Топ 5 най-добри абсорбатори на пазара 2024

Искате кухнята Ви да бъде функционална и удобна и търсите надежден аспиратор? Подбрахме 5-те най-добри абсорбатора на пазара и ги оценихме, спрямо функционалност и цена. Разгледайте таблицата по-долу за да видите какво мислим за всеки един от тях.

Най-добър в средния клас
4.6 / 5

Този мощен абсорбатор е с вградено LED осветление и определено ще освежи всяка кухня. Иновативният му дизайн позволява лесно регулиране на мощността на абсорбация и настройките на светлината.

Предимства

 • Мощни двигатели
 • Лесен монтаж
 • Електронно управление на вентилатора и осветлението

Недостатъци

 • Светлините не са много ярки
 • Тясна монтажна рамка
 • Малко шумен
Най-добър в бюджетния клас
4.4 / 5

Този аспиратор се отличава с ниска цена и е добър бюджетен вариант. Предлага се в 3 цвята, работи както с въздуховод, така и без, и има възможност да се добави въглероден филтър.

Предимства

 • Ниска цена
 • Два вентилационни отвора – горен и заден
 • Мощна абсорбация
 • Красив дизайн

Недостатъци

 • По-труден монтаж
 • Не много тих
 • Леки алуминиеви филтри
Най-добър във високия клас
4.9 / 5

Този мощен абсорбатор е идеалното решение за по-големи кухни. Разполага с 2 вентилатора и LED светлини, но е изключително тих - с ниво на шум от само 59dB. Качествените метални филтри за мазнини ще поддържат кухнята Ви свежа и чиста.

Предимства

 • Голяма всмукателна мощност
 • Тих
 • Добро осветление
 • Лесен монтаж

Недостатъци

 • Скъп
 • Пластмасовите части го правят да изглежда евтин
 • Филтрите не са много твърди
Най-добър телескопичен аспиратор
4.4 / 5

Този телескопичен абсорбатор е идеалният избор за малки пространства. Въпреки компактния си дизайн, разполага с 2 мотора и вградено LED осветление и определено би свършил отлична работа във всяка кухня.

Предимства

 • Телескопичният дизайн спестява място
 • Тих
 • Два мощни мотора
 • Лесен монтаж

Недостатъци

 • Лесно се замърсява
 • Пролуката пропуска мазнина между филтрите
 • Не е достатъчно голям за по-големи печки
Най-добър дизайн
4.5 / 5

Този стилен абсорбатор за стена има всички качества да бъде бижуто в кухнята Ви. Наличен в два цвята, този мощен уред не само ще внесе стил в кухнята, но и ще поддържа въздуха чист.

Предимства

 • Атрактивен дизайн
 • Мощен мотор
 • Конструкция от неръждаема стомана
 • Приятно LED осветление

Недостатъци

 • Само за стенен монтаж
 • Кабелът е къс
 • Само 1 мотор

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Съвети при покупка

Преди да купите абсорбатор се уверете, че сте избрали подходящия за Вашата кухня. Има толкова много модели на пазара и е трудно да се спрете на един, затова нека Ви запознаем с тънкостите при избор на абсорбатор за кухня.

Предимствата на наличието на абсорбатор

Кухнята е мястото, в което приготвяме храна, а когато готвим, съвсем естествено е да се образуват различни изпарения като пушек и пара. Ако те не бъдат обезвъздушени, кухнята се превръща в опасно пространство, изпълнено с токсични изпарения, а също така се и замърсява много бързо. Един добър аспиратор обаче може да се погрижи за този проблем.

Мощният абсорбатор кара въздухът да циркулира и по този начин премахва миризмите, осигурява чист въздух и превръща кухнята в приятно място за готвене. С неправилен аспиратор за кухня обаче, крайният резултат е мазен таван и мръсни шкафове, а никой не иска това.

Видове абсорбатори

Преди да направите своя избор, трябва да проучите кой е най-подходящият аспиратор за Вашата кухня. Всяка кухня е уникална и има много видове абсорбатори, от които да избирате.

Аспиратор с въздуховод

Най-често срещаният и ефективен тип аспиратор за кухня е този с въздуховод. Това означава, че въздухът, който аспираторът събира, се издухва навън през отдушник или страничнен отвор. Преди покупка, трябва да проверите дали има отдушник или дали може да бъде добавен такъв в кухнята Ви.

Без въздуховод

Ако няма вентилационни отвори в кухнята, тогава трябва да изберете аспиратор без въздуховод. Той рециркулира въздуха през филтри за да отстрани мазнината и дима, но изтласква въздуха обратно в помещението, което от своя страна го прави по-малко ефективен от аспиратора с въздуховод. Този тип аспиратори често се използват над микровълнови. Препоръчваме да закупите аспиратор с въздуховод, ако е възможно.

Телескопичен аспиратор

Можете също така да избирате между вграден или телескопичен аспиратор. Тези аспиратори добавят деликатен акцент във всяка кухня. Не заемат много място, защото са скрити и се издърпват при необходимост. Идеалното решение за по-малки пространства.

Видове монтаж

Също така трябва да помислите къде точно желаете да монтирате аспиратора. Измерете внимателно пространството и се уверете, че сте избрали подходящия модел за своята кухня.

Абсорбатори с монтаж на стена

Този тип абсорбатори се монтират на стената, точно над печката. Имат широк отвор, през който се изсмуква дима и се отвежда през въздуховод към вентилационен отвор в стената. Също така се предлагат подобни модели и без въздуховод за кухни без опция за отвеждане на въздуха.

Абсорбатори над кухненски остров

Ако имате кухненски остров с вградена готварска печка, то определено бихте предпочели да имате аспиратор там. Този тип аспиратори много наподобяват споменатите по-горе, само че се свързват към вентилационен отвор в тавана, а не в стената. Просто трябва да сте сигурни, че имате отдушник и стабилна греда в тавана, към която да се монтира.

Вградени аспиратори под шкаф

Най-често срещаният тип аспиратори се монтират под шкафа над печката. Те могат да бъдат както с въздуховод, така и без, и могат да бъдат вградени или телескопични. Тъй като се монтират под шкаф, трябва да сте напълно сигурни с колко точно място разполагате. Обикновено са тесни и не толкова атрактивни като аспираторите за монтиране на стена или остров и често включват светлини.

Аспиратор за плот

Един от популярните модели в последно време е аспираторът за вграждане в кухненски плот. Този тип абсорбатор е скрит в кухненския плот и се издига, когато Ви потрябва. Той изсмуква дима и го отвежда навън, посредством вентилационен отвор в стената, но съществуват модели и без въздуховод. Отличават се с изключително минималистичен дизайн и предимството им е, че остават скрити, когато не се използват.

абсорбатори мнения

Как да изберем най-добрия абсорбатор?

След като прецените от какъв аспиратор се нуждаете, следващата стъпка е да се запознаете с функциите.

Размер

Размерът има значение. Необходимо е да измерите ширината на печката, тъй като отворът на аспиратора трябва да е по-широк от горната част на печката с около 5 сантиметра от всяка страна. Аспираторът трябва да е по-широк за да улавя изпаренията от всички страни.

Също така трябва да вземете предвид пространството, което сте предвидили за абсорбатора. Измерете разстоянието между горната част на шкафа и печката. Отбележете дълбочината на стената и местата за монтаж, които имате на разположение. Много е важно избраният от Вас абсорбатор да се вписва в пространството.

Ако реновирате кухнята си, тогава помислете за декоративен абсорбатор в стил комин и съобразете дизайна на шкафовете с него.

М3/H Въздушен поток

Друго важно съображение е мощността на мотора и въздушният поток М3/H означава кубически метри на час и се отнася за количеството въздух, което уредът може да обработва. Колкото по-голям е броят, толкова повече въздух ще циркулира. Важно е да прецените каква мощност е подходяща за Вашата кухня, а не да изберете най-мощният абсорбатор на пазара, защото в противен случай ще харчите пари и електричество за енергия, която не е необходима.

Формулата е следната: височината x дължината x ширината на кухненското помещение x 10. Тоест, ако Вашата кухня е 3m x 4m x 3m = 36 x 10 = 360. Това означава, че подходящият абсорбатор трябва да е със скорост на извличане минимум 360 m3/h.

Филтри

Аспираторите са оборудвани с филтри, които помагат за отстраняването на мазнините от въздуха. Филтрите са изработени от неръждаема стомана и изтласкват въздуха към преградни отделения, които събират замърсителите и мазнините. Лесни за вадене и почистване.

По-често срещани са мрежестите филтри от алуминий или неръждаема стомана. Те са изработени от метална мрежа, подобна на стоманена вата. Събират мазнини и замърсители, които минават през мрежата. Те също са подвижни и лесни за почистване, но не толкова ефективни, колкото другите филтри.

Филтрите с активен въглен се използват най-вече при аспиратори без въздуховод. Въздухът се пречиства, посредством филтри с активен въглен и се връща обратно в помещението вече филтриран. Този тип филтри често работят и в комбинация с един от горепосочените филтри.

Скорости на вентилатора

Хубав вариант за Вашия нов аспиратор е такъв с регулируеми скорости. В зависимост от това колко готвите и колко дим произвеждате, може да не се налага вентилаторът да работи на пълни обороти. Много аспиратори са с регулируеми скорости с множество настройки, които ви позволяват да зададете скоростта, от която имате нужда. Колкото по-ниска скорост, толкова по-малко шум и консумирана енергия.

Ниво на шума

Говорейки за шум, друго важно притеснение е количеството шум, който издава аспираторът. Повечето производители посочват нивото на шума в децибели (dB). Най-общо казано, искате аспиратор, който произвежда по-малко от 70 dB на пълна мощност. За справка, 60 dB се равняват на разговор на нисък тон или шум от течаща вода. Над 70 dB започва да звучи повече като прахосмукачка и може да бъде непоносимо за хора с по-нисък толеранс към шум.

Дизайн

Смятаме, че дизайнът на аспиратора също е важен. Кухнята трябва да е удобно пространство и често е едно от местата, където посрещаме гости. Абсорбаторът, който избирате, трябва да съответства на стила на помещението, а дори може да бъде сам по себе си декоративен елемент. Подберете цвета и стила, които отговарят на Вашия вкус.

Цена

Цената на абсорбаторите варира в зависимост от качеството, мощността и характеристиките. Евтините абсорбатори започват от около 100 лв, а цената на абсорбаторите от по-висок клас може да достигне до няколко хиляди. В крайна сметка искате уред, на който да разчитате, но същевременно няма нужда да харчите за нещо по-голямо или по-мощно от необходимото. Ако искате абсорбатор с атрактивен външен вид, то най-вероятно ще трябва да отделите малко по-голям бюджет.

евтини абсорбатори

Допълнителни функции за максимален комфорт

Ако все още се чудите какъв аспиратор да изберете, може да се запознаете и с някои допълнителни функции, които предлагат модерните абсорбатори.

Възвратна клапа

Ако сте се спрели на аспиратор с въздуховод, то тогава потърсете такъв с възвратна клапа. Те предпазват вече изсмуканият въздух да се върне обратно в помещението. Ако навън е ветровито, не искате димът и мазнината от готвенето да се върнат обратно.

Таймер

Таймерът е една от полезните и практични функции на аспираторите за кухня. Сигурно Ви се е случвало да приключите с готвенето и да забравите да изключите аспиратора. Таймерът автоматично ще изключи абсорбатора, така че да не работи напразно.

Датчик за температура

Някои модели абсорбатори са с включен датчик, който да определя кога въздухът е нагрят и се включват сами. Това е полезна функция, защото понякога се случва да забравите да го включите. Удобна функция е и за децата, които обичат да готвят от време на време, но са прекално ниски за да достигнат копчето за включване.

LED осветление

Според нас вграденото осветление е страхотно допълнение и определено си струва. Вградените LED светлини пасват напълно в дизайна на съвременните аспиратори и същевременно Ви улесняват в кухнята. Предлагат се в разнообразни дизайни и нива на яркост, така че изберете тези, които се вписват най-добре във Вашето пространство.

Светлинен индикатор за смяна на филтъра

Много хора забравят да почистват или сменят филтъра на аспиратора и това е напълно нормално. В такива случаи индикацията за смяна на филтъра е чудесно и функционално допълнение и според нас напълно си заслужава. Макар функцията да е допълнителна, няма да добави много към цената на Вашия аспиратор.

Wi-fi връзка

В днешно време почти всички уреди са смарт, така че напълно нормално е да има и смарт аспиратори. Те се отличават с Wi-fi или Bluetooth връзка, така че можете да го управлявате дистанционно и да получавате известия, че филтърът е за смяна или че сте го оставили включен за дълго време. На нас ни се струва малко прекалено, но ако си падате по технологиите, то тази функционалност може би е точното нещо за Вас.

Често допускани грешки, за които да внимавате

Когато избирате абсорбатор, не забравяйте да избягвате тези често допускани грешки:

Недостатъчна мощност: Искате да сте сигурни, че аспираторът, който изберете, ще премества достатъчно въздух във вашата кухня. Измерете пространството и използвайте нашата формула, за да изберете правилното.

Неподходящ размер: Не забравяйте да измерите печката си и да измерите пространството, така че новият Ви абсорбатор да пасва.

Закупуване на аспиратор с въздуховод за кухня без достъп до вентилационен отвор. Проверете вентилационната си система за да сте сигурни, че можете да го свържете към вентилационен отвор. Ако не, трябва да закупите аспиратор без въздуховод.

Никога, никога не насочвайте въздуха към мазето или тавана. Някои майстори могат да Ви уверят, че са инсталирали вентилационна система, но всъщност просто да са си оставили ръцете и въздухът да циркулира от едно помещение в друго. Това създава опасност от пожар и замърсяване.

Ако имате някакви съмнения относно инсталацията, препоръчваме да наемете професионалист. Абсорбаторите не са най-сложните уреди за монтаж, но за всеки случай се доверете на професионалист.

Заключение

Вече спокойно можете да направите информиран избор и да прецените от какъв абсорбатор имате нужда за своята кухня.

аспиратор за кухня

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button