Топ 5 най-добри блендери 2024

Имате ли затруднения със стари блендери, които не могат да покрият вашите изисквания при миксиране? Това е разбираемо, тъй като колкото по-стар е един уред, толкова по-малко ефективен става. Ето защо трябва да поддържате вашите кухненски инструменти в крак с модата. Ако четете това, значи търсите най-добрите блендери налични за покупка. Щастливци сте, тъй като по-надолу ще обсъдим нашите избори за 5-те най-добри блендери на пазара. Така ще разберете кой точно блендер най-добре отговаря на вашите критерии. Нека започваме.

Най-добър в бюджетния клас
4.0 / 5

Bosch Vita Power Serie 4 MMB6141B е на челна позиция сред най-добрите бюджетни блендери. Той разполага с мощност на мотора от 1200W (вата), 30 000 оборота в минута и системата за допълнителна мощност Pro-Performance.

Предимства

 • Качествена кана
 • Лесен за използване
 • Заслужава си парите
 • Добра мощност (1200W)

Недостатъци

 • Каната е тежка
Най-добър в средния клас
4.6 / 5

Ninja HB150EU попада в категорията на най-добрите блендери в средния клас. Това е тип стоящ блендер с мощност от 1000W (вата). Пасира, смесва, смила и разбива по перфектен начин. Идеален е за домашно ползване.

Предимства

 • Лесен за използване
 • Заслужава си парите
 • Почиства се лесно
 • Има високоскоростен нож

Недостатъци

 • Капакът не е достатъчно плътен
Най-добър във високия клас
4.8 / 5

Hamilton Beach Commercial Fury 550 попада в категорията на най-добрите блендери във високия клас. Разполага с две скорости на работа, 1.8-литрова магнитна кана, автоматичен таймер и бутон Pulse. Теглото му е 6.3 килограма.

Предимства

 • Мощен мотор
 • Таймер с автоматично изключване
 • Лесен за използване
 • Заслужава си парите

Недостатъци

 • Затруднения при разбиването на големи парчета лед
Най-добър блендер за лична употреба
4.2 / 5

Russell Hobbs 23180-56 Nutri Boost попада в категорията най-добър блендер за лична употреба. Това е блендер от 15 части с мощност 700W (вата). Острите му ножове перфектно могат да миксират всякакви плодове и зеленчуци.

Предимства

 • Идеален за лична употреба
 • Лесен за използване
 • Универсален
 • Заслужава си парите

Недостатъци

 • Затруднения при смилането на определени видове ядки
Най-добър за топли и студени храни
4.3 / 5

Tefal BL811D38 взема приза за най-добър блендер за топли и студени храни. Разполага с бутон за лесен контрол на скоростта, мощност от 1200W (вата), топлоустойчива кана и шест подвижни остриета. Корпусът е от здрава неръждаема стомана.

Предимства

 • Лесен за използване
 • Добра мощност (1200W)
 • Почиства се лесно
 • Заслужава си парите

Недостатъци

 • Тежък

Актуализации на съдържанието:

Ние ви ценим като клиент и затова непрекъснато актуализираме нашите списъци с продукти, за да ви предложим най-добрите опции на най-добрите цени. Можете да сте спокойни, че съвсем наскоро проверихме отново нашите най-добри продукти.

Ръководство за покупка

Изборът на блендер, който да отговаря на вашите нужди, не трябва да бъде трудна задача. Липсата на качествена информация на едно място е факторът, който ви разделя от най-добрият блендер. Но това е на път да се промени. По-надолу сме ви предоставили всичко, което трябва да знаете при избор на блендер.

Блендер, сокоизтисквачка или смути машина?

Има много погрешни схващания относно блендерите, сокоизтисквачките и машините за смутита. Нека ги разгледаме в малко повече детайли.

Блендер

С помощта на блендера можете да обработите, например, цял плод или зеленчук или да го използвате с богати на фибри храни – по този начин създавате много гъстата напитка, позната по-добре с името „смути“. Целият процес отнема определено време за смилане, тъй като хранителните вещества, познати и   като нутриенти, се освобождават по-бавно.

Сокоизтисквачка

За разлика от блендера, сокоизтисквачката не обработва богатите на фибри храни, корите и обвивките. Тя върши страхотна работа, ако искате да отделите корите от плодовете и зеленчуците, което ще остави само чистия сок за пиене. Това означава, че можете да обработвате повече плодове и зеленчуци по лесен за храносмилане начин.

Смути машина

Смути машините и блендерите изпълняват подобни задачи – лесно можете да използвате блендерите за приготвяне на смутита. Машините за смутита обаче са специализирани в една конкретна сфера, а именно – приготвяне на смутита. Подходящи са само за приготвяне на този тип напитки. Смути машините не са толкова скъпи колкото блендерите, но пък могат да приготвят далеч по-малко крайни продукти.

блендер цена

Видове блендери

Както правилно бихте предположили, съществуват различни видове блендери – от обикновени модели до такива, които са и тип пасатори, които ще разгледаме в повече детайли с техните плюсове и минуси.

Обикновени блендери с кана

Обикновеният блендер с кана е стандартен блендер за всекидневна употреба. Този вид блендери се използват за миксиране на продукти, които не се нуждаят от голяма интензивност на работа – смутита и млечни шейкове, например. Моторът на обикновения блендер не може да се сравнява с моторите на професионалните блендери, тъй като не е толкова мощен. Въпреки това обикновените блендери вършат страхотна работа за повечето потребители.

Плюсове:

 • Идеални за обработка с ниска интензивност
 • Лесни за използване
 • Подходящи за приготвянето на смутита и млечни шейкове

Минуси:

 • Не могат да обработват продукти, изискващи голяма мощност

Високопроизводителни блендери

Свръхмощните блендери (познати и като високопроизводителни) са идеални за редовно ползване и за продукти, изискващи мощна обработка. Можете да използвате блендери от тази категория за миксиране в големи ресторанти. Високопроизводителните блендери логично вървят с мощен мотор. Това е идеалния блендер за професионално използване в търговски помещения. Нека да разгледаме някои от плюсовете и минусите при тях.

Плюсове:

 • Идеални за обработка с висока интензивност
 • Подходящи за професионално използване с търговска цел

Минуси:

 • Тежки

Блендери за лична употреба

Блендерите за лична употреба са типичен пример за осигурен комфорт. Те миксират директно в подвижна кана, която може да е направена от разнообразни материали. Тези уреди са много подходящ за кухненски плотове. Благодарение на размера си, те са лесно преносими и удобни за пътуване. Можете да ги използвате за приготвяне на смути. Нека обърнем внимание и на техните предимства и недостатъци.

Плюсове:

 • Леки
 • Удобни
 • Идеални за смутита

Минуси:

 • Не са много мощни

Пасатори/ръчни блендери

Ръчните блендери може да не са най-доброто решение за някои потребители, но въпреки това можете да ги използвате за дребна обработка – например, миксиране на различни съставки в гъста маса. Можете да ги използвате за лесно пасиране на домати. Тези ръчни уреди могат да се предлагат с разнообразно множество от допълнителни приставки. Можете да използвате пасаторите и за приготвяне на фини крем супи. Техните силни и слаби страни са:

Плюсове:

 • Идеални за бърза и лесна обработка
 • Много леки

Минуси:

 • Можете да ги използвате само за незначителна обработка

Защо имате нужда от блендер?

Това е интересен въпрос с още по-интересен отговор. В случаите, когато вършите някаква работа в кухнята, ще откриете, че използването на блендера е почти неограничено. Ще обсъдим накратко защо блендера може да е един от най-добрите ви приятели в кухнята. Както коментирахме по-рано, нуждата от блендер обхваща широк спектър от обработка на храната като нарязване, намачкване, миксиране, пюриране, приготвяне на коктейли, смутита, плодови млека, протеинови шейкове, дресинги за салати, бебешки храни, сосове и т.н. Трябва да признаете, че много от тях са основни кухненски нужди. Истината е, че трудно бихте се справили без блендер в кухнята, тъй като в крайна сметка ще се стигне до извършването на някое от споменатите.

блендер мнения

Как да изберем най-добрия блендер

Ако досега сте чели без да обръщате голямо внимание, сега е моментът да се концентрирате, тъй като умението ви да изберете най-добрия за вас блендер ще определи колко доволни ще останете от него. По-надолу сме описали няколко основни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате вашия нов блендер.

Размер на уреда и на контейнера

Размерът на контейнера на блендера е нещо, което не можете да си позволите да пренебрегнете. Контейнерът на блендера е това, което предимно наричаме кана на блендера или „буркан“, където поставяте всичко, което искате да обработите. Също така е добре да помислите за разположението и съхранението му, защото това са съществени неща за запазване на неговото качество. Трябва да проверите размера на контейнера, дали е предназначен за лично ползване или семеен. А какво означава това?

Блендер за лично ползване

Тях можете да използвате в движение – за бързо приготвяне на смути, например. Тези блендери са за лично ползване, т.е. – за приготвяне на единични порции. В зависимост от вашите нужди, тези по-малки блендери могат да ви свършат чудесна работа.

Семеен блендер

Както подсказва името му, този вид блендер е подходящ за множество порции. Така че, ако имате семейство, този тип блендер ще ви свърши прекрасна работа, тъй като можете да го използвате за приготвяне на големи количества смутита или фрешове.

Мощност и скорост на въртене

Мощността и скоростта на въртене на вашия блендер говорят много за ефективността му. С други думи, колкото по-голяма мощност и скорост на въртене притежава блендера ви, толкова по-ефективен и ефикасен е той. Когато избирате конкретен модел, трябва да помислите за такъв с мощност между 300 и 1000 W, като 300 W е абсолютният минимум – всичко по-слабо от това просто няма да бъде достатъчно. Средната мощност на блендерите е около 500 W. Скоростта на въртене е друг съществен фактор, който да вземете предвид. Измерва се в обороти в минута, т.е. колкото повече мощност има блендера ви, толкова повече обороти прави в минута. Средната скорост на въртене е между 20 000 до 40 000 оборота. Ясно е от само себе си, че не трябва да купувате блендер с малко обороти. Качествените блендери също така имат между 3 до 10 настройки на скоростта.

Контроли и смарт свързаност

Живеем в свят, все по-силно свързан с технологиите, затова ще бъде голямо разочарование и недостатък, ако си закупите блендер без смарт свързаност. Има три основни контроли и функции за свързване, които силно си заслужават: тъчпад, бутони за натискане и LCD дисплей. Блендер, при който отсъстват тези функции надали ще е добър. С тях интуитивно можете да използвате тъчпада и бутоните и да го управлявате, докато разглеждате нужната информация на LCD дисплея.

Остриета

Остриетата на вашия уред и неговия мотор имат огромно значение при блендирането на продуктите. Можете да закупите блендери с различни остриета, в зависимост от какво имате нужда. Двете най-често срещани остриета са напречни и плоски.

Напречно острие

Блендер с напречно острие ще накълца и настърже по перфектен начин вашите плодове, зеленчуци или други продукти. Идеален е за миксиране на течности, така че ако това е главното обработване, което търсите, вземете си качествен модел блендер с напречно острие.

Плоско острие

Блендер с плоско острие е идеален за обработка на по-твърди продукти като зърнени храни и лед. Това означава, че ако редовно смесвате такива, е най-добре да закупите модел с плоско острие.

Материали

Обърнете сериозно внимание и на материалите, използвани при изработката на остриетата и каната на блендера. Остриетата най-често са направени от усилена неръждаема стомана, което е причина за тяхната здравина и надеждност. Каната на блендера е най-често стъклена или пластмасова. Стъклените кани имат определени предимства пред пластмасовите, тъй като не пожълтяват и не се надраскват. Също така те не поемат миризмата на храна, за разлика от пластмасовите.

Аксесоари/Допълнителни части

Има определени аксесоари за блендери, които могат да ви осигурят допълнителна практичност:

 • Чаши за лична употреба: Чашите за лична употреба се използват за продукти като смутита и млечни шейкове. Полезни са, защото не е необходимо да ползвате цялата кана за еднократно питие.
 • Купички за нарязване/чопър: Купичките за нарязване, познати още като чопъри, са аксесоари, които трябва да имате в комплект с блендера, защото в тях се поставят продуктите и зеленчуците за нарязване, преди да ги миксирате. Когато купувате блендер, се уверете, че има включен чопър в комплекта.
 • Бутало: Буталото на блендера е ценен аксесоар и ви препоръчваме да го търсите при избор на модел. Можете да го използвате, за да натискате продуктите към острието на блендера.
 • Капаци на каната на блендера: Обработването без капак е като смесване на сода и мента – ще омажете кухнята си със съдържанието в блендера. Капакът затваря плътно каната на блендера, когато миксирате и ви спестява излишно чистене.

Употреба и поддръжка

Силно препоръчително е да знаете как да поддържате правилно вашия блендер след покупка, тъй като това има огромно значение за жизнения му цикъл. Трябва да имате предвид два фактора за поддръжката на блендера ви: части, безопасни за измиване в съдомиялна и съхранение на окабеляването.

 • Части, подходящи за съдомиялна: Не всички части на блендера са подходящи за съдомиялна – вероятно веднага се сещате за електрическите компоненти, нали? Каната и капакът обаче са безопасни за съдомиялна.
 • Съхранение на окабеляването: От съществено значение е да знаете как да съхранявате кабелите на блендера. Трябва да навиете кабела около основата на мотора и след това да го поставите в слота под блендера.

Допълнителни функции

Щом сте се спрали на конкретен модел блендер, не е излишно да проверите дали има допълнителни функции като някои от следните:

 • Разбиване на лед
  Способността на блендера да разбива или строшава лед силно зависи от мощността на мотора. Блендери с мощност между 1000-1500 W или повече притежават силата да обработят леда по перфектен начин.
 • Смилане на кафе зърна и ядки
  Повечето блендери с голяма мощност могат качествено да смилат ядки, но е добре да търсите такива с PULSE настройка. Чрез нея може ефективно да раздробявате ядки във вашия блендер.

Цена

Смятаме, че е от съществено значение да сте запознати с ценовия диапазон на блендерите. По този начин няма да бъдете заблудени. Повечето цени варират между 100-165 лв., в зависимост от марката. Някои по-големи и мощни блендери могат да достигнат и до 300 лв. По-малките пластмасови блендери са на цена около 50 лв., но ако търсите многофункционален блендер във високия клас, бюджетът ви няма как да бъде под 800 лв.

Гаранция

Когато избирате блендер, се уверете дали има валидна гаранция, тъй като някои уреди могат да бъдат дефектни и да се наложи да ги върнете. Повечето блендери са с едногодишна гаранция.

избор на блендер

Безопасността преди всичко

По-надолу сме си позволили да ви предоставим няколко полезни съвета за използването на блендери по най-безопасния и ефективен начин.

 • Уверете се, че отваряте капака на блендера далеч от лицето си, след като сте миксирали топла храна
 • Бъдете изключително внимателни, когато миете блендера
 • Не миксирайте горещи храни, тъй като те могат да повредят остриетата
 • Не поставяйте кухненски прибори върху блендера, когато е включен
 • Не обработвайте едри продукти за продължително време (не повече от 3 мин.)
 • Не слагайте ръката си върху блендера, освен ако той не е изключен
 • Избягвайте използването на блендер с дефектно окабеляване – това може да доведе до токов удар или пожар

Почистване и поддръжка

Първото нещо, което трябва да направите преди да почистите блендера, е да се уверите, че е изключен и щепселът е изваден от контакта. Можете да почистете основата му с влажна кърпа. Не е нужно да използвате абразивна гъба. Почистването на ножовете трябва да стане внимателно без допълнително сила, за да избегнете наранявания. Не потапяйте каната във вода за прекалено дълго време, защото не искате да рискувате стичане на вода в уплътненията. Когато приключите, се уверете, че каната е оставена изправена. Последно, но не по важност – избягвайте да излагате блендера на нагряване повече от 80°C. Това автоматично означава да не слагате вряла вода в блендера ви.

смути машина

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button