Топ 5 най-добрите водни помпи

Образ
Име на продукта
Рейтинг
Покупка
1 от 5
TECHNIK TK8-44
4.9
2 от 5
STEINHAUS PRO-JP801
4.8
3 от 5
EINHELL GC-GP 6036
4.7
4 от 5
STEINHAUS PRO-SP750
4.3
5 от 5
BAUKRAFT BK-WP30
4.3

 Водните помпи са продукт, набиращ популярност както в бита, така и в земеделието.

В зависимост от техните качества, водните помпи за бита могат да източват вода от наводнени помещения, да източват или да пълнят басейни, градински езера и пр. Някои могат да добиват и да изкачват вода от дълбоко.

В земеделието, водните помпи се използват най-често за разпръскване на различни торове и пестициди и за напояване на земята. 

Без значение дали в домакинствата или в бизнеса, водните помпи спестяват часове ръчна работа и са изключителна инвестиция, която може да ви служи дълго.

Ако не разбирате основните функции на водните помпи, пазара би могъл да ви обърка и затрудни, когато решите да купувате. Ръководството, което сме ви подготвили, обаче, ще ви помогне да направите разумен и информиран избор и да се сдобиете с най-добрата водна помпа спрямо вашите специфични изисквания и бюджет.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ ВОДНИ ПОМПИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за водни помпи се развива с изключително темпове. За да направим избора ви по-лесен, в това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри водни помпи и ще разгледаме техните предимства и недостатъци.

1. Потопяема помпа за мръсна вода STEINHAUS PRO-SP750 – РЕВЮ

Потопяема помпа за мръсна вода Steinhaus PRO-SP750

Предимства


 • Висока мощност
 • Изключително достъпна цена
 • Безшумна работа

Недостатъци


 • Пластмасов корпус
 • Ограничена функционалност на поплавъка

Проверете Цената

Тази помпа за мръсна вода на Steinhaus се препоръчва за източване на вода от наводнени градини, мазета, почва, резервоари и пр.

Помпата е с електрически поплавък, спомагащ за автоматичното включване и изключване на устройството, когато нивото на водата падне под минималното ниво. Въпреки това, съществуват оплаквания от някои потребители, които споделят, че поплавъка ограничава възможността на помпата за осушаване, като се налага ръчно коригиране на позицията за работа в по-малки дълбочини.

Другите по-негативни отзиви са свързани с пластмасовия корпус на уреда, но предвид изключително мощната и същевременно, тиха работа на помпата, стойността на този негатив е не толкова голяма. Прибавяме и изключително достъпната цена на продукта, което го прави една от най-добрите ел. водни помпи за вода.

Функционалността на тази водна помпа е развита и от малките размери и лекота. Тя е и лесна за използване, тъй като разполага с 10-метров захранващ кабел. Със сигурност, това е една от най-добрите водни помпи, които покриват нуждите на повечето потребители.


2. Градинска помпа за чиста вода STEINHAUS PRO-JP801 – РЕВЮ

Градинска помпа за чиста вода Steinhaus PRO-JP801

Предимства


 • Висока мощност
 • Тиха работа
 • Конкурентна цена
 • Чугунен материал
 • Защита от замръзване

Недостатъци


 • Ограничена функционалност на поплавъка

Проверете Цената

Втората електрическата водна помпа в списъка ни отново е продукт на Steinhaus. Потребителите масово споделят страхотни отзиви с успешно и бързо напояване, както и изпомпване на вода от басейни или наводнени мазета.

Подобно на първата водна помпа в списъка ни, и тази разполага с достатъчно добра мощност за нуждите на масовия потребител, работи безшумно и предлага много добро качество за цената си. Голямата разлика е, че материала при този модел е чугунен, което прави устройството осезаемо по-издръжливо на удари или натиск.

Тази водна помпа има широк отвор за пълнене и разполага със защита против замръзване. Всичко това я прави практична и лесна за употреба, което я прави една от най-добрите водни помпи на българския пазар.


3. BAUKRAFT BK-WP30 – РЕВЮ

Потопяема водна помпа Baukraft BK-WP30

Предимства


 • Добър дебит на изпомпване – 125 л. за 1 мин.
 • Страхотна цена
 • Смукателна дълбочина до 5 м.
 • Дълъг 10-метров кабел

Недостатъци


 • Евентуални затруднения при поддръжката, тъй като производителят не е сред познатите реномирани имена

Проверете Цената

На пръв поглед, това изглежда да е една от най-добрите помпи за вода изобщо – с висок дебит на изпомпване, лесна за използване и функционална, при това на супер цена. Тя е потопяема като можете да я поставите до 5 м. дълбочина. Дългият кабел на машината осигурява допълнително удобство и практичност.

Единственият риск, който предприемата, закупувайки тази водна помпа, е, че нейния производител – Baukraft не е от познатите за българския пазар имена. Това би било довело до потенциални затруднения, ако се наложи рекламация или ремонтиране, затова проучете добре условията по гаранцията на продукта.

Ако горното не ви притеснява, навярно това е най-добрата помпа за вода в нашата класация, предвид високата стойност, която получавате на достъпна цена.


4. EINHELL GC-GP 6036 – РЕВЮ

Einhell GC-GP 6036

Предимства


 • Безшумна работа
 • Висока мощност
 • Високо налягане – до 4 бара

Недостатъци


 • Къс кабел – едва 1.5 м.

Проверете Цената

Einhell GC-GP 6036 предлага мощ и безшумност в комбинация с най-модерните технологии.

Основното преимущество на тази водна помпа определено е нейната висока мощност – тя може лесно да достигне височина на изхвърляне на водата до 40 м. благодарение на високото налягане от 4 бара. А какво да кажем за мотора – 600 W, изпомпващи вода до 8 м. дълбочина!

Остава странно решението на производителя да предложи кабел от едва 1.5 м., което я прави нефункционална за определени ситуации.

Въпреки това, тази помпа за вода е идеална за битово потребление – напояване на градината, пълнене на басейна или източването на водата от наводненото мазе.


5. Водна помпа TECHNIK TK8-44 – РЕВЮ

Водна помпа Technik TK8-44

Предимства


 • Най-доброто съотношение “мощ:шум”
 • Солиден корпус от ковано желязо
 • Вграден стартов кондензатор
 • Самозареждаща се термична защита

Недостатъци


 • Висока цена

Проверете Цената

Навярно най-добрата водна помпа в класацията ни! Ако бюджета ви го позволява, това е вашата машина. 

Огромната ѝ мощност я прави изключително подходяща за напояване на градини, за пълнене и изпразване на малки водни резервоари и басейни. Водната помпа има вградена инсталация за снабдяване с питейна вода – екстра, запазена за машините от най-висок клас.

Корпусът на помпата е от ковано желязо, а самата помпа е изработена от неръждаема стомана с химическо покритие. Дифузерът и вентурната тръба са от норил със стъклопласт, а корпусът на мотора е от висококачествена алуминиева сплав. Всички тези качествени материали гарантират високата ефективност, безопасност и надеждност на тази машина.

Отзивите за тази ел. помпа за вода са изключително позитивни и трудно се намират недоволни потребители. Определено имайте предвид тази водна помпа, ако бюджетът ви е малко по-висок.


ВИДОВЕ ВОДНИ ПОМПИ – ОСНОВНИ РАЗЛИКИ

Видовете водни помпи се разделят най-просто на битови и селскостопански.

помпа за вода 1. Битови водни помпи

Името подсказва, че тези водни помпи се използват за ежедневни нужди от домакинствата. Предвид потенциално по-малките нужди, този вид помпи за вода имат по-малък дебит, размер и мощност в сравнение със селскостопанските машини.

2. Регенеративни водни помпи

Този вид ел. помпи за вода са много подходящи за чиста вода без химически вещества. Използват се основно за битово водоснабдяване, ливадни пръскачки, градини и пр.

Специфичният им начин на работа се обуславя от двете лопатки от всяка страна на колелото, което се върти в кръг в корпуса. По този начин водата не изтича от върха на колелото, а се връща обратно в долната му част.

3. Центробежни водни помпи

Също като регенеративните, и центробежните помпи са подходящи за чиста вода и се използват главно за битово водоснабдяване, в т.ч. поливане, изтласкване на вода от кладенци, пълнене на градински басейни и др.

Основната разлика е в начина на работа – центробежните помпи задвижват водата чрез преобразуване на енергия – от ротационна кинетична в хидродинамична.

Повечето модели от този вид ел. помпи за вода имат по-висока ефективност и по-ниски разходи за поддръжка в сравнение с регенеративните помпи.

4. Потопяеми водни помпи

Ако имате нужда от водна помпа за кладенец или сондаж, то тогава трябва да насочите вниманието си към потопяемите помпи.

Техният мотор е сигурно изолиран, тъй като цялото тяло се потапя под вода. Много лесни са за употреба, защото от потребителя не се изисква нищо повече освен да потопи водната помпа под вода.

5. Хидрофорни помпи

Ако имате нужда от високо налягане на водата, този вид ел. помпа за вода е за вас.

Хидрофорните помпи работят на изцяло автоматичен режим – когато налягането на водата падне, тя се включва и започва да изпомпва вода. Обратно, щом налягането се вдигне отново – хидрофорната помпа спира.

Това са едни от най-добрите помпи за вода, специално направени да повишават налягането на водата – проблем, който немалко домакинства срещат.

6. Помпи за плитки кладенци

Очаквано, тези ел. помпи за вода са специфичния избор за плитки кладенци. Те се характеризират с много висока мощност при засмукване на водата и се използват в домакинства главно в извънградските региони.

7. Селскостопански помпи

Селскостопанските водни помпи обикновено са по-мощни, по-големи, по-тежки и по-скъпи – тяхното предназначение е в селските региони, където се изисква постоянно и надеждно водоснабдяване за поливане на ниви или огромни полета, градини и пр.

8. Центробежни моноблокови помпи

Моноблоковите варианти на центробежните водни помпи покриват по-голяма площ за нуждите на селскостопанските райони.

9. Потопяеми помпи

Този тип ел. помпи за вода работят на същия принцип като всички останали потопяеми модели. Отново, те са проектирани за големи отворени кладенци и сондажи. Тези помпи имат огромна мощност и възможност за потапяне до много големи дълбочини (до 500 м.)

5+ ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ВОДНА ПОМПА

Цена

Списъкът, който ви представяме е съобразен с цената и разглежда най-добрите помпи за вода по отношение “цена:качество”.

Съветваме ви да се обръщате първо към познатите имена в бранша и да разгледате техните предложения. Цените им често са малко по-високи, но в повечето случаи има защо – по-добри материали, по-висока надеждност, по-добра гаранция.

Ако бюджетът ви е по-скромен, ориентирайте се към нетолкова познати имена, които обаче, предлагат машини с много добри характеристики – мощност, размери, практичност.

Размер

Вида на водната помпа и начина на използване често обуславят и размера.

По-малките, леки и преносими видове помпи за вода са идеални за малки до средни по размер площи – градина, мазе, басейн.

По-големите и тежки водни помпи са проектирани за работа в големи, най-често селскостопански, площи. Те се поставят стратегически на централна точка, за да покрият максимална площ за работа.

Ако възнамерявате да използвате водната си помпа само за битови нужди, избягвайте големите типове водни помпи – те са по-тежки, по-скъпи, по-трудни за поддръжка и реално няма да ви дадат допълнителна стойност.

Налягане

Налягането е една от най-важните характеристики, ако имате нужда от специфична мощ на водната помпа. То се измерва в барове и показва силата на изтласкване на водата.

Добре е да съобразите нуждите си – ако в действителност нямате нужда от мощна машина, не е нужно да плащате по-висока цена за водна помпа.

Гаранция

Като всяка друга техника, дори и най-добрите помпи за вода имат нужда от честа и правилна поддръжка като честото източване на остатъците, измиване, подсушаване и пр.

В повечето случаи, битовите водни помпи за поливане са малко по-лесни за почистване, докато големите селскостопански ел. помпи за вода трябва да се поддържат от специалист.

Най-добрите помпи за вода идват с дългосрочна гаранция от производител с доказано име на пазара.

Качество на водата

Качеството на използваната вода (дали е чиста, леко замърсена или силно замърсена) е важна характеристика, която трябва да се анализира предварително. В противен случай рискуваме сериозна повреда на водната помпа и нейния мотор.

В помпата ви ще влизат огромни количества вода – подсигурете се, че тя няма да навреди структурата на машината.

ДРУГИ ФАКТОРИ ПРИ ПОКУПКА

Дебит

Дебитът показва количеството изпомпвана вода за определен период от време. Измерва се в литри за минута или кубици за час. По-високият дебит осигурява по-бързо свършена работа. Естествено, това върви и с по-високата цена.

Ако се оглеждате за тип водна помпа за неспешни нужди, можете да се ориентирате и към такива с по-малък дебит.

Максимална дълбочина

Ако ви трябва водна помпа за недълбок кладенец, няма смисъл да купувате водна помпа, която осигурява стотици метри максимална дълбочина.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как работят водните помпи?

Всяка водна помпа има роторен мотор, който задвижва турбини или водни колела – така водата се засмуква от точка А и изпуска до точка Б.

Отправната точка обикновено са естествени водоеми река, кладенци, мази и басейни, а крайната точка – жилища, градини, отходни тръби и др.

2. Кои са основните характеристики на водните помпи?

Мощността, налягането и дебита са сред основните характеристики и заедно с имиджа на производителя определят цената на електрическите водни помпи.

Преценете добре какви са вашите нужди и дали си заслужава да заделите малко повече и да купите по-скъпа водна помпа или не.

3. Колко надълбоко може да отиде водната помпа?

Има немалко помпи на пазара, които достигат до над 500 м. дълбочина. Почти няма домакинство, обаче, което да има нужда от толкова развита функционалност, а тя оскъпява осезаемо цената на водната помпа.

4. Кой е най-добрият материал за една водна помпа и защо?

Кованото желязо и чугуна са сред най-здравите и надеждни материали, гарантиращи сигурна и дълга работа, без значение от вида на водната помпа.

Проучете добре материалите на тялото на помпата, моторът, валовете, турбината и фитингите и бъдете склонни на компромис само, ако нуждите ви от такава машина са малки.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Водните помпи са незаменим помощник при широк набор от дейности в домакинството и земеделието. Те са практични машини, спестяващи ни дни в ръчно пренасяне на вода.

С развитието на потребителските нужди през годините, електрическите помпи за вода стават все по-познати за всякакви спешни задачи, свързани с източването на вода от мази при наводнения от обилни дъждове или подпочвени води. Много домакинства, живеещи в къщи с басейн използват различни видове водни помпи за пълнене на басейни, сауни и джакузита или за поливане на градината. Когато се сблъскаме с неприятни проблеми, свързани със запушени с фекални води канализационни системи, именно водните помпи дават огромната си стойност.

Ако все още имате някакви съмнения за това коя е вашата водна помпа, тази статия ще ви даде допълнителни насоки.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button