Топ 5 най-добри камери за видеонаблюдение 2024

В случай, че сте били жертва на домашен грабеж, инвестицията във висококачествена камера за видеонаблюдение е оправдана. Причината е ясна – вие ще контролирате ситуацията ефективно и ще помогнете за ареста на виновника. Няма как да успеете обаче без да разполагате с добра и ефективна камера за видеонаблюдение. Устройствата от висок клас гарантират проследяването на всичко, което се случва вътре и около дома ви. В допълнение, може да наблюдавате офис пространството си, когато не се намирате в страната. За съжаление, не всички камери за видеонаблюдение са със задоволително качество. Нека да разгледаме петте най-добри охранителни камери според нас.

Най-лесната за използване камера
4.8 / 5

Безжична IP камера, която разполага с нощно виждане, двупосочно аудио и слот за SD карта за повече място за съхранение. Устройството е с фиксиран обектив от 6 мм. и широк ъгъл на въртене.

Предимства

 • Двупосочна аудио система за комуникация
 • Детектор за движение
 • Нощно виждане
 • Лесна за използване

Недостатъци

 • Понякога изпраща фалшиви предупреждения
Най-добра във високия клас
4.7 / 5

Отличава се с ясен дисплей, дневно и нощно виждане, висока степен на защита и вградена сирена. Теглото ѝ е 240 гр. и разполага с USB 2.0 връзка и задоволителна мощност.

Предимства

 • Двупосочни аудио високоговорители
 • Работи със смарт устройства като Alexa, Google Assistant и др.
 • Вграден микрофон със звуков детектор

Недостатъци

 • Кратък живот на батерията
Най-добра в бюджетния клас
4.5 / 5

Full HD камера, която разполага с широк ъгъл на видимостта и магнитна стойка. Това устройство е доста мощно и разполага с вграден микрофон за кристално ясен звук.

Предимства

 • Нощно виждане
 • Микрофон и високоговорител
 • Детектор за движение
 • Лесна за инсталиране

Недостатъци

 • Грешки при актуализация
Най-добра генерално
4.3 / 5

Това устройство разполага с 2MP (мегапиксела) булет камера, подходяща за запис на ясни видеоклипове с висока честота на кадрите. Камерата е устойчива на ръжда и вода, както и на атмосферни влияния и тежки метеорологични условия.

Предимства

 • Запис на ясни видеоклипове
 • Устойчива на вода и ръжда
 • Инфрачервена технология
 • Перфектен интерфейс

Недостатъци

 • Не блести през нощта
Най-добри функции
4.2 / 5

Отличава се с висока степен на защита, 2 години гаранция и увеличителни лещи. Разполага с широк ъгъл на видимостта, задейства аларма и работи идеално през нощта.

Предимства

 • Ясен запис
 • Висока степен на защита
 • Две години гаранция
 • Подвижна

Недостатъци

 • Не е перфектна за нощен мониторинг

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Cъдържание Отворете

Ръководство за покупка

С помощта на това ръководство ще направите бърз и лесен избор коя камера за видеонаблюдение отговоря на нуждите ви. Нека да разгледаме детайлно факторите, които трябва да обмислите преди да направите покупка. Да действаме!

Какво представлява камерата за видеонаблюдение и какво прави?

Устройството, срещано още и с абревиатурата CCTV (Closed-Circuit Television), е познато като камера за видеонаблюдение (или охранителна камера). С помощта на видеокамери, то предава кадрите които заснема, към мониторите, които са свързани към него.

Предимствата на камерите за видеонаблюдение

Да притежаваш камера за видеонаблюдение носи доста ползи:

 • Ограничава престъпността и помага при разпознаването на виновника.
 • Осигурява спокойствие и сигурност, тъй като камерите предупреждават при инцидент в или около дома.
 • Наблюдавате непрекъснато собствеността си, докато камерите записват и съхраняват кадри през цялото време.

Предназначение на камерата за видеонаблюдение

Трябва да имате ясна идея какво точно искате да правите с камерата за видеонаблюдение. Най-важното е да решите дали ще я използвате вътре или отвън имота ви.

Външни камери

Външните камери са най-подходящи за наблюдение на обстановката около къщата ви, включително гаража. Подвижни са, тъй като могат бързо да се завъртат и накланят, както и да приближават и отдалечават картината, за да предоставят цялостен изглед на заобикалящата ви среда и свободните пространство около собствеността ви.

Вътрешни камери

Вътрешните камери са универсални – подходящи са за използване във вашия дом и офис. Най-често са с куполовидна форма и са преносими. Както можете да се досетите от името им, вътрешните камери осигуряват отличен начин да наблюдавате случващото се в стаи, коридори и други помещения.

Жични или безжични?

Камерите за видеонаблюдение могат да се делят и на жични или безжични. Нека разгледаме разликите!

Кабелни камери за видеонаблюдение

По-голяма част от потребителите са запознати с тях, но предпочитат безжичните, защото са евтини и много по-надеждни. За да свържете жичните камери, трябва да използвате различни кабели и проводници, което създава ненужно неудобство.

Безжични камери за видеонаблюдение

Въпреки че не са толкова популярни колкото кабелните, безжичните камери имат много предимства. Процесът на инсталиране е много лесен, тъй като устройствата са леки и подвижни. Освен това са лесни за преместване. За съжаление, безжичните камери са скъпи и ще ви трябват висококачествени рутери, както и стабилна, и бърза интернет връзка.

камера за видеонаблюдение цена

Видове камери за видеонаблюдение

Основната цел на всички такива камери е една – наблюдението на собствеността ви. Съществуват различни видове, които описваме накратко:

Куполни камери

Тези охранителни камери имат куполовидна форма. Обикновено са много здрави и подвижни. Подходящи са както за открито, така и за вътрешно инсталиране – имат цялостно покритие. Все пак, най-често се използват за вътрешни пространства.

Булет камери

Булет камерите наподобяват малки куршуми. Обикновено разполагат с по-голям обектив, така че са подходящи за външно наблюдение. Имат и нощно виждане, чрез което правят достатъчно добри записи и през нощта.

C-mount тип камери

Най-често устройствата са големи и открояващи се. В близкото минало, сградите на големи корпорации и банки използваха подобни камери поради няколко причини – ефективност, заради огромните си размери и усъвършенствано завъртане и накланяне по начин, който хората биха предположили, че някой ги наблюдава.

Дневни/нощни камери за видеонаблюдение

С този вид камера можете да видите какво се случва през светлата или тъмната част от денонощието. Разполагат с изключително чувствително датчици за ясно предаване на картината към монитора.

Инфрачервени/тип нощно виждане камери за видеонаблюдение

Идеални са за пространства с много слаба или дори липсваща светлина. Сред потребителите са познати като инфрачервени камери.

Мрежови/IP камери за видеонаблюдение

IP (Internet Protocol) камерите са цифрови – тези системи за наблюдение са свързани с интернет, когато предават или приемат данни.

HD камери/камери с висока резолюция

Камерите с висока разделителна способност използват кадри с висока резолюция при видеонаблюдение. По този начин се гарантира получаването на видеоклипове с много добро качество.

Камери на звънеца

Идеални устройства за наблюдение на входната врата. Благодарение на тях ще знаете кой е пред вратата на жилището ви по всяко едно време.

евтини камери за видеонаблюдение

Какво да търсим при покупката на камера за видеонаблюдение?

Трябва да обърнете внимание на няколко основни елемента преди покупката, тъй като те могат да са определящ фактор дали камерата за видеонаблюдение си заслужава инвестицията. Нека да ги обсъдим по-долу.

Разделителна способност/резолюция

Разделителната способност на камерата за видеонаблюдение представлява броят на пикселите на изображението. Тя определя колко детайла камерата може да заснеме в едно изображение или видео клип. Пикселите се измерват по широчина и височина. Най-често срещаните резолюции при камерите за видеонаблюдение на пазара са:

 • 2MP (1080p): често се наричат камери с висока резолюция.
 • 4MP (1440p): отново са камери с висока резолюция, но тези улавят и някои допълнителни детайли.
 • 5MP (1920p): с такава резолюция можете да приближите изображението на човек сред огромна тълпа толкова, че да не се размаже качеството на кадъра.
 • 8MP (4K/2160p): камери с ултра висока резолюция – перфектен избор.

Имайте предвид, че по-високата разделителна способност изразходва и повече място за съхранение.

Максимален обхват

Фокусното разстояние и сензорът за изображение определят максималния обхват, който камерата може да улови. Логично е, че по-големият обхват на камерата ще заснеме ясни изображения и обекти, особено такива от по-голямо разстояние. Препоръчително е да имате обхват поне от 20 до 25 м.

Фокусно разстояние

При неправилно фокусно разстояние, камерата за видеонаблюдение ще заснеме обектите и изображенията размазани. За да установите подходящото фокусно разстояние, вземете предвид сензора за изображение и обектива на камерата. Причината е, че то се намира в пролуката между тях.

Обектив

Размерът на обектива определя ъгъла на видимост на камерата. Широкоъгълните камери имат по-голямо покритие, но пък обектите на фокус ще изглеждат по-далеч от очакваното. Охранителните камери имат два вида обективи – варифокални и еднофокусни/фиксирани. Някои потребители добавят и т.нар. “моторизирани” обективи.

Фиксирани обективи

Тези обективи не могат да регулират ъгъла на видимост, нивото на приближаване и отдалечаване, нито и фокусното разстояние на камерите за видеонаблюдение. От друга страна, устройствата с фиксиран обектив са на приемлива цена, компактни са и са най-подходящи за домашна употреба.

Варифокален обективи

Позволяват регулирането на фокусното разстояние, нивата на приближаване и отдалечаване, и зрителното поле. Охранителните камери с такива обективи са най-подходящи за бизнес употреба. Чрез тях наблюдавате успешно големи и широки пространства. При използване на такъв обектив, трябва да избирате между ръчен и моторизиран вариант. Моторизираните обективи автоматично регулират фокусното разстояние, за да получат ясно и отчетливо изображение на фокусирания обект. При използването на ръчен обектив, вие регулирате фокусното разстояние сами.

Сензори за изображения

Сензорът за изображение улавя светлината, която попада в обектива на камерата. След това, той преобразува светлината в електрически сигнали, които камерата записва като видеоклип, който виждате. Видеонаблюдението има два типа сензори:

CMOS сензори

CMOS (Complementary Metal-oxide Semiconductor) е иновативна технология на запис в по-добра HD резолюция на бързо движещи се обекти. Използват се в много охранителни камери – сензорът е компактен, на приемлива цена и изразходва малко енергия.

CCD сензори

Сензорите за изображения със зарядна връзка, познати още като CDD (Charge-Coupled Device), записват страхотни кадри заради висококачествените си пиксели. Използват се по-отдавна в сравнение със CMOS сензорите и са характерни за по-старите модели камери.

DVR и NVR

Записващите устройства за два основни вида – DVR и NVR. DVR (Digital Video Recorder) е цифров вид видео записващо устройство, докато NVR (Network Video Recorder) е мрежови вид видео записващо устройство. Нека разгледаме основните разлики между тях.

Цифров видеорекордер

DVR устройствата са по-стари от NVR, тъй като потребителите използват DVR с аналогово видеонаблюдение. Изключително трудоемко е окабеляването, за да свържете успешно камерите към DVR устройството, така че да запишете всяко подвижно изображение или обект, което камерата засече. В наши дни, аналоговите камери са все още актуални, но тяхното използване е силно ограничено до заснемане на снимки и видеоклипове, които не улавят допълнителни детайли. Причината е, че камерите имат ниска разделителна способност.

Мрежов видеорекордер

От друга страна, потребителите използват NVR устройства с IP камери. Използвайки домашната интернет мрежа, камерата записва кадри и ги прехвърля към свързаното видео записващо устройство. Свързването между камерата и NVR устройството става посредством мрежов/LAN кабел или, разбира се, безжично. IP камерите за видеонаблюдение са лесни за настройка и записват всеки детайл, но за съжаление са и доста скъпи.

Мобилна свързаност

Съвременните камери за видеонаблюдение се свързват с вашата Wi-Fi мрежа, което ви дава възможност да гледате на живо кадрите през компютър, таблет или смартфон. Тази функция ви позволява да проверявате какво се случва в жилището ви, без значение колко далеч се намирате от него.

Капацитет на DVR/NVR устройствата

DVR и NVR устройствата имат ограничение за количеството кадри, които могат да съхраняват. Тази характеристика се нарича DVR/NVR капацитет. Обикновено DVR/NVR устройствата автоматично изтриват най-старите видеозаписи, когато паметта се запълни, за да може да продължи записът. При използването на няколко камери, DVR/NVR хранилището бързо ще се запълни.

Аксесоари

Камерите за видеонаблюдение винаги идват с набор от принадлежности. Внимателно проверете дали всички части са заедно с камерата ви.

 • Монтажна стойка: Помага за поставянето на камерата
 • Здрави винтове: Използвайте ги, за да прикрепите камерата на стената
 • Кабели: Свързват камерата с DVR/NVR устройството
 • Захранващ адаптер: Обединява източникът на захранване с останалите части

Гаранция

Всяка камера за видеонаблюдение трябва да има гаранционен период. Той e от минимум 1 година до максимум 3 години.

камери за видеонаблюдение

Допълнителни функции

Въпреки че нямат задължителен характер, изброените функции са много полезни понякога, естествено, в зависимост от вашите предпочитания.

Инфрачервено нощно виждане

Камерите за видеонаблюдение с инфрачервено нощно виждане записват всеки подвижен обект или изображение в тъмнината, заснемайки добре дори слабо осветени зони. В зависимост от моделите, камерите записват на различни разстояния.

Детектор за движение

В случай, че камерата засече движение, тя незабавно ще ви предупреди да предприемете действия за предотвратяване на евентуален взлом. Ще разполагате с достатъчно време да се обадите в полицията, ако усетите опасност.

Двупосочно аудио

Чрез тази функция общувате с човека от другия край на камерата. В комплекта е включен микрофон и високоговорител, които подпомагат по-лесното протичане на комуникацията.

Функция на завъртане и накланяне

Камерите за видеонаблюдение, които разполагат с тази функция, се местят в посоката, в която сте заподозрели движение. Същото се постига с използването на дистанционно. При наличие на подобна характеристика, няма нужда от много камери, тъй като тя позволява наблюдението на много участъци.

Водоустойчивост

При поставяне на камери на открито извън дома ви, търсете водоустойчиви устройства. Така си осигурявате спокойствие, че при дъжд или буря, няма да има повреди по камерата.

Поддръжка

Ето няколко съвета за поддръжка на камерата.

 • Отделяйте време за почистване на обективите на камерата. Дори и два пъти в годината е достатъчно, но е препоръчително по-често да проверявате за прах, вода или петна.
 • Проверявайте дали камерата записва безпроблемно това, което се вижда. В допълнение, вижте дали имате достъп до кадрите след успешен запис.

Най-добри марки камери за видеонаблюдение

Съществуват много добри марки камери за видеонаблюдение. Известни са с иновативния си принос за развитието на индустрията за видеонаблюдение.

Световно известна марка, която предоставя решения в охранителната сигурност на много хора по света. Те произвеждат външни и вътрешни камери с впечатляващи характеристики. Камерите им са подходящи за съвместно ползване с устройства като Alexa и Google Assistant.

Hikvision

Голяма част от камерите за видеонаблюдение на тази марка винаги оглавяват списъка от тези продукти. Компанията е китайска и се специализира в индустрията на охранителната сигурност. Доставя устройства в секторите на дребната търговия, банкирането, образованието и пътния трафик.

Xiaomi

Една от марките, с най-голямо разнообразие от продукти. Китайски електронен бранд, който има огромен интерес в производството на авангардни продукти, независимо от индустрията.

Dahua

Водеща марка в областта на охранителната сигурност и Интернет джаджите за общо ползване. Целта на компанията е да създаде по-сигурно смарт общество посредством продуктите си.

Scricam

Друга популярна марка, която произвежда различни видове камери за видеонаблюдение за подобряване на безопасността и сигурността. Разполага с богат асортимент камери, които осигуряват широко наблюдение на имота ви и заобикалящата го среда.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button