Топ 5 най-добри кафемашини 2024

Сутрешното кафе е един от факторите, определящ остатъка от деня за много от нас – факт! Ако искате да научите повече за тайните на страхотното кафе, препоръчваме ви да се запознаете с нашето ръководство, което щателно обяснява разликите между различните методи за приготвяне на кафе и съществените характеристики на най-добрите кафе автомати.

Най-добър в бюджетния клас
4.3 / 5

Напълно автоматична кафемашина с акцент върху най-важните характеристики и с тънък и компактен дизайн.

Предимства

 • Компактна и лека
 • Лесно регулиране
 • Лесна за почистване

Недостатъци

 • Тавичката за отцеждане се пълни много бързо
 • Чуплив резервоар за вода
Най-добър в средния клас
4.6 / 5

Компактна кафемелачка с програмируеми режими за кафе.

Предимства

 • С внимание към детайла
 • Лесна за почистване
 • Компактна

Недостатъци

 • Без дисплей
 • Изцяло ръчно управление
Най-добър във високия клас
4.8 / 5

Напълно автоматична и лесна за използване машина за класическо кафе и еспресо.

Предимства

 • Качествен резервоар
 • Интегрирана мелничка
 • Лесна за употреба и почистване

Недостатъци

 • Едва няколко опции за персонализация
 • Без пенообразувател
 • Може единствено да използва зърна (не работи със смляно кафе)
Най-добра със сензорен екран
4.5 / 5

Здрава и надеждна кафемашина с интелигентна система за приготвяне и смарт сензорен екран: приготвяте всякакво кафе, капучино и лате макиато с комфорт и лекота.

Предимства

 • Приготвя еспресо и обикновено кафе
 • Лесна и интуитивна за ползване
 • Страхотна стойност за цената си

Недостатъци

 • Пластмасов корпус
 • Доста шумна при мелене
Най-добра за капучино
4.5 / 5

Мощен кафе автомат с две чаши и автоматична настройка за капучино за още по-кремообразно сутрешно кафе.

Предимства

 • Интуитивен сензорен дисплей
 • Бързо и автоматично приготвяте капучино само с един бутон
 • Автоматичен пенообразувател

Недостатъци

 • Усеща се като лесно чуплива
 • Малко шумна при мелене

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Светът на кафето има изобилие от красиви нюанси – веднъж научени, те могат да отключат път към нови нива на вълшебен вкус и аромат. Достигането до тях обаче не е просто – от избора на правилните кафе зърна до перфектно усвоения процес на варене, всяка мъничка грешка би повлияла на крайния резултат.

Майсторлъка на перфектното еспресо

Знаете ли, че съществува стандарт ISO за еспресото? Тази ободряваща напитка се приготвя чрез изтласкване на почти вряща вода през фино смляно и пресовано кафе. Перфектният резултат е къса напитка от около 25 мл., отличаваща се с интензивен аромат и богат на нюанси вкус. Една от уникалните характеристики на правилно приготвеното еспресо е пяната – наситен, лешниково-кафяв и кремообразен слой фина пяна, покриваща напитката.

За да получите правилното еспресо и меката пяна към него, всяка отделна част от процеса на приготвяне има значение – количеството и температурата на водата, налягането, фиността и количеството на смилането, качеството и запичането на зърната и т.н. Нищо чудно, че най-доброто ръчно еспресо може да се направи след години на внимателно усъвършенстване. На повечето от нас обаче ни липсва това търпение, опит (а защо не и талант). Тук е мястото, където на сцената се появяват любимите ни кафемашини, които осигуряват различни степени на автоматизация спрямо нашите лични предпочитания и нужди.

Божественото сътворение: видове кафемашини

Ръчните кафемашини

Ръчните машини за еспресо са най-достъпните и имат най-голям потенциал за невероятно еспресо – при тях потребителят може да контролира всяка една стъпка от процеса. Ще трябва обаче да се научите ръчно да смилате и натъпквате кафето в портафилтъра, след което да дърпате лоста му с правилната сила и прецизност. Освен това ще трябва да си закупите отделна мелница за пренасяне на филтри и агрегат за приготвяне на мляко на пара. Не на последно място, почистването на ръчната кафемашина може да бъде времеемко и неприятно занимание.

Полуавтоматичните кафемашини

Ако всичко това звучи твърде сложно за обичайното ви сутрешно състояние, но все бихте желали да развиете някои професионални умения за бариста, полуавтоматичните машини за еспресо може би биха ви допаднали повече. Те използват помпа, за да приложат точното налягане за извличане на кафето. За вас остава просто да се съсредоточите върху смилането и да уплътните филтъра. Полуавтоматичните модели приличат на тези, които виждате и в повечето кафенета, само че са по-малки. Голяма част от тези кафемашини се предлагат с вградена парова пръчка за разпенване на млякото. Естествено, и с нея е нужна малко повече практика, за да постигнете перфектния резултат.

Напълно автоматични еспресо машини

И накрая, за по-ленивите любители на кафето съществува чудесно решение – напълно автоматични еспресо машини. Познати са и като кафе автомати тип всичко в едно. Името идва от само себе си, тъй като машината прави всичко сама – смила зърната, премества ги в портафилтъра, прилага нужното налягане и гореща вода, и изпарява млякото. Добре е да знаете, че премиум автоматичните еспресо машини винаги са и във високия ценови диапазон.

Вградените кафемашини

Съвсем различен вид са вградените кафемашини. Функционално, те са много подобни на напълно автоматичните, но могат да бъдат интегрирани в кухненския интериор, за да се спести място. Макар и да изглеждат страхотно, вградените кафемашини са скъпи за закупуване и поддръжка – те са най-подходящи за най-отдадените любители на кафето.

Кафемашини с филтър

Ако не сте най-големите еспресо фенове, филтър машините могат да са доста добра опция за вас. Те работят чрез бавно процеждане на водата през кафе зърната, което води до голямо количество гладка и лека напитка. Това е и много подходящ начин да сервирате кафе за по-големи групи или за хора, които предпочитат по-дългите кафета. Освен това, една добра филтърна машина може да извлече един наистина неповторим вкус и аромат от недрата на кафе зърната.

Капсулните кафемашини

И накрая, за тези, които не правят компромис с удобството и желаят да спестят време от почистване, капсулните машини са перфектното решение. Те са изключително лесни за използване – просто пускате капсула вътре, натискате бутона и устройството прави напитката. Тъй като кафето е предварително опаковано, почистването след това е детска игра. Големият минус тук е по-малкото разнообразие от кафе и негъвкав начин на приготвяне.

Дяволът е в детайлите: поглед вътре в кафемашината

Тъй като напълно автоматичните кафемашини са и най-сложните, нека ги разгледаме в по-големи детайли.

Мелничка

Има основателна причина да започнем от тук – дори и най-качествените специални кафе зърна няма да са достатъчни сами по себе си, ако качеството на смилане е лошо.

Първото нещо, което трябва да знаете за мелничките е, че съществуват такива от неръждаема стомана, както и керамични. Керамичните мелници са по-тихи, издържат по-дълго и генерират по-малко топлина. От друга страна, стоманените мелници също са много здрави, но и са значително по-евтини.

Освен това формата на шлифовъчния инструмент също е от решаващо значение. Отново могат да се разграничат два вида мелнички – конусовидни и дискови. Конусовидната мелница прави т.нар. бимодално смилане, при което някои частици са малко по-големи от други. Дисковите мелници правят идеално еднакви частици – дори и при много фино смилане.

Ценителите на еспресо обясняват, че бимодалното смилане може лесно да доведе до прекомерно извличане на по-фините частици, докато водата прониква през тези, които са по-големи. Това частично прекомерно извличане може да придаде приятни горчиви нотки на вашата напитка. Едномодалното смилане пък позволява по-равномерно извличане и по-сладък и богат вкус.

Агрегат за варене

Следващата ключова част от вашата кафемашина е агрегата за варене. След като зърната се смелят, агрегатът за варене ги пресова в специална шайба, прилага нужното налягане и пуска гореща вода, за да произведе крайния продукт. Някои производители произвеждат модели с несменяеми агрегати, като рекламират, че техните автоматични системи за почистване са толкова добри, че не е необходима допълнителна ръчна грижа. Съветваме ви да не рискувайте с каквито и да е мухлясали остатъци във вашия агрегат за варене и вземете модел със свалящ се – редовното му миене ще осигури по-добро кафе, както и по-дълъг живот на вашата машина.

Помпа

Както вече споменахме, налягането е от решаващо значение, когато говорим за качествено еспресо. Днес производителите се хвалят с впечатляващите си мощни помпи, често подвеждайки клиентите да вярват, че колкото по-силно е налягането, толкова по-добре. Грешка! Една ръчна машина прави перфектно еспресо с едва 9 бара налягане. Защо тогава автоматичните машини са толкова по-мощни? Отговорът е прост – те не работят по същия начин като ръчните. Качеството на смилане и начина на опаковане влияят на крайния резултат. Една такава машина може да осигурява до 19 бара налягане, но въпреки това да се мъчи да произведе възможно най-финото смилане.

Система за пяна

Добре, стига толкова с еспресото – нека се спрем и на другите видове вкусни кафе напитки като лате и капучино. За тях ще трябва да избирате между три различни системи като, естествено, всяка от тях върви със своите плюсове и минуси.

Парна пръчка – това е най-простото и евтино решение и изисква известна доза ръчни умения. Теоретично, с нея може да се получи най-гладката и най-фина микропяна. Нека не забравяме и характерното изкуство, с което можем да се научим да „рисуваме“ красиви неща с пяната.

Външен пенообразувател – моделите с такъв пенообразувател имат отделен контейнер за мляко и маркуче, който го свързва със самата машина. Подобно подреждане заема малко повече място, но добрата новина е, че контейнерът за мляко може да се постави в хладилник за по-съхранение, което пък прави самото почистване малко по-лесно. Много модели позволяват и използването на малки пакетчета мляко – това е удобство в случай, че машината се ползва от няколко от хора, които обичат кафето си с различни видове мляко.

Вътрешен пенообразувател – машините с вътрешна или вградена пяна за мляко работят по сходен начин като външните. Освен това повечето автоматични пенообразуватели (независимо дали са вътрешни или външни) произвеждат доста посредствена микропенна пяна. Докато традиционно краве мляко с най-малко 3,5 % мазнини се използва за приготвяне на капучино, нискомасленото мляко също образува прилична микропяна. Соевото и ядковото мляко обикновено работят много добре, докато оризовото мляко е известно, че е почти невъзможно да се пени.

Отделение за кафе зърната

Точно както различните хората могат да предпочитат различни видове мляко с кафето си, вкусовете на самите кафе зърна също могат да се различават. Ако една машина се споделя от двама или повече души, две отделения за кафе зърната биха били нелоша идея. Повечето модели с две отделения обаче ще разполагат само с една мелничка. Освен ако мелницата не е конструирана да работи до пълното изпразване, не забравяйте да пуснете поне една напитка, когато превключвате между отделенията, за да избегнете аромата на странна смес от кафе зърна.

Резервоар за вода

По-големият резервоар за вода означава да го пълните по-рядко. От друга страна, големият резервоар значи по-голямо заето място. Не забравяйте, че трябва да изпразвате и миете резервоара за вода редовно, независимо от неговия размер. По този начин, твърде голям воден резервоар не би бил неразумен от гледна точка на разходите за вода, които ще се натрупат. Затова преценете добре каква би била идеалната вместимост на резервоара преди покупка.

Контроли

Един вендинг автомат за кафе може да има много опции за регулиране, но те няма да имат значение, ако контролите са трудни за използване. Въпреки че диспплеите навлизат все повече и предлагат голямо удобство, добре обмисленият набор от бутони може да бъде също толкова добър – и дори да ви спести малко пари. Същото важи и за мобилните приложения.

Какво трябва да регулираме?

Мелене

Както обяснихме по-горе, разумно е да търсите най-добрите кафе автомати само с регулируема мелничка. Някои кафе зърна изискват по-фино смилане, а други нямат нужда от такова – и все пак, ето рецептата за постигане на съвършенство.

Нивата на смилане обикновено имат номерация – колкото по-малко е числото, толкова по-фино е смилането и обратно. Винаги трябва да започнете с възможно най-финото смилане. То позволява извличането на по-нюансирани и богати аромати, когато става въпрос за еспресо, докато по-бавно сварените кафета ще се възползват от по-едрото смилане. Важно е да не забравяме и необходимостта от по-голямо налягане, за да се извлече правилно финото смилане. За жалост, не всички кафемашини могат да се справят с това. Ако водата проникне през зърната твърде бавно, кафето ви ще придобие по-горчив, дори неприятен вкус. В този случай преминете едно ниво нагоре и опитайте отново. От друга страна, ако кафето ви изглежда слабо, безвкусно и блудкаво, смилането може да е твърде грубо и трябва да опитате с по-малко число на смилане.

Количество на кафето

Генералното правило е, че колкото повече кафе се използва, толкова по-силна е напитката. Препоръчваме да започнете от най-финото смилане и най-голямото количество кафе, с което вашата машина може да работи. Ако кафето стане твърде гъсто и вкусът е прекалено горчив, опитайте с по-малко количество. След като намерите любимата си комбинация, запазете я – следващия път ще я имате достъпна с натискане на бутон.

Количество на млякото и водата

Регулирането на водата (и млякото, ако рецептата го изисква) зависи силно от личните ви предпочитания. Естествено, като за начало може да опитате с фабричните настройки, но преди това бихме ви препоръчали да проверите дали те са правилно зададени. Много кафемашини имат предварително запазена напитка, наречена „еспресо“ с обем от 30, 40 или дори 50 мл. (вместо 25-те мл., които получавате в реномираните кафенета).

Температура

Правилната рецепта за еспресо изисква температура на водата малко над 90 °C. При по-ниски температури, водата няма да извлече напълно зърната, докато при по-високи (близо до 100 °C и повече) те ще изгорят, което ще доведе до значително по-горчив вкус. Както можете да видите от този интересен експеримент, в долния край на приемливия температурен диапазон кафето ще има по-осезаема киселинност, докато в по-високия край ще придобие повече сладост и горчивина.
Ако нагреете млякото над 65 °C, то ще придобие неприятен вкус поради денатурация и може дори да развали кафе напитката ви като цяло. Ето защо 55 °C се счита за идеалната температура на млякото за капучино.

И накрая, нека не забравяме температурата, при която се сервира кафето. Специално за еспресо, тя е около 67 °C. Тъй като студената чаша може да понижи температурата на кафето над желаната, подгряващата тава за чаши е приятна добавка, особено когато сравнявате моделите от по-висок клас.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button