Топ 5 най-добри парочистачки за 2024

Не скачате от радост, когато стане въпрос за почистване на подовете, нали? Напълно ви разбираме. И все пак, има начин да направите и най-ужасната работа по-приятна – това става с парочистачка. Топлината, която използват тези уреди, по-лесно повдига мръсотията (по-малко търкане, супер!) и помага за дезинфекция на подовете. От друга страна, парочистачките могат пък да повредят някои видове подови настилки. А поддръжката им може да бъде толкова сложна, че цялостният процес да стане толкова досаден и трудоемък, колкото при добрия стар моп и кофа.

Докато любимите ни модели правят почистването радост, много уреди за почистване с пара имат значителни недостатъци, които трябва да знаете, преди да купите. За тази статия нашият екип задълбочено проучи и прегледа мнения за парочистачките и избра петте най-добри парочистачки (от над 50 модела). Сравнихме дългосрочната обратна връзка с потребителите, спецификациите и, разбира се, производителността в независими тестове. Нашите задълбочени прегледи обхващат всичко и ще ви помогнат да изберете най-доброто сред най-доброто.

Най-добра генерално
4.7 / 5

Мощна и със стабилна конструкция, мненията за парочистачката са изцяло положителни. С отделениeто си за декалцификация, тя може да използва твърда чешмяна вода, без притеснения за варовикови отлагания.

Предимства

 • Лесно маневрена глава
 • Много лесно зареждане
 • Може да използва чешмяна вода
 • Сваляне на подложката без ръце
 • Много здрава, висококачествена конструкция

Недостатъци

 • Не стои изправена вертикално без опора
 • Захранващият кабел би могъл да бъде по-дълъг
Най-добра в бюджетния клас
4.4 / 5

Цената на парочистачката е повече от прилична. Ергономичната ѝ триъгълна почистваща глава позволява бърз достъп до тесни пространства, а самият уред е приятен и лек за работа.

Предимства

 • Компактна и маневрена глава
 • Лек дизайн
 • Безкрайно регулируема пара
 • Леснодостъпна цена
 • Може да се използва с чешмяна вода

Недостатъци

 • Без опция за смяна на подложката без ръце
 • Лесно пада
Най-добра във високия клас
4.6 / 5

Мненията за парочистачката са, че осигурява безупречно и бързо почистване на всички видове повърхности. Всъщност, тя вакуумира и едновременно почиства с пара пода, а парата работи с помощта на различни аксесоари.

Предимства

 • 2 в 1: засмуква и почиства с пара едновременно
 • Ефективно убива бактерии без никакви химикали
 • Многофункционалност поради широка гама от аксесоари
 • Технология за отделяне на въздух и прах за дълготрайни резултати
 • Подходяща за подове, прозорци и други повърхности

Недостатъци

 • Доста голямо тегло (6.5kg)
 • Без механизъм за автоматично навиване на кебела
Най-добра в средния клас
4.8 / 5

Супер гъвкава 11-в-1 парочистачка с технология за пара, премахваща дори упоритите замърсявания бързо и ефективно. Автоматично регулиране на парата, в зависимост от типа под за по-лесно използване.

Предимства

 • Премахва както нови, така и стари петна по всякакви повърхности
 • Почиства дори труднодостъпни места
 • Подходяща за тапицерия, огледала и прозорци
 • Микрофибърна подложка за почистване, издържаща до 100 употреби
 • Лесно зареждане с вода

Недостатъци

 • Не стои изправена сама
 • Без индикатор за нивото на водата
Най-добра за големи площи
4.5 / 5

Високоманеврено решение, което е идеално за почистване на по-големи площи или няколко стаи наведнъж. Разполага с двустранни подложки от микрофибър от двете страни, които спомагат за това.

Предимства

 • Гъвкава глава
 • Лесно зареждане
 • Много дълъг кабел
 • Двойни почистващи подложки за експресно изчистване на големи площи
 • Бърза смяна на подложката без ръце

Недостатъци

 • Висока цена
 • Не може да стои вертикално без някаква опора
 • Препоръчително е да се използва само дестилирана вода
 • Без допълнителни аксесоари

Актуализации на съдържанието:

За нас е важно продуктите, които представяме, да са с най-високо качество и на най-добри цени, затова винаги проверяваме списъците ни и ги актуализираме, ако това е необходимо, за да ви предоставим подбрани опции с най-високо качество.

Ръководство за покупка

Това, което прави парочистачката различна от обикновения моп, е вграденият резервоар за вода и вътрешения отоплителен механизъм. Тъй като водата се нагрява до температурa на кипене, парата се изпомпва през почистващата глава направо на пода. Комбинацията от топлина и влага помага да се вдигне замърсяването. Това също така елиминира по-добре микробите и акарите. По този начин парните мопове са благословия за собствениците на домашни любимци и младите родители в борбата им с безкрайната бъркотия.

най добрата парочистачка

Кой се нуждае (и кой не) от парочистачка?

Нека започнем с ползите от парочистачката. Освен по-ефективното почистване, тези уреди работят само на вода. Това прави ненужно използването на химически формули, без да се жертва чистотата на подовете ви. Ако някой от вашето домакинство е алергичен или чувствителен към почистващи препарати, почистването с пара е прекрасна алтернатива.

Освен това парата помага за елиминиране на бактерии, акари и дори вируси. Ще видите много производители смело да твърдят например, че тяхното устройство убива 99,9% от микробите. Това, което производителите подценяват, е, че това ще изисква преминаване на цялата зона 3-4 пъти или почистване на всяко място поне 30 секунди. Кой изобщо чисти по този начин? И все пак, дори парочистачката да не превърне в стерилна лаборатория вашето домакинство, тя определено е далеч по-хигиенична от обикновената кофа и парцал.

И накрая, парочистачките оставят минимална влага след себе си и подовете изсъхват напълно за няколко минути. Ако редовно някой оставя мокри отпечатъци върху току-що измития ви до блясък под, то парочистачката ще реши това.

А подовете? 

Докато повечето модели парочистачки днес се рекламират като „безопасни за всички запечатани повърхности“, това далеч не е вярно. Накратко, само гланцираните плочки и запечатаните каменни подове са наистина устойчиви на пара. Останалите материали могат да се повредят с течение на времето.

Умишлено ли ви подвеждат производителите на парочистачки? Не е задължително. Ако защитното покритие (като лак или полиуретан) на настилката е абсолютно перфектно, топлината и влагата наистина не могат да повредят материала отдолу. На практика обаче уплътнението рядко е идеално, особено когато започне да се износва. И дори подовата настилка да е чисто нова, тя може да има незначителни микропукнатини и дупки. Това не е кой знае колко важно, но когато парата редовно се вкарва в тези пукнатини, те постепенно ще се разширят. И след като влагата попадне под настилката, е възможно да възникнат нежелани ефекти от набъбване, изкривяване, или плесен.

Незапечатаните дървени или коркови подове са категорично неподходящи за парочистачки. Същото важи и за всеки материал, залепен с лепило (като ламинат или паркет), тъй като парата може да разхлаби лепилото. Дори устойчиви материали като линолеум или винил могат да се обезцветят или да се повредят от високите температури на парочистачката.

Ако сте готови да тествате дали настилката ви може да понесе топлината от пароструйката, започнете от малка, незабележима зона и настройте парата на най-ниската степен. Избършете остатъчната влага незабавно, вместо да я оставите да изсъхне сама.

най добрата парочистачка

Премахнете мръсотията с пара 

Много собственици на парочистачки признават, че плочките им заблестяват както никога досега и показват впечатляващи снимки, с които доказват това. Често срещано погрешно схващане за тези уреди е, че те са всемогъщи елиминатори на мръсотия. Парочистачката може да ви спести време и усилия, когато се използва правилно, но не може да замени целия ви арсенал за почистване.

На първо място, парочистачките нямат всмукателна мощност. Ако има много замърсявания, първо ще трябва да избършете или почистите с прахосмукачка зоната, в противен случай парочистачката просто ще избута мръсотията. За разлети течности е по-ефективно да използвате гъба за почистване или мокро и сухо почистване с прахосмукачка, отколкото парочистачка.

Без значение от цената на парочистачката, тя няма да премахне дълготрайни, застояли петна лесно. Мръсотията, която се крие във фугите, също може да бъде предизвикателство. За тези проблеми потърсете парочистачка с включена почистваща четка и бъдете готови да напрегнете малко мускули.

Някои парочистачки имат плъзгащи се приставки за килими, които могат да изправят влакната и да направят килимите ви по-свежи. Парочистачка обаче не може да почисти дълбоко килимите или тапицерията.

Видове парочистачки 

Въпреки че парните мопове може да са най-често срещаният тип парочистачки, те не са единствените, а може и да не са най-подходящите за вашите нужди.

Цилиндрични парочистачки

Цилиндричните парочистачки визуално приличат на цилиндрични прахосмукачки. Те имат тяло на колела, свързано с почистващата глава чрез гъвкав маркуч. Техните предимства са резервоарът за вода с по-голям капацитет и по-мощната пара. Тези характеристики ги правят идеални за по-разнообразни почистващи задачи. Обикновено те са съвместими и с широк спектър от аксесоари за по-леките задачи по почистването. Цилиндричните парочистачки са по-скъпи, по-обемни и по-тежки в сравнение с парните мопове.

Парни мопове

Парните мопове обикновено наподобяват вертикална прахосмукачка с пара, те са леки и компактни, със силно маневрени глави. Нагряват се по-бързо от цилиндричните парочистачки, но имат и по-малки резервоари за вода. Повечето парни мопове имат малко (ако изобщо имат такива) аксесоари и те са предназначени преди всичко за почистване на подове.

Ръчни парочистачки

Ръчните парочистачки малко приличат (каква изненада!) на ръчни прахосмукачки. Те са леки и достатъчно малки, за да се носят удобно в една ръка и обикновено имат много приставки, идеални за по-специфични задачи, като почистване на стени, фурни, дръжки, остри ъгли и т.н. Те обаче имат резервоари с по-малък капацитет, които се нуждаят от често презареждане. Това може да е изморително, когато става въпрос за по-големи пространства за почистване.

2-в-1 парочистачки

Не на последно място, съществуват и т.нар. парочистачки тип 2-в-1, които представляват изправен моп, но с отделящ се централен блок, който може да се използва с няколко приставки. Такъв многофункционален почистващ уред впечатлява със своята универсалност. Те обаче са скъпи. По-евтините 2-в-1 парочистачки често имат недостатъци по дизайна, които могат да ги направят по-неудобни за използване.

парочистачка мнения

Какво да търсите в една парочистачка?

Парочистачки не са с по-сложно устройство от чайника ви, но има функции, които могат да направят или нарушат процеса по почистване. Много ръководства за покупка препоръчват да се съсредоточите върху три основни параметъра:

 • вместимостта на резервоара за вода – колко вода побира парочистачката;
 • времето за загряване – колко време отнема да започне производството на пара;
 • времето на работа – колко време може да се използва преди зареждане

Бихме казали, че този подход не е особено практичен. На първо място, първият параметър е пряко свързан с последните два и не всички производители ще изброят и трите. Второ, почти всички парочистачки в днешно време се нагряват за половин минута или по-малко и имат резервоари за вода от около 300-500 мл. (което е достатъчно за почистване на кухня и две бани). Истината е, че няколко секунди или милилитри при единия или другия параметър няма да имат голямо значение на практика.

Ето нещата, на които наистина трябва да обърнете внимание.

Презареждане

Колко лесно или трудно е да се напълни резервоара за вода ще повлияе на вашето почистване повече от конкретния капацитет. Твърде много парочистачки имат интегрирани контейнери с тесни отвори, които е почти невъзможно да се запълнят без да се разлее течност. Същото важи и ако контейнерът е непрозрачен, тъй като е трудно да се забележи, когато резервоарът се напълни.

Като цяло портативните резервоари за вода са най-удобните, когато става въпрос за пълнене. Модел с вграден резервоар обаче може да работи и ако отворът е достатъчно широк. Много от тях идват с фуния, предназначена да облекчи задачата, която понякога може удобно да се съхранява на самата парочистачка.

парочистачка цена

Подложки  

Неудобствата при зареждането са нищо в сравнение с това колко досадна може да бъде смяната на подложката на парочистачката. Платът от микрофибър в долната част може да побере само определено количество мръсотия, преди да започне да я тласка настрани. Поради тази причина повечето парочистачки се предлагат с няколко подложки. Някои обаче са много по-удобни и хигиенични за смяна от други.

Повечето парочистачки използват ластици или залепващи системи (известни също като велкро), за да прикрепят подложката към почистващата глава. За да премахнете подложката, ще трябва да поставите уреда върху хоризонтална повърхност, да изчакате да се охлади и след това да премахнете подложката с ръце. Някои подложки имат прикрепени ленти за издърпване, което може да сведе до минимум контакта ви с мръсотията.

Обикновено една подложка издържа достатъчно дълго, за да почистите с нея кухнята и две бани. Но ако площта е по-голяма (или много силно замърсена) и изисква смяна на подложките в средата на почистването, ръчната подмяна може да се окаже твърде времеемка. Тук идват на помощ парочистачките със системи за свободни ръце. Тези модели парочистачки са с най-високи цени, но пък няма да си изцапате ръцете, нито да чакате подложката да се охлади.

Филтър

Повечето парочистачки трябва да използват само дестилирана вода. Това е така, защото разтворените в чешмяната вода минерали могат да се натрупват в уреда, блокирайки дюзите и изходите и дори да увредеят нагревателя. Не е изненадващо, че подобен проблем може да не е покрит от гаранцията.

Редовното закупуване на дестилирана вода отнема време и пари. Заради това някои парочистачки могат да използват чешмяна вода, тъй като те идват с вградени филтри за варовик. Това може да бъде особено полезно за тези, които живеят в райони с твърда вода. Ако вашата почистваща прахосмукачка с пара има филтър, не забравяйте да го сменяте според ръководството.

Маневреност

В днешно време всяка добра парочистачка трябва да има въртяща се глава, която да позволява почистване на тесни пространства. Тялото на парочистачката също трябва да се накланя лесно за достъп до труднодостъпните зони под мебелите.

За големи стаи без препятствия, парочистачки с широки правоъгълни глави ще дадат най-бързите резултати. Но, ако имате подови настилки с много кътчета, уред с по-малка, продълговата или триъгълна глава ще бъде по-удобен.

Променлива пара

Регулируемата мощност на парата не само ще увеличи шансовете ви, ако все пак решите да тествате парочистачката (което не ви препоръчваме) върху по-деликатни подови настилки. Възможността да намалите парата ще спомогне на дома ви да не се превърне в сауна през летните дни. И след като децата или домашните любимци са оставили някои особено упорити петна, увеличаването на мощността на парата ще ви помогне да се справите по-бързо с мръсотията. Повечето модели на пазара имат две до три настройки за пара, което е достатъчно за ежедневните проблеми с почистването.

Захранващ кабел 

Съветваме ви да не използвате удължител за захранването на парочистачката, тъй като това са уреди с висока мощност. Много по-безопасно е да проверите захранващите контакти във вашето домакинство преди покупка и да се уверите, че моделът, на който сте се спрели, има достатъчно дълъг кабел. По-евтините парочистачки често имат кабели от само 5 м. Най-добрите парочистачки имат почти два пъти по-дълги кабели.

парочистачка

Аксесоари за парочистачки 

Докато повечето парочистачки се използват са само за третиране на подове, дори една или две допълнителни приставки могат да донесат по-добра възвръщаемост на парите ви. За щастие има парочистачки, които се предлагат с включени аксесоари, докато някои други позволяват да ги поръчате отделно.

 • Ако подовете ви често са силно замърсени, ще ви е необходима парочистачка с четка за почистване на фуги.
 • За подови настилки с килими или мокети, може да вземете модел с приставка за килими. Въпреки че сме на мнение, че парочистачката не е най-ефективния метод за почистване на килими, понякога е необходимо само бързо освежаване.

Ако сте решили да си закупите цилиндрична, ръчна или парочистачка 2-в-1, възможностите ви за аксесоари се увеличават.

 • Приставките за почистване на прозорци са удобни за почистване както на прозорци, така и на стъкла.
 • Различно оформените четки и подложки позволяват достъп и почистване на напластената мръсотия около тесните пространства.
 • Приставките за тапицерия работят подобно на тези за килими, като целта им е да освежават меките мебели.
 • Тръбите и дюзите са проектирани да почистват дълбоко малките пукнатини, до които по-големите инструменти нямат достъп.

Заключение

Въпреки че парочистачките не са за всеки, те могат да бъдат полезни, за да поддържат кухнята и банята ви безупречно чисти. За повечето домакинства най-добрата парочистачка в момента е Black & Decker FSMH13101SM. Тя предлага превъзходна гъвкавост и може да се използва върху всички видове подове, тапицерии, огледала и прозорци за премахване на нови и стари петна ефективно и без усилия.

прахосмукачка с пара

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button