Топ 5 най-добри проточни бойлери за 2024

Мненията за проточените бойлери са разнообразни, затова изборът на такъв, бил той за новия дом или за замяна на вече съществуващ, е от голямо значение. Важно е да сте наясно с различните опции, за да направите правилния избор. Тази статия ще ви даде подробна информация за петте най-добри проточни бойлера, както и техните плюсове и минуси. Да се впускаме!

Най-добра генерално
4.7 / 5

Ferroli ZEFIRO ECO 11 се захранва от батерии и не се нуждае от 230V захранване. Този бойлер има йонизационен електрод за автоматизирано наблюдение на пламъка.

Предимства

 • Опция за регулиране на температурата
 • Йонизиращ електрод за автоматизирано наблюдение на пламъка
 • Съвременно оборудване без пламък в режим на готовност

Недостатъци

 • Инсталацията може да е малко трудна
Най-добър в ниския клас
4.5 / 5

Eldom b7 72486B е проточен бойлер за душ на добра цена, разполагащ с регулатор на водния поток, чрез който регулирате интензивността на струята. Той има вграден мембранен клапан, който предпазва от прекомерно налягане.

Предимства

 • Много компактен и лек
 • Регулатор на водния поток
 • Контрол на превишаване на температурата
 • Защита срещу прекомерно налягане
 • Лесен монтаж – без допълнителни аксесоари

Недостатъци

 • Не е най-мощният бойлер на пазара
Най-добър в премиум класа
4.8 / 5

Kospel PPE2-18/21/24 разполага с микропроцесорен контрол на мощността, което го прави отличен за подаване на топла вода за няколко цели едновременно. Висококачественият му външен пластмасов капак е с модерен дизайн.

Предимства

 • Интуитивен LCD дисплей
 • Прецизен електронен контрол на температурата
 • Памет за 3-те най-използвани температури
 • Предотвратяване на пожар чрез лимитиране на максималната температура
 • Възможност за повторно нагряване на предварително затоплена вода

Недостатъци

 • В зависимост от мястото за инсталиране, монтирането на горния капак може да бъде трудно
Най-добър за мивка
4.4 / 5

Разполагащ с мощност от 5,5 kW, това е енергийно ефективен бойлер за кухнята или банята. Мненията за този проточен бойлер за кухня са отлични за кратки употреби на топла вода, а и е лесен за използване.

Предимства

 • Перфектен бойлер за мивката
 • Устройство без налягане (работи на батерия)
 • Минимални разходи за енергия
 • Компактен и лек
 • Отлично съотношение цена:качество

Недостатъци

 • Изисква специфичен захранващ кабел за монтаж
Най-добра във високия клас
4.4 / 5

Ariston FAST EVO има електронен контролен панел на температурата, който го прави лесен и бърз за работа. Този бойлер позволява избор на температура, която е най-подходяща за изискванията на потребителя.

Предимства

 • Енергийна ефективност от клас „А“
 • Електронен контролен панел за температура
 • Здрава и издръжлива конструкция
 • Температурата на водата е постоянна както при слабо, така и при силно налягане на водота
 • Подготвен за работа със слънчева система за отопление

Недостатъци

 • Доста тежък (11 кг.)

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Важно е да се уверите, че избраният от вас проточен бойлер отговаря на вашите изисквания. Въпреки това, с толкова много възможности на пазара, изборът на правилния може да бъде труден. Ние изброяваме аспекти, които трябва да вземете предвид, когато избирате такъв. Да започваме!

проточен бойлер мнения

Проточни бойлери срещу конвенционални електрически бойлери

Проточните бойлерите и стандартните електрически бойлери са отлични сами по себе си. Критериите, които можете да използвате, за да ги сравните, са изброени по-долу.

Пространство

Проточните бойлери са малки, компактни и заемат малко пространство. От друга страна, конвенционалните електрическите бойлери се нуждаят от значително количество място за инсталиране, тъй като те могат да съхраняват голям обем вода.

Използване на вода

Конвенционалният електрически бойлер може да осигурява топла вода на различни места, включително към мивката, кухнята, ваната и крана за душ. Въпреки това, проточните бойлери могат да осигуряват топла вода за еднократна или ограничена употреба, като душ или умивалник.

Водно налягане

Вградените ограничители на водното налягане в проточните бойлери помагат за контрол на потока вода, постъпващ в нагревателя. Това означава, че когато човек се къпе или си взема вана, само подходящото количество вода може да достигне до нагревателната камера на проточения бойлер, което позволява бързото нагряване на водата. В резултат на това, налягането на водата спада. От друга страна, конвенционалните електрически бойлери са системи под налягане, които разчитат на гравитацията, за да предложат комфорт и добро налягане на водата за по-добро изживяване при къпане. Това означава, че водата може да тече при високо налягане до 10 л. в минута, като същевременно осигурява непрекъсната топла вода.

Цена

Проточните бойлери често изискват само електричество, и то само докато се използват, което ги прави икономични. Въпреки това, конвенционалните електрически бойлери изискват повече време за нагряване и следователно използват повече електрическа енергия, което потенциално може да доведе до по-високи експлоатационни разходи за електричество.

Инсталация

Проточните бойлери са по-лесни за монтаж и поддръжка, докато елекрическите бойлери са по-трудни за инсталация поради техния размер и необходимите тръби.

Време за загряване

Проточните бойлери загряват водата незабавно, тъй като имат малка отоплителна камера, която не задържа вода. Другите електрически бойлери загряват вода в огромни количества, което изисква по-дълго време за загряване. Въпреки че можете да намалите времето за нагряване като завъртите копчето на електрическия бойлер на най-високата степен, времето за нагряване е все още значително по-дълго (до 1 час), отколкото при проточните бойлери.

проточен бойлер за душ цена

Как работят проточните бойлери?

Проточният бойлер осигурява незабавна топла вода, когато завъртите крана за вода. Ето и как точно работят проточните бойлери стъпка по стъпка.

 1. Когато включите кранчето за вода, водата тече през нагревателния елемент на проточния бойлер.
 2. След това нагревателният елемент нагрява водата. Той се задвижва или от електричество, или от газов пламък.
 3. Проточните бойлери осигуряват непрекъснато подаване на топла вода без стандартния резервоар за съхранение, намиращ се в много бойлери, с дебит от 9 до 22 л. в минута.

Плюсове и минуси на проточните бойлери

Естествено, редно е да разгледаме плюсовете и минусите на проточните бойлери.

Плюсове

Компактни

Тъй като днес са приети закони, изискващи осигуряването на по-дебела изолация, за да се сведат до минимум загубите на топлина, по-новите конвенционални електрически бойлери са се увеличили по размер. Проточните бойлери на газ обаче са с малки размери и могат да се монтират на стената.

Безопасни за употреба

Ако има теч, за разлика от електрическите бойлери, проточните няма да разлеят литри вода. Също така, въглеродният окис не може да проникне в дома поради обратното изтегляне, тъй като подаването на въздух и изпускателните отвори са запечатани.

Подготовката за зимата е лесна

Собствениците на ваканционни имоти знаят колко време отнема изпразването на електрическия бойлер, преди да затворят врати за сезона. Можете да източите проточения бойлер за няколко секунди с помощта на компресор, след което просто да го изключите.

Дълготрайни

Проточните бойлери могат да издържат 5 до 10 г. по-дълго от конвенционалните бойлери, което ги прави подходящи за използване в домакинството.

Лесни за инсталиране и употреба

Много проточни бойлери се управляват с дистанционно управление и имат до четири различни настройки. Освен това те са лесни за монтаж.

проточен бойлер за кухня мнения

Минуси

Чувствителен към бавен поток вода

Тези устройства автоматично ще се изключат, ако в тръбите се натрупа прекалено много котлен камък или аераторите на крана и душовата глава са блокирани, или ако даден кран понижи водния поток до приблизително литър в минута.

Изплащането отнема известно време

Проточеният газов бойлер на цена от около 1500 лв. може да спести на домакинството едва около 150 лв. годишно в сравнение с електрически бойлер от 600-700 лв., в зависимост от това колко е ефективен и колко топла вода се консумира.

Въпреки това, тъй като проточните бойлери имат по-дълъг живот, спестяванията започват след шестата година, когато много конвенционални електрически бойлери лека-полека приключват своя експлоатационен срок.

Висока цена

Цената на проточните бойлери може да бъде до три пъти по-висока от тази на стандартните електрически бойлери.

Загуба на вода

Поради забавянето в процеса, може да се наложи да пуснете водата и да изчакате горещата струя – така се губи повече вода.

Различни видове за различните нужди

Различните видове проточни бойлери са изброени по-долу.

Нагреватели за вода

Нагревателите за вода също могат да помогнат за намаляване на топлинните загуби във водоразпределителната система. Вместо да се използва централен нагревател, водата се нагрява изключително близо до мивката, душа или ваната, където се използва. Ако сравняваме с алтернативата, предлагана от електрическите бойлери за промяна на настройката на температурата, инсталирането на нагревател за вода навярно е по-добрият избор по отношение на енергийната ефективност.

Газови проточни бойлери

Тези бойлери загряват водата с газова горелка и имат по-дълъг живот от конвенционалните електрически бойлери. В сравнение с електрическите бойлери, те могат да генерират по-високо повишаване на температурата на литър в минута.

Електрически проточни бойлери

Instant electric water heaters heat the water using an electric element and have a similar lifetime to conventional water heaters. Electric versions may also require updating the home’s electrical system, which is not an expense associated with gas water heaters.

Сухи нагреватели за вода

Първи се появиха сухите нагреватели за бойлери, които използват топлообменници, за да осигурят топла вода, докато изпускат газовете навън. За да устоят на топлината на газовете, те се нуждаят от димни тръби от неръждаема стомана, които може да са по-скъпи от нагревателите. Също така, те имат по-ниски разходи за инсталиране и тъй като технологията е по-елементарна, шансовете им за неизправност са минимални.

Мокри нагреватели за вода

Мокрите нагреватели за бойлери използват високотемпературни газове като допълнителен източник на топлина. Те са по-енергийно ефективни от конвенционалните бойлери и при тях може да се използва по-евтин PVC във вентилационните тръби, въпреки че често са по-скъпи.

проточен бойлер цена

Какво да вземете предвид при избора си на бойлер?

Проточните бойлери се предлагат в различни дизайни и ако знаете как да изберете правилния за вашата къща, ще можете да спестите време и пари. Ето някои неща, върху които трябва да помислите, когато закупувате такъв бойлер.

Размер

Storage water heaters are considerably larger and heavier than instantaneous water heaters. Their dimensions range from an extra-small 16 cm high, 8 cm wide, and 11 cm deep for a 3.7 kW type to about 40 cm high and 26 cm wide, with various depths.

Конвенционалните електрически бойлери са значително по-големи и по-тежки от проточните бойлери. Размерите им варират от 16 см. височина, 8 см. ширина и 11 см. дълбочина за тип 3,7 kW до около 40 см. височина и 26 см. ширина, с разнообразни дълбочини.

Дебит

Помислете за дебита, а не за капацитета, докато търсите най-добрия бойлер за вашето домакинство. BTU (British Thermal Unit) вложена енергия и рейтингът на ефективност са популярни характеристики, свързани с проточните бойлери. BTU (British Thermal Unit) е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един килограм вода с половин градус по Целзий. Колкото по-висок е BTU рейтингът на един бойлер, толкова по-голям е и дебитът.

Скорост на захранване

За да се гарантира подходящ дебит на топла вода, мощността на електрическия проточен бойлер трябва да бъде точно съобразена с неговата функция. Средното количество енергия, необходимо за загряване на битова гореща вода, е между 17 и 20 kW за дом с кухненска мивка, мивка в банята и душ.

Контроли

Всеки проточен бойлер е оборудван с LED дисплей, позволяващ ви да изберете необходимата температура. С тях имате много повече контрол над температурата, отколкото при обикновен бойлер. Вместо да използвате по-малко точния въртящ се бутон, при тези бойлери можете да променята температурата градус по градус.

Wi-Fi връзка

Системите с дигитални връзки ви позволяват да контролирате температурата и да наблюдавате консумацията на газ и топла вода от вашия смартфон.

Нещо повече, устройството може да определи причината за възникнал проблем. Предайте тази информация на вашия водопроводчик и той ще знае точно какво трябва да се направи, когато дойде на място. Тази функционалност напомня и кога е следващият път за почистване на котления камък.

Енергийна ефективност

Тъй като втори топлообменник улавя по-голямата част от топлината на отработените газове, преди да излезе през вентилационния отвор, някои проточни бойлери, като нагреватели с кондензационен газ, могат да извлекат до 96% от топлината на горивото – това е 17% подобрение в сравнение с първото поколение проточни бойлери.

Гаранция

Прегледайте гаранцията на проточения бойлер. Най-добрите проточени бойлери осигуряват дългосрочна надеждност, тъй като нямат резервоари, които да се развалят след години задържане на вода. Топлообменникът, който е жизненоважен компонент, има гаранция от 5 до 12 г.

проточен бойлер

Поддръжка и монтаж

Единствено лицензирани водопроводчици трябва да извършват монтаж на бойлери от този тип. Това е така, защото ако предпазните клапани или спирателните клапани се развалят в едно дефектно устройство, то може буквално да експлодира. На мястото, където е поставен нагревателят, са необходими водопроводна тръба за подаване на студена вода в нагревателя и връзка към водопроводна система за горещата вода.

Всяка поддръжка на бойлера трябва да се извършва от опитни експерти. Когато бойлерите не се поддържат правилно, рискът от експлозия се увеличава. Ето защо е изключително важно да проверявате бойлера си поне веднъж годишно. Повечето не оцеляват над десетилетие и много от тях са пред разваляне. Някои издържат по-малко от десетилетие, докато други могат да се ескплоатират малко по-дълго.

Заключение

Важно е да се запознаете с различни мнения за проточените бойлери и да разберете кой е най-добрия избор на пазара, преди да си закупите такъв. Въз основа на нашите оценки, смятаме, че ще вземете най-доброто решение при избора на най-добрия бойлер.

тоалетна

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button