Топ 5 най-добрите графични таблети

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка

Ако сте посещавали Лувъра или който и да е друг световно известен музей, навярно сте забелязали десетките млади хора, които в захлас (пре)рисуват произведенията на изкуството на малки преносими графични таблети.

Дигиталната ера вече позволява на артистите да имат целият си художествен арсенал под ръка. Без повече четки, палитри и платна. В наши дни главни действащи са стилус писалката и показалеца.

Нещо повече, благодарение на неспиращото подобряване на софтуера, под чийто контрол работят, графичните таблети предлагат невъобразима творческа свобода и свръх прецизност.

Щом четете тази статия, навярно вече сте се убедили в огромната стойност, която тези устройства могат да поднесат в творчеството. Пазарът много добре знае, че има още милиони като вас – поради тази причина, производителите от години се надпреварват да изкарват все по-добри и по-добри графични таблети.

Но кой е този, който ще свърши най-добра работа на НАС?

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ГРАФИЧНИ ТАБЛЕТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за графични таблети набира бързи темпове. В това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри графични таблети и ще разгледаме детайлно и обективно нещата, които ни харесаха и към които имаме леки забележки.

1. WACOM ONE MEDIUM CTL-672 – РЕВЮ

WACOM ONE MEDIUM CTL-672

Предимства


 • Перфектен за първи таблет
 • Компактен, ергономичен, лек
 • Супер цена

Недостатъци


 • Сравнително къс USB кабел
 • Лек лаг при прехвърляне на действието от ръката към монитора

Проверете Цената

Графичният таблет Wacom One е опростено устройство, подходящо за любители. Не разполага с вграден екран, а се свързва с компютър посредством USB.

Имайте предвид, че кабела в комплекта е малко къс, което създава неудобство, но със сигурност не е критерий, който трябва да ви разколебае при покупката на това устройство.

Забелязахме и лек лаг между движенията на ръката и показването на монитора. Добрата новина е, че се свиква много бързо с това.

Иначе, този графичен таблет е с красив дизайн, компактен и лек. Техническите характеристики са страхотни за цената, която давате. Един от най-добрите графични таблети на българския пазар по отношение “цена:качество”.

Съвет от нас: задължително инсталирайте нужните драйвъри за таблета, за да можете да се насладите максимално на производителността му.


2. графичен таблет WACOM INTUOS S Bluetooth – РЕВЮ

WACOM INTUOS S Bluetooth

Предимства


 • Модерен минималистичен дизайн
 • Конкурентна цена
 • Безжично свързване чрез Bluetooth

Недостатъци


 • Потенциални проблеми с новите версии на macOS
 • Без упътване на български език
 • Висока цена

Проверете Цената

Изключително подходящ графичен таблет, предназначен за бързи и прости графични рисунки, скици, оцветяване и пр. Съвместим с всички Windows и macOS операционни системи, таблета няма собствен екран, но пък лесно можете да видите процесът в движение на, така или иначе, големия екран на компютъра.

Имайте предвид, че срещнахме някои разочаровани потребители, които споделиха за трудности при работа с най-новите версии на macOS – трудно инсталиране на драйвърите, на специализирания софтуер, както и някои бъгове по време на работа.

Специално препоръчваме този модел, тъй като той осъществява връзка посредством Bluetooth, което слага край на неприятните и непрекъснато оплитащи се кабели. Свързването става изключително бързо и връзката е стабилна през цялото време.

Това, което на нас ни допадна е компактността на този графичен таблет – лесен за боравене и с една ръка, тъй като е малък и лек (едва 250 гр.)

Техническите характеристики на модела са също много добри – разделителната способност е 2540 lpi със 133 pps скорост на четене на стилуса. Добавяме и 4096-те точки на натиск, и получаваме един наистина симплистичен, удобен и функционален графичен таблет.


3. ISKN SLATE 2+ – РЕВЮ

ISKN SLATE 2+

Предимства


 • Идеален за любителите на молива и хартията
 • Перфектен за скици
 • Bluetooth свързаност

Недостатъци


 • Трудности при инсталиране на софтуера
 • Няма упътване на български език
 • Тежък

Проверете Цената

Един от най-добрите графични таблети на българския пазар, таргетиран към любителите на рисуването с молив и хартия, вече може лесно да дигитализирате вашите скици.

Благодарение на специалния пръстен, поставен върху стилуса, скиците моментално оживяват на таблета, смартфона или екрана на компютъра.

Лесно се свърза безжично чрез Bluetooth и слага край на неудобството от кабели

Като минуси изтъкваме теглото от над 1 кг., което го прави малко неудобен за работа с една ръка. Странно, но българския език не фигурираше в упътването, което може да е проблем при някои потребители.

Макар и да не срещнахме никакви проблеми с работата, получихме отзиви от клиенти, които намират инсталирането на специализирания софтуер IREPAPER STUDIO APP за неинтуитивно и трудно. В нашия случай, обаче, нямаше никакви проблеми, а софтуера предлага куп функционалности.


4. графични таблет GENIUS MOUSEPEN I405X – РЕВЮ

GENIUS MOUSEPEN I405X

Предимства


 • Голяма активна повърхност
 • Безжичен стилус
 • Голям набор от програмируеми бутони
 • Изгодна цена

Недостатъци


 • Потенциални проблеми с по-новите операционни системи

Проверете Цената

Това не е нито първия, нито последния продукт, който ползваме на марката Genius. И има защо.

Изцяло насочен към любителите (като нас), голямата активна повърхност на това устройство го прави перфектно за всякакви прости задачи като писане на бележки, имейли, чертане на скици и пр.

Безжичният стилус на този графичен таблет има ергономичен дизайн и осигурява маневреност, и голяма свобода на движение. Това, което наистина ни хареса е малкия държач за съхранение на стилуса, който прави лесната преносимост една от основните характеристики на този графичен таблет.

Другото, което ни впечатли е големия набор от програмируеми бутони – цели 28! Те всички са удобно разположени около работната рамка и ви дават бърз достъп до предпочитаните от вас най-често използвани функции.

Макар и да е съвместим с операционните системи Windows и macOS, някои потребители споделят, че срещат различни бъгове, използвайки последните версии на тези операционни системи. Ние използвахме таблета на Windows 7 и не срещнахме нито един проблем.


5. XP-PEN DECO 01V2 – РЕВЮ

XP-PEN DECO 01V2

Предимства


 • Огромна софтуерна функционалност
 • Свръх-голяма активна повърхност
 • Широк набор от принадлежности в комплекта
 • Изцяло съвместим с Office365 и Adobe Creative Suite

Недостатъци


 • Некомпактен

Проверете Цената

Макар и последен в този списък, този графичен таблет определено не трябва да е сред последните ви избори, тъй като той е изцяло съвместим с приложенията на Office365 и Adobe Creative Suite.

Специално проектиран за удобна работа както с лявата, така и с дясната ръка, това устройство има предостатъчно място за спокойно и удобно писане или създаване на изображения.

И все пак, това, което е плюс за някои, може да е минус за други – искаше ни се таблета да бъде малко по-компактен – той е твърде голям, за да бъде държан и използван само с една ръка, затова навярно ще трябва да бъде поставен на някаква равно повърхност.

Технически, това е сред най-добрите графични таблети, които сме използвали – резолюцията му е цели 5080 lpi, скоростта на четене е 266 pps и разполага с внушителни 8192 нива на налягане.

Нещо повече – в комплекта са включени множество аксесоари като протектор, ръкавица за рисуване, USB кабел и адаптери, и др.


КАК ДА ПОЗНАЕМ ИСТИНСКИ ДОБРИЯ ГРАФИЧЕН ТАБЛЕТ?

КАК ДА ПОЗНАЕМ ИСТИНСКИ ДОБРИЯ ГРАФИЧЕН ТАБЛЕТБез значение как ги наричате – графични таблети или таблети за рисуване, всеки потребител трябва да знае какво да търси и какво може да очаква от едно такова устройство.

Малко по-долу описваме 7-те основни фактора, които да отчетем при избора на графичен таблет, но преди това следва да обърнем внимание и на няколко други условия, които биха могли да направят разликата за крайното ви решение.

Активен размер на повърхността – той трябва да бъде избран въз основа на изискванията ви, както и на планираната употреба.

Колкото по-голям е активния размер на повърхността, толкова по-скъп ще бъде таблета за рисуване. Ако ще го използвате за непрофесионални цели, ви съветваме да не се насочвате към размери по-големи от стандартен лист хартия A3 – спокойно можете да закупите и по-малък. A4 стандартът е далеч по-професионален – подходящ е за дизайнери, художници и подобен тип артисти. Ако вие не сте такъв, в повечето случаи не си заслужава да купувате твърде големи графични таблети – по-големите от тях си струва да се купуват само ако наистина са необходими и не може да се направи компромис.

Функционални бутони – това са бутони, които потребителят може ръчно да препрограмира за изпълнението на най-честите функции, които използва (например, избор на специфична четка, създаване на нов слой и пр.). С колкото повече функционални бутони разполага един таблет за рисуване, толкова по-олеснена може да е работата с него.

Аксесоари – да, когато купувате графичен таблет, едва ли е от съществено значение какво още е включено в комплекта. Истината, обаче, е че допълнителните принадлежности могат да ни потрябват в най-важния момент и когато не разполагаме с тях, ще бъде жалко. При равни други условия, изберете устройството, което предлага голям набор от качествени аксесоари, които могат да улеснят работата ви с таблета за рисуване.

Специализиран софтуер – от опита, който имаме от работата с графични таблети, можем да заключим, че наличието на софтуер, специално разработен от производителя е едно приятно допълнение към покупката на такова устройство. Софтуерът е проектиран по начин, който взима предвид максималните възможности на графичния таблет и прави работата с него по-лесна и интуитивна.

7 ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ГРАФИЧЕН ТАБЛЕТ

1. Чувствителност при натиск

Графичните таблети имат от няколкостотин до няколкохиляди нива на чувствителност към натиск. 

Без да изпадаме в технически подробности, тази характеристика на практика определя, че колкото по-силно натискате върху работната площ стилуса, толкова по-силен е натискът и, следователно, изобразената линия става по-дебела.

Също така, колкото по-голямо е нивото на чувствителност на устройството, толкова по-точно ще се визуализират фините линии.

Повечето ентусиасти остават доволни от графични таблети с около 1000 нива на чувствителност.

Професионалистите търсят, обаче, поне двойно повече нива. Прецизността на първо място.

2. Дисплей и резолюция

Накратко, резолюцията се отнася до това колко линии за инч (LPI) притежава екрана на графичния таблет.

Основното правило тук е, че колкото по-висока е резолюцията (наричана още “разделителна способност”), толкова по-добре ще бъде пресъздадено нарисуваното/начертаното изображение. Както камерите на телефоните ни с добра резолюция пресъздават по-качествено снимките, така и работата с графичен таблет с висока резолюция е по-приятна и възпроизвежда всички детайли с по-добра точност.

За удобна и приятна работа ви съветваме да следите тази стойност да бъде най-малко 2 000 LPI.

3. Време за реакция

Изключително важна характеристика, която биха оценили дори и непрофесионалните потребители на графични таблети.

Времето за реакция е скоростта, с която се появят линиите на екрана след като ги нарисувате. Търсете графични таблети с минимален лаг. В това ръководство обърнахме специално внимание на тази черта и ви предоставяме тествани модели, при които няма забавяне и изображението излиза моментално.

Важно е да се уточни, че при някои модели е нужно инсталирането на разработени от производителя софтуерни драйвъри и специализиран софтуер. Освен това е важно и с какъв компютър разполагате (ако предпочитате графични таблети без собствен екран) – ако компютърът ви е стар и не е в крак с модерните стандарти за скорост и производителност, навярно бихте имали известен лаг и времето за реакция може да не ви допадне.

Личния ни съвет е предварително да се запознаете със софтуера на дадения графичен таблет и да прочетете колкото може повече въпроси и отговори, както и обратна връзка от страна на други потребители.

4. Стилус писалка

Стилус писалкаВашият дигитален пръст! Компонента, с който ще имате най-голям досег.

Преди да прочетете каквото и да е, уверете се (чрез лично тестване или чрез много прочетени отзиви), че стилусът е ергономичен, удобен и приятен за работа. Без значение какъв графичен таблет закупите, ако стилусът не ви приляга, просто няма как да използвате дълго и пълноценно устройството.

Иначе, различните графични таблети разполагат с различни видове стилуси. Основните вида са три – с батерии, със зареждаща батерия и електромагнитни.

Стилусите с батерии са осезаемо по-дебели – логично, тъй като е нужно повече място за батерията. Тук е много важен размера на ръката ви. Ако имате по-малки ръце, по-скоро стилусите с батерии биха били неудобни за вас. Друг минус на тези стилуси, е че трябва да следите нивото на заряд. Би било разочароващо да излезете навън да рисувате и с горчивина да установите, че… батериите са ви за смяна. Нашият съвет е винаги да имате поне един резервен чифт под ръка.

Стилусите с презареждаща батерия са по-тънки и по-удобни, но пък се нуждаят от периодично презареждане, подобно на смартфоните и лаптопите.

Електромагнитните стилуси се базират на модерната електромагнитна (EMR) технология, при която се предава захранване към тях директно от таблета. Забравяте за батерии, които да зареждате или сменяте. Тези стилуси могат да бъдат най-различни по-дебелина и можем да гарантираме, че се усещат изключително натурално в ръката. Както можете да се досетите, обаче, графичните таблети с електромагнитни стилуси са и по-скъпи.

Обърнете внимание и на друга характеристика на стилуса – при по-качествените таблети за рисуване, той може да разпознава степента на наклон, в допълнение към натиска. Запомнете, целта на всеки един стилус е да отразява точно проекта, по който работите. Да, крайният резултат все пак ще зависи от уменията ви, но също така и от възможностите на таблета и, особено, на неговия стилус.

Бихме искали да повторим – стилусът е вашият най-главен инструмент – той просто трябва да бъде лесен и удобен за държане. Не забравяйте, че може да рисувате с часове, а едва ли бихте бързо уморена ръка.

5. Батерия

Подобно на всяко друго преносимо устройство, търсете графичен таблет с такава батерия, която ще удовлетвори дневните ви нужди. Ние, например, не бихме се насочили към такива, които няма да издържат поне 3-4-5 часа.

Не очаквайте огромни батерии, издържащи по цял ден. Дори и да има такива някой ден, то те ще направят графичните таблети по-големи, по-тежки и по-неудобни, което ще елиминира основните им предимства.

6. Производител и гаранция

Бъдете разумен купувач и се насочете към топ производителите в бранша, които гарантират поне една година международна гаранция на своя графичен таблет.

Говорейки за производителите, наблягаме върху Wacom – лидер на пазара на графични таблети и разработчик на висок клас устройства. В по-бюджетния сегмент препоръчваме Genius, Huion, XP-Pen и Triumph.

Графичните таблети са прецизни, но и лесно чупливи. Не би било добра идея да рискувате с продукт с кратка гаранция или изобщо без такава.

Добре е винаги да помните, че в повечето случаи по-евтиното може накрая да излезе по-скъпо.

7. Цена

Говорейки за евтино и скъпо, няма как да пропуснем константния фактор – цената.

Изключително субективна, допустимата цена за всеки потребител е различна. В това ръководство сме се спрели към тези графични таблети, които считаме за достъпни за повечето потребители.

ГРАФИЧНИ ТАБЛЕТ С ЕКРАН С/У ГРАФИЧНИ ТАБЛЕТИ БЕЗ ЕКРАН

Дигиталната ера, в която живеем ражда все повече и повече нови устройства, но макар и привидно еднакви, две устройства, предназначени за една цел, могат да се различават по куп характеристики – хардуер, софтуер, материали, размер, тежест, предназначение и много др.

В случая с графичните таблети, категорично най-голямата разлика е дали устройството има или не свой собствен екран.

При графичните таблети без собствен екран се рисува или чертае със специална химикалка, наречена “стилус”, а крайният резултат се визуализира в реално време на екрана на компютъра, с който е свързан таблета. Характерното за този тип графични таблети е, че имат бутони, съответстващи на бутоните на мишката, а някои дори имат сходен тъчпад или навигационно топче. Графичните таблети без екран обикновено са доста по-достъпни откъм цена, по-здрави (логично, поради липсата на чуплив екран).

Другият тип графични таблети са тези със собствен дисплей. Както можем да се досетим, при тях действията на потребителя със стилуса директно се изобразяват на екрана на таблета в реално време. Естествено, това удобство идва за сметка на по-високата цена спрямо графичните таблети, които нямат свой дисплей, но често са по-портативни. Тези устройства се използват по-скоро от професионалисти, които рисуват и правят корекции на живо навън, когато нямат достъп до друг екран. Именно графични таблети със собствен дисплей използват хората, които виждате да рисуват из музеите.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Кои са първите признаци на високата влага?

Чувствителността на натиск е един от основните параметри на всеки един таблет за рисуване.

Тази характеристика определя как силата на натиска върху работната площ се отразява върху изобразената линия – идеята е колкото по-силно натискаме, толкова линията да става по-дебела.

2. С какви вградени приложения идват графичните таблети?

Вграденият софтуер на всеки един таблет за рисуване е различен в зависимост от производителя.

Добрата новина е, че дори да не харесвате вграденото приложение, вие можете да използвате други софтуерни решения като ArtWeaver, InkScape, CoralDRAW, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, GIMP,  SmoothDraw и много др.

По наши наблюдения, повечето потребители дори използват директно някое от горните приложения, често загърбвайки специализирания софтуер на производителя.

3. Кои са най-известните сайтове за споделяне и/или продажба на дигитално изкуство?

За всеки сайт, трябва добре да да се проучат условията за продаване, такси, комисионни и пр. Трябва да се провери какво качество се продава на сайта и какви количества продажби се извършват. Силно препоръчваме да проучите добре това, преди да качвате своите творби.

Ebay – световно известен с огромен брой потребители, възможност за продажба на търг

Amazon – световно известен, най-голям брой потребители в света (!)

DeviantArt – огромна художествена галерия и общност на артисти. Това е една невероятна платформа за непознати и по-утвърдени творци, които да популяризират и продават своята работа. Има дискусии на потребители в сайта и коментари. Можете да се регистрирате безплатно и след това да качите творчеството си в отделен магазин.

ArtBrokerage – брокерска агенция, чрез която се продават и купуват сигурно предмети на изкуството. Репутацията на сайта е много голяма.

FineArtBrokers – една от водещите брокерски компании с профилирани експерти.

AbstractArtGallery – онлайн галерия за абстрактно изкуство. Позволява на артистите да се свързват с колекционери от цял свят. Безплатна регистрация. Всеки артист получава страница за портфолио.

ArtBoost – за продажба на изкуството на художници по целия свят. Позволява личен контакт между художника и купувача. Интегриран е с Facebook.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – заслужават ли си графичните таблети?

Ако рисуването или скицирането са ваша страст – да, графичните таблети определено си заслужават и надали вие сте на обратното мнение.

За начинаещите препоръчваме таблети за рисуване без собствен екран или малко по-евтин модел с вграден екран. Естествено, ако желаете да се развивате като художник или графичен дизайнер можете да закупите подобрени графични таблети с течение на времето.

Ако сте по-опитен художник, навярно вече добре знаете какво търсите – все пак, хвърлете око върху моделите от нашата Топ 5 класация – някои от моделите предлагат истинско качество на супер цени.

В таблицата по-долу сме разделили графичните таблети на 3 основни групи, спрямо степента на напредналост на потребителите им:

Начинаещи Напреднали Професионалисти
Деца, хора с хоби към рисуване, подарък Хора със страст към рисуването, добре запознати с базовите познания, създатели на съдържание (влогъри, YouTube-ри, инфлуенсъри) художници, дизайнери, илюстратори, архитекти, 2D и 3D художници, аниматори

 

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button