Топ 5 най-добрите тигани

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
SCHMITTER
4.9
2 от 5
TEFAL INTUITION
4.8
4 от 5
TEFAL TALENT PRO
4.5
5 от 5
TEFAL INVISSIA
4.4

Търсите тиган за ежедневна употреба, съвместим с всякакви източници на топлина? С радост ви съобщаваме, че вече има подобни продукти на пазара, които могат да ви спестят време и да ви гарантират перфектни резултати без много усилия. Всички съвременни тигани са направени от устойчиво и незалепващо покритие. С тях можете да приготвяте всякакви ястия лесно и бързо и да почиствате вътрешната част с едно движение. Много хора предпочитат керамичните тигани, защото са направени от естествен материал, който не вреди на здравето. А още по-добрата новина е, че можете да намерите такива тигани с керамично покритие на изгодна цена. Ако искате да се сдобиете с вкусни и прецизно приготвени ястия, ви препоръчваме да разгледате тези предложения, подходящи дори и за най-начинаещите готвачи.

Cъдържание Отворете

1. Tefal Invissia, 28 см – Ревю

Tefal Invissia

Предимства


 • Направен от безопасни материали
 • Лесно почистване
 • Наличие на индикация за температурата

Недостатъци


 • По-бързо избледняваща боя
 • Липса на капак

Проверете Цената

Tefal Invissia определено се нарежда до най-добрите тигани към настоящия момент. Той се отличава със специален индикатор наречен Thermo-Spot, който става ярко червен когато тиганът достигне идеалната температура за готвене. Този тиган може да ви осигури напълно безопасни готварски сесии и комфорт за вашите ръце благодарение на ергономичната си дръжка. Повечето потребители го описват като страхотен тиган на добра цена и изключително лесен за почистване. Според независимо проучване, провело се през 2014г. марката Tefal е номер 1 по продажби на тигани, тенджери и други съдове за печене.  Тиганът Tefal Invissia е с незалепващо покритие и отвътре, и отвън. Той е напълно безопасен за хората и природата. Едно от най-важните му предимства е, че е съвместим с електрически, стъклокерамични и газови топлинни източници. С негова помощ готвенето ще се превърне в удоволствие за всеки.


2. Tefal Talent Pro, 30 cм – Ревю

Tefal Talent Pro

Предимства


 • Голяма издръжливост
 • Подходящ за различни типове готвене
 • Лесно за почистване незалепващо покритие

Недостатъци


 • Няма капак
 • Цената е малко завишена

Проверете Цената

Тиганът Tefal Talent Pro може да е малко по-скъп от обикновените тигани, но е 3 пъти по-издръжлив от тях. Това се дължи на незалепващото покритие с титаниеви вложки. Като повечето тигани на Tefal, и този продукт има индикатор, който ще ви покаже кога е достигната подходящата температура и можете да започнете да готвите. Продуктът се счита за един от най-добрите тигани на пазара, защото освен, че е съвмествим с всякакви източници на топлина, е подходящ и за пържене, и за печене. Тиганът е супер устойчив на надрасквания, а дръжката му е от неръждаема стомана, така че спокойно можете да го сложите и в съдомиялна машина.  Много потребители споделят, че готвят без никаква мазнина и въпреки това нищо не залепва по тигана. Този тиган за индукционен котлон ще ви донесе приятни мигове в кухнята и вкусни резултати.


3. Schmitter, Лят алуминий, 22 см – Ревю

Tиган Schmitter, Лят алуминий, 22 см

Предимства


 • Наличие на удобна фиксирана дръжка
 • Незалепващо керамично покритие
 • Ниска цена

Недостатъци


 • Несъвместим с индукционни котлони
 • По-малък размер

Проверете Цената

Този продукт на Schmitter е по-малък и компактен, но пък има добра височина от 6см. Някои хора биха си помислили, че той не е от най-добрите тигани щом цената му е толкова ниска, но според мненията на потребителите, всъщност е доста качествен. Тиганът Schmitter спада към групата на любимите тигани с керамично покритие, по които не залепва храна и се почистват с едно забърсване. Тиганът може да се използва с електрически и газови източници на топлина. С него можете да приготвяте вкусни ястия за броени минути без никакви усилия. Специалното покритие “heat resistant” го прави устойчив на много висока температура. Ако искате и вие да получите отлично качество на добра цена, този продукт е подходящ за вас.


4. неръждаема стомана Tefal Intuition, 28 см – Ревю

неръждаема стомана Tefal Intuition, 28 см

Предимства


 • Съвместим с индукционни източници на топлина
 • Незалепващо покритие
 • Индикатор за температурата
 • Дългогодишна гаранция

Недостатъци


 • Значително по-тежък
 • Няма включен капак

Проверете Цената

Серията Intuition на Tefal ще ви предложи комфорт и максимална устойчивост при ежедневно готвене. Тиганът Tefal Intuition е създаден от висококачествена сплав от неръждаема стомана, която ще ви гарантира доста по-дълъг живот. Продуктът се предлага с 5 годишна гаранция, но едва ли ще имате някакви проблеми, защото е тестван при много строг контрол. Това е тиган за индукционен котлон, на който можете да пържите и печете всякакви продукти. Освен това, той може да се използва и с електрически, газови, халогенни и стъклокерамични източници на топлина. Въпреки, че покритието на тигана е незалепващо и се почиства за секунди, можете да го сложите и в съдомиялната машина.

Може би единственият недостатък на Tefal Intuition е, че към него няма включен капак, но пък можете да си вземете отделен, който да пасва на 28 сантиметровия диаметър. Например, ако искате да приготвите вкусни задушени зеленчуци, резултатът ще е по-добър ако добавите капак. Храната не залепва в този тиган благодарение на частиците от титан, включени във вътрешното покритие. Като повечето продукти на Tefal, тиганът разполага със специален индикатор, който ще ви покаже кога температурата е идеална за започване на готвенето. Цената на Tefal Intuition също е много добра, затова можем да го добавим към най-добрите тигани на пазара за момента.


5. Тиган Tefal Chef’s Delight, 24 cм – Ревю

 Tefal Chef's Delight

Предимства


 • Качествено и издръжливо незалепващо покритие
 • Подходящ за индукционни котлони
 • Индикатор на температурата
 • Добра цена

Недостатъци


 • По-бавно загряване
 • Дръжка от бакелит
 • Липсва капак

Проверете Цената

Тиганът Tefal Chef’s Delight включва специално незалепващо покритие Titanium Pro, което го прави два пъти по-издръжлив от стандартните тигани. Това покритие е направено от титаниева предпазваща основа и минерален слой и е проектирано специално за хората, които обичат да експериментират в кухнята и да пробват всякакви нови рецепти. Тиганът има много здрава и удобна дръжка и можете да го използвате с най-различни източници на топлина – газови, електрически, индукционни, халогенни, стъклокерамични. Този тиган за индукционен котлон ще ви осигури повече пространство, за да можете спокойно да разбърквате ястията, които приготвяте.

Тиганът е удобен за всекидневно готвене и се почиства изключително лесно. Подобно на повечето тигани на Tefal, и този продукт има Thermo-Spot технология, която ще ви покаже кога е достигната най-добрата температура за готвене. По този начин можете да постигнете правилната текстура и вкус на приготвяните ястия. Тиганът е направен от алуминий, затова трябва да запомните, че не трябва да го почиствате с алкални препарати. Този тиган е подходящ дори за фурна, така че с него можете не само да приготвяте пържени ястия, а и да впечатлите любимите си хора с някой печен специалитет. Продуктите на Tefal се считат за най-добрите тигани, номер 1 за готвене в света и със сигурност няма да сгрешите ако ги пробвате.


Най-добрите тигани според вътрешното покритие

Най-добрите тигани според вътрешното покритие

Един тиган може да има различни приложения, но за да изберете правилния модел, трябва да имате предвид някои особености като вътрешното покритие. Ето кои са най-добрите тигани според покритието отвътре към този момент:

Титанови – Тиганите с титаново покритие са надеждни и трайни. Те се нагряват много бързо и имат способността да поддържат висока температура за по-дълги периоди от време. С тях можете да затопляте храна и да готвите равномерно на слаб огън. При този тип тигани липсват окислителни процеси по време на готвенето и не се отделят вредни вещества. Титановото покритие не взаимодейства с хранителните продукти. Може би основният минус на тиганите с титаново покритие е по-високата цена в сравнение с другите видове тигани. Но този тип тигани имат толкова предимства, че спокойно можем да сметнем цената им за оправдана.

Керамични – През последните години керамичните съдове набират огромна популярност. Тиганите от този материал се различават по размер, вместимост, форма, но са подходящи за всякакви ястия. В тигани с керамично покритие можете да приготвяте пържени картофи, зеленчукови ястия, палачинки и много други. Най-хубавото при тези съдове е, че можете да готвите с минимално количество мазнина или дори без никаква. Приготвените ястия са полезни, без излишни мазнини и други вредни вещества. Керамичните тигани обаче не са особено леки, даже могат да се сравняват по тегло с някогашните чугунени съдове. Ако сте фенове на здравословното хранене, керамичните тигани са най-добрият избор за вас. С тях можете да задушавате зеленчуци и месо за отрицателно време и да консумирате полезна храна всеки ден.

Тефлонови – Тефлоновите тигани също се радват на голям интерес от страна на потребителите в днешно време. Те представляват метални съдове с първокачествено незалепващо покритие. Благодарение на това покритие може да се намали консумацията на вредни мазнини. Тефлоновите тигани вероятно ще ви се сторят доста по-удобни от чугунените и керамичните, защото са по-леки. Но имайте предвид, че не е възможно да се готви на тефлонов тиган без абсолютно никаква мазнина като при керамичните тигани. В сравнение с керамиката, тефлонът е по-екологичен материал, който не отделя токсични вещества когато се нагрява. Тефлоновите тигани са подходящи за бързи ястия като омлети, яхнии, сосове, зеленчуци на пара. По принцип не е препоръчително да използвате тефлонов тиган за приготвяне на палачинки, защото може да се деформира или увреди при това продължително нагряване.

5 неща, с които да се съобразите преди да си купите тиган

1. Цената на тигана

Главното нещо, което трябва да вземете предвид когато купувате тиган е неговата цена. Дори и вашият бюджет да не ви позволява да отделите по-голяма сума за тиган, има много изгодни предложения и промоции, от които можете да се възползвате. Например, можете да разгледате най-добрите тигани на утвърдилата се и световноизвестна марка Tefal. Цените им варират между 20 и 100лв. в зависимост от размера, формата, вместимостта. Всички те имат една обща черта – индикаторът за идеалната температура. Дори и да изберете най-евтиния вариант, можете да се възползвате от тази екстра.  

Всъщност, ако хванете някаква промоция, можете да намерите някои от тиганите на Tefal и на цена под 20лв. Такива оферти определено не са за изпускане. Естествено, по-скъпите тигани имат повече предимства, но това не означава и, че трябва да купувате продукт, който не можете да си позволите. Затова преди да се впуснете в пазаруване, било то онлайн или офлайн, помислете каква сума можете да отделите за покупката на подобен съд за готвене.

2. Материала на тигана

Другото нещо, което трябва да вземете под внимание при избирането на тиган е материалът, от който е направен. Съвременните производители на съдове за готвене разполагат с разнообразни материали, но все пак, всички тигани си имат своите предимства и недостатъци. А сега нека разгледаме най-популярните материали, използвани за направата на тигани:

Чугун – Вероятно всички си имате вкъщи поне един чугунен тиган, останал още от времето на вашите баби. Чугунът може да е по-стар материал, но е универсален и служи за производството на тигани и до днес. В чугунените тигани можете да си правите палачинки, да си задушавате месо или да приготвяте други десерти. Сигурно сте забелязали, че в инструкциите за употреба на някои тигани пише не използвайте дървени или метални лъжици. Но когато използвате чугунен тиган няма такива ограничения и значение каква шпатула ще ползвате, за да извадите или разбъркате храната си. Също така, чугунът е устойчив и на киселини, тоест можете да добавите лимонов сок към вашето ястие без да очаквате негативни последици. При този тип тигани топлината се разпределя равномерно и можете да сте спокойни, че ястието ви няма да изгори на някои места.

Алуминий – Тиганите от алуминий се смятат за едни от най-добрите тигани, защото са и най-бюджетни. Освен това, те са изключително леки и бързо нагряващи. Обаче, запомнете, че в такива съдове храната изгаря за кратко време при пържене, така че трябва да готвите на по-слаб огън и да разбърквате често вашите ястия. Алуминиевите тигани не трябва да се почистват с алкални препарати. Не се препоръчва и да съхранявате храната си в такива съдове за по-дълго време, защото металът окислява и може да се отделят вредни вещества.

Стомана – Тиганите от неръждаема стомана също са доста популярни в последно време. В тях можете да си приготвите най-различни ястия, от обикновени пържени картофи до по-изискани ястия като картофи соте и пилаф. Този вид тигани са супер устойчиви на ръжда и механични повреди. И най-важното, когато готвите в тях, няма да се отделят никакви вредни вещества. За да почистите стоманен тиган можете да използвате почистващи препарати, предназначени за подобни съдове.

3. Размера и вместимостта на тигана

Още нещо, което трябва да съобразите когато си купувате тиган са неговите размер и вместимост. В днешно време можете да намерите най-различни размери. Имайте предвид, че за определяне размера на един тиган се гледа диаметърът му от горните ръбове, а не от дъното. Повечето тигани не вървят с включен към цената капак, затова ако искате такъв, трябва да го закупите допълнително и да изберете подходящия размер и за него. Някои от вас сигурно се чудят: Но как точно да разбера какъв размер тиган ми трябва? Отговорът никак не е труден – просто си направете сметка за колко хора ще готвите. Например, ако готвите само за един човек, ще ви бъде достатъчен и тиган от 22-24 см., но ако ще приготвяте храна за цялото семейство, най-добре да изберете по-голям тиган с диаметър 28-32см. Ако имате бебе или малко дете, можете да си закупите и малко тиганче за приготвяне на детска храна с диаметър 14-20см.

4. Предварителна подготовка

Обикновено, не се изисква някаква специална предварителна подготовка преди да купите тиган. Само трябва да съобразите на какъв топлинен източник ще го използвате, но това не е маловажно. Например, някои тигани не могат да се използват на газови или индукционни котлони. Затова първо вземете решение на какъв уред ще готвите, след това четете внимателно инструкциите за употреба когато отидете да купувате тиган или си го поръчвате онлайн.

5. За какво ще използвате тигана

Ето, че стигнахме и до най-сладката част, а именно какви ястия ще приготвяте в закупения тиган. Някои тигани са по-подходящи за традиционни пържени храни, а други можете да сложите и във фурната и да сготвите някое по-сложно ястие. Така, че не е лошо да помислите за какви ястия ви трябва тиган. Дори може да се посъветвате със служителите в магазина, за да ви дадат професионален съвет и да ви помогнат с избора.

Често задавани въпроси

1. Кой е най-добрият тиган за готвене вкъщи?

Трудно е да се каже, защото има голямо разнообразие от висококачествени тигани на пазара. Продуктите на марката Tefal се считат за едни от най-добрите тигани.

2. Как трябва да почиствам тигана си?

Зависи от какъв материал е направен тиганът. Някои могат да се почистват с алкални почистващи средства, а при други не е препоръчително. Трябва да четете внимателно инструкциите за употреба когато си купите нов тиган.

3. Тиганите имат ли гаранция?

Да, в повечето случаи имат гаранция. При някои тигани гаранцията важи цели 5 години.

4. Важен ли е опитът с подобни продукти когато купуваме тиган?

Важен е, но не е задължителен. Когато купувате тиган, всички характеристики са описани подробно. Има информация на какви котлони да се използва, как да се почиства и т.н.

5. Какви са температурните ограничения за даден тиган?

При различните продукти, ограниченията също са различни. Някои тигани имат специален индикатор, който показва кога е достигната подходящата температура.

Кои са най-добрите тигани в момента на пазара и заслужават ли си

Както казахме, много е трудно да се определи кои са най-добрите тигани заради разнообразието от продукти на пазара. Добрите тигани освен здрави, трябва да имат и качествено покритие, което да оползотворява и разпределя топлината равномерно. Най-добрите тигани могат да се използват за приготвяне на всякакви храни, но все пак трябва да съобразите дали са съвместими с вашите уреди за готвене. Незалепващото покритие и комфортните дръжки на тези тигани ще превърнат готвенето в невероятно изживяване, така че напълно си заслужава да закупите такива дори и да са на малко по-висока цена.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button