Топ 5 най-добро отопление за баня 2024

Без значение дали търсите начин да ремоделирате банята си или пък просто ви е омръзнало да ходите по студени плочки, ние проучихме внимателно пазара и открихме 5-те най-добри конвектори за баня за вас. Крайно време е да спрете да треперите и да почувствате топлината и комфорта, които ще ви донесе един такъв уред.

Най-добър във високия клас
4.8 / 5

Елегантният инфрачервен Cecotect 9880 не само ще затопли вашето помещение, но и ще изсуши кърпите ви. Този уред разполага с LED дисплей с програмируем таймер.

Предимства

 • Бързо сгряване
 • Елегантен дизайн
 • В комплект с отопляваща поставка за кърпи
 • Ефективно инфрачервено отопление

Недостатъци

 • Труден за монтиране
 • Скъп
Най-добър като съотношение цена:качество
4.5 / 5

Този конвектор за баня има вграден вентилатор, кото може да затопли банята ви бързо. Конвекторът идва с цифрови контроли и работи чрез детектор на движението за максимална ефективност.

Предимства

 • Тих и безопасен
 • Детектор на движение
 • BOOST режим за максимално бързо стопляне
 • В комплект с държач за кърпи

Недостатъци

 • Скъп
 • Вентилаторът може да издухва прах
 • Филтърът има нужда от поддръжка
Най-добър в бюджетния клас
4.4 / 5

Тази мощна и евтина вентилаторна печка за баня лесно затопля бани до 20 кв м. С вградения си филтър, таймер и дистанционно управление, това е перфектна бюджетна опция за вашата студена баня.

Предимства

 • Low cost
 • Remote control
 • Dust filter

Недостатъци

 • Fan can blow dust
 • Filter needs maintenance
Най-добър дизайн
4.8 / 5

Този ултра тънък отоплител има удобна алуминиева поставка за кърпи и огледало, така че надали ще разберете, че това всъщност е затоплящо устройство. Той е безшумен и има сензор за движение в комплект с цифрови контроли за допълнителна икономия и ефективност.

Предимства

 • Елегантен дизайн
 • Заема малко място
 • Тих
 • В комплект с огледало и поставка за кърпи

Недостатъци

 • Скъп
 • Само една степен на работа
 • Само за малки бани (до 10 кв.м.)
Най-добър в средния клас
4.1 / 5

Този нагревател от среден клас предлага добра мощност и има LED дисплей с 3 режима на работа. Със седмичен таймер и филтър за прах, той ще поддържа банята ви топла и уютна през зимата.

Предимства

 • 2 нива на отопление
 • LED дисплей
 • Защита от прегряване
 • Филтър за прах

Недостатъци

 • Старомоден дизайн
 • Вентилаторът може да издухва прах
 • Филтърът има нужда от поддръжка

Актуализации на съдържанието:

Непрекъснато актуализираме списъците ни с продукти, за да ви предоставим най-новите модели на най-добрите цени, така че можете да сте сигурни, че получавате продукти с най-високо качество, от които спокойно да избирате.

Ръководство за покупка

Какви са предимствата от използването на конвектори за баня?

Щом най-накрая ви е омръзнало да стоите в студената ви баня, то тогава отоплителите за баня са отличен ъпгрейд за вашия дом. Това, което на нас много ни допада е как качественият конвектор не само ви затопля и създава уют, но и прави вашата баня по-здравословна като намалява влагата и миризмите, които са основните причинители за мухъл и плесен.

Добрите печки също поддържат банята ви суха и предотвратяват евентуалното подхлъзване по мокрите плочки, а много от тях идват и с поставки за кърпи, за да ги поддържат топли и сухи. А кой не обича усещането на топлата и суха кърпа след душ?

Съвременните конвектори за баня са енергийно ефективни. Не само това, те са красиво проектирани модели, фини и лесно пестят място. С цифрови контроли и сензори на движение, тези модерни устройства едновременно затоплят и пестят от вашия бюджет.

Повечето от тях изискват монтаж, извършен от професионалисти, но веднъж инсталирани, те ще ви осигуряват безпроблемна услуга за дълги години напред.

Видове печки за баня според разположението

Когато избирате отоплител за баня, трябва да помислите добре кой вид би бил подходящ за вас и вашия дом.

Преносими

Най-простият вид е преносимият, свободно стоящ отоплите. Тези устройства обикновено са малки и лесно се включват в контакт. Естествено, внимавайте да не ги намокрите! Те са сравнително евтини и могат да осигурят отопление за малко пространство. Преносимите печки за баня са добро решение за хора, живеещи под наем и не планират да останат там за много дълго. Естествено, мобилността винаги е голям плюс, така че този тип устройства могат да са подходящи за всеки.

Стенни

Стенните конвектори са ни любими! Те са ефективни устройства, които спестяват място в банята и често имат елегантен външен вид. Има ги във всякакви размери, за да могат да отговорят на нуждите на всекиго. Най-любими са ни тези, които вървят в комплект с различни допълнителни удобства като рафтове за кърпи или огледало. Съвременните стенни отоплители наистина изглеждат повече като елегантни аксесоари за баня. Недостатъкът им е, че изискват професионален монтаж и обикновено са по-скъпи в сравнение с преносимите нагреватели.

Тавански

Добрата страна на таванския конвектор е, че той може да се използва и като вентилатор, който да поддържа банята не само топла, но и да я поддържа безопасна и суха. Качественият конвектор за таван затопля банята много бързо, но истината е, че някои хора не харесват начина, по който вентилаторът може да доведе до повече горещ въздух и прах. Подобно на стенните конвектори, таванските също изискват професионален монтаж.

Видове печки за баня според средството за отопление

В допълнение към различните начини за монтиране на вашия отоплител, вие също ще трябва да решите какъв вид нагревателен елемент е най-подходящ за вашите нужди.

Керамични

Най-елементарните отоплители са с керамичен нагревател с PTC (положителен температурен коефициент). Казано по просто, електричеството се превръща директно в топлина, когато влезе в контакт с керамичната сърцевина. Този тип печки за баня обикновено имат и вентилатори, които равномерно разпределят топлината в цялото помещение. Предимството на керамичните устройства е, че те са леки, преносими и сравнително евтини. Те обаче трябва да се включат в електрическата мрежа и да се пазят далеч от влага, така че рядко са най-доброто решение за банята.

Вентилаторни

Отоплителите с вентилатор обикновено се монтират на стена или таван. Те преобразуват електричеството в топлина и след това вентилаторът разпределя топлината из стаята. Тези устройства затоплят бързо, но могат да бъдат доста шумни и да вдигат прах във въздуха, което може да бъде проблем за някои хора.

Маслени

Маслените отоплители са подобни на преносимите радиатори. Вместо пара или вода, в тях има масло, което се загрява и след това разпределя топлината чрез конвекционни перки. Те са тихи и безопасни, като същевременно осигуряват достатъчно силна топлина. Маслените отоплители не са най-ефективните и могат да бъдат по-скъпи спрямо керамичните и вентилаторните видове.

Инфрачервени

Инфрачервената печка е най-модерният тип отоплителна система. Те използват лъчиста топлина, която гарантира тихото и ефективно отопление на вашата баня. Инфрачервените отоплители са безшумни и придават на стаята ви приятно усещане (все едно сте на СПА), но като цяло са и значително по-скъпи.

Как да си изберем най-доброто отопление за баня?

Когато избирате конкретни модели отоплители за баня, е хубаво да съобразите средните основни фактори:

Размери

Първи въпрос – колко голяма е вашата баня? Като цяло препоръчваме да намерите такъв отоплител, който да осигурява най-малко 75 W за всеки квадратен метър пространство. Така че, ако банята ви е 10 кв. м., тогава трябва да потърсите уред, която да има поне 750 W мощност. В регионите с по-студен климат, по-голямата мощност винаги е плюс.

Прочетете внимателно размерите на уреда, преди покупка. Измерете пространството във вашата баня и се уверете, че това устройство ще се побере по начина, по който сте планирали. Обърнете специално внимание на дълбочината, защото отоплителя не трябва да стои твърде далеч от стената.

Контроли

Начинът, по който ще контролирате уреда е друг фактор, който да вземете предвид. Най-доброто отопление за баня е това, което разполага с цифрови контролни панели и LED дисплеи. Можете да се насочите и към модел с дистанционно управление, особено ако ще се монтира на тавана. Има и модели, които имат прости превключватели за изключване и включване. Помислете за това от колко контрол върху устройството имате нужда преди да вземете решение за конкретен модел.

Безопасност

Определено сме почитатели на този вид отопление, който предлага хладна за пипане повърхност. Така имате осигурена топлина без шанс да се изгорите. Инфрачервените модели са точно такива.

Екстри

Съветваме ви по възможност да си изберете модел, който да има допълнителни екстри като вградена етажерка за кърпите ви. Това е особено полезно, ако нямате такава в банята ви по принцип. Просто ни харесва идеята за топла кърпа, която да ни обгърне, щом приключим с ваната. Предполагаме, че това се нрави и на вас..

Някои отоплители имат и различни светлини. Можете да имате монтиран на таван модул с вентилатор и светлина – на практика решение тип „всичко в едно“. Естествено, със сигурност не твърдим, че това е нещо особено важно, но си струва да се замислите.

Шум

Харесва ни банята ни да е тиха – неприятния шум определено е важен фактор. Всеки уред с вентилатор вдига известен шум, затова ви съветваме да се насочете към възможно най-тихата налична опция за вас. Някои видове са абсолютно безшумно като инфрачервените и маслените конвектори. По принцип трябва да търсите уред, който да работи на 60dB или дори по-малко.

Допълнителни функции

Съвременните конвектори за баня могат да се предлагат всякакви иновативни технологии. Добър пример е сензорът на движение, който включва устройството веднага щом влезете. Друга приятна функция, която си струва да търсите, е т.нар. детектор за отворен прозоре, който разбира дали сте отворили прозореца, така че да изключи отоплителя, за да не прави опити да загрява на открито. Новите технологии могат да бъдат не само удобни, но и да ви спестят пари.

Цена

Помислете за цената не само на самия конвектор, но и за дългосрочните разходи, и енергийните рейтинги. Можете да погледнете максималната мощност на устройството и след това да определите колко ще ви излиза като сметки в бъдеще. Понякога си струва да бъдете по-ефективни, макар и цената за монтаж, например, да е по-висока, но дългосрочно ще сте спестили от покупката.

Монтаж

И накрая, повечето конвектори за баня за стени и тавани изискват професионален монтаж. Трябва да помислите дали искате да инвестирате в такива модели или предпочитате нещо временно и преносимо като някой модел с керамичен нагревател. Повечето устройства идват с цялото монтажно оборудване и необходими инструкции, но има модели, които изискват инсталацията да бъде извършена от оторизиран професионалист, за да важи гаранцията. Четете внимателно дребния шрифт преди да правите опити да монтирате сами!

Безопасността на първо място

Фактор №1, на който трябва винаги да обръщате внимание, особено щом става дума за отопление за баня – това е безопасността.

Водоустойчивост

Тъй като това е отоплител за баня, задължително трябва да се уверите, че той е водоустойчив или водорезистентен. Влагата може не само да повреди отоплителния уред, но може да бъде опасна, особено ако причини късо съединение и дори запалване.

В една баня обикновено има 3 зони: Зона 0 – във ваната или в душ кабината; Зона 1– над ваната или душа; и Зона 2 – пространството извън ваната или душа. В зависимост от това къде инсталирате конвектора, той трябва да притежава IP степен, която да ви защитава. За Зона 0 търсете IP рейтинг IPX7 или IP67. За Зона 1 ще ви трябва IPX4 или IP44. Навсякъде другаде вашата баня също трябва да се класира за IPX4 или IP44. Тези оценки обикновено са посочени в спецификациите на продукта, и ако те не са посочени, попитайте преди да купите!

Разположение

Редно е да обмислите и разположението, така че да не пречи на ходенето и движението из банята. Измерете внимателно пространството си и помислете за най-доброто място, на което да сложите уреда, така че да ви пречи.

Пожарогасител

И накрая, силно препоръчваме във всеки дом да има наличен пожарогасител в случай на спешност. Дори най-безопасният уред може да доведе до пожар, а с качествения пожарогасител във вашия дом намалявате риска малкият пожар в банята да се превърне в жив ад.

Заключение

С всичко това предвид, се надяваме, че сме ви помогнали да намерите най-доброто отопление за баня за вашите нужди. Със сигурност има много неща за обмисляне, но следвайки това наше ръководство, със сигурност ще направите правилния избор.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button