че може да звучи изкушаващо да се отървете от голямата и тромава прахосмукачка, не бързайте да я заменяте изцяло с робот. Със сигурност ще има моменти, в които стандартната прахосмукачка ще ви бъде от помощ.

Прахосмукачките робот за идеални за широки и просторни помещения, които се ползват често и има нужда от постоянно почистване. Може да ги ползвате за почистване на килими, тъй като всички знаем колко прах и боклук се натрупва в тях. Голяма част от моделите са подходящи и за почистване на козина от домашни любимци, коса, зрънца и дори пясък. Други пък имат и опция за мокро почистване, което допълнително ще ви отмени в грижата за пода.

Роботите могат да почистват дома ви, докато сте на работа или дори на почивка. Само трябва да настроите графика на работа или да се свържете директно (ако има такава възможност). Не трябва обаче да забравяме и плюсовете на големите прахосмукачки. Те са идеални за труднодостъпни места, които роботът не може да достигне. Прахосмукачките роботи не работят добре върху черни или тъмни подове и настилки, тъй като сензорите не могат да засекат замърсяването там. В тези случаи на помощ ще дойде голямата прахосмукачка.

Препоръчваме ви да ползвате прахосмукачката робот в ежедневието си, така за вас ще останат само ъглите и труднодостъпните места.

2. Зарежда ли се сам роботът?

По-новите модели на прахосмукачките имат датчици, които следят батерията им. Щом падне под 20%, те сами се запътват до станцията за зареждане. Щом се заредят, продължават с почистването си оттам, където са го прекъснали. Има и модели, които не се зареждат сами и е нужно да бъдат включени за зареждане.

3. Колко е животът на прахосмукачката робот?

Ако се грижите добре за вашата прахосмукачка робот, то тогава тя може да бъде с вас дълги години.

Още преди за изберете вашия робот, първо проверете дали има достатъчно резервни части на българския пазар.Има много вносни модели, за които може да се наложи да поръчвате части от чужбина, което ще оскъпи поддръжката и може да забави належащ ремонт.

Почиствайте редовно филтрите и ги сменяйте, и избягвайте да подлагате прахосмукачката на директна светлина. Роботите имат вградени четки, като някои производители препоръчват да бъдат сменяни на всеки 6 месеца за по-оптимална работа.

Не зареждайте прахосмукачката, ако батерията не е паднала под необходимата за почистване (под 20%). Като цяло е желателно да сменяте и батериите на няколко години, отново с цел по-оптимално и добро почистване. 

Тъй като тя се движи постоянно, трябва да внимавате да не я настъпвате и удряте с мебелите. ВЪпреки, че имат сензори, не сте застраховани от подобен инцидент.

Спазвайте инструкциите за употреба дадени от производителя и вашата прахосмукачка робот ще бъде с вас дълго време. Животът на някои може да надмине и 6 години с правилната грижа. 

4. Мога ли да контролирам робота от разстояние?

Много от прахосмукачките роботи на българския пазар имат функция за дистанционно управление, която се достъпва от специално приложение. Просто трява да го инсталирате на смарт устройство и да го свържете с робота. Със същите тези приложения, има възможност и за предварително задаване на график на почистване, където определяте датите и часовете за почистване.

Обобщение

Прахосмукачките роботи могат да ви спестят много време и главоболия. Можете да пиете своята любима напитка или да прекарвате време със семейството си, а те да се грижат за чистотата в дома ви. Можете да ги контролирате от разстояние, като някои от тях даже изпращат отчет за свършената работа след това.

Прахосмукачките робот са една чудесна инвестиция, която ще улесни живота ви и ще го направи по-чист и по-лек. А съдейки по напредващите технологии, това е едва началото на един по-модерен и по-безгрижен живот.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button