Топ 5 най-добри фурни за вграждане ЗА 2024

Много семейства избират отделни модули готварски плотове и фурни за вграждане, които се вписват визуално в кухнята и придават на дома им по-уникален външен вид. Изборът на подходяща фурна за кухнята ви може да бъде затруднен, ако не знаете откъде да започнете.

Ключът при избора на най-добрите фурни за вграждане е да се проучат качествените производители и предлаганите от тях характеристики. Ето защо ние съставихме списък и събрахме различни мнения за фурните за вграждане в това ръководство, за да ви помогнем да определите основните аспекти, които трябва да имате предвид при покупка. Най-добрите модели и марки, налични в момента на пазара, са изброени по-долу.

Най-добра генерално
4.8 / 5

Тази фурна за вграждане Бош осигурява равномерно разпределение на топлината на всички нива и така позволява да готвите различни ястия по едно и също време. Предлага най-лесното почистване с функцията EcoClean.

Предимства

 • Телескопични релси за безопасно поставяне и изваждане на тави за печене
 • Равномерно разпределение на топлината на всички нива и без смесване на вкусовете
 • Прибиращи се бутони
 • Тежки, солидни материали и добра изолация
 • Безшумен вентилатор

Недостатъци

 • Трудноподвижна врата
Най-добър подгласник
4.7 / 5

Страхотна фурна, която се загрява и приготвя ястията много бързо благодарение на двойните си вентилатори. Има атрактивен дизайн, който ще пасне на всяка кухня.

Предимства

 • Двойни вентилатори за бързо и равномерно приготвена храна
 • Функция за почистване с пара
 • Тиха работа
 • Бързо загряване до желаната температура
 • Елегантен дизайн

Недостатъци

 • Нужда от специална вентилация
 • Предлага се само с един рафт във фурната
 • Таймерът не е надежден
Най-добри в ниския клас
4.9 / 5

Това е една от най-добрите евтини фурни за вграждане с капацитет за приготвяне на големи ястия. Позволява ви да приготвите дори и вкусно месо на скара.

Предимства

 • Голям капацитет
 • Опция за скара
 • Не позволява на миризмите да се разнасят

Недостатъци

 • Ненадежден таймер в някои ситуации
Най-добра във високия клас
4.6 / 5

Мненията за фурните за вграждане АЕГ BSE788380M са превъзходни, а температурният сензор ви позволява да следите температурата на вашата храна през целия процес на готвене.

Предимства

 • Наблюдение на температурата и времето на фурната от смартфон
 • Сензорен  екран с разнообразие от функции
 • Бързо затопляне на ястията
 • Достатъчно място за приготвяне на големи ястия

Недостатъци

 • Фурната може да не се охлади толкова бързо, колкото би следвало след употреба
Най-добър винтидж дизайн
4.7 / 5

Фурна с винтидж стил, която ще задоволи дизайнерските и кулинарните ви нужди. Предлага голямо разнообразие от аксесоари и 10 режима на готвене.

Предимства

 • Разнообразие от аксесоари
 • Бързо загряване
 • Тройна стъклена врата
 • Дизайн, подходящ за кухни в класически стил

Недостатъци

 • Без режим на самопочистване
 • Бутонът на таймера е чуплив
 • Непрактична температурна скала

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за покупка

Ръководство за покупка

Повече от всеки друг фактор, личният вкус трябва да бъде определящ в търсенето на най-добрата фурна за вграждане за вас. Въпреки това, има някои полезни аспекти, които трябва да вземете предвид, когато пазарувате какъвто и да е уред, особено вградена фурна, която следва да бъде интегрална част, когато приготвяте ястия за вас, вашето семейство, близки и приятели.

Тази статия ви предлага разширен списък на нещата, които да търсите при закупуването на фурна за вграждане.

Самостоятелна или фурна за вграждане: каква е разликата?

Самостоятелните фурни са фурни, които могат да се поставят на пода и обикновено се предлагат с вграден готварски плот. Фурните за вграждане пък са фурни, вградени в шкафа и са без готварски плот.

Самостоятелна фурна

Самостоятелните фурни са далеч по-лесни за монтаж и по-бюджетни от вградените фурни. Те комбинират готварски плот с фурната, което ги прави по-удобни от фурната за вграждане. Те обаче и заемат повече място от вградените фурни.

Фурна за вграждане

Фурните за вграждане се предлагат в различни размери и могат лесно да бъдат включени в шкафа на вашата кухня. Те могат да бъдат монтирани на всяка височина за лесен достъп и често се използват в комбинация с микровълнова фурна за допълнително удобство. Основният недостатък на вградената фурна е, че не разполага с готварски плот.

Захранване на фурната за вграждане

Когато купувате нова фурна за вграждане, едно от първите неща, които трябва да имате предвид, е видът на захранването. Независимо дали избирате газова или електрическа фурна, уверете се, че тя работи със съществуващото ви оборудване. Ако преминавате от електричество към газ или обратното, трябва обезателно да потърсите експертна помощ.

Можете да монтирате газова или електрическа фурна за вграждане във вашата кухня, в зависимост от наличните връзки. Изберете в зависимост от вашите изисквания и бюджет, ако имате е възможно да инсталирате едно от двете.

Електрическа фурна

Комонентите за двойно печене в електрическите вградени фурни работят независимо една от друга при приготвенето на храна. Долният елемент затопля фурната и се ползва при ежедневното готвене. Печенето се извършва чрез горния компонент. Електрическите фурни са по-достъпни и предлагат по-голямо разнообразие от видове. Те имат по-висок капацитет, но трябва да бъдат свързани към източник на захранване 230/240V. Цената на електроенергията определя текущите им разходи.

Фурна на газ

Газовите фурни се нагряват с пламък от природен газ, който загрява вътрешността на фурната. Изборът на газови фурни обаче е силно ограничен. Те разполагат с компютъризирано управление, а цените на природния газ определят текущите разходи.

Размер на фурните за вграждане

По-голямата част от конвенционалните стенни фурни са с ширина 60 см., 68 см. или 76 см. Това са приблизителните размери, като точните такива може да се различават – разликите обикновено са минимални. Височината и дълбочината на вградената фурна може да варира в зависимост от вида и дизайна.

Целият вътрешен обем и използваемата площ за готвене, както и общото количество пространство за готвене, са двата компонента съставляващи обема на фурната. Фурните обикновено имат капацитет от 51 до 76 л. Капацитетът на използване на фурните може да бъде с 27 л. по-малък от обявения капацитет. Разположението на рафтовете и действителната използваема площ се повлияват от капацитета на фурната.

Единична фурна

Подобно на конвенционалните модели, едниничната фурна разполага с една готварска повърхност, където можете да печете любимите си ястия. Въпреки че се нарича още и стенна фурна, тя не е ограничена до монтаж в стената. Единичните вградени фурни могат да бъдат вградени в шкафове, под кухненския плот или под плота за готвене. Помислете за комбиниране на микровълнова фурна със стенна фурна, за да си осигурите допълнително удобство.

В повечето случаи единичните фурни могат да бъдат монтирани под кухненския плот, но тези модели с отделения за затопляне може да са твърде високи за обикновен кухненски плот със стандартни размери и трябва да бъдат монтирани в стенен модул. Единичната фурна има среден капацитет от 64 л.

Двойна фурна

Двойната фурна реално представлява две вградени фурни, подредени една върху друга, но имащи отделни врати и бутони за управление. Поради техния размер, те трябва да се монтират в стенен модул и са най-подходящи за големи кухни. Основната фурна е с капацитет 62 л, а по-малката – с капацитет от 35 л.

Двойната фурна е подходяща, ако често се случва да готвите за много хора или желаете да се сдобиете с една наистина гурме кухня. Двойните фурни имат по-голям капацитет, което ви позволява да готвите два пъти повече храна за половината от времето. Освен това имате възможност да готвите различни ястия при различни температури. В едната фурна печете агнешкото за Гергьовден, а в другата – дроб сармата.

Функции на фурните за вграждане

Функции на фурните за вграждане

Много стенни фурни могат лесно да бъдат интегрирани във вече съществуващ кухненски дизайн, като дори да го допълнят. Освен това могат и да допринесат за освежаване на външния вид на цялата кухня. Тъй като са вградени в стена, те често придадат на кухнята ви по-отворено усещане, като същевременно ви позволяват да си върнете част от пространството на плота и може би дори да добавите допълнителни шкафове.

Много стенни фурни предлагат функции, подобни на тези на конвенционалните модели. Тези възможности позволяват на собствениците да използват разработена от производителя апликация за стартиране, спиране, промяна на температурата или получаване на сигнали за готвене от разстояние.

Ето и основните функционалности на фурните за вграждане.

Дигитално управление

Тъй като фурните с дигитални функции могат да бъдат настроени към определени температури по-точно спрямо фурните с ръчно завъртане на копчето, те ви позволяват да готвите и по-прецизно. Електрическите фурни с дигитално управление, за разлика от традиционните електрически модели, използват сензорен екран вместо таймер или застаряващите аналогови бутони.

В зависимост от модела, електрически фурни с дигитално управление могат да бъдат изключително интуитивни за използване. За разлика от аналоговите модели, те могат да се се настройват за секунди, а не само за минути.

За да увеличите производителността и рентабилността на вашата професионална пекарна или домашна кухня, може да улесните живота си с избор на фурни за вграждане с дигитално управление.

Програмируем таймер

Работата ви в кухнята се улеснява и от една друга функционалност – напълно програмируем таймер за включване и изключване на фурната по всяко едно време.

Може да е наистина практично, ако ви се наложи да излезете, тъй като фурната може да бъде програмирана да започне да приготвя храната ви преди да се върнете обратно.

Ако не засекат движение, автоматизираните електрически фурни могат да бъдат програмирани да се изключват след 5 мин. (времето може да бъде настроено до 15 мин.). Естествено, функцията за автоматично изключване може да бъде и деактивирана. Функцията за заключване пък ви позволява да настроите часовете, в рамките на които да забраните използването на фурната по какъвто и да е начин.

Автоматични функции за готвене

Автоматичните функции за готвене са предназначени за хора със заето ежедневие, които не могат да бъдат в кухнята или у дома в определени часове, за да включват или изключват фурната. Тези настройки могат да бъдат конфигурирани така, че да стартират и спират вашата фурна автоматично. Съществува и варианта, при който фурната може да се стартира ръчно, а автоматичните функции да поемат контрол, когато е време фурната да се изключи.

Можете да подготвите ястието си, да изберете какво искате да готвите, да изберете температура, време за готвене, източник на топлина и дори степен на влажност, като използвате автоматичните режими за готвене.

Телескопични релси

Напълно телескопичните релси за фурна улесняват изваждането на всякакви тави и решетки за печене, плочи и съдове от самата фурна. Това ви позволява да мажете или обръщате печеното извън нагорещената фурна, без да рискувате да се изгорите. Телескопичните релси ви позволяват да проверите или извадите вашето ястие с минимално усилие.

Плъзгащи се врати

Фурните с плъзгащи се врати ви предоставят лесен достъп до самата фурна. Тези врати се отварят като обикновена врата на стандартна фурна, но след това се плъзгат под фурната, за да ви осигурят пълен достъп до фурната.

С тези модели имате фурна с достатъчно големи размери, която е идеална за дома, като същевременно разполагате и с предостатъчно място за готвене. Всъщност една такава фурна с плъзгащи се врати ще ви осигури далеч повече място от конвенционалната фурна.

Смарт фурни

Смарт фурните са усъвършенствани уреди, които могат да готвят в много различни режими с елементарна навигация (обикновено само с едно натискане на бутон).

Можете да свържете тези модерни фурни със смартфон чрез Wi-Fi или Bluetooth, което ви позволява да ги управлявате от друга стая в къщата си или от далечно разстояние, като последното е възможно в зависимост от модела и специчифните функции на фурната за вграждане.

Функции за печене

Функции за печене

Символите, изобразени на предния панел, представляват функциите за печене на фурната. Разбирането на тези символи е от съществено значение за ефективното готвене и поддържането на вашата фурна в отлично работно състояние. Ето и част от най-често използваните функции на една вградена фурна за вграждане.

Печене с вентилатор: Ако имате фурна с вентилатор, то той е най-важният компонент на вашия уред, тъй като вентилаторът разпределя равномерно топлината във фурната, като гарантира, че храната ви се приготвя равномерно.

Принудителна циркулация на въздуха: Топлината се произвежда от елемент около вентилатора, който задвижва топлината във фурната. Това гарантира разномерното нагряване на фурната.

Допълнителен вентилатор: Фурната е оборудвана с допълнителен вентилатор, който циркулира въздух около ястието. С негова помощ се разпределя равномерно топлината в и около цялото ястие, което води до превъзходни резултати и възможност за готвене за по-малко време и при по-ниски температури.

Грил: Използването на приставката за грил е един от най-лесните начини за печене във вашата фурна. Тази техника използва много топлина, подобна е на използването на електрическа скара, с изключение на това, че вместо да се използват пламъци за готвене на месото, печката използва непряка топлина, за да пече вашето ястие.

Частичен грил: Тази функция представлява вътрешна електрическа настолна скара, която носи истинска наслада на гостите ви в комфорта на вашия дом. Гостите могат лесно да пекат меса и топят сирена на долното ниво, подобно на известното японско барбекю. Някои вградени фурни включват и функция, която ви позволява да използвате само част от скарата за по-малки порции.

Размразяване: За да размразите малки количества деликатни храни като торти, използвайте функцията за размразяване. На стайна температура сервирайте замразени пайове, чийзкейкове и други сладкиши. Когато режимът на размразяване е активиран, бавно движещият се вентилатор ще циркулира въздух със стайна температура около ястието. Естественото размразяване на храната се ускорява без използване на топлина.

Готвене на пара: Това готвене запазва влагата на продуктите, което го прави идеално за зеленчуци, риба, домашни птици, хляб и сладкиши.

Печене с конвекция: Това е вид печене без вентилатор. Само няколко модела фурни днес предлагат този вид печене като единствена опция.

Колко лесно се почистват фурните?

Вашата храна ще има по-добър вкус, ще готвите по-ефективно и ще използате по-малко енергия, ако поддържате фурната си чиста. Най-хубавото е, че почистването на фурната не е толкова трудно, колкото си мислите. Ето трите метода за почистване на фурна.

Пиролитично

Пиролитната фурна има „автоматичен“ механизъм за почистване, който значително намалява времето за почистване на фурната. Пиролитичното почистване повишава температурата във вашата фурна до над 400 °C, превръщайки мазнината и остатъците от храна в пепел. Тази пепел след това може лесно да се избърше. Нужно е само фурната да се върне на безопасна температура и да се отключи сама.

Каталитично

Каталитичното почистване включва нагряване на фурна до приблизително 90 °C, така че отлаганията от мазнина и храна могат да бъдат изгорени. След това мазнината може да се избърше с мокра кърпа. За разлика от пиролитичната фурна, която изгаря остатъците от храна до пепел, тук може да е необходимо да потъркате мръсотията малко повече, за да почистите вашата фурна.

Лесен за почистване емайл

Някои фурни имат фино, гладко емайлирано покритие от вътрешната страна, което трудно се замърсява с храна и е устойчиво на износване, както и на киселинни или алкални ефекти.

Повърхностите се почистват ръчно. Това не е уред с функция за самопочистване, но като цяло процедурата по почистване е бърза и лесна, тъй като частиците се отделят без нужда от много търкане.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button