Топ 5 най-добри термометри 2024

Термометърът е жизненоважен уред, който следва да имате под ръка винаги, особено по време на сегашната пандемия от COVID-19. Това ценно устройство проверява телесната ви температура, за да определи дали тя е в нормални граници. Тези данни може да се използват за наблюдение на промените в тялото ви ако, например, се борите с инфекция или болест, а дори може да покаже и кога една жена е в овулация.

Термометрите се предлагат в различни форми и размери, налични са и много производители. В резултат на това, изборът на най-добрата марка може да е труден. За щастие, в тази статия може да намерите полезна информация, която да ви помогне да вземете най-доброто възможно решение. Време е да научите повече!

Най-добрият мини термометър
4.3 / 5

Cocet KFT-26 е малко устройство, което е леснопреносимо и интуитивно за употреба. Нежно почукване по челото ще активира този термометър за чело, а резултатът се показва не екранчето за по-малко от секунда.

Предимства

 • Памет за последните 20 измервания
 • Леко и лесно за употреба
 • Прави бързи измервания

Недостатъци

 • Работи само върху конкретна точка от челото
Най-добрият за подмишници
4.5 / 5

Термометърът Braun PRT2000 Age Precision има функцията за съвет при треска и елиминира всякакви догадки при разчитането на температурата. Големият екран с различни цветови кодове прави разпознаването на треската лесно.

Предимства

 • Автоматична функция за включване/изключване
 • Подсветка при употреба през нощта
 • LCD дисплеят светва при приключено измерване
 • Водоустойчив

Недостатъци

 • Нужда от настройка при всяко включване
Най-добрият дистанционен
4.7 / 5

B WELL WF 5000 е инфрачервен, дистанционен термометър, който може да се използва както за измерване на телесната темпратура, така и на температурата на различни течности и храни.

Предимства

 • Памет за 10 измервания
 • Свети в тъмното
 • Измерва бързо

Недостатъци

 • Висока цена
Най-добрият за уши
4.8 / 5

Термометърът Braun ThermoScan 7 IRT 6520 има бутон за настройка на възрастта, който ви позволява да изберете вашата възраст, за да измерите температурата си възможно най-точно.

Предимства

 • Лесен за употреба
 • Измерва температурата точно
 • Дава точна представа каква е основната температура на тялото
 • Резултатите са лесни за четене и разбиране

Недостатъци

 • Понякога може да даде различни резултати
Най-добрият за бебета
4.7 / 5

Термометърът Sanity BabyTemp има светещ дисплей и лупа, които позволяват лесно да видите резултатите в тъмното.

Предимства

 • Отлично съотношение качество/цена
 • Измерва бързо и точно
 • Безконтактен е, което подобрява хигиената

Недостатъци

 • Резултатите са неточни в някои случаи

Актуализации на съдържанието:

Наскоро прегледахме продуктите ни и отново заставаме зад избраните от нас в списъка. Ние непрекъснато проверяваме и актуализираме тези списъци, за да ви гарантираме най-добрите опции, от които да избирате.

Ръководство за покупка

В зависимост от нуждите на семейството, може да предпочитате термометър с допълнителни функции, като например запазването за минали показания. Изключително важно е също така да изберете термометър, който е надежден и лесен за употреба.

В тази част ще научите повече за основите на термометрите и какво да търсите, когато си закупувате такъв. Да започваме!

Надежджи ли са дигиталните термометри?

Термометрите са съществен уреди за определяне на телесната температура. Когато става въпрос за избор на термометър, трябва да изберете между дигитален или живачен. Термометърът има значителен ефект не само върху отчитането на телесната ви температурата, а и върху цялостната безопасност.

Дигиталните термометри, за разлика от живачните, отчитат по-бързо, тъй като отнема време живакът да се нагрее и да се вдигне бавно, докато покаже температурата – дигиталните термометри могат да покажат температурата веднага. Докато живачните термометри се нуждаят от пълзящи горещи течности, за да се надигнат, то дигиталните термометри използват сложна технология, която им позволява да покажат резултатите на мига и да се избегне излишното чакане.

По-точно е измерването с електронен термометър, отколкото с живачен термометър. За разлика от живачните термометри, някои цифрови видове имат вградени термодвойки сензори, които са предварително измерени и изчислени, като по този начин осигуряват изключително точни показания без нужда от допълнително калибриране от страна на ползвателя.

В диапазона от 36.67°C до 38.89°C, дигиталните термометри трябва да са с точност до 0.1°C.

Живачните термометри са забранени за продажба в Европа от 2009 г. заради вредното им влияние върху хората.

живачен термометър

Различни видове дигитални термометри

Дигиталните термометри имат различни форми и размери, в зависимост от тяхното предназначение и употреба. Най-популярни са тези, използвани за наблюдение на телесната температура, температурата на околната среда и тази на различни видове храни.

Видовете дигитални термометри са изброени по-долу.

Термометри за уши

Става ли въпрос за отчитане на температурата на бебе или малко дете, дигиталните термометри за уши са най-добрият избор.

Те функционират подобно на термометрите за чело, тъй като първо трябва да се постави уреда преди да се извърши бързо инфрачервено сканиране. Разликата е обаче в това, че това устройство трябва да бъде поставено в ухото на пациента.

Класически орални, ректални и аксиларни (подмишнични) термометри

Това са контактни термометри, които могат да се използват за наблюдение на температурата в устата, ректалната област или подмишниците. Те трябва да са водоустойчиви и да се изплакват лесно за по-добра хигиена.

Представяме ви и кратки обобщения за тези термометри.

Ректален термометър

Много лекари препоръчват използването на ректален термометър за меренето на температурата на кърмачета и малки деца, тъй като той предлага най-надеждното измерване.

Орален термометър

При деца над 3-годишна възраст, термометърът се поставя под езика, за да измери температурата. Но измерването ще бъде неточно, ако детето не държи термометъра под езика си, докато не се чуе звуковият сигнал.

Аксиларни (подмишнични) термометри

Измерването на температурата от подмишницата на детето е най-неточния метод. Все пак, използването на термометър за четири до пет минути под мишницата е нелоша идея. За по-добра точност, някои лекари предлагат да се добавят около 0.5°C към вече извършеното замерване.

Дистанционен безконтактен термометър

Използвайте този усъвършенстван лазерен термометър, за да измерите не само температурата на тялото си, но и на други неща. Това са термометри, които осигуряват прецизни и надеждни измервания само за секунди. Имат големи LCD дисплеи и цветови аларми с 3 цвята на подсветката, които показват дали температурата е нормална, висока или имате треска. Тъй като са безконтактни, те гарантират чистоплътност по време на измерването.

термометър за бебе

Как да изберем най-добрия термометър?

Технологиите, използвани в здравеопазването, са напреднали значително и в момента разполагаме с голямо разнообразие от термометри, от които да си изберем. От една страна, изборът на най-добрия термометър може да бъде труден, ако не знаете откъде да започнете. За щастие, ние сме ви подготвили списък с фактори, които да вземете под внимание, когато си избирате идеалния термометър. Без да губим време, нека ги разгледаме сега!

Точност на измерването

Точността на термометъра се отнася до това колко бързо той може да измери температурата до стотна от градуса. Той може да измерва или до най-близките десетични °C или до повече за специфични случаи. Клиничните термометри, както и много електронни модели, могат да отчитат температури с точност до 0.1 °C. Измервания с точност до една хилядна от градуса могат да се извършват само със специална апаратура.

Бързина на измерването

Ако търсите термометър за детето си, вземете под внимание това, че бебета рядко търпят да ги ръчкат. Изберете термометър, който ще ви даде точно измерване за секунди. По-трудно ще ви е да ги задържите неподвижни за минута, докато се завърши отчитането.

Дисплей

Дисплеят най-често е квадратен или правоъгълен и е LCD (Liquid Crystal Display). Основната цел на дисплея е да показва температурата в дадена мерна единица (най-често градуси по Целзий). В днешно време, много популярни са термометрите с подсветка, защото могат да се използват по всяко време на деня или нощта.

Звуков сигнал

Звуковият сигнал показва кога термометърът е приключил измерването на телесната ви температура. Този сигнал трябва да се различава от другите звуци, издавани от термометъра. При някои термометри, един сигнал означава, че температурата е нормална, а три звукови сигнала индикират висока телесна температура, като по този начин подсилват способността на термометъра да отчете минимални температурни промени много бързо.

Памет

Паметта на някои термометри запазва до 32 отчинания на температурата, което позволява лесно следене на данните. Когато закупувате термометър, тази характеристика трябва да бъде взета под внимание.

Контактен или безконтактен

Контактните термометри са по-точни и подходящи за домашни измервания на температурата. Безконтактните термометри, от друга страна, са по-хигиенични и подходящи за употреба от повече лица.

Допълнителни функции

Всички инфрачервени термометри, с изключение на най-базовите, имат възможности за запаметяване на данни, като функцията Макс/Мин, която показва най-високата и най-ниската отчетена температура по време на измерване. Някои термометри имат Висока/Ниска Аларма, която произвежда звук, когато запаметеното измерване е под или над предварително зададената температурна стойност.

електронен термометър цена

Как да си измерим температурата правилно?

Термометърът може да се използва за измерване на телесната температура, за да установите дали имате треска или не. Треската, или повишената телесна температура, обикновено е резултат от някаква инфекция.

Ето как да направите точно измерване на температурата.

Как да измерим температурата в ухото?

 1. Издърпайте внимателно горната част на ухото назад, така че да се отвори ушния канал.
 2. Поставете защитния накрайник на върха на термометъра.
 3. След като ушният канал е затворен напълно, поставете внимателно термометъра в него.
 4. Натиснете и задръжте бутона за 1-2 секунди, докато чуете звуков сигнал.
 5. Уверете се, че накрайникът е махнат от термометъра, изкарайте го и запишете температурата и часа на измерване.

Как да измерим температурата аксиларно (под мишницата)?

 1. Поставете върха на термометъра на подмишницата на детето.
 2. Сгънете ръката на детето към гърдите му, за да запазите термометъра на място.
 3. Когато измерването приключи, термометърът ще издаде звуков сигнал.
 4. Извадете термометъра и отбележете температурата и часа.

Как са измерим температурата ректално?

 1. Плъзнете леко термометъра в ануса, докато върхът му не е изцяло в ректума. Ако усетите съпротивление, не прилагайте сила.
 2. Задръжте термометъра с ръка докато не чуете звуков сигнал (около 30 секунди)
 3. Извадете устройството внимателно. Запишете температурата и часа на измерване.

Как да измерим температурата на челото?

 1. Включете термометъра.
 2. Сложете предпазния накрайник на термометъра.
 3. Придвижете леко термометъра по челото, за да може инфрачервения скенер да измери темпоралната атериална температура.
 4. Запишете температурата и часа на измерване.

ушен термометър

Каква е нормалната температура?

Телесната температурата на средностатистическия човек е около 37 градуса по Целзий (°C). Средните температури обикновено варират в порядъка до 1°C. Температурата обикновено се повишава през деня и е по-ниска сутрин. Късният следобед или вечерта е времето, когато температурата е най-висока.

Децата и бебетата имат средна температура между 36.6°C и 37.2°C. Възрастните, от друга страна, имат средна телесна пемпература от 36.1°C до 37.2°C.

Възрастен с температура от 38°C и повече се смята, че има треска. Тя може да бъде третирана в домашни условия с лекарства, които да намалят температурата, както и с приемането на много течности. Ако температурата надвишава 38.8°C и домашното лечение не я смъква, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Заключение

Електронните термометри измерват най-точно телесната температура. Основните видове термометри са орален, ректален и челен. Съществуват и мултифункционални устройства. Когато избирате термометър, трябва да вземете под внимание вида, дизайна, допълнителните функции, както и цената.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button