Топ 5 най-добри аудио системи 2024

Ако ви е омръзнало да слушате музика от дрънчащите високоговорители на вашия телефон или постоянно да използвате слушалки, ако желаете да се насладите на качествена музика отново, то тогава една нова аудио система е идеалното решение. Съвременните аудио системи разполагат с Bluetooth връзка и имат удобен дизайн, с което са просто перфектни за музика, филми и всичко останало, което искате да слушате.

Най-добър в бюджетния клас
4.8 / 5

Това е малка система, която ви доставя зашеметяващо изживяване с мекото си звучене. Разполага с 12-ватов тунер, който може да се настройва дистанционно, Bluetooth, NFC за безжично свързване, както и стандартен стерео жак.

Предимства

 • Ниска цена
 • Добър звук
 • Толкова малък, че се побира на рафт за книги
 • Стандартен линеен жак
 • USB вход/порт

Недостатъци

 • Къси кабели на високоговорителите
 • Слаб обхват на дистанционното
 • Приглушен звук
Най-добър в средния клас
4.1 / 5

Стилна 20-ватова система, която се предлага със CD плейър, Bluetooth и USB връзка. Разполага с дистанционно управление и ще ви пренесе в друго измерение, докато слушате любимата си музика.

Предимства

 • Добър звук
 • Минималистичен дизайн
 • Лесен за ползване
 • Часовник с таймер

Недостатъци

 • Къси кабели на високоговорителите
 • Антената има слаб прием
 • CD плейърът е малко шумен
Най-добър във високия клас
4.1 / 5

Система Sony SHAKE буквално ще ви „разтресе“ благодарение на своите LED светлини и живите DJ ефекти. Функцията Sound Pressure horn гарантира мощен бас, който ще ви осигури реално изживяване при слушане на музика и филми.

Предимства

 • Невероятен звук
 • Караоке режим с микрофон
 • Светлинно DJ шоу
 • Наличие на домашно кино с DVD плейър
 • Аудио входове/портове

Недостатъци

 • Скъп
 • Голям размер
 • Металните решетки на високоговорителите понякога вибрират
 • Къси кабели на високоговорителите
 • Липса на DAB приемник
Най-добър портативен звук
4.7 / 5

Перфектното решение, ако търсите лесно преносима аудио система. Разполага със CD плейър, касетофон, Bluetooth и технология за безжично предаване на цифров сигнал посредством електромагнитни вълни в радиодиапазона (DAB - Digital Audio Broadcasting), за да слушате желаната музика абсолютно навсякъде.

Предимства

 • Преносим и мощен
 • Входове/портове за Bluetooth и DAB+
 • Дистанционно управление
 • Динамичен бас

Недостатъци

 • Батериите не са включени
 • Чете флашки само с FAT, но не и с NTFS форматиране
 • Екранът е твърде ярък за тъмни помещения
Най-добра за забавление
4.9 / 5

Тази система не само разполага със страхотен звук, но и осветява помещението с уникалните си пулсиращи DJ ефекти, което осигурява забавление от най-висок клас. Успоредно може да се използва и за караоке машина, тъй като разполага с входове за микрофон и китара.

Предимства

 • Светлинните ефекти се адаптират към ритъма
 • Мощен звук
 • Включва HDMI за домашно кино
 • DJ ефекти с входове за микрофон и китара

Недостатъци

 • Сравнително слаб бас
 • Без разнообразие от контроли на звука
 • Чупливи кабели

Актуализации на съдържанието:

За най-добро изживяване при пазаруване онлайн, ние проверяваме отново и отново нашите продукти и цени, за да ви предложим само най-висококачествените опции. Можете спокойно да се доверите на нашия избор.

Ръководство за избор на покупка

Какво представлява домашната аудио система?

През последните 20 години домашното аудио измина много дълъг път. Новите системи предлагат удобни устройства, които могат да възпроизвеждат звук с всички стари видове конектори (CD, жакове, FM радио и т.н.), а също така и с по-новите USB четци, Bluetooth връзки, DAB приемници и др.

Стандартната аудио система включва приемник (ресивър) и високоговорители. Приемникът се състои от входове за аудио, както и усилвател за захранване на високоговорителите. Последните възпроизвеждат звук и са обикновено отделени или може да се отделят, като имат кабели, които ги свързват с приемника.

Възможно е да попаднете и на самостоятелни колони, които са устройства тип „всичко в едно“ и разбира се любимите на всички смарт говорители Alexa.

Видове аудио системи

Нека разгледаме и какви видове аудио системи има на пазара.

Аудио системи от типа „всичко в едно“

Тези системи имат само един високоговорител, като например саунд-бар. От вас се изисква единствено да захраните устройството с аудио сигнал и да го включите. Удобни са за малки помещения и са лесни за настройка и работа, но пък не осигуряват най-доброто качество на звука.

Аудио системи с отделни компоненти

По-стандартните системи включват приемник с усилвател за музика и отделни високоговорители. В допълнение може да имате отделни аудио портове за CD плейър или дори за грамофон. Най-често се състоят от двойка аудио колони за качествен стерео звук, но е възможно и да разполагат с много повече високоговорители за съраунд звук като Dolby 5.1.

Системи за домашно кино

Масово се търсят системи, които да са специализирани и за домашно кино. Най-често те се състоят от 6 високоговорителя (Dolby 5.1), a субуферът обикновено играе ролята на приемник. Изключително подходящи са за малки помещения, където можете да очаквате максимално добър съраунд звук.

колони за музика

Какво трябва да имате предвид преди да закупите аудио система?

Преди да инвестирате в домашна аудио система е необходимо да осмислите личните си нужди.

Размер на помещението, където ще бъде вашето устройство

Добре преценете в каква стая ще използвате системата, за да купите такова устройство, което да е достатъчно мощно за осигуряване на качествен звук в цялото помещение. Често срещана грешка е закупуването на по-мощна аудио система за размерите на помещението, в което ще се ползва, като по този начин никога не може да се достигне максималният ѝ капацитет. Помислете и как биха реагирали съседите, особено ако живеете в апартамент или в близост до тях.

Предназначение

Един от най-важните въпроси е за какво ще използвате аудио системата. Ако е предимно за слушане на музика, тогава търсете стерео звук с множество говорители. Ако пък търсите нещо преносимо, на което да може да слушате музика, тогава е препоръчително да си вземете система със само един високоговорител. В случай че искате да подобрите личната си система за домашно кино, то тогава специална аудио система за домашно кино би била най-подходяща за вас.

Бюджет

Още преди да започнете търсенето трябва да знаете с каква сума сте готови да се разделите. Домашните аудио системи могат да са и под 200 лв., но има и такива за над няколко хиляди. Не забравяйте, че качеството идва с по-високата цена, но все пак ви препоръчваме да се придържате към предварително определения бюджет.

Как да изберете най-добрата аудио система?

Има няколко ключови елемента, на които трябва да наблегнете при избора на аудио система, за да се сигурни, че ще се сдобиете с най-доброто за вас.

Максимална мощност

Както знаем, мощността се посочва във ватове. Но тези ватове сами по себе си могат да бъдат заблуждаващи. Напълно е възможно една 40-ватова система от висок клас да звучи по-силно и по-качествено от по-евтина, но 500-ватова. Идеята е, че мощността е мярка за това колко силен стерео сигнал ще се възпроизведе от даден канал. Колкото повече ватове, толкова по-силен сигнал. Това зависи и от ефективността на високоговорителя. Основно правило е, че за помещение от 6х6 метра, с височина около 3 метра, ще са ви необходими между 25 и 40 вата. В случай че купувате приемник и високоговорители отделно, внимавайте да не вземете високоговорители, които не могат да поемат мощността, възпроизведена от приемника. В противен случай е възможно сериозно да повредите колоните.

Входове/портове

Важно е да прецените и как смятате да захранвате с музика новата ви система. Ако например сте меломан с купчина плочи, ще ви е необходим стандартен RCA жак. Или пък ви трябва CD плейър за старите ви компактдискове?

От друга страна, може и да сте фенове на по-модерните източници на музика – тогава ще ви трябва Bluetooth и/или NFC (Near Field Communication) безжична връзка. Вариант е да ползвате и флаш устройства посредством USB връзка. HDMI входът пък е най-удобен за гледане на домашно кино.

Може да помислете дали имате нужда от цифрово аудио излъчване (DAB) или не. При по-новите системи този модул е вграден, но е хубаво да проверите предварително.

Преценете нуждите си за следващите 3 до 5 години, а не само сегашните, за да не останете разочаровани и изостанали спрямо тенденциите.

най добрите аудио системи

Изход

Друго много важно нещо е какво е изходното устройство на приемника. По-голямата част от приемниците идват със специални високоговорители и кабели, но може да попаднете на аудио системи с допълнителни изходи за колони и така да увеличите броя им. Други пък имат multi-room технология, която позволява безжичното предаване на звук към музикалните колони в другите помещения.

Файлова поддръжка

Проверете какви файлови разширения се поддържат от вашата аудио система, в случай, че смятате да ползвате флаш устройства. Ще бъде доста разочароващо, ако впоследствие разберете, че новата ви аудио система не може да разчита вашите музикални файлове.

Качество на звука

Щом сте решили да купувате домашна аудио система, очевидно очаквате да получите най-доброто качество на звука за парите, които ще инвестирате. Нормално е всяко устройство да звучи различно и най-добрият вариант е да изберете на място в магазин или онлайн, ако има възможност да прослушате звука. Онлайн отзивите в наши дни са достатъчно надеждни и могат да ви насочат дали системата звучи некачествено или пък разполага с добър бас и звук. Не се доверявайте напълно на думите на производителите, а се опитайте сами да прецените.

Опции за поточно предаване (т.нар. streaming функции)

Ако ползвате аудио услуги като AirPlay или Spotify Connect, то е редно да търсите такова устройство, което да може да стриймва. Повечето самостоятелни смарт високоговорители са програмирани да работят с подобни стрийминг услуги, но е важно да прочетете предварително дали услугата се поддържа.

Други функции

Много от съвременните озвучителни системи могат да правят доста повече неща от това само да възпроизвеждат музика. Има устройства с LED високоговорители, които създават настроение чрез светлинно шоу, докато се наслаждавате на музиката. Добре е да се търсят такива музикални колони, които да могат да променят светлината си спрямо ритъма на музиката. Наличието на входове за микрофони и дори китари пък осигурява и възможност за караоке. Не бихте имали ограничения при организирането на купони и забавления, ако имате качествена домашна аудио система с богата функционалност.

Дизайн

Преди да осъществите покупка, помислете за пространството, в което ще разположите вашата аудио система. Повечето са леки и удобни и ще се поберат на вашия рафт за книги или на малка маса. Други може да са по-големи и да изискват специална стойка. Добре е да обмислите дали имате достатъчно място за високоговорителите и окабеляването. Предварително разгледайте снимки на аудио системите, които ви интересуват и си запишете размерите им.

Гаранция

Повечето аудио системи вървят с поне двугодишна гаранция и това е минимално изискване. Както става ясно от някои потребителски отзиви онлайн, понякога е възможно устройствата да бъдат доставени с някакви щети – например счупено дистанционно или CD плейър, който не иска да върти компактдиска. Ето защо е препоръчително да се уверите предварително, че производителят дава гаранция за своя продукт.

Често срещани грешки, които да избягвате

След като сте се сдобили с вашата аудио система, желателно е да избегнете някои често срещани грешки при нейната настройка. Може да ви отнеме буквално години, за да научите най-добрия начин за настройка на устройството. Затова прегледайте основите неща по-долу.

Разположение на високоговорителите

 • Не препречвайте музикалните колони с мебели или нещо друго. Някои хора поставят високоговорителите на рафт и след това подреждат книги или други неща пред тях, а това разваля качеството на звука.
 • Не позиционирайте високоговорителите зад вас или отстрани. Винаги е добре звукът да идва директно към вас, колкото е възможно по-централно.
 • Не поставяйте колоните една до друга. За да се получи максимално добър стерео звук, разположете лявата и дясната колона толкова далеч една от друга, колкото ви позволява помещението (или кабелите).

Ако поставите високоговорителите на рафт или бюро, е добре да обмислите поставянето на пенеста или коркова подложка под тях, за да намалите вибрациите. Уверете се, че са ситуирани стабилно и че няма нещо чупливо в близост до тях, което може да падне в резултат на вибрации при по-силен бас. Били сме свидетели на това как най-различни предмети заминават на боклука заради сериозна мощност на ритъма.

Заключение

Ако следвате съветите ни в това удобно ръководство за покупка, убедени сме, че ще намерите най-добрата домашна аудио система, която отговаря както на вашия бюджет, така и на вашите нужди. Доброто и качествено стерео звучене ще ви донесе продължително удовлетворение, а както знаете – музиката заслужава най-доброто.

аудио системи цени

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button