Топ 5 най-добрите стойки за телевизор

Екраните на телевизорите непрестанно стават все по-големи и по-големи, което създава две основни трудности сред потребителите:

  1. Все по-трудно се намира достатъчно място и обикновено трябва да търсим дълги секции или да осигурим стабилна стена, на която да ги поставим.

  Избор на правилна стойка за телевизор, която да гарантира сигурността на устройството.

Без значение от личните ви предпочитания, стойките за телевизор трябва винаги да са надеждни и съвместими с телевизора. За щастие, пазарът е гъвкав и вече разполагаме с най-различни типове: стойки за телевизор за под, стойки за телевизор за стена, подвижни стойки за телевизор, таванни стойки за телевизор, стойки за телевизор за маса и др.

За още по-голямо щастие, съществуват и ръководства като това, които ще ви помогнат да направите разумен и информиран избор и да се сдобиете с най-добрата стойка за телевизор спрямо вашето устройство и заделен бюджет.

Cъдържание Отворете

ТОП 5 НАЙ-ДОБРИ СТОЙКИ ЗА ТЕЛЕВИЗОР НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

В последните години, българския пазар за стойки за телевизори се развива с изключително темпове. В това ръководство ще ви запознаем с нашите Топ 5 избора за най-добри стойки за телевизори и ще разгледаме техните предимства и недостатъци.

1. Стенна стойка за TV A+ SPB223 – РЕВЮ

Стенна стойка за TV A+ SPB223

Предимства


 • Стоманена основа
 • До 30 кг. максимално поддържано тегло
 • Конкурентна цена
 • VESA стандарт 200х200

Недостатъци


 • Несъвместима с някои модели
 • Закрепя се само с 3 дюбела към стената

Проверете Цената

Тази достъпна регулируема стойка за телевизор за стена е подходяща за повечето телевизори с екран от 13 до 42 инча и не по-тежки от 30 кг.

Макар да идва с т.нар. VESA стандарт, който следва да осигурява широка съвместимост с повечето модели, някои потребители откриват, че техните модели не пасват с лекота към стойката. Затова ви съветваме да проверите изрично дали тази стойка за телевизор пасва за вашето устройство, ако сте харесали стойката и искате да си я закупите.

Освен това, стойката се закрепя към стената само с 3 дюбела, което навярно няма да е най-сигурното решение при големи и тежки телевизори, изискващи повече стабилност.Иначе, самата стойка е достатъчно гъвкава – може да се регулира по хоризонтала до 90 градуса и по вертикала от 12 градуса.


2. Стенна стойка за TV A+ SPB446 – РЕВЮ

A+ SPB446

Предимства


 • Стоманена основа
 • До 50 кг. максимално поддържано тегло
 • VESA стандарт 400х400

Недостатъци


 • Несъвместима с някои модели с екрани над 55’’
 • Тежко и трудно местене
 • Къси дюбели

Проверете Цената

Благодарение на плоската си основа, тази стойка за телевизор за стена на А+ осигурява място и предлага приятен и модерен дизайн.

Стоманената основа и голямото максимално поддържано тегло (до 50 кг.) гарантират стабилността на телевизора ви към стената.

Внимавайте, ако сте се насочили към тази стойка, ако разполагате с голям телевизор (с екран на 55’’) – немалко потребители споделят мнение, че стойката не пасва за някои устройства с екрани над 55’’.Макар и тежка, стойката е достатъчно гъвкава – може да се регулира по хоризонтала до 60 градуса и по вертикала от 20 градуса.


3. Cтойка за телевизор A+ SP44T – РЕВЮ

A+ SP44T

Предимства


 • Стоманена основа
 • До 35 кг. максимално поддържано тегло
 • VESA стандарт 400х400
 • В комплект с болтчета с всякакви размери

Недостатъци


 • Несъвместимост с някои телевизори с екрани под 40’’
 • Забележки по качеството на дюбелите

Проверете Цената

Изключително лесна за монтиране, тази регулируема стойка за телевизор за стена се състои от плосък профил и здрава стоманена рамка, която осигурява безопасността на вашия телевизор.

Инсталира се много лесно, а стандартът VESA я прави съвместима с всички марки телевизори. Като приятен плюс можем да изтъкнем широкият набор от болтчета в комплекта с всякакви размери – шансът да не откриете подходящите за вашето устройство са минимални.

Въпреки това, стойката има един съществен недостатък – дюбелите, които вървят в комплекта често са критикувани от потребителите заради ниското си качество. Затова, навярно ще бъде добра идея да се сдобиете с надеждни дюбели, ако сте се спрели на този модел.


4. Cтойка за телевизор A+ SP22T – РЕВЮ

A+ SP22T

Предимства


 • Стоманена основа
 • До 35 кг. максимално поддържано тегло
 • VESA стандарт 200х200
 • Изключително конкурентна цена

Недостатъци


 • Наклонът не може да се настрои с прикрепения телевизор
 • По-сложно монтиране

Проверете Цената

Тази изключително достъпна стойка за телевизор за стена е подходяща за почти всички марки телевизори с екран от 23 до 42 инча и не по-тежки от 35 кг.

Недостатък е невъзможността да се регулира наклона с прикрепен телевизор на нея – гайките за затягане са сложени от вътрешната страна и достъпа до тях е много труден. Освен това, някои потребители споделят, че са очаквали доста по-просто монтиране към стената.Масовото мнение за тази стойка за телевизор за стена е изключително позитивно, такова е и нашето – слагаш и забравяш!


5. Cтойка за телевизор A+ SPB5121 – РЕВЮ

A+ SPB5121

Предимства


 • Стоманена основа
 • VESA стандарт 200х200
 • Изключително достъпна цена

Недостатъци


 • Трудно регулиране на наклона
 • Само до 20 кг. максимално поддържано тегло

Проверете Цената

Плоската основа на тази стойка е съвместима с LED и LCD с размери между 23 и 42 инча.

Изработена е от масивна стомана, която е устойчива и държи стабилно телевизора към стената. Монтирането на стойката става лесно и интуитивно.

Повечето негативи, които потребителите изтъкват, са свързани с трудното регулиране на хоризонталния наклон (който е с максимално отклонение от 20 градуса). Потребителите с по-стари и по-тежки телевизори също не биха били впечатлени, тъй като максималното поддържано тегло е само 20 кг.

И все пак, това е една от най-добрите стойки за телевизор, тъй като осигурява устойчивост и съвместимост на изключително достъпна цена.


ВИДОВЕ СТОЙКИ ЗА ТЕЛЕВИЗОР ЗА СТЕНА – ОСНОВНИ РАЗЛИКИ

ВИДОВЕ СТОЙКИ ЗА ТЕЛЕВИЗОР ЗА СТЕНА

Повечето съвременни стойки за телевизор (или поне тези, които сме подготвили в това ръководство) са подходящи за всеки плосък телевизор – LCD, LED, OLED, QLED и пр.

Това кой тип стойка за телевизор бихте избрали зависи от разположението и пространството в жилището ви, както и, естествено, личните ви предпочитания.

Фиксирани стойки за телевизор за стена

Със сигурност най-базовия вид стойки за телевизор – в повечето случаи, те са напълно достатъчни за повечето потребители.

Тези стойки осигуряват монтирането на телевизора близо до стената, без да е издаден твърде напред. Затова и трябва да се уверите, че ще имате достатъчно място зад телевизора за кабелите или нещо друго, което бихте искали да държите зад него.

При малко по-високия клас стойки от този тип е възможно препозиционирането на телевизора чрез специфични релси, благодарение на които можете да го плъзгате телевизора наляво или надясно.

Веднъж монтирани, фиксираните стойки за телевизор не могат да бъдат променяни – затова трябва да сте много внимателни и прецизни, ако сте се спрели на този тип стойка за вашият телевизор.

Накланящи стойки за телевизор за стена

Тези стойки за телевизор са почти същите като фиксираните стойки – главната разлика е, че ще можете да накланяте телевизора напред или назад.

Макар и да не звучи като нещо кой знае какво, възможността за регулиране на вертикалния ъгъл на екрана може да е ключово в много ситуации. Ако трябва да монтирате телевизора по-високо от идеалната точка за гледане, например, с накланящата стойка можете да наклоните надолу и да постигнете перфектната позиция на екрана.

Тази функционалност влиза в употреба и когато искате да елиминирате отблясъците от лампи вечер или слънчева светлина през деня. Не забравяйте, че екраните на много телевизори са с гланцирано покритие, което лесно отразява светлина и нарушава иначе приятното преживяване от гладене на предаване или филм.

Запомнете – фиксираните и накланящите се стойки са изключително сходни, дори и откъм дизайн. Нашата препоръка е (поне в повечето случаи) да се насочите към накланящите стойки за телевизор, ако сте в дилема.

Въртящи стойки за телевизор за стена

Тези стойки за телевизор дават най-голяма свобода на позицията на телевизора.

В зависимост от модела, тези стойки предлагат както движение наляво и надясно, така и възможност за въртене на телевизора във всички възможни посоки – издърпване напред бутане към стената, завъртане надолу, нагоре, вляво, вдясно и пр.

Ако търсите най-голяма гъвкавост, то тогава се обърнете точно към този тип стойки за телевизори за стена, за да сте без ограничения в движението.

Тези стойки за телевизор се монтират като всяка една стандартна стойка, но заради наличието на въртящо рамо, те не са толкова прибрани към стената.

Естествено, удобството и гъвкавостта, които въртящите стойки за телевизор за стена осигуряват, ги правят и най-скъпия вид на пазара. Ако бюджетът ви го позволява, обаче, ви съветваме да се възползвате от свободата, която можете да си осигурите чрез тях.

3 ФАКТОРА, КОИТО ДА ОТЧЕТЕМ ПРИ ИЗБОРА НА СТОЙКА ЗА ТЕЛЕВИЗОР

Вид и материал на стената за прикрепяне

Всяка стойка за телевизор за стена има максимално тегло, което може да издържи.Ако стойката ще се захваща за тухленна или панелна стена, тогава всеки модел стойка за телевизор би ви свършил работа и няма да имате поводи за притеснения. Ще бъде необходимо само да пробиете необходимия брой дупки в стената и да захванете стойката с дюбели. В комплектите на много модели стойки има всичко необходимо за монтажа.

Монтажът на стойка на стена от гипсокартон е далеч по-сложен и труден, затова, най-удачно е да избягвате монтирането на стойки към стени от такъв материал.

Въпреки, че по-сръчните потребители биха могли да се справят и сами, ние препоръчваме за подобни случаи да се осигури допълнителна сигурност по време и след монтажа – затова е най-добре да се обърнете към професионалист, който има опит с тази дейност и може да ви помогне.

Размер и тегло на телевизора

Всяка стойка за телевизор за стена има максимално тегло, което може да издържи.

В никакъв случай не избирайте стойка, която поддържа по-малко тегло от това на вашия телевизор – в противен случай рискувате да имате проблеми както със самата стойка, така и с телевизора и дори стената, към която са монтирани. Не бихте искали да чуете силния трясък на падналия от стената и счупен телевизор.

Именно затова ви съветваме винаги да имате предвид теглото на телевизора и да изберете стойка, която да го поддържа сигурно и безпроблемно.

За да сте още по-подсигурено, изберете такава стойка за телевизор, която да издържа далеч по-голямо тегло от това на телевизора ви. По-добре е да отделите малко повече средства за вашето спокойствие (и това на телевизора ви), отколкото да трябва да купувате нов и да правите ремонт на стената. Нали?

Освен теглото е редно да обърнете внимание и на размера на телевизора, който ще прикрепите към стойката. Стойките за телевизори са подходяща за различни по размер телевизори, но трябва да обърнете внимание на максималния минималния) размер, който те поддържат.

Пространство на стаята след монтиране на телевизора към стойката

Един от факторите, които много хора не отчитат, е как ще изглежда стаята им след като вече монтират стойката и телевизора към нея.

Имайте реалистични представи за това какво пространство би се загубило след като поставите телевизора на стойката и дали въобще си е заслужавало да го закачате на стена, ако не виждате необходимите ползи от това.

Ако не сте направили това, рискувате да не ви допадне крайния резултат и да трябва да разкачате телевизора от стойката и стойката от стената. А това ще е свързано и с ремонт на самата стена.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как се прикрепя телевизора към стойката?

В комплекта на стойката има специални парчета, които се прикрепят към телевизора ви. Следвайте внимателно ръководството за монтаж и свържете тези парчета. Уверете се, че те са здраво закрепени, тъй като точно тези метални ленти действително държат вашия телевизор.

Препоръчваме да използвате помощта на близък човек, за да поставите внимателно телевизора върху вече монтираната стойка. При нужда, завийте повече винтовете, които при монтажа може да оставите леко разхлабени.

Преди да пуснете телевизора от ръцете си, се уверете, че е стабилен и нивелиран. Можете да седнете на дивана, за да тествате и ъгъла.

2. Как се инсталира стойката за телевизор към стената?

Всяка стойка има специфична инструкция за монтаж към стената, но в повечето случаи базовите стъпки са следните:

 1. Поставете стойката на желаното място на стената и я задръжте така.
 2. С молив отбележете местата, където ще пробивате дупки те (в повечето случаи, ще са необходими между 2 и 4 дупки).
 3. Оставете настрана стойката, вземете дрелката и направете дупките.
 4. Вземете винтовете от комплекта със стойката и ги завийте в дупките, които направихте в стената.
 5. Внимавайте да не ги завивате до край. Оставете си достатъчно разстояние, за да може да се окачи стойката стабилно, без да е необходимо да я придържате.
 6. Проверете дали стойката е балансирана правилно чрез нивелир. Ако не е, инсталирайте нужните болтове и шайби.
 7. Уверете се, че монтажът е здраво закрепен към стената.

3. Какво представлява VESA стандарта?

Стандартът VESA е въведен с цел нормиране на начина на монтаж на стойките за телевизори така, че те да бъдат универсални за всеки телевизор, независимо от производителя или модела.

Приети са няколко норми, които определят разстоянието на отворите за болтовете в задната част на устройствата. Това разстояние между отворите е в милиметри.

Ако хоризонталните и вертикалните отвори са разположени на еднакво разстояние, се дава един размер (напр. VESA 100 или VESA 200). В случай, че се различават, се дават и двата размера – важно е да се запомни, че първата стойност винаги се отнася до ширината (напр. VESA 200×100).

4. Кой е по-добрата опция - стойка за телевизор за стена или стойка за телевизор за секция?

Няма универсален отговор за това коя стойка да предпочетем. Ако имаме фиксирана секция или подходяща маса и нямаме претенции относно отраженията от лампи или слънчева светлина, навярно стандартната стойка би била по-разумния избор.

Стойките за телевизор за стена предоставят удобство, освобождават пространство и спомагат за приятното гледане на любимите ни филми и предавания, без да се смущаваме от различните отблясъци. Естествено, техният монтаж е по-времеемък и сложен, но в крайна сметка дава голяма стойност и си заслужава.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – каква стойка за телевизор да изберем и струва ли си?

Въпреки че далеч не е най-важната част от дома ви, стойките за телевизор придават завършен вид на помещението и, най-вече, удобство при гледане на любимите филми и предавания.

Ако имате нужда от гъвкавост на телевизора и възможност от всякакво движение и накланяне за най-добри ъгли на виждане, изберете въртяща или накланяща се стойка за телевизор за стена. В повечето случаи, обаче, чудесна работа вършат и обикновените, фиксирани стойки.

Щом сте сигурни, че стойката за телевизор ще донесе редица предимства за вашето удобство и пространство, вземете предвид размера и теглото на вашия телевизор, както и стената, на която ще монтирате стойката. След това просто действайте.

[yasr_visitor_votes]

Свързани статии

Back to top button