Топ 5 най-добри пулсоксиметри за 2024

Пулсовият оксиметър е устройство, което е полезно за хора, възстановяващи се от COVID-19 или имат други белодробни или сърдечни заболявания. В тази статия разглеждаме модели на най-добрите пулсоксиметрите и обясняваме техните характеристики и правилна употреба.

Най-добър генерално
4.6 / 5

Мненията за пулсовия оксиметър Medisana PM100 са отлични, тъй като е много точен и по-достъпен от сходните модели. Яркият OLED екран и каишката за носене улесняват ежедневното използване на този пулсоксиметър.

Предимства

 • Висока точност, сравнима с по-скъпите модели
 • Ярък OLED дисплей с няколко режима и нива на яркост
 • Автоматично изключване (след 8 сек.) за запазване живота на батерията
 • Предлага се с удобна каишка за носене

Недостатъци

 • Някои потребители докладват за проблеми с приложението
Най-добър подгласник
4.4 / 5

Oxysmart Fingertip Oximeter PC-60 F се различава от своите конкуренти с непрекъснато наблюдение и режим на проверка на място. Това малко устройство е лесно за използване, компактно и преносимо.

Предимства

 

 • Функция за непрекъснат мониторинг
 • Режим на проверка на място
 • Памет до 12 показания
 • Компактен
 • Лесен за използване

Недостатъци

 • Без захват за пръстите
 • Някои потребители се оплакват от твърде тихата аларма
Най-добър в бюджетния клас
4.6 / 5

IMDK C101A2 е страхотен пулсоксиметър на ниска цена, който изглежда страхотно, не се усеща евтин и има дълъг живот на батерията. Той е с малък обем и е лек, което е чудесно за удобна употреба и лесно съхранение.

Предимства

 

 • Лесен за използване
 • Добро съотношение цена/качество
 • Лек и практичен
 • Въртящ се многопосочен дисплей

Недостатъци

 • Някои потребители докладват, че не е подходящ за тънки пръсти
Най-добър в премиум класа
4.7 / 5

Beurer PO60 е прецизен пулсоксиметър от висок клас, използващ приложение и пазещ до 100 показания. Изглежда елегантно, има висококачествен OLED дисплей и чанта за носене, но цената на пулсоксиметъра е солидна.

Предимства

 

 • Изключителна точност
 • Ярък OLED дисплей с няколко режима
 • Автоматично изключване (след 10 сек.) за по-дълъг живот на батерията
 • Bluetooth свързаност и приложение за запазване на до 100 показания
 • Торбичка и каишка за носене

Недостатъци

 • Много висока цена
 • Проблеми с Bluetooth връзката
 • Проблеми с приложението
Най-добър за професионалисти
4.5 / 5

Contec CMS60D е страхотен професионален избор, подходящ за всички възрасти, дори бебета, тъй като има специална сонда, която се прикрепя към малкото краче. Извършва непрекъснати записи в продължение на 24 часа.

Предимства

 • Подходящ за деца и бебета
 • Предлага се с три различни сонди
 • Прецизни показания
 • 24-часов непрекъснат запис
 • Компютърен софтуер за преглед на данните

Недостатъци

 • Дизайнът не се усеща професионален
 • Много висока цена
 • Без защитен калъф

Актуализации на съдържанието:

За нас е важно продуктите, които представяме, да са с най-високо качество и на най-добри цени, затова винаги проверяваме списъците ни и ги актуализираме, ако това е необходимо, за да ви предоставим подбрани опции с най-високо качество.

Ръководство за покупка на пулсоксиметър

Ръководство за покупка на пулсоксиметър

Пулсоксиметрите са устройства, които измерват сърдечната честота и нивата на кислород в тялото. Те прокарват светлина през пръста ви и измерват колко от тази светлина преминава и колко се абсорбира. Чрез тези измервания, пулсовите оксиметри могат да дадат оценка за количеството кислород в кръвта.

Ако вие или някой от вашето семейство има хронично сърдечно или белодробно заболяване, пулсоксиметрите могат да бъдат животоспасяващи устройства, които предупреждават хората, когато им е необходима медицинска помощ. Пулсоксиметрите също така често се препоръчват на хора, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест, астма, сънна апнея, пневмония или кистозна фиброза.

В последно време тези устройства станаха още по-търсени, защото могат да се използват и за наблюдение на хора с COVID-19, както и за оценка дали е необходима хоспитализация. Наличието на ниски нива на кислород има пагубно въздействие върху всички системи в тялото. В най-лошия сценарий това може да доведе до органна недостатъчност или смърт. Въпреки това, понякога пациентът не усеща веднага дискомфорт или симптоми. Ако редовно се проверяват нивата на кислород в кръвта ще можете да контролирате здравето си по-добре и да потърсите незабавно медицинска помощ в случай на нужда.

Какви видове пулсоксиметри има?

Пулсоксиметрите могат да бъдат разделени в две големи групи:

 • Пулсоксиметри с рецепта или професионални медицински пулсоксиметри са считани за най-точните, тъй като са преминали под стриктно тестване и контрол. Вашият лекар може да ви предпише такъв пулсоксиметър след оценка на здравословното ви състояние.
 • Пулсоксиметри без рецепта могат да бъдат закупени онлайн или в аптеките. Те са изключително лесни за ползване дори от лица, които не са медицински специалисти. Прецизността на тези уреди е една идея по-ниска, но те могат да бъдат полезни за обучение, рехабилитация, наблюдение на здравето и други подобни цели.

Най-добрите модели за домашна употреба са достатъчно точни, за да проверят дали нивата на кислород в кръвта ви са нормални или са паднали твърде ниско. Медицинските лица използват по-прецизни устройства, за да получат по-точно измерване и да назначат най-доброто лечение за всеки пациент.

Какви характеристики да търсите, когато купувате пулсоксиметър?

Ако сте били посъветвани от лекар да използвате пулсоксиметър, потърсете тези функционалности – само най-добрите пулсоксиметри разполагат с всички тях:

Точност – най-добрите пулсоксиметри за ползване у дома ще отчитат с минимална разлика от ~2-3% максимум в сравнение с медицинските модели. Въпреки това, винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар как да разчетете показанията на устройството ви и кога да се обадите за медицинска помощ.

Дисплей – потърсете модел с екран, който е лесен за четене, независимо от светлината. Мненията за пулсовите оксиметри от по-нисък клас са, че обикновено те имат тъмни и малки дисплеи. OLED екранът е най-добрият вариант. Също така е добре да потърсите екран с регулируеми настройки.

Преносимост – устройството трябва да е достатъчно малко и леко, за да го носите със себе си. Без значение колко точен е пулсоксиметър, няма да помогне, ако не го ползвате и то събира прах на рафта. Също така би било удобно, ако вашият оксиметър има каишка за носене и/или торбичка.

Аларма – някои модели издават звуков сигнал, ако показанията са под нормата и така предупреждават потребителя и предотвратяват риска от погрешно разчитане на потенциално опасно състояние.

Бързи показания – повечето пулсоксиметри се нуждаят от няколко секунди, за да покажат резултатите, докато други модели дават показания почти мигновено. Това не е задължителна функция, но е доста удобна, особено за по-заетите хора.

Перфузионен индекс (PI) – всички пулсови оксиметри измерват пулса и сатурацията с кислород, но някои оценяват и перфузионния индекс, който представлява интензивността на кръвния поток. Въпреки че няма определени стойности за нормалният PI, редовното наблюдение на тази стойност, наред с останалите данни и симптоми, може да даде допълнителна представа за вашето състояние.

Bluetooth – устройствата от висок клас могат да изпращат показанията до вашия смартфон и да запазват предишни резултати, което прави анализирането им по-лесно. Това също може да бъде ценна информация за вашия лекар. Редно е да кажем, че повечето приложения все още са доста семпли и потребителите често съобщават за различни проблеми. Затова препоръчваме да сравните оценките на приложенията на различните модели, ако искате да си закупите модел с Bluetooth.

Водоустойчивост – ако често сте извън дома си, потърсете водоустойчив модел. Така вашият оксиметър няма да се повреди от внезапен порой. Ако уредът се придружава от качествена торбичка или чанта, ще имате допълнителна защита.

Живот на батерията – повечето модели днес предлагат добра производителност на батерията, но имайте предвид, че много високите или ниски температури изтощават батериите на тези устройства сравнително бързо. Ако чести сте в движение, търсете модел с достатъчно дълъг живот на батерията и функция за автоматично изключване. Помислете и за резервна батерия в чантата си.

Сертификати – оглеждайте се за логото на CE, когато купувате пулсоксиметър. Това гарантира, че устройството отговаря на европейските стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда.

Цена – можете да си закупите надежден и качествен пулсоксиметър на цени, започващи от  около 50 лв. Но пък по-модерните пулсови оксиметри с Bluetooth и други допълнителни функции могат да струват 2-3 пъти повече. Не ви препоръчваме много евтините модели от неизвестни производители, тъй като рискувате качеството да е много ниско.

Как да използвате правилно пулсовият оксиметър?

Как да използвате правилно пулсовият оксиметър

Когато се използват неправилно, пулсоксиметрите могат да предоставят подвеждащи показания. Освен това има много подвеждаща информация относно техните характеристики или предназначение.

За да получите данни, които са точни и надеждни, пулсовият оксиметър трябва да се използва правилно, следвайки указанията:

 • Ако имате възможност, сравнете резултатите от вашия оксиметър с показанията на медицинско устройство в кабинета на вашия лекар. Това ще ви даде представа точно колко точен е вашият модел.
 • Дръжте ръката си под нивото на сърцето и се отпуснете, докато излезнат показанията.
 • Останете неподвижни и спокойни, докато се извършва измерването, и не местете устройството. Ако се движете, сензорите няма да могат да разчетат правилно показанията.
 • Устройството трябва да пасне добре на пръста ви. Ако е твърде стегнато, може да намали кръвообращението ви, а ако е твърде хлабаво, може да падне или да пропусне през пръста ви допълнителна светлина.
 • Затоплете ръцете си преди да започнете измерването и се уверете, че те са чисти, не са мокри или запотени. Студените ръце могат да подлъжат вашия оксиметър да покаже по-ниски показания.
 • Избягвайте лак за нокти и изкуствени нокти, тъй като това ограничава количеството светлина, което преминава през пръста и влияе върху резултата. Най-добре е да премахнете лака от пръста, който ще използвате за измервания. Хората с тъмна кожа или татуировки на пръстите също могат да имат проблеми с измерването и получаването на точен резултат.
 • Ако не можете да получите показания, опитайте с друг пръст или сменете ръцете.
 • Ако на екрана се появи предупреждение за изтощена батерия, то сменете батерията, преди да започнете измерването.

Разбиране на показанията и кога да потърсите помощ

Нормалните показания на пулсов оксиметър за здрави възрастни и деца трябва да бъде 95-100%. Ако нивата на кислород са по-ниски, то те може да показват медицинско състояние на белите дробове. По принцип показанията от 94-93% изискват консултация с общопрактикуващ лекар, а лица с резултати под 92-90% трябва да потърсят спешна помощ. Такова състояние се нарича хипоксемия и внезапният спад на нивата на кислород в кръвта обикновено изисква наблюдение в болницата.

Хората, диагностицирани с хронично състояние като астма или ХОББ, може редовно да имат  по-ниски резултати (<90-88%). Ето защо е от изключителна важност да се вземе предвид историята на заболяванията, когато се разчитат моментните данни. Силно препоръчваме да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да използвате пулсов оксиметър у дома.

Също така, помислете за показанията си във връзка с други симптоми, които могат да индикират ниски нива на кислород в кръвта, а именно:

 • Задух
 • Бързо или повърхностно дишането
 • Сини устни или лице
 • Стягане или болка в гърдите
 • Главоболие
 • Кашлица
 • Затруднено изправяне
 • Ускорен пулс

Как да си помогнете?

Докато острият спад на кислорода в кръвта изисква незабавно медицинско лечение, хората с хронични заболявания могат сами постепенно да подобрят състоянието си. Но имайте предвид, че това са общи съвети и вашият личен план за възстановяване трябва да бъде съгласуван с вашия лекар.

 • Аеробните упражнения имат изключително много ползи, едни от които са укрепване на дихателната система и подобряване на способността на клетките да получават и използват кислород. Ако имате заболяване, то започнете с леки аеробни дейности като ходене, скандинавска разходка, плуване или колоездене – обърнете внимание и на почивката. Интервалните тренировки също могат да бъдат от голяма полза, но те трябва да се извършват под наблюдението на специалист.
 • Практикувайте правилна техника на дишане – използвате диафрагмата, а не само гърдите. Вдишайте бавно и дълбоко през носа – това ще ви позволи да вдишате повече въздух и да снабдите тялото си с повече кислород. Упражненията за дишане са чудодейни за пациентите, възстановяващи се от белодробни заболявания.
 • Спазвайте здравословна диета, богата на антиоксиданти, фибри и желязо. Уверете се, че диетата ви включва горски плодове, зеленолистни и бобови растения. Освен това се хидратирайте често, тъй като H2O молекулите имат решаваща роля в метаболитните процеси. Не на последно място – опитайте се да ограничите приема на сол.

Заключение

най-добри пулсоксиметри

 

Изборът на оксиметър е от изключителна важност за вашето здраве, особено ако искате да следите стриктно пулса си и кислорода в кръвта. Но ако имате астма или други белодробни заболявания, (или пък Covid-19), процесът на избор на най-добрия пулсоксиметър става значително по-важен. С това ръководство за пулсов оксиметър ще разберете какво е най-важно да търсите в тези устройства и как да ги използвате за най-добри резултати.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button