Топ 5 най-добри еспресо машини за 2024

Няма нищо по-хубаво от перфектната чаша еспресо, но с всяка закупена чаша отвън вашият джоб се изпразва. Ако сте истински ценител на доброто кафе, то тогава е време да се поглезите с ароматно домашно приготвено еспресо. А за да улесним избора ви, ние открихме 5 от най-добрите еспресо машини, които веднага да попаднат в потенциалната ви листа. Разгледайте нашето ръководство за покупка, за да придобиете информацията, която ви е необходима при избор на правилната еспресо кафе машина.

Най-добра генерално
4.7 / 5

Ако искате хубава чаша еспресо на прилична цена, тогава този модел на DeLonghi е идеалният избор за вас. Има резервоар от 1 л. и система против капене с ръчен накрайник за пара за разпенване.

Предимства

 • Добра пяна и вкус
 • Вграден пенообразувател за мляко
 • Лесен за работа
 • Компактен размер

Недостатъци

 • Работи малко шумно
 • Работи само с малки чаши
Най-добра подгласничка
4.8 / 5

Тази стилна еспресо кафе машина Breville има автоматичен лате режим за бързо капучино. Разполага и с 3 филтъра за гъвкавост и 1,5-литров резервоар, както и с функционално самопочистване.

Предимства

 • Пълнофункционална машина с вграден дозатор за мляко
 • Интуитивна работа само с 1 бутон
 • Регулируема пяна на мляко
 • Супер лесно почистване

Недостатъци

 • Без програмируеми количества
 • Портафилтърът може да капе, когато се отстрани
 • Вибрира и работи доста шумно
Най-добра в ниския клас
5.0 / 5

Ако търсите еспресо кафе машина на ниска цена и искате да спестите място на плота, то Krups Nescafe е идеална за вас. Машината използва капсули и с натискането на един бутон ви предоставя идеалната чаша кафе всеки път.

Предимства

 • Страхотна за цената си
 • Супер лесна за работа
 • С XL функция за по-големи чаши
 • Стилен и компактен външен вид

Недостатъци

 • Малък резервоар за вода
 • Нискокачествена пластмасова конструкция
 • Качеството на кафето зависи от капсулите
Най-добра в премиум класа
4.7 / 5

Ако търсите бариста изживяване, опитайте еспресо кафе машината Breville Barista Mini. Тя има професионален портафилтър с IQ shot контрол на дължината на кафето при перфектна температура и дюза за пяна в пълен размер.

Предимства

 • Функция за предварително вливане за професионални резултати
 • Автоматичен контрол на дължината на кафето
 • Вграден накрайник за пара за богата млечна пяна
 • Гумени подложки и качествена конструкция за по-малко вибрации
 • 58 мм. портафилтър за неповторими напитки
 • Голям 2-литров резервоар за вода

Недостатъци

 • Няма вградена кафемелачка
 • Може да има пръски в зависимост от размера на чашата
Най-стилен дизайн
4.7 / 5

Ако търсите стилна и компактна машина за еспресо, изберете DeLonghi Dedica, предлагана в 3 цвята. Тя разполага с функция за бързо загряване и управление с едно докосване за лесно приготвяне на кафе.

Предимства

 • Стилен и компактен дизайн
 • Лесна за използване и почистване
 • Относително тиха
 • Еспресото има приличен вкус
 • 3 температурни настройки
 • Прилична пяна на млечните напитки

Недостатъци

 • Лекото тегло може да затрудни боравенето с машината
 • Портафилтърът се изпразва трудно

Актуализации на съдържанието:

Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.

Ръководство за покупка

Ръководство за покупка

Когато жадувате за чаша добро еспресо, нищо друго не може да задоволи тази нужда. Така че защо да нямате еспресо машина под ръка у дома? Проблемът е, че има толкова много марки и модели на пазара, че трябва да намерите такава, която да прави добро на вкус еспресо спрямо вашите конкретни разбирания. Ние ще ви избавим от гадаенето кои са най-добрите еспресо машини, като ви предоставяме това лесно за следване ръководство за покупка.

Заслужават ли си еспресо машините?

Първият въпрос, на който трябва да отговорите, е дали си заслужава да си закупите еспресо машина за дома. Ако харчите по 6-10 лв. на ден за кафе от местното кафене, то закупуването на кафе машина за дома ще се изплати за нула време. Да не забравяме, че и са са чудесни, ако поканите гости или устройвате купон.

Как се прави еспресо?

Преди да продължите към покупка е добре да научите как точно работи еспресо машината. Еспресото се приготвя чрез преминаване на гореща вода под високо налягане през смляно кафе. Като цяло експертите следват формула за приготвяне на еспресо, която включва 1 част кафе към 2 части вода за между 25-35 сек. Ако използвате ръчна еспресо машина, тези подробности са от икзлючителна важност, но повечето автоматични модели са се погрижили вече за това вместо вас.

Пресоването на смляното кафе носи голяма разлика в качеството на напитката. Ако кафето е пресовано твърде рехаво, накрая ще получите слабо кафе, а ако е прекалено сбито, тогава приготвянето на напитката може да отнеме повече време и крания резултат да се различава от очакванията. Този процес изисква известна практика, за да прави правилно, но не забравяйте, че правите еспресото за себе си, така че можете да си позволите да експериментирате според предпочитанията си.

Едни от честите проблеми с еспресо машините са, че те може да правят кафето твърде горещо или под твърде много налягане. Колкото повече контрол имате върху всички тези настройки, толкова по-добре ще успеете да настроите еспресо машината да прави напитки както желаете.

Кой е най-добрият вид еспресо машина?

Има различни видове еспресо машини за дома – преценете добре коя от тях отговаря най-добре на вашите нужди.

 • Ръчни машини: Тези модели работят с фино смлени зърна, които се слагат в портафилтър и пресоват. Всички лате или млечни напитки трябва да се правят ръчно. Много от тези кафе машини може да включват и някакъв вид накрайник за пара и пяна, но това не е задължително.
 • Полуавтоматични машини: Те имат бутон или циферблат вместо лост, който автоматизира водния поток, а размерът на напитката може да се контролира. Повечето качествени модели идват и с функции за приготвяне на напитки с разпенено мляко. Обикновено тези еспресо кафе машини са на по-висока цена, но пък и предлагат повече възможности от ръчните кафе машини.
 • Напълно автоматични машини: Предлагат автоматизирани и програмируеми размери на кафе напитките, като често могат да се справят с целия процес от смилането на зърната до производството на перфектна чаша кафе единствено чрез натискането на един бутон. Автоматичните кафе машини имат различни функции и с тях може да се приготвят и млечни напитки без никакво допълнително оборудване. Те обикновено имат дисплеи, които ви предлагат наборът от напитки. Тези уреди са скъпи, но имате ли вежнъж такава еспресо машина, вие бързо ще се пристрастите към всичко, което тя може да ви приготви.
 • Машини с капсули: С тези машини еспресото се приготвя с помощта на готови капсули. За съжаление, резултатът не е най-висококачествения, но пък набързо може да си направите сравнително вкусна чаша кафе у дома и то на ниска цена.

А кафемелачка?

Ако наистина искате повече от прилично еспресо у дома, тогава ще имате нужда от машина с вградена или отделна мелачка. За наистина фино смилане на еспресо трябва да потърсите конусна кафемелачка вместо стандартната мелачка с остриета. Тези машини са по-скъпи, но ще ви осигурят фино кафе, което е основата на истинското еспресо. Дори кафе машината да е по-нискокачествена, добрата кафемелачка ще осигури по-вкусни напитки.

Портафилтърни кошници

Домашните еспресо машини често идват с включени портафилтърни кошници под налягане. С тях налягането към по-едро смляното кафе е увеличено с цел получаване на  добър каймак, дори ако кафето не е истинско еспресо. Те са чудесни за повечето хора, които обичат да пият кафе – в крайна сметка обаче не очаквайте да получите висококачествено еспресо.

Кошницата без налягане обикновено се среща при машини от по-висок клас и изисква добре смляно еспресо. Те са по-трудни за използване и направата на ухайна чаша еспресо отнема известно време, но в крайна сметка ще получите по-добро извличане и съответно по-добър вкус.

Основни характеристики

В зависимост от вашия бюджет, еспресо машините предлагат широка гама от функции и опции. Вижте кои от тях са задължителни и без кои функции можете да минете.

PID контрол на температурата

PID (англ. Proportional-Integral-Derivative) представява функцията за контрол на перфектната температура за приготвяне на кафе. Тази функция обикновено се среща при еспресо машини от по-висок клас, но ви гарантира постоянен вкус чаша след чаша.

Манометър

МАНОМЕТЪР1

 

Повечето евтини еспресо машини нямат манометър, но ако сте истински фен на еспресото, вие със сигурност ще искате да знаете точно кога еспресото е готово за приготвяне. Именно манометърът ще ви каже кога налягането е достигнало идеалните 9 бара. Без манометър ще трябва да оставите машината автоматично да направи еспресото и ще имате далеч по-малък контрол върху налягането.

Професионален портафилтър

Портафилтърът е особено важен, ако целите наистина перфектна чаша еспресо. Повечето евтини кафе машини имат кошница под налягане, но тя никога няма да ви даде кафе със същото качество като това, приготвено без кошница за налягане. За щастие можете да закупите допълнително аксесоари и кошници, за да подобрите вкуса на вашето еспресо. За предпочитане са еспресо машините, които имат портафилтри, за да може да се насладите и на двата варианта.

Накрайник за пара или пяна на мляко

Много евтини модели на еспресо машини имат т.нар. накрайник „Panarello“, който помага при приготвянето на капучино. Добър пример е Nespresso машината, която се предлага със самостоятелен накрайник за пяна на мляко. Тези машини могат приготвят една наистина неповторима пяна на млякото, но пък и не могат да стигнат изкуството на лате приготвянето.

Резервоар за вода

Една често пренебрегвана част от еспресо машината е резервоарът ѝ за вода. Трябва да потърсите резервоар, който да е лесен за виждане и достъп. Той трябва да е достатъчно голям, за да не се налага непрекъснато да го пълните или допълвате. Освен това проверете дали кафе машината, която сте си харесали има тавичка за отцеждане и тапа, както и колко лесно се отстраняват и почистват те.

Единичен или двоен бойлер?

Ако кафе машината ви е с един бойлер, ще трябва да чакате уредът да загрее, преди да можете да приготвите и разпените млякото за вашето макиато. Ако ще правите много млечни напитки за повече хора, един бойлер надали ще е достатъчен. Машина с двоен бойлер ще бъде по-скъпа, но ако искате да бъдете един наистина добър домашен бариста, то тогава инвестицията си заслужава.

Вградена мелничка

Напълно автоматичните машини за еспресо се предлагат с вградена мелничка. Често обаче тази мелничка няма да е от най-високото възможно качество. Предлагаме ви да не си харчите парите излишно и просто да си купите висококачествена мелничка отделно – така ще можете да я ползвате и на по-следващата ви кафе машина.

Почистване на еспресо машината

Машините за еспресо често се пренебрегват що се отнася до поддръжката им. Всяка част от устройството изисква специфични стъпки, за да се запази чиста и без мръсотия. Портафилтърът, както и основната кана за варене, трябва да се мият ръчно със сапун и гореща вода ежедневно. За да улесните това, можете просто да започнете цикъл на приготвяне на кафе само с вода преди и след всяко еспресо. Параванът на водния душ пък следва да се почиства всяка седмица.

За дълбоко почистване на цялата система на еспресо машината, особено ако използвате по-твърда вода, ще трябва от време на време да почиствате машината от котлен камък, за да премахнете отлаганията. Обикновено това включва преминаване на смес от оцет и вода през машината и след това цикъл с обикновена вода, докато машината не се почисти.

Не забравяйте да почиствате и накрайника за пара редовно. Също така прочетете и  ръководството с инструкции за всякакъв вид поддръжка, която може пропуснете без да искате.

Други напитки, които може да направите с еспресо машина

Други напитки

Ако вашата еспресо машина може да приготвя и мляко на пара, то в такъв случай  списъкът с напитки, които можете да приготвите, става наистина огромен. Нужно е само да споменем традиционните италиански напитки като капучино и лате. Американото звучи изискано, но то представлява просто еспресо, разредено с гореща вода. Всички ние много харесваме мока, което всъщност е напитка от шоколадово кафе. Ключът към приготвянето на всяка от тези напитки е да намерите рецептата, която да ви хареса. Започнете като експериментирате с рецептите, които са дошли заедно с вашата машина или които намерите онлайн, и не се колебайте да ги променяте, за да паснат на вашия личен вкус.

Най-добрите марки за еспресо машини

Един от начините да си гарантирате закупуването на прилична еспресо машина, е като я  закупите от производител с добър опит. Това са три марки, които силно ви препоръчваме:

DeLonghi

DeLonghi произвежда кафе машини, които предоставят уникални кафе изживявания от 1974 г. насам. Този световен лидер в технологиите за правене на кафе се гордее с това, че дава на хората възможността да приготвят напитки от професионален клас в комфорта на собствения си дом.

Breville

Тази австралийска компания е основана през 1932 г. и предоставя иновативни кухненски уреди на пазарите в над 70 страни по света. Тяхната мисия е да позволят на хората да създават магия в кухнята си чрез своята иновативна продуктова линия.

Krups

Krups поставят началото на производството на кафе машини със световноизвестната си непресо машина и оттогава създават иновация след иновация.

Заключение

Когато искате перфектна чаша еспресо у дома, вие със сигурност се нуждаете от подходящата машина, която да я сътвори. С това ръководство за покупка се надяваме, че сте в състояние да стесните избора си и да вземете идеалната еспресо машина, за да получите перфектна чаша кафе. Разгледайте нашите топ 5 предложения за еспресо машини, за да видите коя от тях ще направи най-доброто еспресо, което сте пили някога.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button