Топ 5 най-добри кростренажори за 2024

Ако желаете да сте здрави и да поддържате тялото си във форма, имате нужда от тренировки – във фитнеса, или още по-добре – у дома. В ръководството по-долу ще видите кои са най-добрите кростренажори и основните неща, които трябва да се вземат под внимание при покупката им, както и някои от най-важните им ключови характеристики.

Най-добър генерално
4.8 / 5

Кростренажорът Kettler Axos Nova M има 8 степени на съпротивление, импулсни сензори и страхотен дисплей, който улеснява работата с него. Уредът е много компактен и е сред най-добрите модели на пазара.

Предимства

 • LCD ди
 • сплей
 • Влагоустойчива клавиатура
 • Вградени импулсни сензори
 • Регулиране на натоварването в
 • 8 степени
 • 6 тренировъчни функции

Недостатъци

 • Трудни за сглабяне части
 • Усеща се леко клатене при употреба
Най-добър подгласник
4.6 / 5

Kettler Elipso P е страхотен домашен кростренажор, който ще ви помогне в борбата с мазнините чрез своето разнообразие от програми и нива на издръжливост. Определено е с малки размери, но не и с малка ефективност.

Предимства

 • Малък и ергономичен
 • 16 нива на издръжливост
 • 12 програми
 • Голямо максимално тегло на натоварване

Недостатъци

 • Леко поклащане при употреба
Най-добра в ниския клас
4.5 / 5

Hammer Cross Trainer CT3 е изумителен кростренажор на разумна цена, подходящ за всяко семейство. Уредът предлага измерване на пулса, както и 8 нива на съпротивление, което го прави идеален партньор за всяка тренировка.

Предимства

 • Лесен за сглабяне
 • Комплект от 2 фитнес ластика
 • Измерване на пулса
 • 8 нива на съпротивление
 • Лесни за следване изнструкции

Недостатъци

 • Много шумен е
Най-добра във високия клас
4.9 / 5

Horizon HT5.0 представлява страхотен домашен кростренажор на висока цена, но от висок клас. Той има голямо разнообразие от степени на съпротивление и програми, както и функции, чрез които да успеем да изваем нашето тяло.

Предимства

 • 10 степени на съпротивление
 • Лесен за сглабяне
 • 8 програми
 • LCD дисплей

Недостатъци

 • Висока цена
 • Затруднена работа на мотора
 • Шум след няколкомесечна употреба
Най-добър компактен избор
4.3 / 5

Zipro Burn Gold е невероятен домашен кростренажор, който е с компактни размери, които го правят идеален за всеки дом. Производителите са включили и много допълнителни функции, които го правят силно търсен на пазара.

Предимства

 • Измерване на пулса
 • LED екран
 • 8 нива на съпротивление
 • Стойка за мобилно устройство

Недостатъци

 • Труден за сглабяне
 • Шумен е

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за покупка

Ако вие или някой от вашето семейство искате да влезнете или да поддържате добра физическа форма, редовните тренировки са нещо задължително. Това означава, че или трябва да излезнете в хубаво или лошо време, за да идете на фитнес, или пък да тренирате от вкъщи. Кростренажорите напоследък станаха дори още по-търсени, защото не се съобразявате с обстановката, работното време за залите, а могат да се използват по всяко едно време на денонощието и от всеки член на семейството. С това ръководство искаме да ви помогнем да направите най-добрия избор при покупката на тези уреди, затова в него разглеждаме основните характеристики, мнения и цени на кростренажорите, за да изберете най-добрия за вашите конкретни нужди.

Предимствата на кростренажорите

Кростренажорите симулират движенията при ски бягането, но според мнения на потребители, натоварването на ставите не е толкова голямо с тези уреди. Кростренажорите щадят вашите стави, като същевремено умело и равномерно натоварват мускулите в тялото, като накрая извайват бедрата, седалището, коремните мускули, гърба, рамената и ръцете. Ако нямате време за тренировка във фитнеса или за бягане в парка, този тип уред ще ви свърши перфектна работа, както и ще облекчи вече съществуващите болки в тялото. От разгледаните мнения и източници, можем да заключим, че кростренажорите подобряват кръвообращението, укрепват сърцето и белите дробове.

Видове кростренажори

Видове най-добри кростренажори

Кростренажорите могат да бъдат няколко различни вида в зависимост от начина на задвижването им. Нека разгледаме каква е разликата между отделните видове.

Елиптични кростренажори

Елиптичните кростренажори са предназначени за хора, които искат да тренират цялото си тяло чрез движения, наподобяващи ски бягане. В допълнение към педалите, които тренират долната част на тялото и които извършват кръгови движения, уредът разполага и с подвижни дръжки, които имат за цел да тренират ръцете. Чрез натискане и придърпване на дръжките се оказва натоварване върху мускулите на ръцете, раменете и гърба, докато натискането на педала спомага за мускулното натоварване на краката и долната част на тялото.

Стандартен кростренажор

Този вид кростренажори са много подобни на елиптични кростренажори, но основната разлика между двата вида е, че педалите на стандартния кростренажор всъщност не извършват кръгови движения. Вместо това те се движат нагоре и надолу. Движенията, които се извършват с цел натоварване на мускулите на краката и бедрата на стандартните кростренажори всъщност осигуряват много добра цялостна тренировка на краката.

Седнал кростренажор

Тук не се изисква от потребителя да бъде в изправено положение. Всъщност, за да тренира човек, просто трябва да седне на уреда. Този тип кростренажори разполагат с дръжки от всяка страна, които човек трябва да движи напред и назад. Седналите елиптични кростренажори са идеален избор за всеки член на семейството, тъй като осигуряват комфорт, както и безкрайни възможности за регулиране, което ги прави и идеални за хора с намалена или ограничена подвижност.

Кростренажор с централно задвижване

Елиптичните кростренажори с централно задвижване са идеални за малки домове или ограничени пространства, тъй като те са изключително компактни. Това, което отличава този модел от другите кростренажори, е, че маховикът или системата за задвижване на уреда е разположена от двете страни на кростренажора, а не отпред или отзад, както е при другите видове. Елиптичният кростренажор с централно задвижване може да осигури перфектната кардио тренировка за цялото тяло, тъй като той имитира движенията при джогинг или разходка.

Кростренажор с предно задвижване

Както подсказва името на този уред, маховикът, или системата за задвижване на елиптичния кростренажор с предно задвижване, е разположена в предната част на тренажора, а трениращият седи зад него, като по този начин теглото му е центрирано зад маховика. Уредът е проектиран така, че да кара трениращият да се навежда напред по време на тренировка. Това е чудесен вариант за тези, които си търсят кростренажор, който е по-ниско разположен до земята.

Кростренажор със задно задвижване

Задвижващият механизъм (маховикът) на елиптичния кростренажор със задно задвижване е поставен в задната част на уреда, в малък корпус. По този начин освен че се симулира наклон при тренировка, движението на краката може да бъде доста по-дълго, отколкото при другите модели кростренажори. По този начин вие имате възможност да тренирате с по-бързи темпове и следователно, по-усилено. Обикновено при тези уреди движението е изключително плавно и естествено.

Най-важните характеристики

Най-важните характеристики най-добри кростренажори

Изборът на най-добрия кростренажор не е лесна задача, затова ние съставихме списък с най-важните характеристики, които да вземете под внимание, когато избирате такъв уред.

Съпротивление

За разлика от пътеките за бягане, които ползват лента и зададена скорост, по която тя се върти, кростренажорите използват скоростта и интензитета на движение на спортуващия, за да се зададе скоростта на самия уред. Съпротивлението може да се увеличава или намалява в зависимост от това колко трудна искаме да е тренировката. Това съпротивление може да се създаде по различни начини според модела на кростренажора. По-евтините модели използват магнитно съпротивление, което се регулира ръчно, а по-скъпите използват електрическо, което се регулира чрез многофункционална конзола. Магните кростренажори са по-евтини и по-лесни за употреба, но пък другите модели предлагат повече програми и са по-функционални.

Тегло

По-скъпите модели обикновено са и по-големи, като при тях теглото на маховика, или на задвижващия механизъм, може да достигне до 18 кг. Това ги прави и по-стабилни по време на тренировка. По-леките уреди са по-лесни за пренасяне от едно помещение в друго, но това ги прави и доста по-нестабилни и клатещи се, когато се качите на тях и тренирате. Маховикът обикновено е около 5-10 кг. В зависимост от теглото на маховика и на материалите, които са използвани за направата на уреда, теглото може да варира от 20 до 50 кг.

Размер

Както и при другите видове уреди, и при кростренажорите има по-малки и компактни модели. Размерът на кростренажора е от решаващо значение при покупката на такъв уред, тъй като много често не разполагаме с отделна стая за тренировки, която да ползваме като домашен фитнес. По-малките уреди са с височина около 1.5 м. и дължина около или малко над метър, докато по-големите и тежки уреди са с височина от 1.6-1.7 м. и дължина от около 1.8-1.9 м.

Маховик

Колкото по-тежък е маховикът, толкова по-безшумен е кростренажорът, а съпротивлението, което може да се достигне, е доста по-голямо. Също така, движенията по време на тренировка ще са по-плавни и равномерни. Както вече отбелязахме, теглото на самия маховик може да варира от 5 до 18 кг., като нашата препоръка отново е да се търсите модел, чийто маховик е минимум 7-8 кг.

Дължина на крачката

Дължината на крачката е от изключителна важност при избора на кростренажор. Тя се измерва като се засече колко далеч са педалите в най-отдалечената им точка по време на употреба на уреда. Смята се, че колкото по-голяма е дължината на крачката, толкова по-добър е кростренажорът, тъй като ще имате възможност да тренирате с по-високо темпо. Но не трябва и да се забравя, че движението трябва да е естествено, иначе рискувате да се контузите. По-високите хора естествено биха предпочели уред с по-голяма дължина на крачката, докато по-ниските предпочитат по-компактните модели.

Педали и дръжки

Моделите кростренажори с регулируеми дръжки и педали са много полезни, но тези модели могат да бъдат скъпи, тъй като позволяват тренировката да се персонализира и да се направи по-удобно времето, прекарано на уреда. Добре е педалите да са с повърхност против хлъзгане, за да се избегнат евентуални инциденти и контузии. Дръжките трябва да са меки и удобни, за предпочитане с вградени в тях сензори за сърдечен ритъм, за да може да регулирате границите на натоварване и на най-важния ни мускул.

Максимално тегло на трениращия

Колкото по-високо е максималното тегло на потребителя, толкова по-добър и качествено направен е кростренажорът. Най-често срещаното ограничение на теглото е около 130 кг., но при по-евтините модели то може да е дори 100 кг. Уверете се, че сте проверили колко точно издържа уредът, който сте си набелязали, преди да си го закупите.

Конзола

Конзолите, или дисплеите на кростренажорите, обикновено показват времето, скоростта, изгорените калории и нивото на съпротивление. Преди покупка трябва да се уверите, че бутоните и контролите на конзолата са лесни за достигане и че дисплеят се чете лесно. Дисплеите на конзолата обикновено са LED или LCD. Някои LCD дисплеи, използвани при по-евтините модели, може да нямат подсветка и да е по-трудно да се види какво показват.

Регулируем наклон

Регулируемият наклон определено предлага повече възможности за упражнения. Промяната на наклона променя фокуса върху мускулните групи и разнообразява рутинната тренировка. Така също намалявате скуката и подобрявате мотивацията да продължите тренировките. Има два начина за регулиране на наклона: автоматичен и ръчен.

Програми

Разнообразните програми за упражнения могат да направят цялата тренировка значително по-малко скучна и по-разнообразна, което на свой ред може да ви мотивира да тренирате по-често. Персонализираните програми дори позволяват на човек да създаде свой собствен профил за трудност на тренировката. Предварително зададените програми на уреда могат да ви бъдат много полезни, особено ако сте начинаещ. Има примерни тренировки за отслабване, за подобряване на сърдечно-съдовата система или за изграждане на мускулна маса.

Допълнителни функции

Допълнителни функции най-добри кростренажори

Преди покупката на кростренажор, който да използвате години наред, е добре да направите оценка на допълнителните функции, от които вероятно бихте се възползвали.

Програма за сърдечен ритъм 

Програмите за сърдечен ритъм автоматично регулират съпротивлението на кростренажора в зависимост от таргетирания сърдечен ритъм. Уредът ще увеличи интензивността на упражнението, ако сърдечната честота е под целта, която сте задали, и ще я намали, когато пулсът ви надвиши целта. Тази функция е подходяща за тези, които се нуждаят от повече помощ и насоки по време на тренировка и предпочитат упражненията да се регулират автоматично.

Безопасност

Кростренажорът трябва да се използва само от възрастни. Уредът може да бъде опасен за подрастващите, тъй като съществува риск от това да бъдат прищипани или уловени между движещите се части.

Шум

Един от важните критериите при покупка на кростренажор е и нивото на шум по време на експлоатация. По-скъпите и тежки уреди гарантират по-ниско ниво на шум, докато при по-евтините такава гаранция е трудна. Ако кростренажорът ви е тих, то вие ще може да го използвате дори в спалята си, без да пречите на останалите членове на семейството, които спят по това време.

Свързаност

Някои модели кростренажори предлагат и Wi-Fi връзка или свързване с Bluetooth, но обикновено тези модели са и по-скъпи от останалите. Все пак, връзката с мобилното ви устройство и съответно медия, социални мрежи или онлайн програми за тренировки, значително ще облекчи тренировката ви, а времето, прекарано на уреда, ще мине наистина неусетно.

Най-добрите марки кростренажори

Разгледахме различни марки и модели кростренажори, за да ви запознаем с най-добрите от тях. Важно е да се доверите на доказана марка, която залага на качество и функционалност при производството на тези уреди.

Kettler

Компанията е започнала като малък семеен бизнес, но се е разразснала и е станала една от водещите марки на пазара, подобрявайки качеството на живот на хората, като произвеждат уреди от висок клас с множество функции, които са достъпни и лесни за употреба. Получавала е и престижната награда за „Най-иновативна марка“, което я прави символ на качество и иновации при спортните уреди.

Hammer 

Германският производител е предпочитан както от професионалните спортисти, така и от тези, които започват тепърва да тренират у дома си. Hammer държат на качеството и затова използват стомана при направата на уредите си – така те гарантират качество и дългогодишна експлоатация.

Horizon Fitness 

Horizon Fitness е дъщерната компания на тайванската Johnson Health Tech, която е една от водещите производители на фитнес оборудване и е отличена с множество награди за това. Продуктите им са иновативни, изключително издръжливи и качествени, предлагащи най-доброто съотношение качество-цена.

Zipro

Историята на марката датира от 2009, когато компанията превзема пазара на фитнес оборудването. Стремежът на компанията да се подобрява постоянно, като залага на иновации и елегантен дизайн, я прави една от предпочитаните при производството на спортно оборудване.

Заключение

Който и модел кростренажор да изберете, той определено трябва да отговаря на вашите изисквания и нужди, и то не само на тези, които имате в момента, а и на тези, които очаквате да имате след няколко години. Ние създадохме това ръководство за покупка за да ви улесним в избора на кростренажор, който да ползвате интензивно години наред, независимо дали сте начинаещ ентусиаст или напреднал атлет.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button