Топ 5 най-добри уреди за варене на ориз 2024

Оризът е една от най-популярните основни храни по света и еталон в много традиционни кухни. Когато се приготвя правилно, оризовото зрънце има приятна текстура и уникален, фин вкус с лека орехова нотка. Подходящ е за готвене на котлон, но изисква отдаденост и внимание при обработката. На суши майсторите в Япония им отнема няколко години, за да овладеят този занаят. Повечето от нас не се стремят към чак такова съвършенство на трапезата си, но суровият, воднист или прегорял ориз е предпоставка за провалена вечеря, докато добре сварените оризови зрънца могат да бъдат изненадващо вкусни сами по себе си. В случай, че ръцете ви са заети с други дейности в кухнята, а желаете да сервирате апетитен ориз по всяко едно време, това е подходящата статия за вас. Сравнихме резултатите от независими тестове, отзиви на клиенти и характеристики на повече от 40 модела оризоварки от всички ценови категории, за да разберем кой е истинският господар в приготвянето на съвършения ориз.

Най-добър в бюджетния клас
4.0 / 5

Чудесно решение за тези, които не искат да инвестират много, но желаят да се насладят на вкусен ориз, без да полагат много усилия. Компактността и елегантният дизайн на модела го правят подходящ за всеки.

Предимства

 • Рентабилен
 • Лесен за използване
 • Обикновен, но въпреки това елегантен дизайн
 • Много тих

Недостатъци

 • Не е мултифункционален – подходящ e само за готвене на ориз
Най-добър в средния клас
4.2 / 5

Оризовар на разумна цена, който е лесен за използване и почистване. Ще допадне силно на тези, които предпочитат обикновени, но надеждни уреди.

Предимства

 • Подходящ за различни видове ориз и други зърнени храни
 • Съд за готвене на пара в комплекта, позволяващ приготвянето на гарнитури
 • Режим за запазване на топлината на ориза
 • Свалящите части улесняват почистването
 • Бюджетна цена

Недостатъци

 • Купата не е подходяща за съдомиялна
 • Без автоматични програми за различни видове ориз
Най-добър във високия клас
4.9 / 5

Уред, който предлага много на всеки любител на ориза. Разполага с разнообразни режими на готвене, лесно почистване.

Предимства

 • Високо качество на изработка
 • Разнообразие от режими и програми на готвене
 • Много лесен за почистване
 • Изработен от безопасни и здрави материали

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добър дизайн
4.0 / 5

Макар изненадващо бюджетната си цена, този модел има елегантна визия, а корпусът от неръждаема стомана придава допълнителен премиум вид. Лесен за работа и достатъчно голям, за да приготвите до 10 чаши ориз едновременно.

Предимства

 • Подходящ за различни видове ориз
 • Включен съд за готвене на пара за приготвяне на гарнитури
 • Елегантен дизайн от неръждаема стомана
 • Бързо готвене
 • Лесен за почистване
 • Приемлива цена

Недостатъци

 • Леко неясно ръководство за употреба
 • Водни пръски по време на готвене
 • Редки оплаквания от потребители, че оризът на дъното загаря
Най-добър за малки домакинства
4.1 / 5

Компактен и лек уред, който може да се постави навсякъде, така че липсата на достатъчно пространство да не е проблем. Приготвя между 1 и 3 чаши ориз, подходящ не само за малки кухни, но и удобен за пренасяне при пътуване.

Предимства

 • Подходящ за различни видове ориз
 • Много компактен
 • Лесен за почистване
 • Много приемлива цена

Недостатъци

 • Един режим на готвене
 • Няма съд за готвене на пара
 • Редки оплаквания от потребители, че уредът се е повредил бързо

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за покупка

Имам ли наистина необходимост от машина за варене на ориз?

В случай, че приготвяте ориз или други зърнени храни няколко пъти седмично, шансовете да се влюбите в оризовара като уред са огромни. Разбира се това не е единственият начин да си набавите дневната доза нишесте, а и кухненското пространство не е безкрайно. Нека разгледаме различните възможности, за да изберем най-добър уред за варене на ориз, който да покрие изискванията ви.

Готвене на котлон

Чудесен начин за варене на ориз е използването на тенджера или касерола с дебело дъно и плътно прилепнал капак. По този начин приготвянето е бързо (белият ориз е готов за около 18 минути), а и контролирате всяка негова стъпка. Също така можете да регулирате силата на топлината, продължителността на готвене или, например, да добавите допълнително вода, ако зрънцата изглеждат сухи. Истината е, че много професионални готвачи предпочитат този метод, тъй като висококачествената тенджера, използвана по правилен начин, е предпоставка за страхотни ястия. Недостатъкът на готвенето на котлон е, че трябва внимателно да следите обработването, за да получите най-добри резултати. Иначе са възможни грешки и получаване на воднист, преварен или дори изгорял ориз.

Електрическата машина за варене на ориз може и да не успее да надделее в готварски спор с професионален готвач на суши, но лесно ще победи средностатистическия, постоянно зает домашен готвач по отношение на вкус, текстура и консистенция на ориза. В допълнение, тя ви осигурява свободно време да се съсредоточите върху приготвянето на гарнитури или да се насладите на вечер извън кухнята.

Тенджера под налягане

Тенджерите под налягане изпъкват пред другите с бързината на приготвяне на ястия и могат да се използват за готвене на почти всичко – от яхнии и супи, до пилешко, риба и зеленчуци. Електрическите тенджери под налягане са още по-универсални като голяма част от тях имат програми за бавно готвене. Те, разбира се, са подходящи и за ориз. Въпреки това, при направените тестове, дори най-добрите тенджери под налягане не могат да се сравняват с използването на добра машина за варене на ориз, при получаването на текстурата и аромата му. Това се отнася в пълна сила при приготвянето на кафяв ориз. Все пак, ако варите ориз само от време на време и то предимно бял, тенджерата под налягане остава чудесен избор.

Уред за бавно готвене

Уредите за бавно готвене са превъзходни за супи, яхнии или задушени меса. Те могат да работят, докато сте на работа и да ви посрещнат у дома с топло, ароматно ястие. Необходимо е да си отделите определено време сутринта за подготовка, защото процесът на готвене отнема няколко часа. Когато става въпрос за ориз, обаче, нещата стоят по друг начин – той не се нуждае от толкова време, за да постигне идеалната консистенция. Превареният ориз става воднист или на каша. Уредът за бавно готвене е отличен за приготвяне на различни ястия, но отстъпва пред другите начини при варене, когато поставим ориза в уравнението.

Оризовар

Основната задача на оризоварките е приготвянето на различни видове вкусен ориз, но успоредно с това, много от тези уреди разполагат със съд за готвене на пара, който позволява едновременното приготвяне на зеленчуци, риба и т.н. В допълнение, има модели със специфични програми за кафяв ориз, овесени ядки, просо, киноа и всякакви други зърнени храни. Някои мултифункционални уреди да варене ориз позволяват приготвянето на супи и яхнии. Оризоварът бързо може да се превърне в един от най-използваните и обичани кухненски уреди, ако го изберете според нуждите ви.

ориз

Как работят?

Цените на уредите за варене на ориз са разнообразни: трябва обаче да запомните, че не винаги по-скъпият модел приготвя по-добър ориз. Нека хвърлим поглед как функционират тези уреди, за да разберем кои компоненти са от съществено значение и кои не.

Основно тяло/корпус

Въпреки че външният съд не влияе пряко върху процеса на готвене и на пръв поглед този компонент изглежда без значение, това определено не е вярно. На първо място, външната част на оризовара трябва да бъде добре изолирана, за да се предотвратят изгаряния. Второ, той трябва да бъде компактен и лесен за поставяне на плота ви. Трето, трябва да може да се почиства само чрез избърсване с влажна кърпа и да нямат трудно достъпни места, които да затрудняват това.

Машините за варене на ориз биват с пластмасово или метално покритие. Заслужава си да инвестирате в по-здрав модел, с хубав дизайн, ако ще използвате уреда редовно. От друга страна, ако смятате да го съхранявате в шкаф, по-разумно би било да се насочите към модел с по-лек корпус и подвижен кабел.

Вътрешен съд за готвене

Вътрешната тенджера или купа за ориз е сваляема. Следователно големите и ергономични дръжки имат особено значение, тъй като те улесняват повдигането на купата, особено когато е пълна. Най-често вътрешният съд за готвене е изработен от неръждаема стомана и има незалепващо покритие, с което избягваме изстъргването на залепен ориз от дъното на тенджерата. В днешно време незалепващите повърхности са напълно безопасни и не представляват риск за здравето, когато се използват по предназначение, а топлинните датчици премахват риска от прегряване. Повечето модели се предлагат с пластмасова шпатула за изваждане на ориза, за да се защити покритието. За тази цел можете да използвате и дървена лъжица.

Има и други варианти, ако не желаете да ползвате уред с незалепващо покритие. Някои оризоварки разполагат с купа от неръждаема стомана без такова покритие. Подобни съдове са много издръжливи и са подходящи за съдомиялна, но шансовете оризът да залепне на дъното значително се увеличават.

Керамичните съдове са екологична алтернатива на тези с незалепваща повърхност. Висококачествената керамика действа на принципа на тефлона. Инвестирайте в този материал, въпреки по-високата му цена, ако искате тенджерата ви да издържи по-дълго, защото с течение на времето евтините керамични съдове често се пробиват или чупят. Не е препоръчително поставянето на керамични съдове в съдомиялна.

Нагревател

Най-често нагревателят се намира отдолу на оризовара. Лошото му поставяне ще доведе до ниско разпределяне на топлината, което би сварило ориза неравномерно. Не винаги обаче е така. Ако нагревателят е изработен качествено, дори някои от най-евтините и обикновени уреди за варене на ориз ще работят толкова успешно, колкото и по-модерните и скъпи модели.

Част от по-скъпите машини използват индукционно загряване. При него медната намотка на нагревателя си взаимодейства с металната част на съда. По този начин се се създава магнитно поле, което ефективно предава топлина в цялата тенджера за готвене. Всяко зрънце приема същото количество топлина и вода, което води до равномерно сварен ориз. Температурата на нагряване може да се регулира съвсем прецизно и на момента – това е и начина, по който индукционните машини за варене на ориз най-често се използват от професионалните готвачи.

Последно, но не и по значение, някои модели комбинират индукцията с готвене под налягане. Това е върха на айсберга по отношение на приготвянето на ориз, тъй като отнема по-малко време, а полученият ориз има ненадминат вкус и текстура.

Сензори/датчици

Всеки оризовар разполага с поне един температурен датчик. След като съдът се напълни и включи, температурата се повишава, докато водата кипне и започне да се изпарява. В този момент температурата остава същата и готвенето започва. Въпреки това, след като цялата вода се абсорбира или изпари, температурата ще започне отново да се повишава. Датчикът отчита това и изключес уреда, а ако разполага с тази фунцкионалност, ще премине и в режим на запазване на топлината.

Премиум оризоварките разполагат с по няколко датчици и чипове, които позволяват автоматично регулиране на параметрите за готвене в зависимост от условията, например, използваното количество оризови зрънца. Технологията се нарича fuzzy logic и представлява промяна на времето за готвене, температурата, продължителността на нагряване и т.н. Моделите, които са снабдени с т.нар. fuzzy logic технология са способни да приготвят не само безупречен ориз, но и да обработват други зърнени храни. Най-добрите от тях дори могат да поправят евентуални грешки на потребителите – неточно съотношение между ориз и вода, например.

Капак

Част от капаците на оризоварките се заключват, докато други изглеждат като обикновен капак на тенджера. Най-важното условие е обаче дали капакът приляга плътно. Това означава по-малко изпарение и по-малко водни пръски по плота. Трябва също да изберете между свалящи се и несвалящи се капаци. Като цяло препоръчваме първите, защото се по-лесни за почистване, но пък несвалящите могат да имат отделяща се вътрешна част, което облекчава задачата. Изходът за парата е друг компонент, който изисква цялостно почистване: при някои модели той се сваля за по-лесно почистване.

уред за варене на ориз

Основни характеристики на машината за варене на ориз

След като разгледахме основните компоненти и функции на оризоварката, нека да обърнем внимание и на някои по-специфични характеристики. По този начин ще изберете най-добър уред за варене на ориз спрямо изискванията ви.

Мощност и капацитет

Приготвянето на ориз в машина винаги отнема повече от 18-те минути, които са достатъчни при използването на котлон. В повечето случаи 30-40 минути са напълно достатъчни, но има и по-бързи модели. Допълнителните минути си заслужават чакането, за да се насладите на наистина перфектен, равномерно сварен ориз.

По отношение на капацитета, нещата стават малко по-сложни, тъй като някои модели имат допълнително място за поставяне на съд за готвене на пара над ориза. Един съд от 0.5 до 1 литър ще бъде достатъчен за един до двама души, докато тези между 1-3 литра са подходящи за семейство от 3-4 души. Съдовете с вместимост между 3-5 литра спокойно могат да нахранят до шест души, а тенджерите с още по-голям капацитет са запазени за най-големите любители на ориза, които ядат в големи количества от него всекидневно.

Вероятно по-удобен начин да оцените дали оризоварката е достатъчно голяма за нуждите ви е да проверите колко чаши ориз може да събере. Посоченото количество в упътванията най-често се отнася за суров ориз. Приблизително една чаша съответства на една порция ориз и по този начин изчисляването е елементарно. В областта на оризоварките, обаче, се използва специфично измерване, наречено японска мерителна чаша за ориз. За щастие, повечето модели имат включена тази конкретна мерителна чаша.

Минималното количество ориз, което оризоварките могат да приготвят е 2 чаши. В случай, че добавите само една, някои уреди няма да могат да се справят добре и ще изгорят ориза. Винаги проверявайте ръководството, за да сте запознати с работата на уреда ви.

Режим за запазване на топлината

Това е една от най-важните характеристики на оризоварките. Благодарение на нея, можете да приготвите други продукти или да изчакате, докато всички пристигнат и след това да сервирате перфектен ориз на идеалната температура. Максималната продължителност, при която ястието ви може да остане топло зависи от конкретния модел.

Някои съвременни модели имат и режим за отложен старт. Това означава, че можете да планирате приготвянето на ориза да съвпадне, например, с връщането ви от работа.

Индикатори за готвене

Уредът за варене на ориз готви самостоятелно, но е полезно да имате индикаторни лампи или дисплей, който да ви информира дали ястието все още се готви или е преминало в режим на запазване на топлината. Много полезна е и звуковата аларма в края на готвенето. Не на последно място, многофункционалните модели често разполагат с дисплеи, които помагат за избиране на правилната програма на готвене и оставащото време.

Бърз режим

Когато сте гладни или бързате, настройката за бързо готвене е най-подходящото решение, тъй като намалява продължителността на варене. За сметка на това качеството на приготвения ориз намалява в известна степен, затова си заслужава да се придържате към стандартния режим през повечето време.

Съд за готвене на пара

Някои уреди за варене на ориз се предлагат със съд за готвене на пара или кошничка, която може да се постави отгоре и да се използва за приготвяне на зеленчуци или други ястия, едновременно с ориза. Това превръща оризоварката в по-универсален уред, разширявайки възможностите ѝ за употреба. В случай, че решите да поставите риба или месо в съда за готвене на пара и да ги приготвите заедно с оризовите зрънца, имайте предвид, че соковете на месото ще се слеят с ориза и ще променят вкуса му.

Заключение

С толкова голям избор от отлични оризоварки на страхотни цени, определено можете да се чувствате щастливци, ако сте любител на ориза в днешно време. Всеки от разгледаните модели ще добави ароматен оттенък към приготвените от вас ястия, като в същото време спести значително време и усилия в кухнята.

сготвен ориз

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button